27.03.2019 Beograd

Nadežda Gaće: Autogolovi

Nadežda Gaće: Autogolovi
Ne razumem se u fudbal, ali znam da je glavno dati bar gol više. Naša politička scena mi liči na fudbal u kojem niko ne mrda ispred svoga gola, nikako se ne meša s protivnikom – a rezultat se svodi na prebrojavanje autogolova.

Vlast i opozicija ušančile su se svaka na svom delu terena, pri čemu vlast ima veći deo terena, ali je opozicija suverena na svom, manjem, ostatku. A publika navija za “svoje” i ne smeta joj što zabijaju golove u sopstvenu mrežu.

Vlast je imala i inicijativu, i rezultate u ekonomiji, pa i u spoljnoj politici, raščišćavanju pozicije prema EU, i mnoštvu pokušaja da nešto popravi, uradi i završi – što su sve mogli da budu njeni ozbiljni poeni, ali je zaigrala na verovatno manje bitne teme i krenula sa serijom autogolova: svađe i nesporazumi s komšijama, besmisleno onemogućavanje ionako nemoćne opozicije da podnosi amandmane, spore reakcije na kriminalne i besprizorne poteze nekih funkcionera SNS, bespotrebno omalovažavanje i vređanje političkih protivnika, javno i strasno obračunavanje sa Tviter budalaštinama, flagrantno uticanje na medije visokog dometa… I verovatno najgore od svega – sistematsko vraćanje u javni diskurs ljudi i tema koje su realne aveti naše prošlosti.

Istini za volju, predsednik države i najjače stranke Aleksandar Vučić oprezniji je u neprimerenim kvalifikacijama drugih i pravdanju svega što nas je dovelo na suprotnu stranu od celog sveta devedesetih. Sve mi se čini da se on ne bori za naklonost birača stranaka koje zastupaju proevropske demokratske ideje nego kao da se više pribojava onih koji bi mogli biti naklonjeni nacionalističkim, konzervativnim i proruskim strankama, te se obraća njima i traži naklonost i birača s tog dela političkog spektra. A to jeste pucanj u sopstveni gol.

Sa druge strane, opozicija je sve učinila da sebe dezavuiše. Posebno socijaldemokratska opozicija. Kao najjači reprezent toga, Demokratska stranka je žrtva borbe sujeta koje su dovodile do stalnih podela i stvaranja mnoštva stranaka, potom sukoba u nevreme, za vreme izbora, unutar stranke, pa konačno lošim odlukama da se za svake izbore pravi nova koalicija iz kojih je DS izlazio, kao npr. sa Sašom Jankovićem, oslabljen, pa čak i osramoćen jer je nakon ozbiljne logističke podrške praktično oteran iz koalicija.

I tako smo došli u situaciju da se svaki put pravi novo grupisanje na pro ili anti Vučić stranke i da se o temama i principima na kojima treba da počiva politika i ne priča. Tako je i opozicija nabila hrpu golova u sopstvenu mrežu. Sada smo na pragu izbora, čak iako ne bude vanrednih izbora, u ozbiljnim predizbornim aktivnostima su i vlast, kroz kampanju “Budućnost Srbije”, i opozicija koja se trudi da se nametne kao lider građanskih protesta koji već nedeljama traju.

Poruka preko SPC, koju su poslali i vlast, koja je godišnjicu NATO agresije obeležila u društvu patrijarha, ali i opozicija (koja je ukorila patrijarha što je bio tamo, a što nije jasno podržao protest), samo je šlag na tortu nejasnoća koje nam emituju političke elite svih boja. Pri čemu su i vlast i opozicija promenili svoje ranije čvrsto izrečene stavove – da crkvi nije mesto u politici.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Suverenisti Vladimir Gligorov: Suverenisti

  Šta je ekonomska suverenost? Ovo je donekle pitanje za socijalne demokrate, danas posebno jer gube podršku među radnicima koji se pridružuju populistima, a to će reći nacionalistima. Zašto je to socijaldemokratski problem?

 • Vojislav Milovančević: Kako da objasnim svom detetu zašto ste toliki licemeri? Vojislav Milovančević: Kako da objasnim svom detetu zašto ste toliki licemeri?

  "Velika je laž njihove nauke da se čovek rađa sa tim sklonostima, to uopšte nije tačno. Rođenje deteta se već vrši u utrobi majke. Čim je začeto, ono je rođeno. Ono se već tada vaspitava. Međutim, majke su sad zaposlene u fiminističkim pokretima, pa nemaju vremena kad da vaspitavaju svoju decu", ovim rečima je jedan od učesnika protesta protiv održavanja Prajda u Beogradu, otac Antonije, obrazložio razloge zbog kojih je protiv ove manifestacije i šta je to što on zamera "onim drugima".

 • Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu

  Poslednjih dana došlo je do novog uzbuđenja na svetskom tržištu sirove nafte jer je u proteklu subotu izvršen vrlo efikasan teroristički napad na glavno saudijsko postrojenje za “preradu” nafte za izvoz Abkoik, u vlasništvu čuvene kompanije Saudi Aramko.

 • Dževad Sabljaković: Olupine i ploveći logori Dževad Sabljaković: Olupine i ploveći logori

  Prije 85 godina Tomas Man je pošao u "civilizovanu pustolovinu". Desetodnevno putovanje brodom iz Evrope u Ameriku opisao je u dnevniku kojem je dao naslov "Preko mora s Don Kihotom". Na brodu, koji naziva "udobni Holanđanin", bilo je svega tridesetak putnika. Niko nije bio turist.

 • Vladimir Gligorov: Manje stanovnika, a brži rast Vladimir Gligorov: Manje stanovnika, a brži rast

  Da bi to bilo moguće, potreban je značajan rast produktivnosti. Ovde je potrebno razdvojiti dve stvari. Jedno je rast po stanovniku, koji može da se ubrzava kako se smanjuje stanovništvo. Čak i ako se ukupna proizvodnja zapravo ne povećava. To je druga stvar, rast ukupne proizvodnje uz smanjenje broja stanovnika. To bi zahtevalo da se s manjim brojem stanovnika postigne veća ukupna proizvodna, što će reći da se povećava produktivnost rada.

 • Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji

  Naizgled, Srbija nezadrživo pluta ka Aziji, to jest ka Ruskoj Federaciji i Putinovoj Evroazijskoj uniji. Posle Makronove kočnice za proširenje EU, dok se, navodno, sama Evropa ne reformiše, palo je u Moskvi i potpisivanje trgovinskog sporazuma Srbije sa praznom imitacijom evropske ekonomske zajednice. Srpski rusofili i notorni evroskeptici u Beogradu, podjednako raspoređeni u vlasti i opoziciji, čini se da likuju.

 • Vladimir Gligorov: Dve unije Vladimir Gligorov: Dve unije

  Biti u dve unije istovremeno, Evropskoj i Evroazijskoj, nije moguće. Ne samo zato što je članstvo u Evropskoj uniji političko, a ne samo privredno. Ali i samo sa stanovišta trgovačke politike, nije moguće biti u carinskoj evropskoj i evroazijskoj uniji. Ukoliko to nije očigledno, valja se podsetiti da je osnovni razlog ukrajinskih sukoba, unutar zemlje i sa Rusijom, bio upravo taj što je bilo potrebno birati između te dve unije, pa je predsednik bio za Evroazijsku, a većina naroda za Evropsku.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side