03.12.2017 Beograd

Momčilo Pantelić: Uzdrman seksistički poredak

Momčilo Pantelić: Uzdrman seksistički poredak
Šefovi svih vrsta – upristojte se! U suprotnom, biće teže vama s nama nego sada nama s vama!

Takve poruke uputile su, širom sveta, žene čije je dostojanstvo povređeno nedoličnim postupcima službeno im nadređenih muškaraca. Munjevitom brzinom, posredstvom oznake #MeToo (ja takođe) na društvenim mrežama, s njima se solidarisalo više miliona ljudi, mahom sapatnica, pa i sapatnika, nagovestivši nastajanje globalnog pokreta za normalizaciju odnosa među polovima kako bi se iz njih istisnulo “pravo jačeg”.

Slični zahtevi čuli su se i ranije, naročito povodom Međunarodnog dana za eliminaciju nasilja nad ženama (25. novembra), ali je ovog puta bilo znatno više dalekosežnosti i energičnosti nego prigodnosti. Globalnom mobilizacijom, žene su rešile da obelodane nepočinstva nad njima i ukažu na počinitelje zlostavljanja.

Prvi put su ovako masovno i otvoreno progovorile o pretrpljenom seksualnom nasilju. Na stub srama stavili su imena silovatelja i drugih skrnavitelja njihovog telesnog i duhovnog suvereniteta.

Otkrivanjem dugo prećutkivanih, po njih neprijatnih tajni iskazale su se kao nova vrsta uzbunjivača koja je poprilično uzdrmala još činodejstvujući seksistički poredak. Uz podatke da su na poslu potcenjivane, da su muškarci za isti rad plaćeni više, da su u mnogim društvima dečaci poželjniji nego devojčice, žene su sada obznanile i da su žrtve, znatno više nego što se pretpostavljalo, nadmenog kršenja ljudskih prava, bukvalno fizičkih nasrtaja političara, poslodavaca, pa i kolega, na njihovu intimnost.

Kao i razna druga tumbanja, i ova su potekla iz Amerike i zasad su baš u njoj izazvala najveće potrese. Drma je “revolucija protiv seksualnog progona”, izveštava madridski Pais.

Za samo dva meseca, navodi se, tamo su za napastvovanja, zlostavljanja i uznemiravanja optužene 34 visoko pozicionirane ličnosti. Među prozvanima su zakonodavci, kinematograf, televizijski voditelj...

Košmar je krenuo iz “fabrike snova”. Niz glumica – među kojima Anđelina Džoli, Uma Turman, Gvinet Paltrou – optužio je moćnog producenta Harvija Vajnstina za nepodnošljivu navalentnost, silovanja i druge delikte. Dok se on napinjao da pobije takve tvrdnje, drama iz Holivuda proširila se do Vašingtona, gde je nekolicina članova Kongresa osumnjičena za slična beščašća.

Stvari su se dodatno zakomplikovale otkrićima da su dotični zabašurivali grehe tajnim sporazumima sa žrtvama, isplaćujući ih novcem poreskih obveznika. U poslednjih 20 godina iz kongresnog fonda je isplaćeno više od 17 miliona dolara (javno optuženi drugi pojedinci iz svog džepa plaćaju mnogo više) za “saniranje” preko 260 prijavljenih poslaničkih prekršaja pravila službe, uključujući i seksualna zastranjivanja, navodi se u uvodniku Njujork tajmsa.

Aferama kao da nema kraja. Upravo je obelodanjeno 180 prijava protiv kompanije Massage Envy, u čijim su prostorijama klijentkinje bile, kako tvrde, seksualno zlostavljane prilikom masaže.

Nagomilavanje pobrojanih slučajeva daje povoda da se pomisli da sistem pogoduje takvim izopačenostima, sugeriše američki internetski medij Voks. Opozicioni demokrati, među kojima takođe ima optuženih, sistemsku odgovornost većma prebacuju vladajućem republikancu, predsedniku Donaldu Trampu. Podseća se, uz ostalo, da su ga za neprikladno seksualno ponašanje svojevremeno prijavile 24 žene, ali bez uspeha.

Potrebno je dodatno vaspitavanje političara, konstatuju hroničari. I američki Kongres i Evropski parlament, čuje se, uvode časove za svoje članove da bi im se razjasnilo šta je dozvoljeno, a šta je zabranjeno u opštenju sa suprotnim polom.

