Momčilo Pantelić: Zamaskirani i bez maski
22.03.2020 Beograd

Momčilo Pantelić: Zamaskirani i bez maski

Momčilo Pantelić: Zamaskirani i bez maski
Zaraženi smo i tematski. Koronavirus se nametnuo kao priča nad pričama i uspostavio gotovo tematski monopol. Ako neko i uspe da ga nekim slučajem u razgovorima ne pomene, taj takoreći nije vredan ni pomena.


Zasluženo je, reklo bi se, udarna vest bez premca jer masovno remeti, pa i oduzima živote. Ujedno tumba režime više od najmoćnije opozicije i primorava ih da zavode vanredna stanja kako bi bar pokazali da podanike mogu da “dovode u red”, kad već ne mogu da obuzdaju zaraznog “okupatora”.

S pravom zabrinuti, ipak ne bismo smeli da dozvolimo da nas udarci tog “nevidljivog neprijatelja” ošamute toliko da više ne vidimo ni sve što nam sistemski napada iste organe kao i virus jer nam prosto bode oči, ide uz nos i oduzima dah. Duže od pandemije koja nas sada mori traje pandemija naših svekolikih zanemarivanja opšteg interesa, uz izrugivanje znanju zarad “estradnokratije” (niz lidera liči, primećeno je, na televizore ili mikrofone u ljudskom obliku).

Mnogo pre nego što su nam preporučene zaštitne maske, na naše živote su navučene maske kao na kakvom karnevalu gde su dozvoljena kršenja opštevažećih normi ponašanja. Iako kovid-19 ostavlja utisak da je samo naslednik prethodnih koronavirusa, njegovom razvoju, pa i samom nastanku dobrim delom su doprinela svakojaka zastranjivanja u kojima su interesi napretka često išli nauštrb potreba opstanka.

Sledi sažetak iz uvida u mnoštvo analiza takve povezanosti. Jedinstveni nalaz glasi: zdravstvo ni u jednoj zemlji (čast eventualnim izuzecima) nije dovoljno pripremljeno za ovakav nalet. Pretežno je zanemarivano zarad manje vitalnih ciljeva – uskogrudog profiterstva, megalomanskih troškarenja, naoružavanja… Još pre četiri godine britanski eksperti su upozorili da bi vlasti širom sveta morale da u srednjem roku preduzmu 29 suštinskih intervencija kako bi se izbegla smrtonosna i paprena globalna zdravstvena kriza. Tek sada, prinudno, zdravlje izbija u prvi plan.

Opšteprihvaćen je i zaključak da je globalizacija na novom ispitu. Doprinela je širenju zaraze, ali bez nje nema ni zaustavljanja pošasti jer je neophodna globalna saradnja.

Krajnosti se dodiruju posebno u slučaju Kine – iz nje je kovid-19 krenuo, a sada se od nje očekuje da iskustvom i opremom bitno doprinese njegovom planetarnom suzbijanju (Vučić: Verujem u brata Si Đinpinga). Pojedini hroničari slute da će ona tako širiti i svoj globalizatorski uticaj na druge države u vidu zvanično nagoveštenog “zdravstvenog puta svile”.

Već odomaćeno, nažalost, skrivanje i potcenjivanje činjenica takođe je uzelo danak. Peking je sa zakašnjenjem uvažio medicinsku dijagnozu, čime je propustio da blagovremenim merama bar uspori epidemiju, a Donald Tramp se sprdnje s virusom manuo tek kad je Amerika postala jedan od novih epicentara zaraze.

Opšti je utisak da je pandemiji doprinelo i sve slabije funkcionisanje globalnih i lokalnih institucija. Zbog toga je opalo poverenje javnosti u njih, pa je sada otežano i sprovođenje vanrednih mera koje preporučuje “naknadna pamet” nadležnih.

Nebriga o zdravlju planete još je jedan uzročnik sadašnjeg pobolevanja čovečanstva. Neobuzdanom eksploatacijom prirode poterali smo, preciziraju uz ostalo eksperti, divlje životinje da se u potrazi za hranom približe gradovima i u bliskom kontaktu prenose viruse s njih na ljude (kao što je, pretpostavlja se, to slučaj s kovid-19).

Napadi vlasti na profesionalnu elitu takođe su pripomogli ekspanziji epidemije. Pojedini lideri sebe su proglašavali sveznajućim i omalovažavali eksperte do te mere, da se uobičajilo ismevanje stručnog mišljenja dok su se razmahivale partokratija i propaganda nauštrb kvalifikacija i fakata. U razmahu takvog politikantskog nipodaštavanja i istovremenog samoljublja nespremno je i ovde dočekana stvarna pandemijska opasnost.

