25.06.2018 Beograd

Vladimir Gligorov: Strana ulaganja

Vladimir Gligorov: Strana ulaganja
Ulaganjima stranci zarađuju, što je gore nego ista ta ulaganja, ali od domaćih preduzetnika. To nije tačno. Zašto?

Uzmimo dve zemlje, od kojih je jedna razvijenija od druge. Šta znači razvijenija? Pored ostalog, a od interesa u ovom kontekstu, da ima više kapitala u odnosu na rad, dok je obratno slučaj u manje razvijenoj zemlji. To znači da je prinos na dodatna ulaganja veći tamo gde je relativno manje kapitala. To opet znači da će biti teže domaćim preduzetnicima da ulože onoliko koliko bi mogli strani iz razvijenijih privreda. Tako da strana ulaganja, uz domaća, povećavaju količinu kapitala u odnosu na rad, što bi za posledicu trebalo ima smanjenje prinosa na kapital. I, relativno, povećanje naknade za rad, dakle nadnice ili plate. Na duži rok to bi trebalo da dovede do izjednačavanja nivoa razvijenosti, bar u smislu količine kapitala u odnosu na rad i njihovih prinosa.

Dakle, razvoj koji se oslanja i na strana ulaganja trebalo bi da dovede do bržeg smanjenja prinosa na kapital jer ga je više, i rasta naknada za rad jer ga je relativno manje.

U tom procesu, nije neočekivano da privreda ima spoljnotrgovinski deficit jer priliv stranih sredstava znači i veći uvoz. No, to zavisi od realnog kursa. Pojednostavljeno rečeno, ukoliko dohoci rastu brže od promene u relativnom odnosu kapitala i rada, realni kurs bi mogao da bude viši nego što je opravdano samim razvojnim procesom, što može da, sa jedne strane, poveća uvoz, a sa druge učini atraktivnijim ulaganja u proizvodnju namenjenu domaćem tržištu, recimo u usluge. Posledično, povećaće se strani dug i, uopšte, obaveze prema inostranstvu, a neće biti dovoljno proizvodnje robe za izvoz kojim bi se one mogle finansirati. Što će zahtevati devalvaciju i mere usklađene s njom kako bi se sprovele takozvane strukturne promene, u ovom slučaju reč je o strukturi proizvodnje, o ponudi robe i usluga celokupne privrede.

Ovo je, recimo, slučaj s nekim balkanskim privredama, sa srpskom, hrvatskom i grčkom pre drugih.

Ovo nije neminovna posledica stranih ulaganja, mada se stvari često tako vide. Recimo, mnogi objašnjavaju probleme s kojima se suočava Evropska unija time što je Nemačka (uz još neke zemlje) ulagala u južne zemlje članice, pa su nastale duboke i trajne neravnoteže u njihovoj razmeni, koje su imale veoma negativan uticaj na deficitarne zemlje kada je izbila finansijska kriza.

Tih neravnoteža, međutim, nije bilo u zemljama srednje Evrope, bez obzira na to što je priliv stranih ulaganja u neke od njih bio veći nego bilo gde drugde. One su uglavnom očuvale spoljnotrgovinsku ravnoteže iako su u ne maloj meri razvoj zasnivale na stranim ulaganjima. Ali pretežno u industriju, a ne u usluge. Balkanske zemlje, mada ne sve, uglavnom, pre krize u svakom slučaju, imale veoma velike spoljnotrgovinske deficite. Usled čega je, recimo u Hrvatskoj i Srbiji, proces prilagođavanja trajao i traje dugo i koštao je obe zemlje veoma mnogo u smislu izgubljene proizvodnje.

Zapravo, strana ulaganja mogu da budu značajna i veoma razvojno važna, a da zemlja ima spoljnotrgovinske suficite. Primer je Kina. Do ove godine, u svakom slučaju, strana ulaganja su bila veoma važna, ali je Kina bila neto izvoznik, i to veliki, ulaganja u inostranstvo. Ovo poslednje zbog suficita u razmeni sa svetom. Svejedno, pre svega politikom kursa, ali i svim drugim koje su podsticale štednju, a ne potrošnju, podsticana je industrijska proizvodnja, a ne razvoj usluga. Izvesno vreme to nije vodilo značajnom povećanju naknada za rad jer je radnika koji su napuštali selo da bi radili u gradu bilo veoma mnogo. No, vremenom, zarade od rada su se povećavale, što je jedan od razloga što ima mnogo manje siromašnih ili veoma siromašnih nego što ih je bilo.

