Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama
12.02.2020 Beograd

Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama

Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama
“To što sam paranoičan ne znači i da me niko ne juri”, odavno je ovo prepričavano, više kao štos, ali kako vreme prolazi i kako kanali informisanja postaju ne samo svima dostupni nego i otvoreni za sve “autore” – sve je primenljivije.

Tako je internet postao nesputani promoter raznih teorija, pa i teorija zavera i kanal lakog optuživanja, konstruisanja i etiketiranja. I svako ko se nađe na meti proizvođača uvrede manje-više je nemoćan. Da ne pominjem mogućnost da lažne ili polulažne konstrukcije kruže i van znanja mnogih na koje se odnose.

Priča o lažnim vestima uzela je maha, a u svetu, baš zbog nesputanosti novog medijskog prostora i prepoznavanja šta jeste, a šta nije istina, postala je deo svakodnevnih diskusija, dok kod nas izgleda da je tehnološki razvoj ispred medijske pismenosti. Na internetu na srpskom jeziku sve vrvi od zavera i brojni autori svakodnevno dokazuju i dokumentuju postajanje nekakvih centara moći, centralnih komiteta sveta koji se dogovaraju o količini zla koje će naneti čitavom čovečanstvu, većini ljudi, a posebno nama ovde koji smo, prema sopstvenom mišljenju, jedini koji prepoznaju sve te paklene planove. Malo pomalo belosvetske teme dopunjuju priče o našim centralnim komitetima zla, katkad vrlo uverljivo ispričane, s nizom poluistina insinuacija.

A biznis u je svojoj početnoj fazi – i prvobitnoj akumulaciji kapitala“kreativan”, ne uvek po (često lošim) zakonima, pa je odličan izvor za te priče; opšti galimatijas oko bolnog raspada Jugoslavije takođe je plodan za poluistine i insinuacije; stvaranje Srbije kao države koja je jedina napravljena od ostatka, a ne kao tvorevina za koju se bilo ko borio da izgleda baš tako još je bolja; a krivudava linija politike Srbije uz nekvalitetne prekobrojne medije idealna je i za autore teorije zavere, a i za njihove pratioce.

Danas na internetu imamo mnoštvo “dokaza” o pljačkama koje je počinio Dragan Đilas, o neslućenom bogatstvu Vučićevog kuma, o Beogradu na vodi u vlasništvu braće Vučić, o vezama starog DS-a i tajkuna, o milionima Vuka Jeremića, o tome kako vlast potplaćuje sve one koji nisu zadovoljni npr., time što je DS u savezu sa Dverima. Sve to tako danima, mesecima, nekada godinama ...i jedino što nije važno jeste istina.

Ta gomila budiboksnama vesti praćena je izrazitom nekulturom i prostotom tog polujavnog dijaloga, te dođosmo do toga da su uvrede, pretnje, omalovažavanje i izdaja osnova svakog opisivanja neistomišljenika. Ne samo onih koji se međusobno oštro ne slažu nego i onih koji su mahom saglasni, ali im se pogledi o detalju razlikuju. I, naravno, sve je začinjeno “podacima” i “činjenicama”, pa makar bilo trivijalno pobiti sve te činjenice.

I kao šlag na tortu – dođu vređanja poznatih od poznatih, poznatih od nepoznatih, nepoznatih od nepoznatih.... sve u stilu klasika primitivne reči dr Šešelja, retorike koja je politička, i ne samo politička, pornografija i u normalnim uslovima apsolutno diskreditujuća. No, kod nas nije – već je model tog polujavnog prostora kojeg se niko ne stidi.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nikola Lunić: Brat Li Nikola Lunić: Brat Li

  Li Venliang, oftalmolog iz Vuhana, umro je 7. februara ove godine od posledica koronavirusne upale pluća. On je prvi pokušao javno da upozori na zabrinjavajući broj virusnih infekcija koje mogu da prerastu kontrolisane uslove. Međutim, na samom početku virusne infekcije Komunistička partija Kine odlučila je da to ipak sakrije od domaće i svetske javnosti, a dr Li je bio ukoren i prisiljen da potpiše izjavu kako su njegovi stavovi neosnovani i predstavljaju nezakonitu glasinu

 • Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se

  Dok se velike sile nadmeću kako da preurede svet po svom ukusu, novi globalni poredak zavela je minijaturna, nevidljiva avetinja – koronavirus. Presekla je globalizaciju i izazvala zatvaranje granica više od Donalda Trampa, mlavi otpore svojoj svemoći jednostavnije od Vladimira Putina i Si Đinpinga, dodatno umanjuje neophodnu dozu jedinstva u EU i sve njih inspiriše da se međusobno optužuju za njegovu iznenadnu najezdu.

 • Vladimir Gligorov: Tri zablude Vladimir Gligorov: Tri zablude

  Evropska ekonomska zajednica, pa potom Evropska unija uticale su na diktatorske ili autokratske režime, desne ili leve (da ne ulazim u detaljnije karakterizacije) na taj način što su nudile proces evropeizacije.

 • Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke

  Nije to baš često u Vučićevoj Srbiji da u javnost prodru veoma različiti pogledi državnih funkcionera na neko krupno privredno pitanje, kao što je sada slučaj u prodaji ili odustajanju od prodaje Komercijalne banke u Beogradu.

 • Dimitrije Boarov: Posle koronavirusa Dimitrije Boarov: Posle koronavirusa

  Iako “korona kriza” još nije širom sveta došla do svojih krajnjih granica i nanela sve moguće štete i mnogobrojne ljudske žrtve, u svetskom javnom mnjenju već se tu i tamo postavlja pitanje da li će ova pandemija ostaviti neke trajne posledice ili će se politički i ekonomski trendovi na planeti nastaviti tamo gde su prekinuti pre nekoliko sedmica, sa osnovnim ciljem da se nadoknadi propušteno?

 • Dimitrije Boarov: Korona i gorivo Dimitrije Boarov: Korona i gorivo

  Još se ne vidi kuda će nas odvesti rat za udele na skučenom svetskom naftnom tržištu, koji se između najvećih proizvođača rasplamsao zajedno s pandemijom koronavirusa i startom svetske privredne recesije.

 • Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure

  Paradoksalno ali istinito, posao cenzora u svim vremenima i svim sistemima nikada nije bio lak. U krajnjem skoru uvek je bivao osujećen, a sizifovski napori i nalogodavaca i izvođača radova po pravilu su završavali tako što su i jedni i drugi, nakon izvesnog vremena, bivali izloženi javnoj osudi i stubu srama.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side