Kad se sve navedeno uzme u obzir, nema mesta čuđenju kako nas je pandemija snašla kad je “ničim nismo zaslužili”. Za one koji se tvrdo drže za “ničim zasluženo”, dodajem još malo sastojaka protiv umišljene nedužnosti – liferovanje službenih “lažnih vesti”, nekažnjivost odgovornih, ruiniranje solidarnosti, uobraženje da su za nevolje krivi drugi, narcizam lidera, pa i masovnu ravnodušnost pred očiglednim povodima da je vreme za promene radi zdravijeg života u svakom smislu.

Epidemija nije slučajni događaj koji kapriciozno i bez upozorenja napada, naprotiv, svako društvo proizvodi svoje ranjivosti, podučava istoričar medicine Frenk Snouden. Iz njegovog opsežnog intervjua Njujorkeru izdvajam još nekoliko akcenata: bolesti ne nastupaju haotično prema društvu, njihovi nosioci se selektivno šire da istraže ekološke karakteristike koje su ljudi stvorili i koje nam pokazuju ko smo (zapravo) mi, a izučavajući njih, upoznajemo i strukturu društva, životni standard i političke prioritete.

Ako je tako kako ovaj specijalista kaže, dok podseća i na epidemije koje su sudbonosno menjale razne poretke, virusi nisu isključivo štetočine. Dok nas primoravaju da stavljamo zaštitne maske, demaskiraju mnoga štetočinstva moderne civilizacije naspram kojih se svi pravimo nevini…
 

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nikola Lunić: Brat Li Nikola Lunić: Brat Li

  Li Venliang, oftalmolog iz Vuhana, umro je 7. februara ove godine od posledica koronavirusne upale pluća. On je prvi pokušao javno da upozori na zabrinjavajući broj virusnih infekcija koje mogu da prerastu kontrolisane uslove. Međutim, na samom početku virusne infekcije Komunistička partija Kine odlučila je da to ipak sakrije od domaće i svetske javnosti, a dr Li je bio ukoren i prisiljen da potpiše izjavu kako su njegovi stavovi neosnovani i predstavljaju nezakonitu glasinu

 • Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se

  Dok se velike sile nadmeću kako da preurede svet po svom ukusu, novi globalni poredak zavela je minijaturna, nevidljiva avetinja – koronavirus. Presekla je globalizaciju i izazvala zatvaranje granica više od Donalda Trampa, mlavi otpore svojoj svemoći jednostavnije od Vladimira Putina i Si Đinpinga, dodatno umanjuje neophodnu dozu jedinstva u EU i sve njih inspiriše da se međusobno optužuju za njegovu iznenadnu najezdu.

 • Vladimir Gligorov: Tri zablude Vladimir Gligorov: Tri zablude

  Evropska ekonomska zajednica, pa potom Evropska unija uticale su na diktatorske ili autokratske režime, desne ili leve (da ne ulazim u detaljnije karakterizacije) na taj način što su nudile proces evropeizacije.

 • Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke

  Nije to baš često u Vučićevoj Srbiji da u javnost prodru veoma različiti pogledi državnih funkcionera na neko krupno privredno pitanje, kao što je sada slučaj u prodaji ili odustajanju od prodaje Komercijalne banke u Beogradu.

 • Dimitrije Boarov: Posle koronavirusa Dimitrije Boarov: Posle koronavirusa

  Iako “korona kriza” još nije širom sveta došla do svojih krajnjih granica i nanela sve moguće štete i mnogobrojne ljudske žrtve, u svetskom javnom mnjenju već se tu i tamo postavlja pitanje da li će ova pandemija ostaviti neke trajne posledice ili će se politički i ekonomski trendovi na planeti nastaviti tamo gde su prekinuti pre nekoliko sedmica, sa osnovnim ciljem da se nadoknadi propušteno?

 • Dimitrije Boarov: Korona i gorivo Dimitrije Boarov: Korona i gorivo

  Još se ne vidi kuda će nas odvesti rat za udele na skučenom svetskom naftnom tržištu, koji se između najvećih proizvođača rasplamsao zajedno s pandemijom koronavirusa i startom svetske privredne recesije.

 • Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure

  Paradoksalno ali istinito, posao cenzora u svim vremenima i svim sistemima nikada nije bio lak. U krajnjem skoru uvek je bivao osujećen, a sizifovski napori i nalogodavaca i izvođača radova po pravilu su završavali tako što su i jedni i drugi, nakon izvesnog vremena, bivali izloženi javnoj osudi i stubu srama.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side