27.03.2019 Beograd

Nadežda Gaće: Autogolovi

Nadežda Gaće: Autogolovi
Ne razumem se u fudbal, ali znam da je glavno dati bar gol više. Naša politička scena mi liči na fudbal u kojem niko ne mrda ispred svoga gola, nikako se ne meša s protivnikom – a rezultat se svodi na prebrojavanje autogolova.

Vlast i opozicija ušančile su se svaka na svom delu terena, pri čemu vlast ima veći deo terena, ali je opozicija suverena na svom, manjem, ostatku. A publika navija za “svoje” i ne smeta joj što zabijaju golove u sopstvenu mrežu.

Vlast je imala i inicijativu, i rezultate u ekonomiji, pa i u spoljnoj politici, raščišćavanju pozicije prema EU, i mnoštvu pokušaja da nešto popravi, uradi i završi – što su sve mogli da budu njeni ozbiljni poeni, ali je zaigrala na verovatno manje bitne teme i krenula sa serijom autogolova: svađe i nesporazumi s komšijama, besmisleno onemogućavanje ionako nemoćne opozicije da podnosi amandmane, spore reakcije na kriminalne i besprizorne poteze nekih funkcionera SNS, bespotrebno omalovažavanje i vređanje političkih protivnika, javno i strasno obračunavanje sa Tviter budalaštinama, flagrantno uticanje na medije visokog dometa… I verovatno najgore od svega – sistematsko vraćanje u javni diskurs ljudi i tema koje su realne aveti naše prošlosti.

Istini za volju, predsednik države i najjače stranke Aleksandar Vučić oprezniji je u neprimerenim kvalifikacijama drugih i pravdanju svega što nas je dovelo na suprotnu stranu od celog sveta devedesetih. Sve mi se čini da se on ne bori za naklonost birača stranaka koje zastupaju proevropske demokratske ideje nego kao da se više pribojava onih koji bi mogli biti naklonjeni nacionalističkim, konzervativnim i proruskim strankama, te se obraća njima i traži naklonost i birača s tog dela političkog spektra. A to jeste pucanj u sopstveni gol.

Sa druge strane, opozicija je sve učinila da sebe dezavuiše. Posebno socijaldemokratska opozicija. Kao najjači reprezent toga, Demokratska stranka je žrtva borbe sujeta koje su dovodile do stalnih podela i stvaranja mnoštva stranaka, potom sukoba u nevreme, za vreme izbora, unutar stranke, pa konačno lošim odlukama da se za svake izbore pravi nova koalicija iz kojih je DS izlazio, kao npr. sa Sašom Jankovićem, oslabljen, pa čak i osramoćen jer je nakon ozbiljne logističke podrške praktično oteran iz koalicija.

I tako smo došli u situaciju da se svaki put pravi novo grupisanje na pro ili anti Vučić stranke i da se o temama i principima na kojima treba da počiva politika i ne priča. Tako je i opozicija nabila hrpu golova u sopstvenu mrežu. Sada smo na pragu izbora, čak iako ne bude vanrednih izbora, u ozbiljnim predizbornim aktivnostima su i vlast, kroz kampanju “Budućnost Srbije”, i opozicija koja se trudi da se nametne kao lider građanskih protesta koji već nedeljama traju.

Poruka preko SPC, koju su poslali i vlast, koja je godišnjicu NATO agresije obeležila u društvu patrijarha, ali i opozicija (koja je ukorila patrijarha što je bio tamo, a što nije jasno podržao protest), samo je šlag na tortu nejasnoća koje nam emituju političke elite svih boja. Pri čemu su i vlast i opozicija promenili svoje ranije čvrsto izrečene stavove – da crkvi nije mesto u politici.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Momčilo Pantelić: Zahuktava se opet Momčilo Pantelić: Zahuktava se opet

  Predstojeći izbori biće referendum o njemu. On je lider koji je okupirao javni prostor, pa kao da ne postoji nijedna tema koja se masovnije i sudbinskije tretira od podržavanja i osporavanja njegovog lika i dela. Da li je dotični zaista borac protiv elite zarad prosperiteta zapostavljenih slojeva, kako se diči, ili samo vulgarni narcis koji ne poštuje vladavinu zakona i institucije?

 • Vladimir Gligorov: Dve Srbije Vladimir Gligorov: Dve Srbije

  Ovo zapravo važi za veći deo Balkana, posebno kada je reč o preostalim zemljama nastalim iz bivše Jugoslavije, a koje nisu članice Evropske unije – jedni ostaju, a drugi odlaze. Po čemu se razlikuju?

 • Momčilo Pantelić: Izazovna demografija Momčilo Pantelić: Izazovna demografija

  Vratite se tamo odakle ste došle, odbrusio je nedavno Donald Tramp kvartetu parlamentarki, kritičarkama njegove politike. Sebi je, tako, obezbedio mesto u budućoj antologiji iskaza kojima su šefovi država udarili na sopstveni poredak.

 • Dimitrije Boarov: Kotlovi za pretakanje gubitaka Dimitrije Boarov: Kotlovi za pretakanje gubitaka

  Ako pogledate udarne privredne vesti ono malo preostalih medija koji nisu pod kontrolom vladajuće koalicije, objavljenih u poslednjih desetak dana, videćete da su računi koje građanima Srbije ispostavljaju republička javna preduzeća i velike kompanije u većinskom državnom vlasništvu sve papreniji: Srbijagasu otpisana dugovanja prema državi u ukupnom iznosu od 141 milijardu dinara; prošlogodišnje državne subvencije Kompaniji Fijat Krajsler automobili u Kragujevcu iznosile su 2,75 milijardi dinara; slovenačka avio-firma Adrija ervejz prijavila je beogradskog avio-prevoznika Er Srbija nadležnoj evropskoj komisiji zbog velikog nedozvoljenog subvencioniranja firme u kojoj je većinski vlasnik; Elektroprivreda Srbije (EPS), prema nedavno objavljenom finansijskom izveštaju, prošle godine je zabeležila gubitak od 1,3 milijarde dinara.

 • Ivan Jovanović: Šta je srpska kulturna politika u 21. veku? Ivan Jovanović: Šta je srpska kulturna politika u 21. veku?

  Ovo bi bilo pitanje od milion dolara, i to ne samo za 21. već i za prethodne vekove i istorijske okolnosti, da kultura iole nešto vredi u Srbiji.

 • Vladimir Gligorov: Moderna monetarna teorija Vladimir Gligorov: Moderna monetarna teorija

  Ovo ne mora da bude od neposrednog interesa, ali je svakako zanimljivo, posebno sada kada se raspravlja o merama monetarne politike u Vašingtonu i Frankfurtu. I u svim drugim centralnim bankama, ali ove dve su najvažnije.

 • Dževad Sabljaković: Lahor i hlad Dževad Sabljaković: Lahor i hlad

  "Pažnja! Pažnja! Vrućine koje podnosimo su opasne. Pijte što više tečnosti. Održavajte kontakt sa svojim bližnjima. Ako nekom u vašoj blizini nije dobro, pritecite mu u pomoć...", čulo se sa zvučnika u pariškom metrou u danima julske vreline, canicule, kad se živa u termometru popela do 42,6°C, rekordnog stepena otkad se temperatura mjeri.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side