Nadežda Gaće: Stvarno... a šta posle?
30.09.2020 Beograd

Nadežda Gaće: Stvarno... a šta posle?

Nadežda Gaće: Stvarno... a šta posle?
Stvarno je naslov eseja Ibera Vedrina, bivšeg ministra inostranih poslova Francuske, objavljenog u ovom broju Novog magazina, publikovanog pandemijskog juna 2020, u kojem se bavi pitanjem šta posle Korone? Mnogo je razmišljanja na tu temu, ali kod Vedrina postoji meni inspirativna postavka.

Naime, on je siguran da će to “posle” – biti drugačije. Novu normalnost ne pominje, naprotiv, jer je ono što nam je dosad bilo normalno postaje sve teže, gotovo nemoguće.

Istovremeno smo svedoci nesnalaženja zemalja, uzrokovanih nesnalaženjem SZO i skoro nezabeležene nekonzistentnosti u porukama praktično svih svetskih lidera i vladajućih garnitura. Mnogi intelektualci zapadne hemisfere sa zgražavanjem opisuju mere svojih država, menjanja kursa borbe – ali i oni to rade, rekla bih, jednako nekonzistentno kao i njihove vlasti. I jedni i drugi su tvrdili da nikome neće naređivati da nosi maske niti da je moguće da se uvodi policijski čas u demokratskim društvima... a kada je to postala realnost, kritika se pomerila ka raspravi o pravovremenosti i tipu mera. Za to vreme lansiran je niz teorija zavera – veoma lepo prihvaćenih u medijima širom sveta. A sve to, zapravo, svedoči o nepoznavanju prirode pandemije o kojoj, kako reče Vedrin, godinama unazad kruže dokumenti najmoćnijih vlada sveta – da je vrlo moguća. Na stranu još i to što su ekonomske mere svedene na pet ili šest recepata koje različite zemlje prepisuju jedna od druge, menjajući im redosled i količinu utrošenog novca.

I dok ovo pišem, misleći da opisujem svet, nekako mi liči kao da sam opisala Srbiju. Neozbiljan početak, pa naizgled preozbiljan, ali očigledno ne i nepravovremeni “lockdown” Srbije; naizmenično popuštanje i stezanje; oštro, ali i efikasno izolovanje starijih; veoma loša procena opasnosti od otvaranja sportskih okupljanja i još lošije mere za noćne klubove; dobra propaganda nošenja maski; nerazumna zabrana šetnje parkovima; lukavo ponašanje prema tranzitu stranaca; loša retorika oko povratnika iz inostranstva u prvom naletu, pa dobra organizacija tog povratka; potpuno nerazumno ponašanje s “pojačalima na šerpe” (kao da je i vlast samo opozicija opoziciji) ... ekonomske mere manje-više na liniji svetskih mera i manje-više lake za kritiku; ali teške za potpuno osporavanje.

Današnje prolazno vreme Srbije je dobro; ali... uvek neko ali... pitanje je zašto mediji iz navijačkog Vladinog tabora moraju da pokazuju da je Srbija “bolja” od svih zemlja u okruženju. Zaslužuje ta vest da postoji, ali ne i da bude uvek na naslovnim stranama, sa zluradošću prema okruženju, kao i što je u redu reći kada smo najgori – a bilo je i toga; ali su tada samo mediji iz navijačkog antivladinog tabora prikazivali te podatke. I opet navijački.

Ovo navodim kao ilustraciju za sopstvenu zebnju da će “posle” biti svakako drugačije (biće više brige za zdravlje, biće promene na relaciji onlajn i oflajn života u svim sferama...), samo se pitam hoće li biti moguće da se pred globalnim krizama i izazovima (kao što je npr. globalno zagrevanje i ceo ekološki kompleks) političke elite ponašanju kako problem zahteva i planiraju unapred ne samo šta posle nego i šta sada... I kod nas i u svetu.

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
 • Nadežda Gaće: Stvarno... a šta posle? Nadežda Gaće: Stvarno... a šta posle?

  Stvarno je naslov eseja Ibera Vedrina, bivšeg ministra inostranih poslova Francuske, objavljenog u ovom broju Novog magazina, publikovanog pandemijskog juna 2020, u kojem se bavi pitanjem šta posle Korone? Mnogo je razmišljanja na tu temu, ali kod Vedrina postoji meni inspirativna postavka.

 • Mijat Lakićević: Očarani razočaranjem Mijat Lakićević: Očarani razočaranjem

  Oni kao hoće da nas prime, a mi kao hoćemo da uđemo. Ovom rečenicom – parafrazirajući onog vojnika iz rata u Sloveniji početkom devedesetih – sve češće se na opozicionoj sceni kvalifikuje proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. Drugim rečima – niti Srbija hoće zaista da uđe u Evropsku uniju niti EU hoće da primi Srbiju.

 • Dimitrije Boarov: Katastar kao usko grlo Dimitrije Boarov: Katastar kao usko grlo

  Stiče se utisak da se RGZ navikao na birokratsku supremaciju nad vlasništvom (jer tamo gde se o vlasništvu navodno konačno odlučuje, tamo je moć i sve drugo što uz nju ide), a na drugoj strani, i Vladi odgovara hronični svojinski nered u kojem poslednju reč može, u svakom ad hoc slučaju, imati najviša izvršna vlast

 • Dimitrije Boarov: Čari "finansijskih instrumenata" Dimitrije Boarov: Čari "finansijskih instrumenata"

  Stičem utisak da je Vlada Srbije otkrila čari “finansijskih instrumenata” kojima se poskrivećki može dolivati novac poreskih obveznika u državne firme, što upućuje na zaključak da ništa nije skupo kada treba “lakirati” njene poslovne poteze kako bi vladajuća “politika uspeha” ostala nenarušena.

 • Vladimir Gligorov: 100 evra Vladimir Gligorov: 100 evra

  Nije sporno da srpske vlasti nisu podelile (gotovo) svima po 100 evra s ciljem da se umanji siromaštvo ili nejednakost već zato da bi bolje prošli na izborima. To, međutim, ne znači da ta mera nije uticala na društvenu nejednakost.

 • Vladimir Gligorov: Državne plate Vladimir Gligorov: Državne plate

  Kako to već biva, povećanje plata u javnom sektoru sledeće godine najavljeno je, naravno, kao redak svetski uspeh. Malo koja druga zemlja će u tome uspeti, a najverovatnije nijedna. Jer, čini se da je tvrdnja da nemaju prostora u budžetu.

 • Momčilo Pantelić: Magija prazne stolice Momčilo Pantelić: Magija prazne stolice

  Izborno nadmetanje u Americi dodatno se rasplamsalo gašenjem života legendarne članice Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg (87). Predsednik Donald Tramp i njegov izazivač Džo Bajden u izvesnoj meri su postali taoci njene zaostavštine.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side