13.10.2017 Beč

Parlamentarni izbori u Austriji nagoveštavaju zaokret udesno

Parlamentarni izbori u Austriji nagoveštavaju zaokret udesno Foto: Beta / AP
Austrijski parlamentarni izbori koji se održavaju u nedelju označiće, kako se očekuje, skretanje te zemlje udesno i okončanje dugogodišnje vladavine velike koalicije socijaldemokrata i konzervativaca.

Nekoliko dana uoči izbora, Austrijska narodna stranka (OVP) na čijem čelu je aktuelni ministar spoljnih poslova tridesetjednogodišnji Sebastijan Kurc, vodi u svim ispitivanjima javnog mnjenja sa oko 33 odsto glasova.

Za drugo mesto se bore Socijaldemokratska stranka Austrije (SPO) na čelu sa aktuelnim austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom i desničarska Slobodarska stranka Austrije (FPO) predvođena Hajncom-Kristijanom Štraheom koje zavisno od ankete mogu računati na podršku između 23 i 27 odsto birača.

Za ulazak u parlament i prelazak izbornog praga bore se i stranke Zeleni, Neos (Liberali) i Lista Petera Pilca, bivšeg čelnika stranke Zelnih.

Slobodarska partija Austrije (FPO), koja je vodeća u evropskoj nacionalističkoj porodici, cilja da uđe u vladu, manje od godinu dana od predsedničkih izbora kada je njen kandidat ušao u drugi krug.

FPO prema anketama ima podršku 25 odsto birača. To je duplo više od rezultata nemače desničarske partije Alternativa za Nemačku (Afd) koja je na nedavnim izborima ušla u Bundestag, i još jednom ukazuje na jačanje populističkih i antiimigrantskih partija u Evrpi.

Sebastijan Kurc kome se već mesecima u anketama predviđa pobeda sa više od 30 odsto glasova ponovio je da ne isključuje ni jednu opciju mada, kako navodi agencija Frans pres, nova koalicijia sa Socijaldemokratama (SPO) izgeda malo verovatna posle oštrih sukoba koji su obeležili poslednje dane njihove zajedničke vladavine koja traje od 2007. godine.

Koalicije SPO-OVP, ili obrnuto, vladale su zemljom više od pola posleratnih godina, i tada su predstavljale više od 80 odsto izbornog tela. Ta koalicija je sačuvala većinu za dlaku na izborima 2013. godine.

FPO, koji su osnovali bivši nacisti a pridružili mu se liberali, izgradio se na osudi takve podele vlasti.

"Sasvim je izvesno da će najvjerojatnija nova koaliciona vlada između narodnjaka i slobodnjaka, na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom, značiti politički zaokret udesno i to kako na unutrašnjem tako i na spoljnopolitičkom planu", rekao je za Hinu Srđan Govedarica, dopisnik nemačkog javnog servisa ARD iz Beča.

Francuski politolog Patrik Moro, specijalista za Austriju smatra da Sebastijan Kurc pokušava da vodi strategiju gušenja FPO-a time što mu konkuriše sa njihovom omiljenom temom - neprijateljstvom prema imigraciji i islamu.

Ulazak FPO u vladu konzervativnog kancelara Volfganga Šisela 2000. godine izazvao je politički zemljotres u Evropi, sa sve sankcijama EU. Međutim atmosfera se promenila. FPO je ugladio svoj govor i nacionalističke partije napredovale su svuda dok je Brisel zaokupljen drugim hitnijim krizama.

Hajnc Kristijan Štrahe, 48, navodi da prihvat izbeglica treba da bude privremen i finansijska pomoć ukinuta. Kurc koji je ministar spoljnih poslova od 2013. odgovora predlogom da se ukinu socijalna davanja za svakog stranca koji je u zemlji manje od pet godina.

Kristijan Kern socijaldemokratski kandidat koji je došao na čelo austrijske vlade u maju 2016. da izleči rane svoje partije koja je bila eliminisana iz predsedničkih izbora, viđen je kao veliki gubitnik izbora, i biće na istom nivou ili čak slabiji od FPO-a.

Austrija, imućna zemlja od 8,7 miliona stanovnika jedna je od onih u Evropi koje su prihvatile najviše migranata prema broju stanovnika, 1,5 odsto za dve godine, što je podstaklo rasprave o troškovima socijalnih davanja i kapaciteta integrisanja novodošlih migranata.

Austrija bi mogla da postane trn u oku Evropske unije. FPO se zalaže se za približavanje sa Višegradskom grupom, gde su zemlje kao što su Poljska i Mađarska koje su u sukobu s Evropskom komisijom. Sebastijan Kurc svojim stavom o imigraciji, privrženosti nacionalnom suverenitetu ima, prema mišlnjenu francuskog politologa Moroa, "stavove takoreći suprotne od stavova francuskog predsednika Emanuela Makrona i u mnogome suprotsatvljene stavovima Angele Merkel" .

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side