Francuski predsednik Emanuel Makron u međuvremenu je naciji poručio da je u prioritete svog mandata uvrstio postizanje apsolutne rodne ravnopravnosti i borbu protiv seksualnog nasilja. Upozorio je, ujedno, da se ne sme zapasti u krajnost koja bi ugrozila normalno ophođenje između muškarca i žene, čega se, istini za volju, mnogi udvarači pribojavaju.

Šta je prijatan, a šta neugodan kontakt – pitanje je koje se rasplamsava bez, logično, jedinstvenog odgovora. U Britaniji se, na primer, povela polemika oko podobnosti bajke “Uspavana lepotica”, u verziji braće Grim. Jedni joj zameraju što je princ poljubio usnulu devojku jer im to “miriše” na iskorišćavanje nesvesnog stanja devojke, kao i da sugeriše da ženi muškarac mora da “otvara oči”, dok se drugi čude takvoj zločestoj nadgradnji priče o magiji zaljubljivanja sa srećnim krajem.

Savremene žene se bude, naravno, bez čarolija. A na socijalnu i intimnu “večnu budnost” upućuju ih i upozorenja da su one “najbrojnija grupa ugnjetavanih na planeti” i da će, kako saopštava Svetski ekonomski forum, ako stvari idu kao dosad, jednakost s muškarcima dostići na globalnom nivou tek za 100 godina.

Njihovi najnoviji pokreti bi da smanje i ugnjetenost i rok za uravnotežavanje odnosa. Bodre se porukom iz davnina da su velike društvene promene nemogućne bez pobune žena.

Sadašnjom pobunom uspele su da uzdrmaju najistrajnije ustrojstvo – seksistički poredak. Dokrajče li ga jednog dana, nestaće i drugi režimi na koje smo silom prilika navučeni.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 3.12.2017, 19:45h Galaxy ID

  Bravo i hvala

Pročitajte i...
 • Nebojša Pešić: Jednaki i jednakiji Nebojša Pešić: Jednaki i jednakiji

  SLIKA 1. Na tribini SNS u Beški 17. januara 2017. došlo je do incidenta kada su aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava razvukli transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama” i izrazili protest duvanjem u pištaljke.

 • Vladimir Gligorov: Rast i dobrobit Vladimir Gligorov: Rast i dobrobit

  Kao što se vidi iz Slike 1, izvor svih podataka je Eurostat, BDP po glavi stanovnika po kupovnoj snazi, po EU standardu (PPS), u Srbiji stagnira u odnos na EU28 od 2008, kao uostalom i prosečni BDP za taj period.

 • Dimitrije Boarov: Turske opomene Dimitrije Boarov: Turske opomene

  Kada u jednoj velikoj privredi kao što je turska u jednom danu (petak prošle sedmice) paritet domaće lire prema američkom dolaru padne oko 18 odsto, onda se to ne može tumačiti samo Trampovim spoljnotrgovinskim ludorijama i dupliranjem carinskih taksi na uvoz aluminijuma i čelika i iz Turske nego i znakom da se svemoćni turski predsednik Tajip Erdogan ipak zaneo svojom veličinom i veličinom svoje zemlje i tako se opasno poigrao sa ekonomskom budućnošću svojih 80 miliona sugrađana.

 • Vladimir Gligorov: Subvencije Vladimir Gligorov: Subvencije

  Zašto bi se subvencionisala privatna, strana ili domaća ulaganja? Ako sam dobro razumeo, i Savez za Srbiju namerava da nastavi sa subvencijama, samo bi da ih uslovi, pre svega kada je reč o stranim ulaganjima, većim platama za zaposlene.

 • Živa Vekecki: Umesto “delfina” dobićemo “girice” Živa Vekecki: Umesto “delfina” dobićemo “girice”

  Udarna vest 1. juna tekuće godine u svim srpskim medijima bila je da je Njegovo Veličanstvo Predsednik Srbije priredio svečani prijem za fudbalsku reprezentaciju naše zemlje, stručni štab i članove rukovodstva Fudbalskog saveza Srbije.

 • Mijat Lakićević: Na granici Mijat Lakićević: Na granici

  Vrednoća predsednika Srbije već je postala legendarna. To što on sam može da obiđe za jedan dan, ne mogu desetorica drugih. Čovek prosto ruši zakone fizike. Ali sad će se izgleda naći pred istinskim iskušenjem.

 • Vladimir Gligorov: Opozicija Vladimir Gligorov: Opozicija

  Nije lako razumeti zašto bi opozicija nudila program koji su naprednjaci napustili jer s njim nisu mogli da dođu na vlast i na njoj ostanu.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side