29.07.2019 Beograd

Vladimir Gligorov: Dve Srbije

Vladimir Gligorov: Dve Srbije
Ovo zapravo važi za veći deo Balkana, posebno kada je reč o preostalim zemljama nastalim iz bivše Jugoslavije, a koje nisu članice Evropske unije – jedni ostaju, a drugi odlaze. Po čemu se razlikuju?

Tri podatka su verovatno dovoljna da bi se videlo o čemu je reč. Jedan jesu doznake. Kada je reč o Srbiji, one su, u proseku za poslednjih dvadesetak godina, negde oko jedne desetine domaćeg dohotka. Veće su u rđava vremena nego u bolja. Ako se posmatra njihov udeo u potrošnji, a uglavnom su tome namenjene, on je još veći. Što će reći da ne mali broj građana zavisi od novca koji im iz inostranstva šalju članovi porodice.

Drugi jeste pad stanovništva. Uz što ide i rastući udeo starijih. Kada je, naravno, reč o domaćem stanovništvu. U inostranstvu je obrnuto – više je mladih nego starijih. U zemlji se ne rađa dovoljno, a i ne ostaje dovoljno mladih ljudi. U inostranstvu se povećava broj mladih u odnosu na starije emigrante.

Treći podatak jeste da se ukupna potrošnja gotovo izjednačava sa ukupnim dohotkom, što je isto kao da se kaže da se relativno malo štedi, a onda i ulaže. Kada ne bi bilo stranih ulaganja, ukupna ulaganja bi verovatno bila negde oko desetak posto ukupne proizvodnje. U poređenju sa domaćom štednjom, emigranti iz Srbije štede kako da bi slali novac kući, tako i da bi poslovali, obezbedili stanovanje i naravno imali od čega da žive u starosti.

Uporedimo sada te dve Srbije. Uzmimo dve mlade osobe – jedna živi i radi u Srbiji, dok druga radi i živi, recimo, u nekoj zemlji članici Evropske unije. Kako je demografska budućnost Srbije takva da će rasti broj starijih u odnosu na mlađe, mlada osoba u Srbiji može da očekuje da će u starosti živeti gore nego što sada žive penzioneri. Osim ako ne obezbedi da mu deca šalju novac iz inostranstva. Usled toga, verovatno je najbolje ulaganje za većinu ljudi koji rade i žive u Srbiji da, ukoliko mogu, ulože u odlazak dece u inostranstvo. Nezavisno od toga, sutrašnja potrošnja ne vredi mnogo u odnosu na današnju.

Usled čega, i već pomenuta tri podatka. Emigrant iz Srbije je, opet, obično mlađi od proseka zemlje u koju se doselio. Što ima povoljne posledice po javne finansije u toj zemlji. Pogotovo ukoliko je reč o osobama koje žele da imaju decu i unuke. U meri u kojoj se time poboljšava demografska slika zemlje imigracije, emigrant iz Srbije može da očekuje da će u starosti živeti bolje nego što sada žive penzioneri. A isto važi i za decu i za unuke. Usled čega ima smisla štedeti, bilo preko državnih fondova, ili uzimanjem kredita da bi se povećala svojina ili se poboljšala poslovima.

Ili, drukčije rečeno, preduzetništvo je privlačno za emigranta iz Srbije, dok nije za stanovnika Srbije. To je takođe usklađeno sa već navedenim podacima o doznakama, demografskim kretanjima, i sklonosti štednji odnosno potrošnji.

Ovo ima i moralnu stranu stvari koja ne mora da bude od neposrednog interesa, ali je zapravo važna za razvoj, u ovom primeru, srpskog društva. Naime, sa moralne tačke gledišta, obaveze mladih i starih su asimetrične. Potomci imaju, ako imaju, ugovorne obaveze prema roditeljima, dok su sami roditelji dužni potomcima. Ili, drukčije rečeno, roditelji nemaju prava da očekuju bilo šta od dece, dok deca imaju prava u odnosu na roditelje.

To je delimično izvrnuto u srpskom slučaju. Neko ko živi u inostranstvu ima normalne moralne obaveze prema deci i unucima (dalje od toga je obično nerealno), što se međutim ne može reći za one koji žive u Srbiji. Zbog sekularnog pogoršanja očekivanja od budućnosti, teži se društvenom odnosu u kojem su potomci dužni da obezbede odgovarajući život starijima. I to neosnovano.

