Sajber i ostale tarabe
10.08.2011 Beograd

Sajber i ostale tarabe

Sajber i ostale tarabe
Dokle povlađivati neukusu i javno izvrgavati ljude i institucije podsmehu i kada će se uspostaviti jasna granica koja razdvaja zabavu od poruge, bez obzira da li su na meti obični prolaznici, umetnici, estradne zvezde, političari? DOKLE se, napokon, sme zavirivati u tuđ život?

Rambo Amadeus zbog skrivene kamere napustio Gitarijadu” i “CIA zna gde ste bili na moru“ dve su vesti postavljene u razmaku od tri sata na portal www.novimagazin.rs u nedelju 7. avgusta. Naizgled nevezani ovi naslovi daju ubitačnu kombinaciju koja bi svakog morala da natera na prosto pitanje DOKLE?

No pre pitanja, kratko podsećanje: domaćini čuvene Zaječarske gitarijade rok-legendi Dadu Topiću pripremili su vruć doček u studiju Timočke televizije sa stupidnom skrivenom kamerom znanom kao Nemoguća misija u kojoj su nameštenim pitanjima kobajagi gledalaca pokušali da ga isprovociraju sa, u suštini, omiljenem pitanjem ovdašnjih nacional-zgubidana - Šta će hrvatski pevači u srpskoj muzičkoj zoni? Naučen svakojakim zlima Dado je oćutao te bedastoće, a Rambo se propisno razljutio i napustio, ne samo studio, već i Gitarijadu koja je dopustila tako grubo poigravanje sa gostima.

S druge strane Atlantika, saznajemo, CIA razvija novi kompjuterski program Finder (nalazač, otkrivač) koji će razmatrati i sve vaše snimke sa letovanja i ostalih mesta samo ako ih postavite na Internet u bilo kojoj formi, sa bilo kojom namerom i bilo kakvom zaštitom. Cilj je, dabome, uzvišen: stvara se baza krajolika radi identifikacije mogućih terorističkih lokacija. Sledstveno, opasna mesta su strašna planina iza brodića na kome se ljubite sa dečkom ili smejete sa detetom, vaša soba iz koje se vidi stoletno drvo neobične krošnje, terasa sa okrnjenim stepenikom, daščara u zabitoj šumi...

Šta ove dve vesti vezuje u dobitnu kombinaciju? Jednostavno rečeno, neovlašćeno zavirivanje u tuđ život. U oba slučaja opravdanja su viši ciljevi, prvi nešto prizemniji, zabava i zarada, a drugi se temelji na opštem strahu od terorizma, ali u biti obe je isti naum da se čoveku oduzme preostali delić intimnosti i ograniči sloboda.

Rambo je, na radost mnogih i bes još više njih, zaštitio kolegu iako će mu „muzička zajednica“ u kojoj je vlasnik Timočke televizije neka krupna zverka teško oprostiti „neprofesionalnost“. CIA je van domašaja, baš kao i ostali formalni i neformalni Čvorovići, naši i ini, koji bez naloga vire u tanjire, krevete, dnevnike, kompjutere... DOKLE?

Dokle povlađivati neukusu i zarad nečijeg ćara javno izvrgavati ljude i institucije podsmehu i kada će se uspostaviti jasna granica koja razdvaja zabavu od poruge, bez obzira da li su na meti obični prolaznici, umetnici, estradne zvezde, političari? DOKLE se, napokon, sme zavirivati u tuđ život?

Elektronske i sajber tarabe jesu sofisticiranije i traže nešto više znanja i pomagala, ali su podjednako primitivne, nakazne i nemoralne kao i rupe u drvenim tarabama kroz koje su vekovima špijunirane komšije. Na radost sokaka i nesreću onih čija je intima razvlačena.   

autor: Jelka Jovanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nikola Lunić: Brat Li Nikola Lunić: Brat Li

  Li Venliang, oftalmolog iz Vuhana, umro je 7. februara ove godine od posledica koronavirusne upale pluća. On je prvi pokušao javno da upozori na zabrinjavajući broj virusnih infekcija koje mogu da prerastu kontrolisane uslove. Međutim, na samom početku virusne infekcije Komunistička partija Kine odlučila je da to ipak sakrije od domaće i svetske javnosti, a dr Li je bio ukoren i prisiljen da potpiše izjavu kako su njegovi stavovi neosnovani i predstavljaju nezakonitu glasinu

 • Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se

  Dok se velike sile nadmeću kako da preurede svet po svom ukusu, novi globalni poredak zavela je minijaturna, nevidljiva avetinja – koronavirus. Presekla je globalizaciju i izazvala zatvaranje granica više od Donalda Trampa, mlavi otpore svojoj svemoći jednostavnije od Vladimira Putina i Si Đinpinga, dodatno umanjuje neophodnu dozu jedinstva u EU i sve njih inspiriše da se međusobno optužuju za njegovu iznenadnu najezdu.

 • Vladimir Gligorov: Tri zablude Vladimir Gligorov: Tri zablude

  Evropska ekonomska zajednica, pa potom Evropska unija uticale su na diktatorske ili autokratske režime, desne ili leve (da ne ulazim u detaljnije karakterizacije) na taj način što su nudile proces evropeizacije.

 • Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke

  Nije to baš često u Vučićevoj Srbiji da u javnost prodru veoma različiti pogledi državnih funkcionera na neko krupno privredno pitanje, kao što je sada slučaj u prodaji ili odustajanju od prodaje Komercijalne banke u Beogradu.

 • Dimitrije Boarov: Posle koronavirusa Dimitrije Boarov: Posle koronavirusa

  Iako “korona kriza” još nije širom sveta došla do svojih krajnjih granica i nanela sve moguće štete i mnogobrojne ljudske žrtve, u svetskom javnom mnjenju već se tu i tamo postavlja pitanje da li će ova pandemija ostaviti neke trajne posledice ili će se politički i ekonomski trendovi na planeti nastaviti tamo gde su prekinuti pre nekoliko sedmica, sa osnovnim ciljem da se nadoknadi propušteno?

 • Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure

  Paradoksalno ali istinito, posao cenzora u svim vremenima i svim sistemima nikada nije bio lak. U krajnjem skoru uvek je bivao osujećen, a sizifovski napori i nalogodavaca i izvođača radova po pravilu su završavali tako što su i jedni i drugi, nakon izvesnog vremena, bivali izloženi javnoj osudi i stubu srama.

 • Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama

  “To što sam paranoičan ne znači i da me niko ne juri”, odavno je ovo prepričavano, više kao štos, ali kako vreme prolazi i kako kanali informisanja postaju ne samo svima dostupni nego i otvoreni za sve “autore” – sve je primenljivije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side