28.02.2018 Beograd

Nebojša Pešić: Posmrtno pljačkanje sirotinje

Nebojša Pešić: Posmrtno pljačkanje sirotinje
Od svih skandaloznih vesti po kojima se Srbija razlikuje od ostatka sveta, čini se da je najskandaloznija bila ona iz Niša o posmrtnom pljačkanju sirotinje. Radna grupa koja je kontrolisala poslovanje niškog JKP “Gorica”, koje održava tamošnje groblje, ustanovila je da su takozvani socijalni slučajevi, odnosno siromašni ljudi, sahranjivani u ćebadima i sanducima sklepanim od dasaka iako je Grad Niš iz budžeta plaćao po 24.000 dinara za pogrebnu opremu i sahranu dostojnu čoveka.

Ova vest zasenila je i morbidnu činjenicu da su radnici spavali na groblju i hranili se onim što im udele na groblju jer mesecima nisu primali platu pošto “Gorica” konstantno pravi ogromne gubitke.

Zaista, vest nad kojom svako normalan mora da se zamisli. Da li smo toliko posrnuli da nekome može da padne na pamet da pljačka mrtve, koji su za života uglavnom već opljačkani. Kakav smo to narod?

Utešna je mogla da bude samo pomisao da je reč o nekom “nevaljalom pojedincu”, a još utešnije reči šefa Radne grupe Zorana Jovanovića, koji je poručio da su dokazi o ovoj malverzaciji i ogromnom manjku u kasi ovog pogrebnog preduzeća dostavljeni Skupštini Grada,Specijalnomtužilaštvuza organizovani kriminali policiji.

Ko god je, međutim, pomislio da će gradska vlast da smeni rukovodstvo “Gorice”, a organi gonjenja da ustanove da li je i ko otimao novac namenjen sahranama siromašnih, ovih dana doživeo je hladan tuš. Tužilaštvo i policija se nisu oglasili, a sudeći po izjavama nekih opozicionih većnika, dokazi o malverzacijama nisu ni stigli do gradonačelnika već su volšebno nestali iz Gradske kuće iako su dopune izveštaja Radne grupe uredno predate na pisarnici.

Ali ni to nije sve. Umesto da iz firme leti takozvani menadžment koji gomila gubitke i dozvoljava skandale sa sklepanim mrtvačkim sanducima, pre nekoliko dana otkaz dobija Rade Rašović, predsednik sindikata ASNS u “Gorici”, jer je ukazivao na ove malverzacije. Takozvani menadžment kao razlog za otkaz navodi da je“iznosio neistine u javnost, manipulisao, narušavao radnu disciplinu i kolegijalne odnose i time naneo štetu ugledu i radu preduzeća”.

Ovom nizu apsurda i bizarnosti vezanim za JKP “Gorica” dodajmo i mimikriju stranke koja je postavila osione direktorčiće. Rukovodiocima te stranke ovih dana usta su puna brige za radnike i sirotinju svake vrste. Ne pada im, međutim, na pamet da izreknu bilo kakvu sankciju drugovima koji su umešani u skandal sa pljačkanjem mrtvih socijalno ugroženih Nišlija. Valjda misle da im je sada svejedno. Nažalost, sve više je svejedno i živima. Slučaj “Gorica” nije izuzetak već pravilo.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve

  Tri izgubljena ljudska života tragičan su epilog katastrofalnog požara u Novom Pazaru. Pred očima nemoćnih komšija, brojnih građana i samih vatrogasaca, na terasi na trećem spratu nesrećnim ženama je očajnički trebala pomoć. Iako su svi isto tako očajnički želeli da pomognu – nisu mogli. Nisu mogli jer nisu imali čime.

 • Mijat Lakićević: Na granici Mijat Lakićević: Na granici

  Vrednoća predsednika Srbije već je postala legendarna. To što on sam može da obiđe za jedan dan, ne mogu desetorica drugih. Čovek prosto ruši zakone fizike. Ali sad će se izgleda naći pred istinskim iskušenjem.

 • Dimitrije Boarov: Lopovi i javna dobra Dimitrije Boarov: Lopovi i javna dobra

  Samo naizgled deluje paradoksalno da u zemlji kakva je Srbija ima toliko zagovornika širenja javne svojine, mada nas stalno sustižu vesti kako se bezočno ne samo zloupotrebljavaju nego i bukvalno kradu, pa i uništavaju mnoga javna dobra “pod zaštitom države”.

 • Vladimir Gligorov: Kineske investicije Vladimir Gligorov: Kineske investicije

  O tome sam pisao više puta. Ali kako raste interes da se razumeju kineske namere na Balkanu i u Evropi, možda da sažmem kako ih ja vidim

 • Dimitrije Boarov: Radničko akcionarstvo Dimitrije Boarov: Radničko akcionarstvo

  Kriza u pulskom brodogradilištu Uljanik, koje nije u stanju da isplati julske plate za oko 4.500 zaposlenih u svom “škveru” i u riječkom brodogradilištu “3. maj” (koje je pre koju godinu “kupilo” hrvatskim državnim parama, to jest preko kojeg je dokapitalizovano državnim parama u jednoj zamaskiranoj dotacionoj operaciji), ima niz klasičnih karakteristika finansijskog sloma jednog velikog preduzeća, ali i nekoliko specifičnosti koje zaslužuju pažnju i srpske javnosti.

 • Vladimir Gligorov: Međunarodna konferencija Vladimir Gligorov: Međunarodna konferencija

  Ne mogu da kažem da razumem gospodu Vučića i Dačića, već ovaj drugi sada najavljuje međunarodnu konferenciju o Kosovu, drugi Dejton takoreći. Na njoj će, ako sam to dobro razumeo, da se dogovori razgraničenje Srbije od Kosova.

 • Dimitrije Boarov: Šta nas čeka Dimitrije Boarov: Šta nas čeka

  Ovih dana naglo je zahladilo i u Srbiji, što samo po sebi ne mora biti loše, ukoliko ovaj neprijatni meteorološki talas bar malo ohladi i preterana ekonomska očekivanja koja šire naši zvaničnici, a koja su sintetizovana u političkoj poruci da dolazi “zlatno doba” za građane i penzionere.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side