13.07.2012 Beograd

Slučajni partneri

Slučajni partneri
Podrška budućem premijeru Srbije Ivici Dačiću, čiju smo izjavu komentarisali juče na ovom mestu stigla je, promptno, praktično istog dana podrška sa neočekivanog mesta. Izjava ja takva da je vredi citirati još jednom: „Finansijski sektor je najveći neprijatelj našeg naroda“, rekao je čovek koji Srbiju treba da vodi naredne četiri godine!

Podrška je stigla od, takoreći do juče, najvećeg srpskog privrednika Miroslava Miškovića.

Tačnije, ne baš od njega lično, nego od Jelene Krstović, potpredsednice njegove kompanije Delta Holding. Istakavši da bi „bankarski sistem trebalo da uloži napor i stvori povoljniji ambijent za kompanije“ te da bi „banke trebalo da na dve godine zamrznu potraživanja prema pravnim i fizičkim licima“, gospođa Krstović se takođe založila da se napravi „kompletan zaokret“, odnosno da se „umesto štednje podstiče potrošnja“, zbog čega bi, kako je rekla, „trebalo povećati prosečnu platu građana i stvoriti ambijent da bi potrošnja podržala sve privredne grane i pokrenula točak koji bi Srbiju izveo iz krize“.

U stvari, kad se malo bolje razmisli, predlog potpredsednice Delta holdinga zaslužuje punu podršku. Zato predlažemo, prvo, da Delta holding već od 1. avgusta, a može i ranije, poveća plate svim svojim zaposlenima i, drugo, da u naredne dve godine Delta holding zamrzne sva svoja potraživanja prema kupcima u njegovim prodavnicama, drugim rečima da kupci robu ne plaćaju odmah, nego tek kada taj rok istekne.

Verujemo, u stvari, da je o svemu ovome na organima upravljanja kompanije već razgovarano pre nego što je g. Krstović izašla u javnost sa svojim predlozima, da su odgovarajuće odluke već spremne i da samo čekaju pogodan trenutak da budu obnarodovane. Predosećamo da bi to moglo da se desi u trenutku kada Ivica Dačić sa svojom ekipom bude položio svečanu zakletvu.

autor: Mijat Lakićević izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: NATO, bato, samo NATO Mijat Lakićević: NATO, bato, samo NATO

  Iskreni, pravi srpski nacionalista, Srbin sa dna kace, što se kaže, on bi se danas svom snagom zalagao za članstvo Srbije u Severnoatlantskoj ugovornoj organizaciji (North Atlantic Treaty Organisation), poznatoj kao NATO.

 • Vladimir Gligorov: Koliko traje vlast u Srbiji Vladimir Gligorov: Koliko traje vlast u Srbiji

  Počeću od stilizovanih činjenica. U stabilnim konkurentskim parlamentarnim demokratijama više od dva mandata na vlasti je izuzetak, uostalom kao i manje. U tek demokratizovanim zemljama stabilnost bi trebalo da se postigne posle dve nenasilne, dakle izborne, uredne promene na vlasti, svako posle jednog mandata. U evropskim postsocijalističkim parlamentarnim demokratijama uredna smena na vlasti na prevremenim izborima trebalo bi da obezbedi stabilnost demokratskom načinu odlučivanja.

 • Momčilo Pantelić: Najslavniji zatočenik Momčilo Pantelić: Najslavniji zatočenik

  “Vanredno ugrožavate istraživačko novinarstvo i slobodu izražavanja. Ma kakvi, najzad je dolijao kradljivac državnih tajni.” “Neće biti da je tako, onaj ko je otkrio tuđa nepočinstva ne može biti proganjan.” “Pravdajte ga koliko hoćete, ali veliki remetilac internacionalnih odnosa konačno je dopao u ruke nacionalnih pravdi.”

 • Zoran Stojiljković: Čemu služe sindikati? Zoran Stojiljković: Čemu služe sindikati?

  Na samom početku ovog, “prigodnog” prvomajskog teksta sve koji na pomen radnika i sindikata prezrivo odmahnu rukom zamoliću da se, ako se već bacaju kamenom/ciničnim komentarom, prisete šta su sami učinili da siromaštva, nejednakosti, uniženosti bude manje?

 • Mijat Lakićević: Doba izdaje. Ili: vakat za fakat Mijat Lakićević: Doba izdaje. Ili: vakat za fakat

  Crkve su izdale vernike, sindikati su izdali radnike, partije su izdale birače, države su izdale građane, građani su izdali sami sebe.

 • Dimitrije Boarov: Konfuzija Dimitrije Boarov: Konfuzija

  Bizarna izjava Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, da je njegov plan za Kosovo propao jer ga nije prihvatio narod, te da će Srbiju to odbijanje skupo koštati kroz nekoliko decenija, verovatno je namenjena ne samo domaćoj nego i stranoj javnosti.

 • Dimitrije Boarov: Privreda u senci politike Dimitrije Boarov: Privreda u senci politike

  Nije jednostavno pisati o ekonomskim tokovima u zemlji u kojoj su svi državni (pa i oni vojni) i društveni resursi upregnuti u neprestanu političku bitku za vlast i gde buka sa uličnih mitinga gura privredne vesti na marginu javnog života.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side