Nadežda Gaće: U ime naroda
04.12.2019 Beograd

Nadežda Gaće: U ime naroda

Nadežda Gaće: U ime naroda
“Većina građana smatra da NIN nije trebalo da ukloni fotografiju s naslovne strane”, kažu jedne dnevne novine na osnovu svojih anketa na portalu i društvenim mrežama. “Srbija ne može da bude vojno neutralna”, poručuje jedna TV stanica, na osnovu ankete na svom portalu i društvenim mrežama.

“Građani su izglasali da se Stari savski most premesti u park Ušće”, kaže visoki gradski funkcioner, na osnovu ankete na sajtu grada. “Narod traži slobodu”, kaže jedan visoki crkveni velikodostojnik povodom antivladinih protesta u Crnoj Gori. “Narod traži ostavku Siniše Malog”, kaže jedan portal.

“Narod trži konkretne rezultate”, kaže jedan opozicioni političar u intervjuu za lokalnu televiziju. “Srpski narod traži pravo i pravdu, a dobija silu”, kaže jedan ugledni pisac. “Narod traži izbacivanje lepog Miće, Pink ćuti”, kaže jedan portal.
“Narod traži da se potpiše ugovor sa RTS-om jer se finansira od naših plata – da magarac neće da urla, vređa, spinuje, šizi i maltretira naše uši...” kaže opozicioni aktivista na Tviteru. “U ime svih građana čija je imovina nezakonito oduzeta, kao i imovina moje porodice, hitno tražim pravdu”, kaže prestolonaslednik Aleksandar u svom saopštenju za javnost. “Narod i opozicija su pre desetak dana rekli svoje i dali rok Vučiću”, kaže jedan opozicioni lider.

“Potpisali smo sporazum s narodom i nema odustajanja”, kaže mnogo opozicionih lidera. “Narod traži da se Vučić kruniše”, tvrdi se u jednom Youtube prilogu. “Bojkotom vraćamo poverenje naroda”, kaže opozicioni lider. “Nije teško vladati kada imate poverenje naroda”, uzvraća vlast...

Pozivanje na narod nije specijalitet Srbije, ali jeste omiljena uzrečica i argument mnogih koji se na ovaj ili onaj način bave politikom, bilo kao protagonisti, javni i slavski analitičari, novinari ili partijski aktivisti. “U ime naroda” standardan je uvod u sudske presude – i vidljivo je da je to sintagma koja nema veze sa bukvalnim značenjem jer se sudi u ime pravde i zakona, a sudije se postavljaju manje-više u administrativnim procedurama svuda u svedu. Ali dobro zvuči kada se nešto radi i urađeno pravda time da je narod taj za koga se radilo.

No, bilo bi lepo kada bi svi oni koji to govore (van sudske prakse, gde znamo da se radi o pravnoj sintagmi skoro bez značenja) pokušali da nas uvere da su u pravu preciziranjem čije stavove promovišu ili čiju podršku uživaju.
Mediji koji prave internet ankete nemaju narodni stav nego stav onih koji posećuju njihove portale, pa i tada je to stav te većine, a ne svih. Oni koji se bave politikom, pogotovu oni koji su na vlasti, ne mogu za sve da se pozivaju na narod, ali mogu da kažu da su na vlasti većinskom voljom birača koji su to pravo iskoristili, i tako je to dokle god se ne promeni vlast. Opozicija ima pravo da se poziva na delove naroda koji je podržavaju, pa kako god hoće to da preciziraju, ali nema većinski “narod” uz sebe – da ga ima, bila bi na vlasti.

Oni koji hoće neki svoji interes da proteraju pozivajući se na narod skoro su isti kao i oni koji hoće da se istera Lepi Mića iz nekog rijalitija. I recept Pinka u tim slučajevima je OK – ćuti. Ja bih možda još malo to pojačala – hajde da to i ne primećujemo.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Jelka Jovanović: Ko menja predsednika? Jelka Jovanović: Ko menja predsednika?

  Pitanje iz naslova zvuči besmisleno, posebno onima koji se rukovode mišlju “Vučić nezamenjivi”, ali je logično.

 • Dimitrije Boarov: Nova ili stara vlada Dimitrije Boarov: Nova ili stara vlada

  Čini se da Vučić najviše zazire od “razdvajanja gaća” od naslednika Miloševićeve ideologije i politike, okupljenih oko Ivice Dačića.

 • Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje

  Ovo što sada gledamo pokazuje da se Aleksandar Vučić trudi da prikaže da se kod Donalda Trampa zapravo ništa bitno nije dogodilo, što je u suprotnosti s navodno “istorijskim karakterom” dogovora sa SAD, kako je to “pismo o namerama”, koje je sa SAD pompezno potpisano, kvalifikovala sama provladina štampa.

 • Jelka Jovanović: Oluja u srcima Jelka Jovanović: Oluja u srcima

  Milošević u Kninu posle četvrt veka od krvavog progona srpskog naroda iz Krajine!

 • Vladimir Gligorov: Ulice i spomenici Vladimir Gligorov: Ulice i spomenici

  Zemlja propada otkad su ljudi koji su na vlasti u Srbiji počeli da je oslobađaju od Jugoslavije, a oni idu iz političkog uspeha u uspeh. Evo sada epidemije i njene zloupotrebe, a vlasti nikada više. Kako? Tako što će se građani pretvoriti u navijače

 • Vladimir Gligorov: Sada Belorusija Vladimir Gligorov: Sada Belorusija

  Lukašenko će najverovatnije biti prepušten sudbini. O čemu bi valjalo da razmišljaju ruski klijenti na Balkanu.

 • Nadežda Gaće: Nepoverenje kao društvena konstanta Nadežda Gaće: Nepoverenje kao društvena konstanta

  “Paradoksalno je da je demokratizacija društva dovela do smanjenja poverenja u demokratske institucije”, jedna je od uvodnih rečenica Ivana Krastava u knjizi “S verom u nepoverenje”, koja je štampana 2013. Izdvojiću samo još dve rečenice iz tog uvoda “da građansko nepoverenje kada prekorači određeni prag slabi poziciju građana” i citata Semjuela Džonsa: “Bolje je nekada biti prevaren nego uopšte ne verovati”.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side