12.08.2019 Prag

Čeh kažnjen zatvorom uslovno i sa 1.200 evra zbog nacističkog pozdrava na mitingu u Pragu

Čeh kažnjen zatvorom uslovno i sa 1.200 evra zbog nacističkog pozdrava na mitingu u Pragu Foto: pixabay
Simpatizer čeških ekstremista koji je na mitingu evropskih radikalnih nacionalista u Pragu krajem aprila dizao ruku u fašistički pozdrav "zig hajl" osuđen je danas u Pragu na pola godine zatvora uslovno, a mora da plati i kaznu 1.200 evra.

Slika mladog Čeha u uniformi sa vojničkom zelenom beretkom na glavi a rukom dignutom u fašistički pozdrav pojavila se na Tviteru još tokom mitinga evropskih nacionalista 25. aprila i to povodom intervencije policije na Vaclavskom trgu u Pragu, uz komentar na Tviteru da dok češka policija hapsi antifašiste da ne ometu nacionaliste, pristalice ekstremista dižu nekažnjeno ruku u nacistički pozdrav.

"Optuženi je bio sasvim svestan šta je to neonacizam, šta je to nacistički pozdrav, šta je fašistički simbol. Ruku je digao u pozdrav zig hajl u nameri da javno izrazi simpatije prema neonacizmu, što proističe i iz toga kako je bio obučen i u kakvom okruženju je izvršio prestup", obrazložila je presudu sudija praškog suda Eva Šviglerova.

Sud, koji je uzeo u obzir i Mansfeldov profil na Fejsbuku, nije uvažio njegovu odbranu da je, kako tvrdi, digao ruku da umiri protivnice nacionalista koji su zviždali i skandirali.

Češka policija privela je 25. aprila 10 osoba zato što su bukom pištaljki i čegrtaljki pokušali da ometu miting evropskih nacionalista u Pragu koji je, kao i susret vođa evropskih nacionalističkih partija da razrade taktiku kako da oslabe Evropsku uniju nakon prolećnih izbora za Evropski parlament, organizovao u Pragu lider češke radikalne nacionalističke stranke Sloboda direktna demokratija, Tomio Okamura.

Glavni gosti i govornici na mitingu na Vaclavskom trgu bili su istomišljenici Okamure iz Francuske i Holandije, Marin le Pen i Gert Vilders.

"Digao sam ruku gore ali da umirim one koji su bili preko puta. Ometali su demonstracije, zviždali su, provocirali. Nisam hteo da se potuku", pravdao se pred sudom Mansfeld, a doneo je i pismo od nekoliko stranih državljana sa izjavom da ga poznaju i da nije rasista ni ekstremista.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side