25.12.2019 Beograd

Nadežda Gaće: Agenda 2020

Nadežda Gaće: Agenda 2020
Izdavačko preduzeće Agenda 2020 pokrenula je 2011. Novi magazin. I kroz ime preduzeća postavili smo strateško opredeljenje – Srbija u EU.

Te 2011. nadali smo se da će se niz od devet novogodišnjih čestitki ove godine završiti sa: “Sa srećna nam Nova 2020. u EU”. Vremenski horizont se pomerio – sama EU je zapala u teškoće, pa i da smo ispunili sve što treba (a nismo!), ne bi to bilo dovoljno za članstvo Srbije u EU. Horizont je pomeren, ali ni za nas u NM, a bogami ni za većinu građana, cilj nije promenjen – Srbiji je mesto u EU i Srbija za to treba da se bori.

Od 2000. sve jasno opredeljene proevropske stranke i sve manje jasno proevropske vlasti imale su jednu zajedničku rečenicu – EU nije cilj, EU je sredstvo da građani bolje i dostojanstvenije žive. I da su vrednosti i standardi EU, sistematizovani u pregovaračka poglavlja, nešto što hoćemo da ispunimo zbog sebe, pre svega. Brojna i iscepana opozicija krije se iza personalnih kritika vlasti i ne trudi se da uveri birače u ono za šta je već je koncentrisana na objašnjavanje protiv čega i koga je.

Možda je odgovornost za prolongiranje očekivanog sporazuma Srbije i EU na briselskoj birokratiji i institucionalnoj nesavršenosti EU, ali ni EU birokratiji ni srpskoj opoziciji ne može se pripisati krivica što su vrednosti i pravila EU danas čak i dalja nego što su bili, npr., te 2011, kada smo nadali ulasku u Evropu 2020. To se može i mora zameriti samo onima koji su na vlasti i koji imaju moć

Ekonomski napredak, infrastruktura, monetarna i fiskalna stabilnost, investicije ... nemaju ideološki prefiks. Prevedeno na politički jezik – sve ideologije u ekonomiji, bar retorički, teže istom. A folklor bez suštine je to da kada ima uspeha, Vlast teži da se neumereno hvali, a opozicija neumesno kritikuje. Ali, niko osim vlasti i ne može biti kriv za nesklad između onoga što kaže i onoga što sama radi – stvarajući ogroman prostor za, hajde da kažemo, “lov u mutnom”.

Ne čudi zato zbunjenost evropske birokratije, odakle stižu izjave koje su neusaglašene i kontradiktorne jer su posledica čas gledanja onoga što se kaže, čas onoga što se čini. Da budem konkretna – obećanja o vladavini prava i mnogi propisi usaglašeni sa EU jesu plusevi, koje poništi selektivna pravda kada se o zakon ogreše “naši” – kao što su predsednici opština Grocka ili Brus ili “naši” investitori nekakvog objekta navrh planine i usred Nacionalnog parka. Obećava se borba protiv korupcije, ali je ruše ogromna tolerancija kada su “naši” trgovali uticajem. Čak ni orijentacija ka EU ne deluje uverljivo kada se vide uvredljivi tekstovi o EU u medijima bliskom vlastima i izjave prepune preterivanja u divljenju ruskoj sili “koja može vojno i ekonomski da počisti Evropu”. Zaklinjanje u regionalnu saradnju je civilizacijski i vrlo evropski korak, ali opet, tekstovi i ponekad izjave zvaničnika su takvi da više liče na pretnju nego poziv na saradnju...

Uz ne neevropsko nego anticivilizacijsko širenje prostakluka u javnom prostoru, vlast se prikazuje kao nedosledan partner za tako veliki i značajan projekat kao što je Srbija u EU. I za to neko van te vlasti ne može biti kriv. A kako je ova vlast superiorna, krivica joj je još veća.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko

  Zemlja koja je stvorena u Jajcu 29. novembra 1943. imala je, svi smo toga bolno svjesni, mnoge promašaje i ugrađeni rok trajanja, ali je nastala kao plod zajedničke borbe jugoslavenskih naroda, na ispravnoj strani povijesti, sa snovima o pravednom i modernom društvu, što su činjenice na koje moramo biti ponosni, uzimajući najbolje od njenog nasljeđa za budućnost i odbacujući najgore

 • Dimitrije Boarov: Privredni rast Dimitrije Boarov: Privredni rast

  Prikazujući prošle sedmice najnovije izdanje mesečne publikacije “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT), direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izneo je procenu da će privredni rast Srbije ove godine iznositi najmanje 3,8 odsto i da je glavni doprinos ovom uzletu BDP-a u drugom polugodištu (posle skromnog rasta u prvom) dalo uvođenje u račun dodate vrednosti koju je stvorila izgradnja gasovoda “Turski tok”.

 • Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću

  Ovaj tekst pišem točno na godišnjicu pada Vukovara i utemeljenja Herceg-Bosne. Obje ove stvari rezultirale su apsolutnim civilizacijskim potonućem koje je, ne samo u fizičkom smislu, gotovo u potpunosti uništilo dva predivna grada koji su predstavljali ogledan primjer zajedničkog življenja i nekog jugoslavenskog osjećaja, Vukovara i Mostara

 • Mijat Lakićević: Puška Mijat Lakićević: Puška

  Ako neka puška u poslednjem činu ove srpske drame pukne, onda to sigurno neće biti NIN-ova, snajperska, nego ona Putinova, obrenovićevska.

 • Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića

  Rekao bih da se napokon i Srpska akademija nauka na neki način “odužila” svom pokojnom dopisnom članu Dragoslavu Avramoviću, čuvenom guverneru NBS, koji je 24. januara 1994. u jednom danu zaustavio fantastičnu hiperinflaciju u SR Jugoslaviji, koja je dostigla brzinu od preko 62 odsto rasta cena dnevno.

 • Dimitrije Boarov: Vesela afera Dimitrije Boarov: Vesela afera

  Posle niza afera koje su uzdrmale aktuelni vrh vlasti, protekle sedmice iskrsla je još jedna koja, za razliku od svih ostalih, ima vrlo naglašenu humornu dimenziju – afera prodaje famoznog Univerziteta Megatrend.

 • Vladimir Gligorov: Trideset godina Vladimir Gligorov: Trideset godina

  Pre trideset godina osnovana je Demokratska stranka. Prošlo je dovoljno vremena za valjanu istoriju nastanka i početnog delanja stranke. S moje tačke gledišta, stranka je ispunila zadatak 10 godina kasnije, kada je padao Miloševićev režim. Kada je nastala, vlast je bila u usponu, a opozicija je bila razjedinjena. Tako da je valjalo čekati da se režim i ne mali deo opozicije polako uruše da bi došlo vreme za demokrate.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side