27.03.2019 Beograd

Nadežda Gaće: Autogolovi

Nadežda Gaće: Autogolovi
Ne razumem se u fudbal, ali znam da je glavno dati bar gol više. Naša politička scena mi liči na fudbal u kojem niko ne mrda ispred svoga gola, nikako se ne meša s protivnikom – a rezultat se svodi na prebrojavanje autogolova.

Vlast i opozicija ušančile su se svaka na svom delu terena, pri čemu vlast ima veći deo terena, ali je opozicija suverena na svom, manjem, ostatku. A publika navija za “svoje” i ne smeta joj što zabijaju golove u sopstvenu mrežu.

Vlast je imala i inicijativu, i rezultate u ekonomiji, pa i u spoljnoj politici, raščišćavanju pozicije prema EU, i mnoštvu pokušaja da nešto popravi, uradi i završi – što su sve mogli da budu njeni ozbiljni poeni, ali je zaigrala na verovatno manje bitne teme i krenula sa serijom autogolova: svađe i nesporazumi s komšijama, besmisleno onemogućavanje ionako nemoćne opozicije da podnosi amandmane, spore reakcije na kriminalne i besprizorne poteze nekih funkcionera SNS, bespotrebno omalovažavanje i vređanje političkih protivnika, javno i strasno obračunavanje sa Tviter budalaštinama, flagrantno uticanje na medije visokog dometa… I verovatno najgore od svega – sistematsko vraćanje u javni diskurs ljudi i tema koje su realne aveti naše prošlosti.

Istini za volju, predsednik države i najjače stranke Aleksandar Vučić oprezniji je u neprimerenim kvalifikacijama drugih i pravdanju svega što nas je dovelo na suprotnu stranu od celog sveta devedesetih. Sve mi se čini da se on ne bori za naklonost birača stranaka koje zastupaju proevropske demokratske ideje nego kao da se više pribojava onih koji bi mogli biti naklonjeni nacionalističkim, konzervativnim i proruskim strankama, te se obraća njima i traži naklonost i birača s tog dela političkog spektra. A to jeste pucanj u sopstveni gol.

Sa druge strane, opozicija je sve učinila da sebe dezavuiše. Posebno socijaldemokratska opozicija. Kao najjači reprezent toga, Demokratska stranka je žrtva borbe sujeta koje su dovodile do stalnih podela i stvaranja mnoštva stranaka, potom sukoba u nevreme, za vreme izbora, unutar stranke, pa konačno lošim odlukama da se za svake izbore pravi nova koalicija iz kojih je DS izlazio, kao npr. sa Sašom Jankovićem, oslabljen, pa čak i osramoćen jer je nakon ozbiljne logističke podrške praktično oteran iz koalicija.

I tako smo došli u situaciju da se svaki put pravi novo grupisanje na pro ili anti Vučić stranke i da se o temama i principima na kojima treba da počiva politika i ne priča. Tako je i opozicija nabila hrpu golova u sopstvenu mrežu. Sada smo na pragu izbora, čak iako ne bude vanrednih izbora, u ozbiljnim predizbornim aktivnostima su i vlast, kroz kampanju “Budućnost Srbije”, i opozicija koja se trudi da se nametne kao lider građanskih protesta koji već nedeljama traju.

Poruka preko SPC, koju su poslali i vlast, koja je godišnjicu NATO agresije obeležila u društvu patrijarha, ali i opozicija (koja je ukorila patrijarha što je bio tamo, a što nije jasno podržao protest), samo je šlag na tortu nejasnoća koje nam emituju političke elite svih boja. Pri čemu su i vlast i opozicija promenili svoje ranije čvrsto izrečene stavove – da crkvi nije mesto u politici.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: NATO, bato, samo NATO Mijat Lakićević: NATO, bato, samo NATO

  Iskreni, pravi srpski nacionalista, Srbin sa dna kace, što se kaže, on bi se danas svom snagom zalagao za članstvo Srbije u Severnoatlantskoj ugovornoj organizaciji (North Atlantic Treaty Organisation), poznatoj kao NATO.

 • Vladimir Gligorov: Koliko traje vlast u Srbiji Vladimir Gligorov: Koliko traje vlast u Srbiji

  Počeću od stilizovanih činjenica. U stabilnim konkurentskim parlamentarnim demokratijama više od dva mandata na vlasti je izuzetak, uostalom kao i manje. U tek demokratizovanim zemljama stabilnost bi trebalo da se postigne posle dve nenasilne, dakle izborne, uredne promene na vlasti, svako posle jednog mandata. U evropskim postsocijalističkim parlamentarnim demokratijama uredna smena na vlasti na prevremenim izborima trebalo bi da obezbedi stabilnost demokratskom načinu odlučivanja.

 • Momčilo Pantelić: Najslavniji zatočenik Momčilo Pantelić: Najslavniji zatočenik

  “Vanredno ugrožavate istraživačko novinarstvo i slobodu izražavanja. Ma kakvi, najzad je dolijao kradljivac državnih tajni.” “Neće biti da je tako, onaj ko je otkrio tuđa nepočinstva ne može biti proganjan.” “Pravdajte ga koliko hoćete, ali veliki remetilac internacionalnih odnosa konačno je dopao u ruke nacionalnih pravdi.”

 • Zoran Stojiljković: Čemu služe sindikati? Zoran Stojiljković: Čemu služe sindikati?

  Na samom početku ovog, “prigodnog” prvomajskog teksta sve koji na pomen radnika i sindikata prezrivo odmahnu rukom zamoliću da se, ako se već bacaju kamenom/ciničnim komentarom, prisete šta su sami učinili da siromaštva, nejednakosti, uniženosti bude manje?

 • Mijat Lakićević: Doba izdaje. Ili: vakat za fakat Mijat Lakićević: Doba izdaje. Ili: vakat za fakat

  Crkve su izdale vernike, sindikati su izdali radnike, partije su izdale birače, države su izdale građane, građani su izdali sami sebe.

 • Dimitrije Boarov: Konfuzija Dimitrije Boarov: Konfuzija

  Bizarna izjava Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, da je njegov plan za Kosovo propao jer ga nije prihvatio narod, te da će Srbiju to odbijanje skupo koštati kroz nekoliko decenija, verovatno je namenjena ne samo domaćoj nego i stranoj javnosti.

 • Dimitrije Boarov: Privreda u senci politike Dimitrije Boarov: Privreda u senci politike

  Nije jednostavno pisati o ekonomskim tokovima u zemlji u kojoj su svi državni (pa i oni vojni) i društveni resursi upregnuti u neprestanu političku bitku za vlast i gde buka sa uličnih mitinga gura privredne vesti na marginu javnog života.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side