12.02.2020 Beograd

Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama

Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama
“To što sam paranoičan ne znači i da me niko ne juri”, odavno je ovo prepričavano, više kao štos, ali kako vreme prolazi i kako kanali informisanja postaju ne samo svima dostupni nego i otvoreni za sve “autore” – sve je primenljivije.

Tako je internet postao nesputani promoter raznih teorija, pa i teorija zavera i kanal lakog optuživanja, konstruisanja i etiketiranja. I svako ko se nađe na meti proizvođača uvrede manje-više je nemoćan. Da ne pominjem mogućnost da lažne ili polulažne konstrukcije kruže i van znanja mnogih na koje se odnose.

Priča o lažnim vestima uzela je maha, a u svetu, baš zbog nesputanosti novog medijskog prostora i prepoznavanja šta jeste, a šta nije istina, postala je deo svakodnevnih diskusija, dok kod nas izgleda da je tehnološki razvoj ispred medijske pismenosti. Na internetu na srpskom jeziku sve vrvi od zavera i brojni autori svakodnevno dokazuju i dokumentuju postajanje nekakvih centara moći, centralnih komiteta sveta koji se dogovaraju o količini zla koje će naneti čitavom čovečanstvu, većini ljudi, a posebno nama ovde koji smo, prema sopstvenom mišljenju, jedini koji prepoznaju sve te paklene planove. Malo pomalo belosvetske teme dopunjuju priče o našim centralnim komitetima zla, katkad vrlo uverljivo ispričane, s nizom poluistina insinuacija.

A biznis u je svojoj početnoj fazi – i prvobitnoj akumulaciji kapitala“kreativan”, ne uvek po (često lošim) zakonima, pa je odličan izvor za te priče; opšti galimatijas oko bolnog raspada Jugoslavije takođe je plodan za poluistine i insinuacije; stvaranje Srbije kao države koja je jedina napravljena od ostatka, a ne kao tvorevina za koju se bilo ko borio da izgleda baš tako još je bolja; a krivudava linija politike Srbije uz nekvalitetne prekobrojne medije idealna je i za autore teorije zavere, a i za njihove pratioce.

Danas na internetu imamo mnoštvo “dokaza” o pljačkama koje je počinio Dragan Đilas, o neslućenom bogatstvu Vučićevog kuma, o Beogradu na vodi u vlasništvu braće Vučić, o vezama starog DS-a i tajkuna, o milionima Vuka Jeremića, o tome kako vlast potplaćuje sve one koji nisu zadovoljni npr., time što je DS u savezu sa Dverima. Sve to tako danima, mesecima, nekada godinama ...i jedino što nije važno jeste istina.

Ta gomila budiboksnama vesti praćena je izrazitom nekulturom i prostotom tog polujavnog dijaloga, te dođosmo do toga da su uvrede, pretnje, omalovažavanje i izdaja osnova svakog opisivanja neistomišljenika. Ne samo onih koji se međusobno oštro ne slažu nego i onih koji su mahom saglasni, ali im se pogledi o detalju razlikuju. I, naravno, sve je začinjeno “podacima” i “činjenicama”, pa makar bilo trivijalno pobiti sve te činjenice.

I kao šlag na tortu – dođu vređanja poznatih od poznatih, poznatih od nepoznatih, nepoznatih od nepoznatih.... sve u stilu klasika primitivne reči dr Šešelja, retorike koja je politička, i ne samo politička, pornografija i u normalnim uslovima apsolutno diskreditujuća. No, kod nas nije – već je model tog polujavnog prostora kojeg se niko ne stidi.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Paradigma Požega Mijat Lakićević: Paradigma Požega

  Kao što se pre tri decenije Srbija nije branila (ni odbranila) u Kninu, tako se ni danas ne brani na Cetinju nego, da izvinete, u Požegi.

 • Vladimir Gligorov: Trideset godina Vladimir Gligorov: Trideset godina

  Pre trideset godina osnovana je Demokratska stranka. Prošlo je dovoljno vremena za valjanu istoriju nastanka i početnog delanja stranke. S moje tačke gledišta, stranka je ispunila zadatak 10 godina kasnije, kada je padao Miloševićev režim. Kada je nastala, vlast je bila u usponu, a opozicija je bila razjedinjena. Tako da je valjalo čekati da se režim i ne mali deo opozicije polako uruše da bi došlo vreme za demokrate.

 • Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora

  Nemam nameru da pišem o političkim odnosima, a ni o crkvenim. Ne ovde, u svakom slučaju. Već o tome kako je ko prošao posle osamostaljivanja Crne Gore. Mislim da nije nerazumno pretpostaviti da bi se Crna Gora razvijala, privredno, otprilike kao i Srbija da su ostali u istoj državi. To, naravno, ne možemo znati jer je to protivčinjenična tvrdnja. Tako da je to više pretpostavka o tome koja su bila očekivanja, ako su bila, crnogorskih glasača kada su se izjašnjavali na referendumu. U svakom slučaju, očekivanja su bila da će proći bolje ako povrate sopstvenu državnost. Da li su?

 • Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti

  Paradoksalno je da strateška dokumenta u oblasti odbrane i bezbednosti ne definišu neposredne izazove, rizike i pretnje po naciju, ali nosilac izrade tih dokumenata ipak je predložio, a Vlada usvojila, primenu koncepta totalne odbrane

 • Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli

  Vidim Čarlsa Simića kao klinca u ulici Majke Jevrosime, kome je svaki čas neko govorio: – Ej, poručio ti Pera da će da te prebije.

 • Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse

  Evo, i čuveni Forum u Davosu počeo je pre neki dan najviše u znaku zahteva da se spreči “klimatska apokalipsa”, a ta svetska briga napokon je počela bolje da se shvata i u Srbiji nakon protekle sedmice – kada su Beograd i još neki naši gradovi bili pod takvom mešavinom magle i smoga, da su se probili među najzagađenije u svetu.

 • Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte

  Otkako se Kina suočila sa epidemijom koju izaziva još nedovoljno proučeni korona virus, zbog čega su “u karantinu” i neki milionski gradovi, a čitav saobraćajni protok kroz ovu ogromnu zemlju samo u desetak dana skoro je prepolovljen, cene sirove nafte na svetskim tržištima konstantno padaju.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side