Naime, ako neko uloži u budućnost svojih potomaka, recimo osposobivši ga da emigrira i živi bolje, ako se dakle neko odrekne svoje potrošnje kako bi uložio u svoju decu, pa i u unuke, što je neretko potrebno, to je kao da je stupio u ugovorni odnos da mu potomci šalju novac iz inostranstva kako bi pod starost živeo bolje nego što mu obezbeđuje penzija.

Nasuprot tome, neko ko uglavnom troši gotovo sav dohodak očekujući da neko drugi ulaže u njegove potomke, može da očekuje da će obezbediti da će mu mlađi novčano pomagati samo ukoliko nekako uspostavi odnos moralne obaveze, koje zapravo nema.

Dva primera za ovo poslednje više da bi eventualno ovo sve bilo zanimljivije čitaocima. Prvi je očekivanje penzionera koji su podržavali vlasti koje su iz jednog rata u drugi uništavali i privredu i demografiju zemlje. Njihova potrošnja zapravo zavisi samo od moralnih obaveza budućih generacija prema njima. To je kao obaveza prema roditelju koji je bankrotirao porodično preduzeće iz sebičnih razloga ili iz čiste neodgovornosti.

Drugi primer su zaveti na koje se poziva srpska crkva i ne mali broj intelektualaca. Tu je reč o brizi za dobrobit generacija koje više nisu među nama. Ne postoje, ne mogu da postoje obaveze na odricanje kako bi se savremeno ponašanje uskladilo sa prošlim, čak i ako je ono bilo herojsko. Osim ukoliko se nekako ne prihvati sopstvena moralna inferiornost.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Paradigma Požega Mijat Lakićević: Paradigma Požega

  Kao što se pre tri decenije Srbija nije branila (ni odbranila) u Kninu, tako se ni danas ne brani na Cetinju nego, da izvinete, u Požegi.

 • Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora

  Nemam nameru da pišem o političkim odnosima, a ni o crkvenim. Ne ovde, u svakom slučaju. Već o tome kako je ko prošao posle osamostaljivanja Crne Gore. Mislim da nije nerazumno pretpostaviti da bi se Crna Gora razvijala, privredno, otprilike kao i Srbija da su ostali u istoj državi. To, naravno, ne možemo znati jer je to protivčinjenična tvrdnja. Tako da je to više pretpostavka o tome koja su bila očekivanja, ako su bila, crnogorskih glasača kada su se izjašnjavali na referendumu. U svakom slučaju, očekivanja su bila da će proći bolje ako povrate sopstvenu državnost. Da li su?

 • Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti

  Paradoksalno je da strateška dokumenta u oblasti odbrane i bezbednosti ne definišu neposredne izazove, rizike i pretnje po naciju, ali nosilac izrade tih dokumenata ipak je predložio, a Vlada usvojila, primenu koncepta totalne odbrane

 • Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli

  Vidim Čarlsa Simića kao klinca u ulici Majke Jevrosime, kome je svaki čas neko govorio: – Ej, poručio ti Pera da će da te prebije.

 • Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse

  Evo, i čuveni Forum u Davosu počeo je pre neki dan najviše u znaku zahteva da se spreči “klimatska apokalipsa”, a ta svetska briga napokon je počela bolje da se shvata i u Srbiji nakon protekle sedmice – kada su Beograd i još neki naši gradovi bili pod takvom mešavinom magle i smoga, da su se probili među najzagađenije u svetu.

 • Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte

  Otkako se Kina suočila sa epidemijom koju izaziva još nedovoljno proučeni korona virus, zbog čega su “u karantinu” i neki milionski gradovi, a čitav saobraćajni protok kroz ovu ogromnu zemlju samo u desetak dana skoro je prepolovljen, cene sirove nafte na svetskim tržištima konstantno padaju.

 • Dimitrije Boarov: Iznenađenje u Hrvatskoj Dimitrije Boarov: Iznenađenje u Hrvatskoj

  U senci velike histerije koju je u Srbiji i Crnoj Gori izazvalo famozno donošenje zakona o “nacionalizaciji” delova imovine Srpske pravoslavne crkve, koji je izglasala Skupština Crne Gore u Podgorici, u Hrvatskoj je, na opšte iznenađenje, na izborima za petog predsednika ove republike – pobedio Zoran Milanović, lider levog centra i kandidat Socijaldemokratske partije iako je za protivkandidata imao Kolindu Grabar Kitarević, koju je podržala Hrvatska demokratska zajednica, stranka koja kontroliše tamošnju vlast (od Vlade, pa naniže).

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side