Nikola Lunić: Brat Li
26.03.2020 Beograd

Nikola Lunić: Brat Li

Nikola Lunić: Brat Li Foto: AP/Kin Cheung
Li Venliang, oftalmolog iz Vuhana, umro je 7. februara ove godine od posledica koronavirusne upale pluća. On je prvi pokušao javno da upozori na zabrinjavajući broj virusnih infekcija koje mogu da prerastu kontrolisane uslove. Međutim, na samom početku virusne infekcije Komunistička partija Kine odlučila je da to ipak sakrije od domaće i svetske javnosti, a dr Li je bio ukoren i prisiljen da potpiše izjavu kako su njegovi stavovi neosnovani i predstavljaju nezakonitu glasinu

Pre neki dan ceo Beograd bio je obasjan bojama zastave Narodne Republike Kine u znak zahvalnosti zbog dolaska kineskih lekara koji su sasvim sigurno delom pomogli svojim iskustvom, ali i medicinskom opremom. I zato hvala na tome generalnom sekretaru Komunističke partije Kine Si Đinpingu, kome su svi naši političari ovih dana izražavali bezgraničnu zahvalnost i zaklinjali se u čelično prijateljstvo i nepokolebljivo bratstvo.

Ali moj prijatelj i brat nije Si Đinping već dr Li Venliang (Li Wenliang), oftalmolog iz Vuhana koji je 7. februara ove godine umro od posledica koronavirusne upale pluća. On je prvi pokušao javno da upozori na zabrinjavajući broj virusnih infekcija koje mogu da prerastu kontrolisane uslove. Međutim, na samom početku virusne infekcije Komunistička partija Kine odlučila je da to ipak sakrije od domaće i svetske javnosti. I umesto da se upozorenja dr Lija shvate ozbiljno, on je bio ukoren i prisiljen da potpiše izjavu kako su njegovi stavovi neosnovani i predstavljaju nezakonitu glasinu.

USAMLJENI GLAS: Iako je u kineskom društvu dr Li već postao ikona, celokupna svetska javnost ne sme zaboraviti doktora koji je prvi javno upozoravao na bolest koju je Komunistička partija Kine nazvala glasinom. Sam dr Li je naglasio da je neophodna veća otvorenost i transparentnost jer da su kineski zvaničnici ranije otkrili informacije o virusu, sve bi bilo mnogo bolje. Po njegovom mišljenju, “zdravo društvo ne bi trebalo da ima samo jedan glas”.

Zablude funkcionera Komunističke partije Kine, koji su potcenili opasnost od koronavirusa i pogrešno upravljali krizom u početnom stadijumu, uzrokovala je svetsku pandemiju kakvu danas imamo. Podsećanja radi, prvi ili nulti prenosnik (za koga se zasad zna) je 55-godišnjak kome je novi virus dijagnostikovan 17. novembra 2019. u provinciji Hubei. Tek 7. januara 2020. Kina je zvanično identifikovala virus i obavestila Svetsku zdravstvenu organizaciju, a čak je i nakon toga tvrdila da se ne prenosi sa čoveka na čoveka. Takvo neodgovorno ponašanje Kine trebalo bi Svetska zdravstvena organizacija da preispita nakon što pandemija prođe, a posebno da obrati pažnju na manipulisanje teorijama zavere, poput one od portparola kineskog Ministarstva spoljnih poslova, koji je javno izjavio da je vojska SAD mogla da raširi koronavirus u Kini.

Represivni metod upravljanja državom od Komunističke partije Kine očigledno nije najhumaniji, posebno u sputavanju naučnog stava i mišljenja stručnjaka. Zanemarivanje njihovih upozorenja često može biti katastrofalno, što ova pandemija i pokazuje. Takvi rigidni stavovi doveli su do bukvalnog uništenja sveta kakav smo dosad poznavali. Pri tome, i dalje se toleriše ishrana Kineza koja obiluje egzotičnim životinjama, što će, prema rečima naučnika, biti i ubuduće izvor neke nove pandemije, možda čak mnogo smrtonosnije od koronavirusne bolesti covid-19. Takav pristup i globalna neodgovornost dovodi do preispitivanja “bratstva” sa svim funkcionerima Komunističke partije Kine. Naravno, ne i s kineskim narodom.

GOVOR DONACIJA: Ipak, uvek i iznova iznenađuje manipulacija javnim mnjenjem Srbije, i to posebno u oblasti dobijenih donacija. I zato nije teško ponoviti da je EU ubedljivo najveći donator Republici Srbiji, a u periodu od 2000. do 2015. dala je više od tri milijarde evra bespovratne pomoći. Pored bespovratne pomoći, Evropska investiciona banka odobrila je 4,6 milijarde evra kredita, a Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj investirala je 3,5 milijarde evra, uglavnom u infrastrukturu i razvoj finansijskih institucija.

Zbog toga čudi ovolika promocija Kine, koja se za isti period nalazi tek na 15. mestu sa 9,5 miliona evra bespovratnih donacija. I da ne zaboravimo da Rusije nema ni među prvih 15 donatora Srbiji. Iz toga možemo i sami doneti zaključke o strategijskom značaju jedne zemlje poput Srbije. Ali i o politikantstvu na unutrašnjoj političkoj sceni i podređivanju istine političkom rejtingu.

Sada, kada još nismo pobedili zaraznu koronavirusnu bolest 2019 (covid-19), treba istaći i da je EU donirala više od 200 miliona evra i dala kredite u iznosu od 250 miliona evra da bi se ojačala zdravstvena zaštita u Srbiji. Skloni smo zaboravu da je EU rekonstruisala i izgradila 20 velikih bolnica u Srbiji, uključujući Institut Torlak i Klinički centar Niš, a obezbedila je i 252 ambulantna vozila za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih je 122 isporučeno sa respiratorima koji su krucijalni za borbu protiv virusa sars-cov-2.

