Vladimir Gligorov: Franak, evro i kraj odricanja
02.02.2015 Beograd

Vladimir Gligorov: Franak, evro i kraj odricanja

Vladimir Gligorov: Franak, evro i kraj odricanja
Najpre je revalvirao švajcarski franak, pa je devalvirao evro, a onda je na grčkim izborima pobedila Siriza. Zašto jedno, drugo i treće?

Franaka je revalvirao, ojačao, u odnosu na evro zato što se očekivala promena u monetarnoj politici Evropske centralne banke (ECB), do koje je potom i došlo, pa bi franak izgubio vrednost u odnosu na dolar zajedno sa evrom, ako bi se nastavila politika fiksnog kursa za evro. Ovo je Švajcarska centralna banka (SNB) ocenila kao suviše rizično, jer bi moglo doći do velikog priliva evra, pa onda i do značajnog povećanja količine franaka. Pa bi SNB bila ograničena u svojoj monetarnoj politici, jer bi eventualno naknadno jačanje franka dovelo do moguće masovne kupovine evra, što bi moglo da izloži SNB gubicima, a morala bi i da povlači suvišne franke, što takođe nije besplatna operacija. Pa je SNB to sve izbegla napuštanjem fiksnog kursa franka u evrima i, čak, dodatnim smanjenje i onako već negativne kamatne stope na rezerve.

Ova odluka izgleda problematična, jer bi skuplji franak trebalo da deluje negativno na izvoz. To, međutim, nije tako ukoliko je reč o zemlji koja je izvoznica kapitala, što je slučaj sa Švajcarskom. Revalviranje franka SNB je demotivisala priliv stranog novca, a podstakla ulaganja u inostranstvo. Kako je, uz to, zaustavljen rast rezervi, povećana ulaganja u inostranstvo ne bi trebalo da utiču negativno na izvoz, već upravo obrnuto. Tako da je dodatno precenjeni franak zapravo podsticaj da švajcarska roba i usluge traže strane kupce.

Ovo su računice kojima se ECB ne bavi. U finansijskim novinama, a i u krugovima komentatora i analitičara, raspravlja se o valutnom ratu i o opasnosti od spirale devalvacija kako bi se stekla prednost na stranim tržištima. Međutim, ECB kao i Američka centralna banka (FED) ne mare za posledice po kurs kada se odlučuju na jednu ili drugu monetarnu meru. Za ECB je ključni problem, kao što je bio ranije za FED, niska inflacija uz nultu kamatnu stopu. A i jedno i drugo ne deluje podsticajno za privrednu aktivnost, jer niska inflacija ne garantuje potrošnju, a niska kamatna stopa čini štednju u novcu jednako privlačnom kao kreditiranje. Tako da su obe banke, kao uostalom i Japanska centralna banka, tražile načine da podstaknu inflaciju i da učine ulaganja privlačnijim. Kako je FED intervenisao ranije, kupujući i državne i privatne dugove, posebno one dugoročnije, i sugerišući da će učiniti sve da ubrza inflaciju, sada je očekivano kretanje kamatnih stopa različito, jer se očekuje njihove povećanje u Sjedinjenim državama, ali ne i u zoni evra. Ta razlika utiče na veću privlačnost dolara u odnosu na evro, što se iskazuje u slabljenju evra u odnosu na dolar. To bi trebalo da utiče i na ubrzanje inflacije u zoni evra, što bi, recimo u roku od dve godine, trebalo da dovede do usaglašavanja monetarnih politika u zoni evra sa onom u Americi. Tu nikakvog valutnog ili trgovačkog rata nema.

Aktivnija monetarna politika Evropske centralne banke bi trebalo da pomogne i zemljama koje su opterećene teretom dugova, kao što je Grčka. Jer, ubrzanje inflacije erodira stvarni teret dugova, u grčkom slučaju pre svega javnih. To je razlog što se Siriza za lagala za to u svom predizbornom programu. Pozitivno bi trebalo da deluje i plan Evropske komisije da poveća ulaganja pre svega u zemlje koje se suočavaju sa niskom ili negativnom stopom rasta. Šta je, uz to, zahtev Sirize, koja je preuzela grčku vladu, prema Evropskoj uniji i prema drugim zemljama članicama evropske monetarne unije?

