20.11.2017 Brisel

Barnije: EU spremna da ponudi trgovinski sporazum Londonu, ako se ispune uslovi

Barnije: EU spremna da ponudi trgovinski sporazum Londonu, ako se ispune uslovi Foto: pixabay
Evropska unija je spremna da Velikoj Britaniji ponudi "najambicioznije" trgovinske sporazume posle Bregzita pod uslovom da London poštuje stroge evropske uslove, rekao je danas glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije.

EU otvaranje pregovora o budućem sporazumu o slobodnoj trgovini s Londonom uslovljava dogovaranjem uslova "razvoda", pre svega pitanjem irske granice i finansijskim detaljima.

"Ako uspemo da dogovorimo uredan izlazak i uspostavimo pravila za buduću ravnopravnu igru, naši budući odnosi mogu da budu ambiciozni. To je opcija koju priželjkujemo. Iz tog razloga smo sproveli interne pripreme sa državama članicama da počnemo priču o budućnosti tek kad uredimo prošlost", rekao je Barnije.

On je naveo da će, pod tim uslovima, "EU ponuditi ambiciozne sporazume o slobodnoj trgovini" Velikoj Britaniji.

Evropski pregovarač je ponovio da London mora izabrati između poštovanja normi EU u pogledu životne sredine, zdravlja i prava radnika i normi drugih partnera, što se odnosi na nedavni poziv američkog ministra trgovine Vilbura Rosa da se za budući trgovinski sporazum slede američki propisi, piše Frans pres.

Prema Barnijeu, najvažniji za ratifikaciju eventualnog trgovinskog sporazuma u parlamentima članica će biti odgovor Londona na pitanje "želi li da ostane blizak evropskom modelu ili da se od njega udalji".

"To ne kažem da bih stvarao probleme, kažem to da bi se problemi izbegli", izjavio je on.

Kako je rekao, insistira se na "integritetu jedinstvenog tržišta", koje ne može biti "a la kart", posebno u oblasti finansijskih usluga.

"Oko finansijskih usluga, neki glasovi iz Britanije tvrde da Bregzit ne znači Bregzit. Bregzit znači Bregzit, u celosti", naveo je Barnije i dodao da bi finansijske institucije sa sedištem u Velikoj Britaniji izgubile "pasoše EU" koji im daju pristup jedinstvenom tržištu.

Barnije je izjavio da opcija "bez sporazuma" nije "evropski scenario", ali da će Unija biti spremna i na to.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je dao Londonu rok do početka decembra za napredak u pregovorima o ključnim tačkama razlaza, bez kog neće moći da predloži liderima 27 članica da odobre početak druge faze pregovora na samitu sredinom decembra.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side