Vladimir Gligorov: Zašto nema alternative
08.11.2013 Beograd

Vladimir Gligorov: Zašto nema alternative

Vladimir Gligorov: Zašto nema alternative
Posvuda se piše kako je neoliberalizam (to je drugo ime za klasični liberalizam, ali se tako razlikuje od savremenog liberalizma u Sjedinjenim Državama, koji je bliži nekoj varijanti socijaldemokratije), dakle kako je neoliberalizam odgovoran za krizu, ali se svejedno on ne suočava sa uverljivom alternativom. Ostavimo po strani odgovornost za krizu, zašto nema alternative?

Uzmimo za primer (neo)liberalnu tvorevinu koja se zove Evropska unija. Zašto se još nije raspala, bez obzira na to što se svi slažu da joj nedostaju instrumenti kojima bi se umanjili efekti krize? Recimo, zašto Velika Britanija namerava da proveri na referendumu da li bi da napuste ovu zajednicu i zašto je Island najpre odlučio da traži učlanjenje, a potom od toga, bar za sada, odustao? A zašto, opet, Grčka ne namerava da napusti Evropsku uniju, a tu nameru ne iskazuje praktično nijedna zemlja članica.

Zašto je Velika Britanija pristupila tadašnjoj Evropskoj ekonomskoj zajednici? Osnovni razlog, kao što je isticala Margaret Tačer, jeste bio pristup evropskom tržištu. Sada je to što će se vagati na referendumu, ako do njega dođe: na jednoj strani je zajedničko tržište, a na drugoj su zajednička pravila ponašanja na njemu.

Sporno nije tržište, već administriranje njime i način na koji se o tome odlučuje. Na jednoj strani je briga za slobodu trgovanja, kojom se uglavnom rukovode svi predlozi reformi u Evropskoj uniji, a na drugoj su uticaji specifičnih interesa koji nalaze put do konkretnih briselskih propisa. To, naravno, nije različito od onoga što se može naći u tekućoj politici u svakoj zemlji, ali je njihova legitimnost nešto slabija jer Unija nije država u uobičajenom smislu te reči.

Kako će glasači u Britaniji proceniti troškove i koristi ostanka u Uniji ostaje da se vidi, no ostanak u zajedničkom tržištu će svakako imati značajan uticaj na konačnu odluku.

Zašto je Island prekinuo pregovore? Razloga ima mnogo, jer pre krize nije ni bilo interesa za pridruživanje. Kao odgovor na krizu uvedene su značajne protekcionističke mere, pre svega na finansijskom tržištu, kojih bi se Island morao odreći ako bi pristupio Evropskoj uniji.

Kako se pokazalo da Uniji nedostaju sredstva stabilizacione politike, relativno brzo učlanjenje nije naročito privlačno za ovu malu i razvijenu zemlju. To, naravno, govori o činjenici da postoje granice do kojih Evropska unija može da se širi, jer se koristi od učlanjenja smanjuju pre svega sa udaljenošću tržišta.

Zašto Grčka ne pokazuje interes da napusti ne samo Evropsku uniju, već ni evropsku novčanu uniju? Jedan skup interesa je ekonomski, u koji spadaju i zajedničko tržište, ali i zaštita drugih privrednih interesa. Zaista, jednokratno posmatrano, verovatno bi bilo bolje kada bi se jednostavno proglasio moratorij na strane dugove, gde su kreditori uglavnom druge zemlje članice evrozone. No, to bi zahtevalo uvođenje sveobuhvatnih mera protekcionizma, a i gubitak na štednji i ostaloj finansijskoj imovini.

Konačno, monetarna vlast bi se vratila u domaću centralnu banku, a privredna politika u još većoj meri političkim partijama, a ni jedni niti drugi ne ulivaju neko poverenje.

