28.02.2018 Beograd

Nebojša Pešić: Posmrtno pljačkanje sirotinje

Nebojša Pešić: Posmrtno pljačkanje sirotinje
Od svih skandaloznih vesti po kojima se Srbija razlikuje od ostatka sveta, čini se da je najskandaloznija bila ona iz Niša o posmrtnom pljačkanju sirotinje. Radna grupa koja je kontrolisala poslovanje niškog JKP “Gorica”, koje održava tamošnje groblje, ustanovila je da su takozvani socijalni slučajevi, odnosno siromašni ljudi, sahranjivani u ćebadima i sanducima sklepanim od dasaka iako je Grad Niš iz budžeta plaćao po 24.000 dinara za pogrebnu opremu i sahranu dostojnu čoveka.

Ova vest zasenila je i morbidnu činjenicu da su radnici spavali na groblju i hranili se onim što im udele na groblju jer mesecima nisu primali platu pošto “Gorica” konstantno pravi ogromne gubitke.

Zaista, vest nad kojom svako normalan mora da se zamisli. Da li smo toliko posrnuli da nekome može da padne na pamet da pljačka mrtve, koji su za života uglavnom već opljačkani. Kakav smo to narod?

Utešna je mogla da bude samo pomisao da je reč o nekom “nevaljalom pojedincu”, a još utešnije reči šefa Radne grupe Zorana Jovanovića, koji je poručio da su dokazi o ovoj malverzaciji i ogromnom manjku u kasi ovog pogrebnog preduzeća dostavljeni Skupštini Grada,Specijalnomtužilaštvuza organizovani kriminali policiji.

Ko god je, međutim, pomislio da će gradska vlast da smeni rukovodstvo “Gorice”, a organi gonjenja da ustanove da li je i ko otimao novac namenjen sahranama siromašnih, ovih dana doživeo je hladan tuš. Tužilaštvo i policija se nisu oglasili, a sudeći po izjavama nekih opozicionih većnika, dokazi o malverzacijama nisu ni stigli do gradonačelnika već su volšebno nestali iz Gradske kuće iako su dopune izveštaja Radne grupe uredno predate na pisarnici.

Ali ni to nije sve. Umesto da iz firme leti takozvani menadžment koji gomila gubitke i dozvoljava skandale sa sklepanim mrtvačkim sanducima, pre nekoliko dana otkaz dobija Rade Rašović, predsednik sindikata ASNS u “Gorici”, jer je ukazivao na ove malverzacije. Takozvani menadžment kao razlog za otkaz navodi da je“iznosio neistine u javnost, manipulisao, narušavao radnu disciplinu i kolegijalne odnose i time naneo štetu ugledu i radu preduzeća”.

Ovom nizu apsurda i bizarnosti vezanim za JKP “Gorica” dodajmo i mimikriju stranke koja je postavila osione direktorčiće. Rukovodiocima te stranke ovih dana usta su puna brige za radnike i sirotinju svake vrste. Ne pada im, međutim, na pamet da izreknu bilo kakvu sankciju drugovima koji su umešani u skandal sa pljačkanjem mrtvih socijalno ugroženih Nišlija. Valjda misle da im je sada svejedno. Nažalost, sve više je svejedno i živima. Slučaj “Gorica” nije izuzetak već pravilo.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU? Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU?

  Izbori za Evropski parlament biće iduće godine ozbiljan ispit za evropski projekat. Kakva će biti Unija posle izbora pitanje je brojnih konferencija i analiza u Evropi i van nje.

 • Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore” Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore”

  Negde 1988. Milošević je postao apsolutni lider Srbije. Te godine obračunava se i sa autonomijom Vojvodine i najavljuje slično za Kosovo i Crnu Goru, ali i za ostale koji se ne slažu s njim.

 • Dimitrije Boarov: Piketijev manifest Dimitrije Boarov: Piketijev manifest

  Paralelno sa famoznim protestom Žutih prsluka u Francuskoj, koji neki analitičari smatraju protestom sitne buržoazije protiv one krupne (dakle, vidom sukoba na desnici), u Parizu je, sa neke vrste “leve obale” javne scene, lansiran i Manifest za demokratizaciju Evrope, koji je sačinila grupa intelektualaca na čelu sa ovde veoma poznatim ekonomskim istoričarem Tomom Piketijem i manje poznatim Antoanom Vošeom.

 • Vladimir Gligorov: Kosovske carine Vladimir Gligorov: Kosovske carine

  Ako sam dobro razumeo, Kosovo carini uvoz iz Srbije, i Bosne i Hercegovine, po stopi od 100 odsto.

 • Jelka Jovanović: Krvave košulje i milioni Jelka Jovanović: Krvave košulje i milioni

  Pre 22 godine koleginica S. Č. je, izveštavajući sa protesta tadašnje opozicije – slične današnjoj i po idejnoj šarolikosti i po organizacionim ne/sposobnostima – napisala da se na kišoviti i hladni Đurđic okupilo tridesetak hiljada ljudi.

 • Momčilo Pantelić: Poredak a la kart Momčilo Pantelić: Poredak a la kart

  Uspelo je Donaldu Trampu da uzvrpolji i božićni spokoj. Kako u Americi tako i izvan nje. Pa i u nekim krajevima koji se prigodno drže drugačijih kalendara.

 • Nadežda Gaće: Zašto baš uvek dajemo autogolove Nadežda Gaće: Zašto baš uvek dajemo autogolove

  Čini mi se da nam neprijatelji i nisu potrebni jer sami sebi štetimo više. Mnogi naši mediji, političari, intelektualci i “intelektualci” sa malih ekrana utrkuju se u otkrivanju zavera i neprijatelja: “Ameri obučavaju Šiptare za rat protiv Srba”, “Britanski ambasador je najveći zaverenik i direktni eksponent sve-svetske borbe protiv Srbije”, “Impotentna Evropa, koja se raspada, šuruje sa Prištinom protiv nas”, “Između Putina i Tačija postoji tajna veza” , “Susedi se udružuju protiv nas”…

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side