Ofanziva primitivne ideologije nasilja
31.10.2011 Beograd

Ofanziva primitivne ideologije nasilja

Ofanziva primitivne ideologije nasilja
Pojedinci ili grupe počinju da se laćaju palica i noževa kako bi samoinicijativno zaveli određenu vrstu ideologije i reda u čijem duhu odrastaju.

Nasilje u Srbiji prestaje da bude samo „oblik devijantnog ponašanja“. Ono polako postaje neka vrsta obrasca ponašanja pojedinaca i grupa, spremnih da ga upotrebe kako bi dostigli svoje ciljeve. A ti ciljevi prestali su da budu isključivo materijalni jer nije reč smao o tome da neko uzme pištolj ili nož da bi opljačkao banku ili prolaznika na ulici. Pojedinci ili grupe počinju da se laćaju palica i  noževa kako bi samoinicijativno zaveli određenu vrstu ideologije i reda u čijem duhu odrastaju.

Tako danas imamo još neidentifikovanu grupu mladića ošišanih „na opasno“ koja upada na Filološki fakultet da bi naučila tamošnje studente „pravilnom ponašanju“. Možda niko od tih momaka ne ide na fakultet, ali očigledno osećaju da je pred njima slobodan i nebranjen prostor u kome mogu da čine doskoro nezamislive stvari kako bi svima pokazali da su oni i ideologija koja ih nosi obrazac na koji se vredi ugledati.

Na pitanje odakle dolaze ti i njima slični momci postoji samo jedan odgovor – iz društva koje srpska intelektualna i politička elita kreira već više od 20 godina. Oni i grupe i organizacije u kojima su okupljeni su iz nikli na širokom prostoru koji je elita nehajno napustila, zaboravivši da se obrasci društvenog i socijalnog ponašanja stvaraju dugo i mukotrpno, a razgrađuju lako i u velikim potresima i mukama.

Tako danas, kako pokazuju najnovija istraživanja, imamo generacije veoma mladih ljudi koje nisu upamtile rat, ali „nepogrešivo“ znaju da su naši najveći neprijatelji Hrvati i Albanci. U samom vrhu liste neprijatelja su i Romi, mada čak ni u čaršijskim prepričavanjima ratnih događaja nema nikakvih naznaka njihovog „antisrpskog“ ponašanja. Oni su, zapravo, neka vrsta lakmus-papira koji ukazuje na neonacističke korene organizacije čije obrasce sledi deo srpske omladine.

Da li huliganske i ultranacionalističke grupe i organizacije mogu da ugroze politički sistem i da li su na putu da uspostave neku vrstu novog obrasca političkog ponašanja? U kolikoj meri je njihovo jačanje posledica manjkavosti obrazovnog sistema, a u kolikoj posledica želje i potrebe političkih i drugih centara moći da ih upotrebljavaju za svoje ciljeve? Za odgovorima na ova pitanja za Portal Novog magazina tragaju Vesna Pešić i Dobrivoje Radovanović.

 

Vesna Pešić - Vlasti tolerišu nasilje 

 

 Dobrivoje Radovanovć -  Neofašisti žele udeo u vlasti

autor: Dragan Janjić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 2.11.2011, 19:01h sinisa

  Pa gospodo nisam znao do sada da je Cast,Vera i Sloboda Fasizam. Gos.pesicka vi ste dosli na Vlast nasiljem,i proglasili da sve sto je Srpsko naopako. Sram vas bilo.

 • 1.11.2011, 13:05h trange frange (4)

  Hajde i ja da započnem u stilu narod voli i želi a vlast zanemaruje..Da podsetim narod je 5 Oktobra pokazao da želi eliminisanje sistema koji je ovu zemlju rastočio , narod unizio i pamet obespredmetio a sve loše i nazadno stavio u prvi plan.I , normalno sve su to izdali i izdilovali sa COBIJEVCIMA , ZBOG LOVE I LIČNIH INTERRESA, SVE ŠTO JE NAROD ŽELEO DA SE PROMENI TOG 5 OKTOBRA...Kada je ubijen Đinđić , stvorila se mogućnost ZA EKSPANZIJU UZ OBILATU POMOĆ LAŽNIH PATRIOTA,LAŽNIH PATRIOTSKIH ORGANIZACIJA SA REALNOM NACI ORIJENTACIJOM, rasističkih ideja...Bela nadmoć i ostale baljezgarije nisu bezazlene i lako se primaju naročito imajući u vidu ponašenje vlasti i opozicije i finansijera , tajkuna...Bojim se da je ovo samo početak a tako bih voleo da grešim u ovoj proceni...