Naravno, tu je i doprinos koji članstvo u Evropskoj uniji daje političkoj stabilnosti. Ne baš mali broj članica su zemlje sa dugom autoritarnom ili diktatorskom tradicijom, dok članstvo u Uniji stabilizuje demokratski poredak. Jedan od razloga što je tako jeste upravo činjenica da ekstremne stranke ne dobijaju dovoljnu podršku zato što bi s njima došlo i gubljenje privrednih sloboda, poznatih kao četiri slobode zajedničkog tržišta.

Ta nepraktičnost ekstremnih predloga stabilizuje i demokratski sistem, ali i interes da se ne napušta Evropska unija.

Iz ovoga se može videti uticaj dveju liberalnih vrednosti koje održavaju Evropsku uniju: privredne slobode na zajedničkom tržištu i nepoverenje u vlast koja se može dodatno ograničiti članstvom u Uniji. Ovo nisu novi argumenti i zapravo se nalaze kod mnogih liberalnih, a potom i neoliberalnih autora, od Kanta do Hajeka. Oni su, uz to, u neskladu sa istorijski veoma snažnom strujom liberalnog nacionalizma u Evropi.

Ovaj drugi liberalizam bi mogao da bude alternativa, ako bi mogao da usaglasi interes za slobodnim i zajedničkim tržištem sa protekcionizmom koji ide uz svaki nacionalizam. Drugih opcija nema, jer podrazumevaju ne samo sveobuhvatni protekcionizam, već i poverenje u benevolentnost vlasti, a njega u Evropi uglavnom nema.

Tako da su troškovi sve nepopularnije Unije još uvek manji od onih u Evropi nacionalnih država. Pa nema privlačne alternative neoliberalizmu.

autor: Vladimir Gligorov izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje

  Ovo što sada gledamo pokazuje da se Aleksandar Vučić trudi da prikaže da se kod Donalda Trampa zapravo ništa bitno nije dogodilo, što je u suprotnosti s navodno “istorijskim karakterom” dogovora sa SAD, kako je to “pismo o namerama”, koje je sa SAD pompezno potpisano, kvalifikovala sama provladina štampa.

 • Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori

  Srpska privredna politika sve se više oslanja na državna ulaganja i potrošnju, što je verovatno suprotno od pravca kojim bi trebalo da ide.

 • Dimitrije Boarov: Mladi lideri Dimitrije Boarov: Mladi lideri

  Među mladim ljudima ima rođenih lidera i vrednica, ali se ovo društvo u promovisanju ličnosti ne vodi fundamentalnim već uglavnom političkim kriterijumima.

 • Nadežda Gaće: 30. avgust Nadežda Gaće: 30. avgust

  Tridesetog avgusta 1963. Hruščov i Kenedi su uspostavili “crveni telefon” u strahu od nuklearnog rata, i time započeli eru, doduše neiskrene, međusobne saradnje dva suštinski suprotna koncepta upravljanja supersilama, koji su se jasno odslikali i na globalna kretanja.

 • Momčilo Pantelić: Porodična politika Momčilo Pantelić: Porodična politika

  Distancirajte se! Ova antipandemijska zapovest mnoge od nas primorala je na svakojaka odricanja, ali retko koga toliko da se odrekne radnog mesta i raskine poslovnu vezu uprkos nepomućenom, čak maksimalizovanom uzajamnom poverenju.

 • Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto

  Srbija je, boreći se da reši pitanje krupnih državnih firmi, preko “strateškog političkog partnerstva” uspela da privuče strane investitore, ali se tako uplela u složenu matricu geopolitičkih odnosa, zbog čega je sada u poziciji da bilo kakve promene srpske spoljne politike mogu imati veoma visoku ekonomsku cenu.

 • Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu

  Kad bi se sa stihom Branka Miljkovića “ubi me prejaka reč” bar donekle poistovetili i političari, mnogi među njima već ne bi bili među nama. U ovdašnjoj verbalnoj tiraniji, uglavnom odozgo nadole, ispraćaja na onaj svet bilo bi napretek, a ovih dana, začudo, i u savremenoj, a sve više “balkanizovanoj” Americi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side