Kina je, takođe, razumela da sa stranim ulaganjima dolazi i naprednija tehnologija. Usled čega je povećanje kapitala u privredi brže. Naravno, postepeno, povećaće se i sopstvena inovativnost jer će se izjednačavati nivoi razvijenosti. Ništa što neko otkrije nije nedostupno drugima ukoliko znaju što i inovator zna. Što u ne maloj meri zavisi, naravno, od sistema obrazovanja.

Tako da strana ulaganja mogu da ubrzaju razvoj zemlje ukoliko vodi razvojnu privrednu politiku. Posebno politiku kursa i ulaganja u znanje. Kod ovog poslednjeg, opet strana ulaganja u vidu učenja i zajedničkih istraživačkih projekata, mogu da budu od koristi.

 

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
 • Nebojša Pešić: Jednaki i jednakiji Nebojša Pešić: Jednaki i jednakiji

  SLIKA 1. Na tribini SNS u Beški 17. januara 2017. došlo je do incidenta kada su aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava razvukli transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama” i izrazili protest duvanjem u pištaljke.

 • Dimitrije Boarov: AZOTARA – SKUPO OKLEVANJE Dimitrije Boarov: AZOTARA – SKUPO OKLEVANJE

  Kada je početkom ovoga jula Ministarstvo privrede zatražilo da se otvori stečajni postupak za HIP Azotaru u Pančevu, postavilo se pitanje, “zašto baš sada, kada ova firma radi normalno”, umesto da se postavi pitanje zašto je nadležno ministarstvo toliko dugo oklevalo da izađe sa nekom dugoročnijom projekcijom opstanka ili gašenja ove firme koja protekle dve decenije, pa i duže, ne može da uskladi ulazne troškove sa cenama po kojima prodaje svoje proizvode.

 • Vladimir Gligorov: Rast i dobrobit Vladimir Gligorov: Rast i dobrobit

  Kao što se vidi iz Slike 1, izvor svih podataka je Eurostat, BDP po glavi stanovnika po kupovnoj snazi, po EU standardu (PPS), u Srbiji stagnira u odnos na EU28 od 2008, kao uostalom i prosečni BDP za taj period.

 • Dimitrije Boarov: Turske opomene Dimitrije Boarov: Turske opomene

  Kada u jednoj velikoj privredi kao što je turska u jednom danu (petak prošle sedmice) paritet domaće lire prema američkom dolaru padne oko 18 odsto, onda se to ne može tumačiti samo Trampovim spoljnotrgovinskim ludorijama i dupliranjem carinskih taksi na uvoz aluminijuma i čelika i iz Turske nego i znakom da se svemoćni turski predsednik Tajip Erdogan ipak zaneo svojom veličinom i veličinom svoje zemlje i tako se opasno poigrao sa ekonomskom budućnošću svojih 80 miliona sugrađana.

 • Vladimir Gligorov: Subvencije Vladimir Gligorov: Subvencije

  Zašto bi se subvencionisala privatna, strana ili domaća ulaganja? Ako sam dobro razumeo, i Savez za Srbiju namerava da nastavi sa subvencijama, samo bi da ih uslovi, pre svega kada je reč o stranim ulaganjima, većim platama za zaposlene.

 • Mijat Lakićević: Savez za izolaciju Mijat Lakićević: Savez za izolaciju

  Da li je Tramp trapav, lud ili glup, nije ni važno – bar ne u kontekstu ove priče – ali je svojom izjavom o nekim “agresivnim Montenegrinima koji prete da izazovu treći svetski rat” američki predsednik, kao što je to već konstatovano, u stvari otkrio na šta mu se ruski kolega žalio.

 • Živa Vekecki: Umesto “delfina” dobićemo “girice” Živa Vekecki: Umesto “delfina” dobićemo “girice”

  Udarna vest 1. juna tekuće godine u svim srpskim medijima bila je da je Njegovo Veličanstvo Predsednik Srbije priredio svečani prijem za fudbalsku reprezentaciju naše zemlje, stručni štab i članove rukovodstva Fudbalskog saveza Srbije.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side