O višku i smislu
22.06.2011 Beograd

O višku i smislu

O višku i smislu
Jedno od najsumornijih tumačenja Vorholove beleške da će u budućnosti svako biti slavan na 15 minuta verovatno je ono prema kojem je, u stvari, reč o mračnom proročanstvu.

Proročanstvu koje se ostvarilo kroz rijaliti programe, YouTube, društvene mreže, kroz medije koji nas zasipaju svilenim omotima u kojima nema ničega. Živimo u vremenu za koje se tvrdi da je era informacija i da su upravo informacije i brzina kojom su dostavljene ključ uspeha, bogatstva.

Problem je što je izbrisana granica između smislene i korisne informacije koja predstavlja vest, koja donosi znanje, i prazne ljušture čiji je jedini cilj da nas hipnotiše, obmane ili uspava.

Elektronski mediji zasipaju nas vestima na svaki pun sat, leti se kao hitna vest u kajronu pojavljuje informacija da je napolju vruće, a zimi da je, gle iznenađenja, hladno.

Nerazrađene ideje koje sinu političarima postaju predmet medijske debate, polemiše se o izjavama da se nešto neće dogoditi ili najavama da će se u ne baš skoroj budućnosti nešto razmotriti. Ključne reči su spinovanje i spemovanje. Dobro poznata formula: Višak informacija = manjak smisla. Stvorena je virtuelna stvarnost koja se održava na virtuelnim vestima.

Ne znamo šta će nam se u životu promeniti zbog zakona koji je usvojen, ali znamo šta poslanici koji su ga izglasali misle o fudbalu.

U takvom okruženju pokrenuli smo Novi magazin i postavili internet portal www.novimagazin.rs. Na njemu vas nećemo zasipati stotinama vesti, parainformacija i kvazinovosti. Da li vas sve to zaista zanima i da li zaista imate vremena da sve to čitate?

Umesto sabranih, pisaćemo izabrana dela – trudićemo se da za vas proberemo ono što je zaista bitno, da pokušamo da pronađemo nešto što će vas opustiti, da vas podsetimo na neki podatak koji ste zaboravili, u nepretencioznom pokušaju da budemo medij koji se trudi da informiše, zabavi i edukuje. Možda nam se ukusi neće u svemu poklopiti; ne plediramo ni da, uz bezbroj izvora koji mute ili bistre bespuće Interneta, odmah budemo vaš jedini izbor, ali sam siguran da se razumemo i da ćete redovno posećivati
naš sajt. Jer, naši čitaoci su, kao i naš magazin - drugačiji . 

autor: Zlatko Minić
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Momčilo Pantelić: Sedam veličanstvenih Momčilo Pantelić: Sedam veličanstvenih

  Kad je teško, onda žene. Pandemiji i manje podležu i više je obuzdavaju nego muškarci.

 • Vladimir Gligorov: Tri napomene Vladimir Gligorov: Tri napomene

  Prva je donekle akademska, mada su posledice po privrednu politiku, zapravo, značajne.

 • Dževad Sabljaković: Nestrpljenje će ponovo zamračiti nebo Dževad Sabljaković: Nestrpljenje će ponovo zamračiti nebo

  Smanjuje se Grenland, a nivo morske površine raste. Ima li to neke veze s pojavom koronavirusa i epidemijom Covida-19. Reklo bi se da nema nikakve, ali to je zabluda: sve na ovom svijetu ima neke veze s poremećajem bioravnoteže planete na kojoj živimo.

 • Mijat Lakićević: Ta teška reč izvini Mijat Lakićević: Ta teška reč izvini

  Kako se izvini kaže u Kini? Mora da je neka teška reč, kao u Srbiji, kako je to davno (stihom u naslovu) utvrdio Đorđe Balašević.

 • Dimitrije Boarov: Čekajući helikopter Dimitrije Boarov: Čekajući helikopter

  U vrhu države vlada zabluda da Srbija ima neke nadnaravne sposobnosti i mogućnosti da bude pametnija i moćnija od svih drugih država, posebno u kriznim vremenima. Pa zašto smo onda jedna od najsiromašnijih država u Evropi i zašto toliko sporo popravljamo svoje mesto na svetskoj ekonomskoj lestvici.

 • Dimitrije Boarov: Borelova defanzivna strategija Dimitrije Boarov: Borelova defanzivna strategija

  Pre neki dan visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borel izjavio je da svetu i Evropi preti kriza biblijskih razmera zbog koronavirusa jer će zemlje u razvoju izgubiti sve prihode, budući da je došlo do kraha izvoza, cena nafte i sirovina, a turizam je stao, isto kao i doznake ekonomskih emigranata.

 • Vladimir Gligorov: Kurs i virus Vladimir Gligorov: Kurs i virus

  Da li bi, dakle, bilo bolje da dinar depresira, što zvanični režim kursa dinara omogućava, ili ne? Kako je opasnost od inflacije mala, a potreba za većom količinom novca nedvosmislena, odgovor je pozitivan.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side