 • 31.10.2011, 13:53h bb (1)

  problem je malo dublji nego sto se cini u ovoj analizi. naime, prisustvujemo konstantnom i sistemskom zanemarivanju narodnog misljena od strane vlasti- cak jos vise- vlast u vecini slucajeva nastupa opozitno od vecinskog misljenja javnog mnenja. vlast je odrodjena od naroda kojeg treba da predstavlja i cije interese treba da zastupa. vlast je i tu da bude korektor- jer narod nije sveznaju i masu ne krasi genijalnost- ali ako vlast- poput ove sadasnje- nastupa totalno suprotno od narodnog vidjenja i htenja- onda tu dolazi do frustracija i nasilja- narod nije zadovoljan- narod se nista ne pita- tretira se poput maloumnog deteta. tu na scenu stupaju mladi: kao najhrabriji, najemotivniji, najnedisciplinovaniji i najmanje ukrotiv segment drustva: oni radikalizuju svoje nastupe jer su nezadovoljni nezastupljenoscu njihovih stavova u preovladajucoj javnoj medijskoj sferi. medijska sfera se lazno oblikuje manjinskim misljenjima- dovode se reprezenti stavova manjine (od politicke pa do svake druge) i onda se vecina oseca ugrozeno...

Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Kurs i dug Vladimir Gligorov: Kurs i dug

  Problem sa fiksnim kursom je u tome što s vremenom postaje skupo od njega odustati.

 • Mijat Lakićević: Mandat za rat Mijat Lakićević: Mandat za rat

  Nije ovo prvi put da srpski birači glasaju za rat. Pre tačno 30 godina, 1990, Slobodan Milošević je dobio mandat da povede rat protiv “spoljašnjeg neprijatelja” – Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka... Sada je Aleksandar Vučić dobio mandat da nastavi rat protiv unutrašnjeg neprijatelja. To jest, protiv svih koji nisu uz Srpsku naprednu stranku. Što znači da će buduće vlasti – od lokala preko Pokrajine do Republike – biti još bezobzirnije.

 • Vladimir Gligorov: Plate Vladimir Gligorov: Plate

  Udvostručiti plate u evrima za, recimo, pet godina veoma je teško ostvarljivo.

 • Dimitrije Boarov: Posle izbora Dimitrije Boarov: Posle izbora

  Ima mišljenja da predstojeći izbori ništa neće promeniti i da su oni samo predigra za predsedničke izbore u Srbiji za dve godine. To bi značilo da niko i ne razmišlja da rešava probleme države posle parlamentarnih i lokalnih izbora nego se uvek razmišlja samo o očuvanju vlasti odavde do večnosti. To će jednog trenutka dosaditi i građanima Srbije.

 • Vladimir Gligorov: Lična vlast Vladimir Gligorov: Lična vlast

  U Srbiji je zapravo skandal sve što je povezano sa epidemijom. Sa stanovišta vlasti, to što je izmakla kontroli. Vladar nije garantor sigurnosti već sam deluje nesigurno.

 • Vladimir Gligorov: Improvizacije Vladimir Gligorov: Improvizacije

  Kako već i biva sa improvizacijama, i ova oko susreta u Americi neslavno je prošla. Slično će, međutim, biti i sa briselskim zabludama.

 • Jelka Jovanović: Nova pritvorska jedinica Jelka Jovanović: Nova pritvorska jedinica

  Nije Sheveningen iz kojeg su Srbiji dugo stizali izveštaji o pritvorenicima Haškog tribunala, nije ni znameniti “29”, kako se još kolokvijalno naziva zgrada Policijske uprave Beograd iliti SUP, a nije ni CeZe, kako najvećem zatvoru u Beogradu od “milja” tepaju i zatvorenici i ini.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side