Vruća stolica
14.06.2012 Beograd

Vruća stolica

Vruća stolica
U domaće pravosuđe većina građana Srbije nema poverenje, pokazuju uglavnom sva istraživanja javnog mnjenja. Reizbor sudija loše je odrađen, procesi su spori, politika ima veliki uticaj i na izbor sudija i tužioca i na presude, kao mantru ponavlja većina građana Srbije kada ih prepadnu anketari.

Kada to uporedimo sa institucijama u koje građani Srbije, pak, imaju najviše poverenja, a to su SPC i Vojska, shvatamo da sa građanima Srbije i njihovom percepcijom realnosti nešto nije u redu. Ako građani za SPC, ogrezlu u prodaji indulgencija, trci za zaradom, sa podrumom punim afera od pedofilije do ratnih zločina, i Vojsku, čiji je komandni kadar, a bogami i jedan deo ljudstva, pod krinkom patriotizma počinio neviđene zločine od Prištine, preko Sarajeva, do Vukovara, misle da su institucije od poverenja, onda srpsko pravosuđe, a pogotovo njen vrh u proteklom mandatu, može da bude ponosan.

Nekako mi se čini da će Snežanu Malović, kao i svojevremeno Gogu Matković, stići sudbina još jedne veoma uspešne ministarke iz „demokratske“ vlade, utopljene u osrednji prosek rada muških kolega. Umesto da su od Malovićke napravili brend za celu vladu, oni su dozvolili da se sprdaju s njom. Ni jednog jedinog trenutka Vlada Srbije nije iskreno stala iza kolosalnog napora koji je učinjen na reformi pravosuđa, iza priznanja i pohvala za svoj rad koje je dobila u regionu, iza pozitivnih ocena Evropske unije ili Venecijanske komisije. Niko nije stao iza žene koja je u devetom mesecu trudnoće radila, a na posao se vratila dvadeset dana posle porođaja . Domaći mediji su, kao zanimljivost, prenosili snimke zvaničnih prijema trudne španske ministarke odbrane, a niko se nije setio da napravi prilog o tome kako žive deca naše ministarke pravde pod zaštitom vojnih specijalaca, dok menjaju prebivališta i ne spavaju u svojoj sobi.  

Uz svo medijsko spinovanje, neznanje i ignoranciju medija, dometi srpskog pravosuđa i reformisanog sudstva su veliki. Nisu oni rezultat samo rada ministarke Malović, već celog tima, koji je u tome učestvovao. Od razbijanja narkoklanova, do istaknutih slučajeva visoke korupcije koji su nam odlično poslužili u pregovorima za pridruženje Evropskoj uniji. Nabrojiti usvojene zakone i one u pripremi ovde bi bilo sasvim izlišno, ali valja spomenuti i na istaknuto mesto postaviti oduzimanje imovine stečene krivičnim delom, što je domaće, crnogorske i regionalne kriminalce najviše zabolelo. Toliko ih je zabolelo da su bili spremni i da plate za neku „visokopoziciranu“ glavu. Više desetina miliona evra vredna je ta imovina, trajno ili privremeno oduzeta, i država zarađuje na njoj umesto da pomoću te imovine prljavi novac pere svoju prošlost.

I na kraju, u ovim razvučenim pregovorima oko formiranja nove vlade nijedna stranka se baš ne otima za fotelju ministra pravde, sebe vide u ekonomiji, infrastrukturi, ekologiji, spoljnim poslovima... Vruća stolica, zar ne? 

autor: Đorđe Odavić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Jelka Jovanović: Ko menja predsednika? Jelka Jovanović: Ko menja predsednika?

  Pitanje iz naslova zvuči besmisleno, posebno onima koji se rukovode mišlju “Vučić nezamenjivi”, ali je logično.

 • Mijat Lakićević: Avioni, milioni Mijat Lakićević: Avioni, milioni

  Para ima, ima li pameti? Tako je glasio naslov teksta od pre nekoliko brojeva (NM 481) nakon što je Aleksandar Vučić izjavio kako država nema “ćup s parama” i “ne može da obezbedi još novca za pomoć privredi”.

 • Dimitrije Boarov: Nova ili stara vlada Dimitrije Boarov: Nova ili stara vlada

  Čini se da Vučić najviše zazire od “razdvajanja gaća” od naslednika Miloševićeve ideologije i politike, okupljenih oko Ivice Dačića.

 • Jelka Jovanović: Oluja u srcima Jelka Jovanović: Oluja u srcima

  Milošević u Kninu posle četvrt veka od krvavog progona srpskog naroda iz Krajine!

 • Vladimir Gligorov: Ulice i spomenici Vladimir Gligorov: Ulice i spomenici

  Zemlja propada otkad su ljudi koji su na vlasti u Srbiji počeli da je oslobađaju od Jugoslavije, a oni idu iz političkog uspeha u uspeh. Evo sada epidemije i njene zloupotrebe, a vlasti nikada više. Kako? Tako što će se građani pretvoriti u navijače

 • Nadežda Gaće: Nepoverenje kao društvena konstanta Nadežda Gaće: Nepoverenje kao društvena konstanta

  “Paradoksalno je da je demokratizacija društva dovela do smanjenja poverenja u demokratske institucije”, jedna je od uvodnih rečenica Ivana Krastava u knjizi “S verom u nepoverenje”, koja je štampana 2013. Izdvojiću samo još dve rečenice iz tog uvoda “da građansko nepoverenje kada prekorači određeni prag slabi poziciju građana” i citata Semjuela Džonsa: “Bolje je nekada biti prevaren nego uopšte ne verovati”.

 • Vladimir Gligorov: Sada Belorusija Vladimir Gligorov: Sada Belorusija

  Lukašenko će najverovatnije biti prepušten sudbini. O čemu bi valjalo da razmišljaju ruski klijenti na Balkanu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side