28.02.2018 Beograd

Nebojša Pešić: Posmrtno pljačkanje sirotinje

Nebojša Pešić: Posmrtno pljačkanje sirotinje
Od svih skandaloznih vesti po kojima se Srbija razlikuje od ostatka sveta, čini se da je najskandaloznija bila ona iz Niša o posmrtnom pljačkanju sirotinje. Radna grupa koja je kontrolisala poslovanje niškog JKP “Gorica”, koje održava tamošnje groblje, ustanovila je da su takozvani socijalni slučajevi, odnosno siromašni ljudi, sahranjivani u ćebadima i sanducima sklepanim od dasaka iako je Grad Niš iz budžeta plaćao po 24.000 dinara za pogrebnu opremu i sahranu dostojnu čoveka.

Ova vest zasenila je i morbidnu činjenicu da su radnici spavali na groblju i hranili se onim što im udele na groblju jer mesecima nisu primali platu pošto “Gorica” konstantno pravi ogromne gubitke.

Zaista, vest nad kojom svako normalan mora da se zamisli. Da li smo toliko posrnuli da nekome može da padne na pamet da pljačka mrtve, koji su za života uglavnom već opljačkani. Kakav smo to narod?

Utešna je mogla da bude samo pomisao da je reč o nekom “nevaljalom pojedincu”, a još utešnije reči šefa Radne grupe Zorana Jovanovića, koji je poručio da su dokazi o ovoj malverzaciji i ogromnom manjku u kasi ovog pogrebnog preduzeća dostavljeni Skupštini Grada,Specijalnomtužilaštvuza organizovani kriminali policiji.

Ko god je, međutim, pomislio da će gradska vlast da smeni rukovodstvo “Gorice”, a organi gonjenja da ustanove da li je i ko otimao novac namenjen sahranama siromašnih, ovih dana doživeo je hladan tuš. Tužilaštvo i policija se nisu oglasili, a sudeći po izjavama nekih opozicionih većnika, dokazi o malverzacijama nisu ni stigli do gradonačelnika već su volšebno nestali iz Gradske kuće iako su dopune izveštaja Radne grupe uredno predate na pisarnici.

Ali ni to nije sve. Umesto da iz firme leti takozvani menadžment koji gomila gubitke i dozvoljava skandale sa sklepanim mrtvačkim sanducima, pre nekoliko dana otkaz dobija Rade Rašović, predsednik sindikata ASNS u “Gorici”, jer je ukazivao na ove malverzacije. Takozvani menadžment kao razlog za otkaz navodi da je“iznosio neistine u javnost, manipulisao, narušavao radnu disciplinu i kolegijalne odnose i time naneo štetu ugledu i radu preduzeća”.

Ovom nizu apsurda i bizarnosti vezanim za JKP “Gorica” dodajmo i mimikriju stranke koja je postavila osione direktorčiće. Rukovodiocima te stranke ovih dana usta su puna brige za radnike i sirotinju svake vrste. Ne pada im, međutim, na pamet da izreknu bilo kakvu sankciju drugovima koji su umešani u skandal sa pljačkanjem mrtvih socijalno ugroženih Nišlija. Valjda misle da im je sada svejedno. Nažalost, sve više je svejedno i živima. Slučaj “Gorica” nije izuzetak već pravilo.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Momčilo Pantelić: Sve manje nevinih Momčilo Pantelić: Sve manje nevinih

  Zlatna olimpijska medalja u hokeju najveća je pobeda Rusa posle američkih predsedničkih izbora 2016.

 • Momčilo Pantelić: Glasovi ne poznaju granice Momčilo Pantelić: Glasovi ne poznaju granice

  Birači raznih sorti ovih dana dosežu domete pevača belosvetskih hitova. I njihovi skromni glasovi, takoreći glasići, kao da više ne poznaju granice.

 • Erik Gordi: Univerzitetski štrajk - zašto, kako i šta Erik Gordi: Univerzitetski štrajk - zašto, kako i šta

  Već dve sedmice zaposleni na univerzitetima širom Velike Britanije su u štrajku, koji sigurno ide u treću nedelju, pa ako ne dođe do rešenja, onda možda i u četvrtu. Događaj predstavlja najmasovniji pokret zaposlenih na britanskim univerzitetima u istoriji i prvu takvu uspešnu akciju za mnogo godina

 • Nebojša Pešić: Posmrtno pljačkanje sirotinje Nebojša Pešić: Posmrtno pljačkanje sirotinje

  Od svih skandaloznih vesti po kojima se Srbija razlikuje od ostatka sveta, čini se da je najskandaloznija bila ona iz Niša o posmrtnom pljačkanju sirotinje. Radna grupa koja je kontrolisala poslovanje niškog JKP “Gorica”, koje održava tamošnje groblje, ustanovila je da su takozvani socijalni slučajevi, odnosno siromašni ljudi, sahranjivani u ćebadima i sanducima sklepanim od dasaka iako je Grad Niš iz budžeta plaćao po 24.000 dinara za pogrebnu opremu i sahranu dostojnu čoveka.

 • Nadežda Gaće: Limb zamrznutog konflikta Nadežda Gaće: Limb zamrznutog konflikta

  Kažu da se u poslednjih 125 godina vodi 25 ratova godišnje u proseku. U broju sukoba u kojima ima više od hiljadu žrtava (to su onda ratovi) najčešće su sudelovale Kina, Britanija, Francuska, USA i Rusija.

 • Momčilo Pantelić: Zamrznuti konflikti Momčilo Pantelić: Zamrznuti konflikti

  Dok se ovde raspredaju priče treba li Kosovo da ostane “naš, a svetski” zamrznuti konflikt, smenila su se dva drastično različita zagrevanja na jednom od najdugotrajnijih zamrznutih konflikata – na Korejskom poluostrvu. U prvom, donedavnom – samo što se nije izmetnuo u vreli konflikt, i to nuklearni, a u drugom, ovih dana – počelo je diplomatsko otopljavanje odnosa koje budi nade u postepeno nekonfliktno odmrzavanje tog relikta Hladnog rata.

 • Dimitrije Boarov: Daleko je pravna država Dimitrije Boarov: Daleko je pravna država

  Izveštaj o radu sudova u 2017. godini, koji je prošle sedmice na skupu u Palati “Srbija” podneo Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda, iako pozitivno ocenjuje izvesne pomake u našoj sudskoj praksi, ipak potvrđuje rašireno uverenje da je naš sudski sistem i dalje nedovoljno efikasan i spor, da su sudovi pretrpani sporovima i da je u Srbiji parnica sve više – to jest da su u prethodne dve godine naši sudovi primili “milion i trista hiljada predmeta više nego što je bilo očekivano”.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw