27.03.2019 Beograd

Nadežda Gaće: Autogolovi

Nadežda Gaće: Autogolovi
Ne razumem se u fudbal, ali znam da je glavno dati bar gol više. Naša politička scena mi liči na fudbal u kojem niko ne mrda ispred svoga gola, nikako se ne meša s protivnikom – a rezultat se svodi na prebrojavanje autogolova.

Vlast i opozicija ušančile su se svaka na svom delu terena, pri čemu vlast ima veći deo terena, ali je opozicija suverena na svom, manjem, ostatku. A publika navija za “svoje” i ne smeta joj što zabijaju golove u sopstvenu mrežu.

Vlast je imala i inicijativu, i rezultate u ekonomiji, pa i u spoljnoj politici, raščišćavanju pozicije prema EU, i mnoštvu pokušaja da nešto popravi, uradi i završi – što su sve mogli da budu njeni ozbiljni poeni, ali je zaigrala na verovatno manje bitne teme i krenula sa serijom autogolova: svađe i nesporazumi s komšijama, besmisleno onemogućavanje ionako nemoćne opozicije da podnosi amandmane, spore reakcije na kriminalne i besprizorne poteze nekih funkcionera SNS, bespotrebno omalovažavanje i vređanje političkih protivnika, javno i strasno obračunavanje sa Tviter budalaštinama, flagrantno uticanje na medije visokog dometa… I verovatno najgore od svega – sistematsko vraćanje u javni diskurs ljudi i tema koje su realne aveti naše prošlosti.

Istini za volju, predsednik države i najjače stranke Aleksandar Vučić oprezniji je u neprimerenim kvalifikacijama drugih i pravdanju svega što nas je dovelo na suprotnu stranu od celog sveta devedesetih. Sve mi se čini da se on ne bori za naklonost birača stranaka koje zastupaju proevropske demokratske ideje nego kao da se više pribojava onih koji bi mogli biti naklonjeni nacionalističkim, konzervativnim i proruskim strankama, te se obraća njima i traži naklonost i birača s tog dela političkog spektra. A to jeste pucanj u sopstveni gol.

Sa druge strane, opozicija je sve učinila da sebe dezavuiše. Posebno socijaldemokratska opozicija. Kao najjači reprezent toga, Demokratska stranka je žrtva borbe sujeta koje su dovodile do stalnih podela i stvaranja mnoštva stranaka, potom sukoba u nevreme, za vreme izbora, unutar stranke, pa konačno lošim odlukama da se za svake izbore pravi nova koalicija iz kojih je DS izlazio, kao npr. sa Sašom Jankovićem, oslabljen, pa čak i osramoćen jer je nakon ozbiljne logističke podrške praktično oteran iz koalicija.

I tako smo došli u situaciju da se svaki put pravi novo grupisanje na pro ili anti Vučić stranke i da se o temama i principima na kojima treba da počiva politika i ne priča. Tako je i opozicija nabila hrpu golova u sopstvenu mrežu. Sada smo na pragu izbora, čak iako ne bude vanrednih izbora, u ozbiljnim predizbornim aktivnostima su i vlast, kroz kampanju “Budućnost Srbije”, i opozicija koja se trudi da se nametne kao lider građanskih protesta koji već nedeljama traju.

Poruka preko SPC, koju su poslali i vlast, koja je godišnjicu NATO agresije obeležila u društvu patrijarha, ali i opozicija (koja je ukorila patrijarha što je bio tamo, a što nije jasno podržao protest), samo je šlag na tortu nejasnoća koje nam emituju političke elite svih boja. Pri čemu su i vlast i opozicija promenili svoje ranije čvrsto izrečene stavove – da crkvi nije mesto u politici.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Privredni rast Dimitrije Boarov: Privredni rast

  Prikazujući prošle sedmice najnovije izdanje mesečne publikacije “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT), direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izneo je procenu da će privredni rast Srbije ove godine iznositi najmanje 3,8 odsto i da je glavni doprinos ovom uzletu BDP-a u drugom polugodištu (posle skromnog rasta u prvom) dalo uvođenje u račun dodate vrednosti koju je stvorila izgradnja gasovoda “Turski tok”.

 • Mijat Lakićević: Puška Mijat Lakićević: Puška

  Ako neka puška u poslednjem činu ove srpske drame pukne, onda to sigurno neće biti NIN-ova, snajperska, nego ona Putinova, obrenovićevska.

 • Dimitrije Boarov: Vesela afera Dimitrije Boarov: Vesela afera

  Posle niza afera koje su uzdrmale aktuelni vrh vlasti, protekle sedmice iskrsla je još jedna koja, za razliku od svih ostalih, ima vrlo naglašenu humornu dimenziju – afera prodaje famoznog Univerziteta Megatrend.

 • Mijat Lakićević: Paradigma Požega Mijat Lakićević: Paradigma Požega

  Kao što se pre tri decenije Srbija nije branila (ni odbranila) u Kninu, tako se ni danas ne brani na Cetinju nego, da izvinete, u Požegi.

 • Vladimir Gligorov: Trideset godina Vladimir Gligorov: Trideset godina

  Pre trideset godina osnovana je Demokratska stranka. Prošlo je dovoljno vremena za valjanu istoriju nastanka i početnog delanja stranke. S moje tačke gledišta, stranka je ispunila zadatak 10 godina kasnije, kada je padao Miloševićev režim. Kada je nastala, vlast je bila u usponu, a opozicija je bila razjedinjena. Tako da je valjalo čekati da se režim i ne mali deo opozicije polako uruše da bi došlo vreme za demokrate.

 • Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora

  Nemam nameru da pišem o političkim odnosima, a ni o crkvenim. Ne ovde, u svakom slučaju. Već o tome kako je ko prošao posle osamostaljivanja Crne Gore. Mislim da nije nerazumno pretpostaviti da bi se Crna Gora razvijala, privredno, otprilike kao i Srbija da su ostali u istoj državi. To, naravno, ne možemo znati jer je to protivčinjenična tvrdnja. Tako da je to više pretpostavka o tome koja su bila očekivanja, ako su bila, crnogorskih glasača kada su se izjašnjavali na referendumu. U svakom slučaju, očekivanja su bila da će proći bolje ako povrate sopstvenu državnost. Da li su?

 • Dragan Markovina: Poruke sa ovdašnjih stadiona - Mesta gde saznajemo pravu istinu o režimima Dragan Markovina: Poruke sa ovdašnjih stadiona - Mesta gde saznajemo pravu istinu o režimima

  Navijački pokret, ovakav kakvog poznajemo, s kompletnom ekstremističko-nacionalističkom ikonografijom, vuče korijene iz osamdesetih godina kada su, što tajno što polujavno, navijači poslužili kao alat za zastrašivanje i organizaciju kaosa nacionalističkim političkim vođama i strankama

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side