Potrebno je, najpre, uzeti u obzir da Siriza nema mandat da izvede Grčku bilo iz monetarne unije ili iz Evropske unije. Namera je da se traži ublažavanje politike štednje ili, kako se to kaže, njen kraj. Šta to konkretno znači?

Siriza bi da se otpiše jedna trećina grčkog duga, koji je uglavnom u posedu evropskih fondova, država članica i Evropske centralne banke (uz udeo međunarodnog monetarnog fonda). Kamata na ukupni dug je oko 2,5 nasto, što je veoma niska kamatna stopa, kada se uzme u obzir da je veliki deo toga duga dugoročan, do 30 godina, uz to da se uglavnom ne plaćaju u sledećih deset godina. Ukoliko bi se dogovorio otpis, uz neizmenjene uslove za preostali dug, grčka bi vlada dobila oko dva posto bruto domaćeg proizvoda dodatne javne potrošnje. Alternativno, dug bi mogao da se jedno vreme, recimo u sledeće tri godine, refinansira po postojećim uslovima, čime bi se dobilo opet oko dva posto od bruto domaćeg proizvoda za povećanu javnu potrošnju. Ovome valja dodati čak i veće godišnje transfere iz budžeta Evropske unije, koje Grčka već dobija, i deo već najavljenom programa ulaganja iz takozvanog Junkerovog plana.

Kakogod da se Siriza i EU dogovore, problem će biti šta sa tim novcem činiti kako bi se podstakla promena grčke proizvodne strukture. Jer, uprkos smanjenju realnih plata od više od 15 posto, grčki izvoz robe i usluga nije ove godine veći od onoga 2008. Dakle, realna devalvacija nije preterano podstakla grčki izvoz. Dodatno olakšanje tereta javnih dugova ima smisla iz drugih razloga, naravno, ali dugoročno posmatrano, najvažnije je u šta će se taj novac uložiti. Ako nova vlada ima odgovor na to pitanje, pregovori o dugu neće biti tako teški.

 

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje

  Ovo što sada gledamo pokazuje da se Aleksandar Vučić trudi da prikaže da se kod Donalda Trampa zapravo ništa bitno nije dogodilo, što je u suprotnosti s navodno “istorijskim karakterom” dogovora sa SAD, kako je to “pismo o namerama”, koje je sa SAD pompezno potpisano, kvalifikovala sama provladina štampa.

 • Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori

  Srpska privredna politika sve se više oslanja na državna ulaganja i potrošnju, što je verovatno suprotno od pravca kojim bi trebalo da ide.

 • Dimitrije Boarov: Mladi lideri Dimitrije Boarov: Mladi lideri

  Među mladim ljudima ima rođenih lidera i vrednica, ali se ovo društvo u promovisanju ličnosti ne vodi fundamentalnim već uglavnom političkim kriterijumima.

 • Nadežda Gaće: 30. avgust Nadežda Gaće: 30. avgust

  Tridesetog avgusta 1963. Hruščov i Kenedi su uspostavili “crveni telefon” u strahu od nuklearnog rata, i time započeli eru, doduše neiskrene, međusobne saradnje dva suštinski suprotna koncepta upravljanja supersilama, koji su se jasno odslikali i na globalna kretanja.

 • Momčilo Pantelić: Porodična politika Momčilo Pantelić: Porodična politika

  Distancirajte se! Ova antipandemijska zapovest mnoge od nas primorala je na svakojaka odricanja, ali retko koga toliko da se odrekne radnog mesta i raskine poslovnu vezu uprkos nepomućenom, čak maksimalizovanom uzajamnom poverenju.

 • Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto

  Srbija je, boreći se da reši pitanje krupnih državnih firmi, preko “strateškog političkog partnerstva” uspela da privuče strane investitore, ali se tako uplela u složenu matricu geopolitičkih odnosa, zbog čega je sada u poziciji da bilo kakve promene srpske spoljne politike mogu imati veoma visoku ekonomsku cenu.

 • Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu

  Kad bi se sa stihom Branka Miljkovića “ubi me prejaka reč” bar donekle poistovetili i političari, mnogi među njima već ne bi bili među nama. U ovdašnjoj verbalnoj tiraniji, uglavnom odozgo nadole, ispraćaja na onaj svet bilo bi napretek, a ovih dana, začudo, i u savremenoj, a sve više “balkanizovanoj” Americi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side