Svi navedeni podaci lako su proverljivi i bez politikantskih manipulacija, koje znaju da čak i nepovoljne kupovine aviona iz Rusije nazivaju donacijama. Ne treba biti nezahvalan i tradicija nam nalaže da kažemo hvala za svaku vrstu donacije. Ali moramo biti svesni šta su naši nacionalni interesi, kao i šta se od nas očekuje u procesu pristupanja EU. Naravno, politički legitimno je imati i drugačiji politički stav, ali ulazak u predizbornu kampanju sa strateškim ciljem evropskih integracija, a nakon toga opstrukcija proklamovanih ideja, naziva se, jednostavno, licemerje i obmanjivanje glasača.

U ovim teškim vremenima treba izbegavati političke prozivke, opoziciona poentiranja, ali i funkcionersku kampanju. Međutim, samo teška vremena generišu heroje, a to po pravilu nisu političari već stručnjaci sa integritetom. Kina je prepoznala kredibilitet dr Lija, a sad je red da ga prepozna i svet. Posebno što je iz bolničkog kreveta, pred samu smrt, poručio: “Nakon što se oporavim, želim se vratiti na front. Epidemija se i dalje širi i ne želim biti dezerter.” Zato je dr Li heroj. I zato je on moj brat.

*Autor je izvršni direktor Saveta za strateške politike
 

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 29.03.2020, 21:54h Konjina

  Ne znam bas. Zaista su svi podaci u danasnjem svetu manipulativni. Mislim da ste za Kinu u pravu. Znate, bio sam na tim pijacama. To je lose, jako. A Amazon da li razmisljate na tu temu. Mislim na kisele kise. Morate. Danas Covid, a sta sutra. Zapamtite, Amazon. I pirane su ugrozene. Brazil umire. Molim vas. Imam potrebu. Zaista

 • 29.03.2020, 21:53h Konjina (2)

  Ne znam bas. Zaista su svi podaci u danasnjem svetu manipulativni. Mislim da ste za Kinu u pravu. Znate, bio sam na tim pijacama. To je lose, jako. A Amazon da li razmisljate na tu temu. Mislim na kisele kise. Morate. Danas Covid, a sta sutra. Zapamtite, Amazon. I pirane su ugrozene. Brazil umire. Molim vas. Imam potrebu. Zaista

 • 27.03.2020, 09:18h Boško

  EU već dve decenije uživa zahvalnost za te pare. Pustite i Kinu na trenutak, na nedelju-dve.

Pročitajte i...
 • Nikola Lunić: Brat Li Nikola Lunić: Brat Li

  Li Venliang, oftalmolog iz Vuhana, umro je 7. februara ove godine od posledica koronavirusne upale pluća. On je prvi pokušao javno da upozori na zabrinjavajući broj virusnih infekcija koje mogu da prerastu kontrolisane uslove. Međutim, na samom početku virusne infekcije Komunistička partija Kine odlučila je da to ipak sakrije od domaće i svetske javnosti, a dr Li je bio ukoren i prisiljen da potpiše izjavu kako su njegovi stavovi neosnovani i predstavljaju nezakonitu glasinu

 • Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se

  Dok se velike sile nadmeću kako da preurede svet po svom ukusu, novi globalni poredak zavela je minijaturna, nevidljiva avetinja – koronavirus. Presekla je globalizaciju i izazvala zatvaranje granica više od Donalda Trampa, mlavi otpore svojoj svemoći jednostavnije od Vladimira Putina i Si Đinpinga, dodatno umanjuje neophodnu dozu jedinstva u EU i sve njih inspiriše da se međusobno optužuju za njegovu iznenadnu najezdu.

 • Vladimir Gligorov: Tri zablude Vladimir Gligorov: Tri zablude

  Evropska ekonomska zajednica, pa potom Evropska unija uticale su na diktatorske ili autokratske režime, desne ili leve (da ne ulazim u detaljnije karakterizacije) na taj način što su nudile proces evropeizacije.

 • Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke

  Nije to baš često u Vučićevoj Srbiji da u javnost prodru veoma različiti pogledi državnih funkcionera na neko krupno privredno pitanje, kao što je sada slučaj u prodaji ili odustajanju od prodaje Komercijalne banke u Beogradu.

 • Dimitrije Boarov: Posle koronavirusa Dimitrije Boarov: Posle koronavirusa

  Iako “korona kriza” još nije širom sveta došla do svojih krajnjih granica i nanela sve moguće štete i mnogobrojne ljudske žrtve, u svetskom javnom mnjenju već se tu i tamo postavlja pitanje da li će ova pandemija ostaviti neke trajne posledice ili će se politički i ekonomski trendovi na planeti nastaviti tamo gde su prekinuti pre nekoliko sedmica, sa osnovnim ciljem da se nadoknadi propušteno?

 • Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure

  Paradoksalno ali istinito, posao cenzora u svim vremenima i svim sistemima nikada nije bio lak. U krajnjem skoru uvek je bivao osujećen, a sizifovski napori i nalogodavaca i izvođača radova po pravilu su završavali tako što su i jedni i drugi, nakon izvesnog vremena, bivali izloženi javnoj osudi i stubu srama.

 • Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama

  “To što sam paranoičan ne znači i da me niko ne juri”, odavno je ovo prepričavano, više kao štos, ali kako vreme prolazi i kako kanali informisanja postaju ne samo svima dostupni nego i otvoreni za sve “autore” – sve je primenljivije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side