Adina Valean buduća rumunska evrokomesarka, namenjen joj resor saobraćaja
06.11.2019 Bukurešt

Adina Valean buduća rumunska evrokomesarka, namenjen joj resor saobraćaja

Adina Valean buduća rumunska evrokomesarka, namenjen joj resor saobraćaja Foto: Beta, AP
Rumunska predstavnica u novoj Evropskoj komisiji biće evroposlanica Adina Valean, objavila je večeras buduća predsednica Komisije Ursula fon der Lajen, potvrdivši raniju vest portala Euractiv.com.

Nova rumunska vlada desnog centra je danas dvoje evroposlanika nominovala za kandidate za evrokomesara: Valean i Zigfrida Murešana.

Po izvorima Euractiv.com, Fon der Lajen je insistirala na potrebi za jednakom rodnom zastupljenošću, iako je rumunska vlada u Komisiji htela Murešana (38).

Kritičari su ukazali na to da Fon der Lajen nije insistirala na komesarki u slučaju Francuske, kada je Tijeri Breton zamenio odbijenu kandidatkinju Silvi Gular, dok je u slučaju Rumunije to učinila.

Agencija AFP je večeras javila iz Brisela da je Fon der Lajen specijalistkinji za transportna pitanja Adini Valean (51) poverila upravo portfelj za saobraćaj.

Murešan i Valean su članovi desničarske EPP-a, većinske stranačke grupacije u Evropskom parlamentu u Strazburu. Fon der Lajen je takođe članica EPP.

"Valean je iskusna evroposlanica koja je već predsedavala komisijom ENVI (životna sredina) i sada predsedava komisijom ITRE (industrija, istraživanje i energetika)", piše u saopštenju Fon der Lajen o njenoj odluci.

"Tokom karijere stekla je iskustva na temama vezanim za transport (...), radila je na digitalnom povezivanju vozila i dekarbonizaciji", kaže se u saopštenju.

Valean će sada morati na saslušanje u odborima Evroparlamenta koji su ranije odbacili njenu sunarodnicu, socijalistkinju Rovanu Plumb. Francuski kandidat Tieri Breton i Mađar Oliver Varhelji, takođe će morati da se podvrgnu toj proceduri.

Procena poslanika o postojanju sukoba interesa u slučajevima tih potencijalnih evrokomesara biće idućeg utorka, 12. novembra.

Pored toga, zbog odlaganja Bregzita za 31. januar iduće, 2020. godine, Fon der Lajen je danas tražila od britanskog premijera Borisa Džonsona da predloži kandidata za mesto komesara.

Cela buduća Komisija, na čelu s Ursulom fon der Lajen, moraće da dobije odobrenje Evropskog parlamenta. To glasanje je zakazano za 27. novembar, a ukoliko se nominacija izglasa, nova Komisija stupa na dužnost 1. decembra, najavila je agencija AFP.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side