28.02.2018 Beograd

Nebojša Pešić: Posmrtno pljačkanje sirotinje

Nebojša Pešić: Posmrtno pljačkanje sirotinje
Od svih skandaloznih vesti po kojima se Srbija razlikuje od ostatka sveta, čini se da je najskandaloznija bila ona iz Niša o posmrtnom pljačkanju sirotinje. Radna grupa koja je kontrolisala poslovanje niškog JKP “Gorica”, koje održava tamošnje groblje, ustanovila je da su takozvani socijalni slučajevi, odnosno siromašni ljudi, sahranjivani u ćebadima i sanducima sklepanim od dasaka iako je Grad Niš iz budžeta plaćao po 24.000 dinara za pogrebnu opremu i sahranu dostojnu čoveka.

Ova vest zasenila je i morbidnu činjenicu da su radnici spavali na groblju i hranili se onim što im udele na groblju jer mesecima nisu primali platu pošto “Gorica” konstantno pravi ogromne gubitke.

Zaista, vest nad kojom svako normalan mora da se zamisli. Da li smo toliko posrnuli da nekome može da padne na pamet da pljačka mrtve, koji su za života uglavnom već opljačkani. Kakav smo to narod?

Utešna je mogla da bude samo pomisao da je reč o nekom “nevaljalom pojedincu”, a još utešnije reči šefa Radne grupe Zorana Jovanovića, koji je poručio da su dokazi o ovoj malverzaciji i ogromnom manjku u kasi ovog pogrebnog preduzeća dostavljeni Skupštini Grada,Specijalnomtužilaštvuza organizovani kriminali policiji.

Ko god je, međutim, pomislio da će gradska vlast da smeni rukovodstvo “Gorice”, a organi gonjenja da ustanove da li je i ko otimao novac namenjen sahranama siromašnih, ovih dana doživeo je hladan tuš. Tužilaštvo i policija se nisu oglasili, a sudeći po izjavama nekih opozicionih većnika, dokazi o malverzacijama nisu ni stigli do gradonačelnika već su volšebno nestali iz Gradske kuće iako su dopune izveštaja Radne grupe uredno predate na pisarnici.

Ali ni to nije sve. Umesto da iz firme leti takozvani menadžment koji gomila gubitke i dozvoljava skandale sa sklepanim mrtvačkim sanducima, pre nekoliko dana otkaz dobija Rade Rašović, predsednik sindikata ASNS u “Gorici”, jer je ukazivao na ove malverzacije. Takozvani menadžment kao razlog za otkaz navodi da je“iznosio neistine u javnost, manipulisao, narušavao radnu disciplinu i kolegijalne odnose i time naneo štetu ugledu i radu preduzeća”.

Ovom nizu apsurda i bizarnosti vezanim za JKP “Gorica” dodajmo i mimikriju stranke koja je postavila osione direktorčiće. Rukovodiocima te stranke ovih dana usta su puna brige za radnike i sirotinju svake vrste. Ne pada im, međutim, na pamet da izreknu bilo kakvu sankciju drugovima koji su umešani u skandal sa pljačkanjem mrtvih socijalno ugroženih Nišlija. Valjda misle da im je sada svejedno. Nažalost, sve više je svejedno i živima. Slučaj “Gorica” nije izuzetak već pravilo.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Glad za pobedama ili proslavama Dimitrije Boarov: Glad za pobedama ili proslavama

  Nakon što je fudbalski klub “Crvena zvezda”, uz pomoć Fudbalskog saveza Srbije i još ko zna koga drugog, dobio priliku da u proteklu subotu, a ne u četvrtak, kada su svi drugi ligaši igrali poslednje takmičarsko kolo, pompezno u Beogradu proslavi zvanično 28. titulu prvaka (nezvanično 29. titulu), došlo je do očekivane “demonstracije navijačke sile”, sa bakljadom i paljenjem autobusa u kojem su likovali fudbaleri našeg šampiona.

 • Vladimir Gligorov: Tranzicija u Koreji Vladimir Gligorov: Tranzicija u Koreji

  Tramp je Kimu pustio futuristički film o Koreji, Severnoj, ako prihvati mir, odrekne se nuklearnog naoružanja i posveti se, uz pomoć SAD, privrednom razvoju.

 • Dimitrije Boarov: Malinari i oružari Dimitrije Boarov: Malinari i oružari

  Mada nemam preciznu statistiku, mislim da za poslednjih dvadeset godina nije prošla nijedna, a da “malinari” i “oružari” Srbije nisu organizovali javne proteste i štrajkove.

 • Dimitrije Boarov: Pšenica naša nasušna Dimitrije Boarov: Pšenica naša nasušna

  Ovih dana počela je žetva pšenice, koja je u Srbiji zasejana na (poslednje dve decenije) rekordnih 675.000 hektara. Seljaci očekuju dobar, natprosečan rod, u Vojvodini prosečno oko šest tona po hektaru, a u Šumadiji nešto preko pet tona po hektaru. To bi značilo da će se u narednim sedmicama u Srbiji ovršiti oko 3,3 miliona tona pšenice, što dalje upućuje na zaključak da bi se ove sezone moglo izvesti oko 1,7 miliona tona hlebnog žita.

 • Momčilo Pantelić: Par, raspar Momčilo Pantelić: Par, raspar

  Najzad smo doživeli da svetska vest dana bude događaj koji nas ne zabrinjava i podseća na vremena kad smo rasli uz bajke.

 • Andrej Zarević: Kandidati i zamajavanje Andrej Zarević: Kandidati i zamajavanje

  Parlamentarni izbori u Italiji održani su 4. marta, kada i izbori u Beogradu za gradsku vlast. Izbori u Italiji, za razliku od beogradskih, nisu imali jasnog pobednika. Najveći broj glasova i poslanika dobile su populističke stranke koje nemaju mnogo zajedničkog, pa je s rascepkanim parlamentom bilo teško doći do saglasja kako bi vlada mogla izgledati i ko bi je mogao voditi.

 • Nadežda Gaće: Da li to Rusi dolaze ili su oduvek bili tu? Nadežda Gaće: Da li to Rusi dolaze ili su oduvek bili tu?

  Velika tema Evrope danas je – ruska propaganda. Ona, ta propaganda, ne bi trebalo nikoga da iznenađuje – značajna su iskustva i ruskih tajnih službi i raznih “agitpropova”, i o tome se i mnogo zna i mnogo se pisalo.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side