Obojene ptice
02.06.2011

Obojene ptice

Obojene ptice Jelka Jovanović
Novi magazin je, čvrsto verujem, deo te životnosti koja neće kukati nego će zasukati rukave, nalaziti mlade godinama ili duhom, svejedno, prkosne i voljne da pokažu kako Srbija nije samo utočište lažnih proroka, samozvanih heroja i huligana.Težak zadatak, ali ne i neostvariv – već smo predstavili one koji ne pristaju na osrednjost, a tako drugačiji žive i rade u Srbiji.

Seća li se ko Obojene ptice Jiržija Kosinskog, potresnog svedočanstva o stradanju poljskog dečaka tokom Drugog svetskog rata koji se od okoline razlikovao crnom kosom, jevrejskom ili romskom, kako su verovali oni kod kojih je tražio sklonište. Naslov romanu Kosinski je dao po seoskoj zabavi farbanja crne ptice u žive boje koja, nesvesna novog izgleda, postaje žrtva svog jata nesposobnog da je prepozna.

Srbija je u istorijskom hodu često bila u napasti da proganja, muči i ubija svoje obojene ptice. Životnost jarkih boja smetala je osrednjosti i neznanju, koji su svetkovani kao vrlina, vrhovi su sečeni kao i šarena krila. Nekad bez milosti, sa pompom, nekad uz zatomljeno saučešće, kajanje i strah. Na šta smo sve spremni pokazali su nam ratovi s kraja prošlog veka i 12. mart 2003.   

Danas 20, 12 i osam godina kasnije lagano, ali izvesno stiže vreme za nove obojene ptice, one koje će voditi jato umesto da budu plen. Nikola, koji je pritekao u pomoć romskom dečaku Slobodanu u Beogradu, žrtvi trojice huligana, jedan je od vesnika doba koje različitost shvata kao bogastvo i brani ga od nastraja većine. I što ne reći, da je 27. maja 1997. godine postojao neki Nikola Duško Jovanović bi još bio živ. 

Beograđanin Ivan, pravnik po obrazovanju, taksista i suvlasnik picerije, otac Une i Vuka, hrabar je na drugačiji način. Nije čekao državni posao, nije tragajući za zaradom posegao za kriminalom, nije pao u depresiju koja vodi do samouništenja, ni u histeriju koja uništava druge kriveći ih za sudbinu. Prosto je zasukao rukave i odredio svoj život.

Nikola i Ivan su naše obojene ptice, svežina koja možda još čudi okolinu sviklu da uživa u jadu, ali ne smeta joj kao pre. I 300.000 volontera koji će u subotu čistiti Srbiju dah su te svežine, prkos zapuštenosti, protivteža onima koji i dalje više vole da prljaju i ruše nego da čiste i grade.

Novi magazin je, čvrsto verujem, deo te životnosti koja neće kukati nego će zasukati rukave, nalaziti mlade godinama ili duhom, svejedno, prkosne i voljne da pokažu kako Srbija nije samo utočište lažnih proroka, samozvanih heroja i huligana. Težak zadatak, ali ne i neostvariv – već smo predstavili one koji ne pristaju na osrednjost, a tako drugačiji žive i rade u Srbiji. Umetnici, radnici, sportisti, seljaci, preduzetnici, naučnici... Ima ih još i valja ih slušati.     

   

autor: Jelka Jovanović izvor: NM
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Momčilo Pantelić: Sedam veličanstvenih Momčilo Pantelić: Sedam veličanstvenih

  Kad je teško, onda žene. Pandemiji i manje podležu i više je obuzdavaju nego muškarci.

 • Vladimir Gligorov: Tri napomene Vladimir Gligorov: Tri napomene

  Prva je donekle akademska, mada su posledice po privrednu politiku, zapravo, značajne.

 • Dževad Sabljaković: Nestrpljenje će ponovo zamračiti nebo Dževad Sabljaković: Nestrpljenje će ponovo zamračiti nebo

  Smanjuje se Grenland, a nivo morske površine raste. Ima li to neke veze s pojavom koronavirusa i epidemijom Covida-19. Reklo bi se da nema nikakve, ali to je zabluda: sve na ovom svijetu ima neke veze s poremećajem bioravnoteže planete na kojoj živimo.

 • Mijat Lakićević: Ta teška reč izvini Mijat Lakićević: Ta teška reč izvini

  Kako se izvini kaže u Kini? Mora da je neka teška reč, kao u Srbiji, kako je to davno (stihom u naslovu) utvrdio Đorđe Balašević.

 • Dimitrije Boarov: Čekajući helikopter Dimitrije Boarov: Čekajući helikopter

  U vrhu države vlada zabluda da Srbija ima neke nadnaravne sposobnosti i mogućnosti da bude pametnija i moćnija od svih drugih država, posebno u kriznim vremenima. Pa zašto smo onda jedna od najsiromašnijih država u Evropi i zašto toliko sporo popravljamo svoje mesto na svetskoj ekonomskoj lestvici.

 • Dimitrije Boarov: Borelova defanzivna strategija Dimitrije Boarov: Borelova defanzivna strategija

  Pre neki dan visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borel izjavio je da svetu i Evropi preti kriza biblijskih razmera zbog koronavirusa jer će zemlje u razvoju izgubiti sve prihode, budući da je došlo do kraha izvoza, cena nafte i sirovina, a turizam je stao, isto kao i doznake ekonomskih emigranata.

 • Vladimir Gligorov: Kurs i virus Vladimir Gligorov: Kurs i virus

  Da li bi, dakle, bilo bolje da dinar depresira, što zvanični režim kursa dinara omogućava, ili ne? Kako je opasnost od inflacije mala, a potreba za većom količinom novca nedvosmislena, odgovor je pozitivan.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side