12.12.2011 Beograd

Sukob crkve i države zbog EU i Kosova

Sukob crkve i države zbog EU i Kosova
Vladike bi trebalo i evre da tretiraju kao opsenu pa da sve svoje zalihe te himerične valute podele sirotinji ili javno spale ispred Patrijaršije. Tada bismo možda i poverovali da su oni iskreno spremni da se za svoje viđenje budućnosti Srbije bore do kraja i bez ostatka

Budućnost Srbije je u Evropskoj uniji, kažu stranke vladajućeg bloka, a i dobar deo opozicije. Evropa je himera, Kosovo je realnost, a vlasti ne treba da menjaju ranije utvrđenu politiku, poručio je Sinod Srpske pravoslavne crkve. U minulih nekoliko godina nije zabeležena ovako dramatična razlika između crkve i političara, odnosno države, u odnosu na neko pitanje od suštinskog značaja za Srbiju.

Stav vlasti prema Kosovu i EU  se, uprošćeno rečeno, zasniva na dve floskule. Prva je da nećemo priznati Kosovo ni posredno ni neposredno, a druga je da nećemo odustati od politike i Kosovo i EU. Crkva to shvata kao poruku da će Srbija ostaviti po strani evrointegracije ukoliko od nje bude traženo da prihvati neko rešenje koje bi značilo posredno priznavanje nezavisnosti Kosova. Takav pristup država nikada nije javno porekla pa ga crkva smatra važećim.

Država je već prihvatila takozvano integrisano upravljanje graničnim prelazima na severu Kosova, a crkva je u saopštenju podržala Srbe na severu Kosova koji takvo rešenje odbijaju i nastavljaju sa blokadama puteva. Od Srbije se traži da do isteka novog roka za odobravanje pregovora načini ustupke i kada je reč o predstavljanju Kosova na međunarodnom planu. I jedno i drugo crkva će, ako ostane pri stavovima iz saopštenja Sinoda, tretirati kao posredno priznavanje Kosova.

Tako se došlo do gotovo neverovatne teze o pregovorima o ulasku u EU kao himeri, odnosno o opseni, i o Kosovu kao o realnosti za koju Srbija treba da se bori. Vladike bi, u skladu sa tim, trebalo i evre da tretiraju kao opsenu pa da sve svoje zalihe te himerične valute podele sirotinji ili javno spale ispred Patrijaršije.

Tada bismo možda i poverovali da oni iskreno veruju u tumačenje opsene i realnosti koje nude i da su spremni da se za svoje viđenje budućnosti Srbije bore do kraja i bez ostatka. To se, naravno, neće dogoditi, pa će se trenutni „sukob niskog intenziteta“ između države i crkve nastaviti, sa mogućnošću da preraste u nešto ozbiljnije.

Pada u oči da razlike u stavovima crkve i države nisu izazvale nikakva krupnija talasanja u javnosti. Stiče se utisak kako i vladajući krugovi i crkva zaziru od proširenja sukoba pa su i jedni i drugi zaključili da bi  najbolje bilo da, bar za sada, ostanu uzdržani. Vlasti ćute jer nisu spremne na ozbiljnije promene kada je reč o odnosu prema EU i Kosovu, a crkva ćuti jer je svesna da nije dobro da pokušava da nametne svoj stav i da je poruka koju je uputila kroz saopštenje Sinoda za sada sasvim dovoljna.

Da li će ovaj sukob bitnije uticati na odnose države i crkve, otkud ovolike razlike između njih i kako se uopšte dogodilo da crkva počne u tolikoj meri da se bavi političkim pitanjima za portal Novog Magazina govore istoričarka Branka Prpa i sociolog religije Mirko Đorđević.

autor: Dragan Janjić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 15.12.2011, 20:06h predrag lazic

  Baš su vam eminentni a pogotovu nepristrasni sagovornici.Zašto niste pozvali jednog nezavisnog analitičara tj. teoretičara religije.

Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Suverenisti Vladimir Gligorov: Suverenisti

  Šta je ekonomska suverenost? Ovo je donekle pitanje za socijalne demokrate, danas posebno jer gube podršku među radnicima koji se pridružuju populistima, a to će reći nacionalistima. Zašto je to socijaldemokratski problem?

 • Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji

  Naizgled, Srbija nezadrživo pluta ka Aziji, to jest ka Ruskoj Federaciji i Putinovoj Evroazijskoj uniji. Posle Makronove kočnice za proširenje EU, dok se, navodno, sama Evropa ne reformiše, palo je u Moskvi i potpisivanje trgovinskog sporazuma Srbije sa praznom imitacijom evropske ekonomske zajednice. Srpski rusofili i notorni evroskeptici u Beogradu, podjednako raspoređeni u vlasti i opoziciji, čini se da likuju.

 • Vladimir Gligorov: Manje stanovnika, a brži rast Vladimir Gligorov: Manje stanovnika, a brži rast

  Da bi to bilo moguće, potreban je značajan rast produktivnosti. Ovde je potrebno razdvojiti dve stvari. Jedno je rast po stanovniku, koji može da se ubrzava kako se smanjuje stanovništvo. Čak i ako se ukupna proizvodnja zapravo ne povećava. To je druga stvar, rast ukupne proizvodnje uz smanjenje broja stanovnika. To bi zahtevalo da se s manjim brojem stanovnika postigne veća ukupna proizvodna, što će reći da se povećava produktivnost rada.

 • Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model

  Vidim da se rasprava oko najavljenog povećanja plata u javnom sektoru za osam do 15 odsto u idućoj godini počela “produbljavati” iako je većini običnih posmatrača prilično jasno da je reč o predizbornom poklonu vlasti svojoj biračkoj bazi, pretežno povezanoj sa državnom službom.

 • Mijat Lakićević: Evropo, sikter Mijat Lakićević: Evropo, sikter

  Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom, napušta položaj. Formalno, reč je o ostavci, u suštini – dobila je otkaz.

 • Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj

  Kada bi ga sam pravio, Vučić sebi ne bi mogao da smisli boljeg neprijatelja od Vuka Jeremića. To je za njega prosto idealan protivnik.

 • Dimitrije Boarov: Ex-Yu investicije Dimitrije Boarov: Ex-Yu investicije

  Protekle sedmice je i u Hrvatskoj i u Srbiji veliki publicitet dobila akcija kiparskog biznismena Nebojše Šaranovića, vlasnika tamošnje kompanije Kappa star limited, na Zagrebačkoj berzi, gde je on, preko Rajfajzen banke iz Beča, dokupio nekoliko procenata akcija poznatog hrvatskog proizvođača bajadera i slatkiša Kraš i tako preskočio pet odsto vlasništva nad akcijama ove kompanije, što ga je obavezalo da to i javno obelodani.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side