08.09.2019 Beograd

Momčilo Pantelić: Politika kao nevreme

Momčilo Pantelić: Politika kao nevreme
Baš kad su američki i srpski zvaničnici ocenili da je vreme da opet počne raspetljavanje kosovskog čvora, istovremeno su pretrnuli od – nevremena. Predsednik Donald Tramp je zbog naleta uragana Dorijana, koji je pripretio i njegovom imetku na Floridi, otkazao svoj let u Poljsku na obeležavanje 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata.

A grom je udario u avion kojim je šef diplomatije Ivica Dačić putovao na skup u Sloveniji, gde ga je čekao i razgovor sa specijalnim američkim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.
 

Nadam se da koincidencija klimatskih iskušenja ne najavljuje burne izazove u američko-srpskim odnosima, za koje obe strane sugerišu da ih karakteriše poboljšana klima. Ako ne baš onoliko kao u pohvalnom spotu o doprinosu naučnika srpskog porekla američkom kroćenju svemira, a ono bar bez uragana i gromova.

Mada, nekako u isto vreme stigla je vest da čak i politika saveznika može da liči na nevreme. Reč je o merama EU, za slučaj Bregzita bez dogovora, koje su se podešavale za usvajanje dok se ovaj tekst pripremao za štampu.

Prema tom projektu, ako Ujedinjeno Kraljevstvo odluči da je napusti bez sporazuma, Evropska unija smera da se mobiliše kao da je njene delove pogodilo katastrofalno nevreme. Pa bi iz fonda za takve neprilike, osnovanog posle “potopa” 2002. u centralnoj Evropi, izdvojila sredstva za potporu zemljama koje je najviše oštetio “orkan” Bregzit.

Oko 500 miliona evra dostupno je iz tog fonda članicama svake godine, a ako se u njoj ne istroše, ostatak se prenosi za naredni period u kojem se mogu podmirivati novonastali zahtevi, objašnjava Gardijan. BBC podseća da su za saniranje šteta od zemljotresa i poplava pomoć odatle dobile mnoge članice, uključujući Italiju, Nemačku, Austriju.

Izdvajanje jedne velike sile iz EU možda će izazvati i veće gubitke i terati na zamašnija izdvajanja u fond solidarnosti. Irska je već najavila vanredne izdatke ako dođe do Bregzita bez dogovora jer bi do kraja ove godine moglo da joj se ugasi 35.000, a srednjoročno čak 100.000 radnih mesta. Na vanrednim iskušenjima bile bi, navodi londonski list, i Belgija, Holandija, Nemačka, Danska i Španija, čije se privrede takođe prilično oslanjaju na trgovinu sa Britanijom.

Još bi znatno komplikovanije mogli da prođu ostrvski “separatisti”. Prema tajnom programu britanske vlade “Operaciji žuti čekić” (prema istoimenoj ptici), koji je nedavno procurio do javnosti, napravljen je “predračun” nalik crnom scenariju ako se iz EU istupi bez dogovora.

Došlo bi, uz ostalo, do teškoća u pribavljanju pojedinih namirnica i lekova, navodi se, svakodnevica bi osetno poskupela, spoljna trgovina bi bila otežana, funta bi pala 10, a bruto nacionalni dohodak dva odsto, dok bi se znatno povećala nezaposlenost. U dokumentu, koji citira Miror, za održavanje bezbednosti moglo bi da se proglasi i opsadno stanje…

Nova vlada, predvođena Borisom Džonsonom, uverava da je to bilo planiranje njenih prethodnika i da je sada već zastarelo. Na Britaniji je da nađe izlaz iz krize u koju je sama sebe dovela i opteretila druge. Nije, nažalost, jedina u proizvodnji političkog nevremena.

Niz vlasti se širom sveta izveštio u toj raboti. Slično Britancima – koji u suštini izmanipulisani da će im biti bolje, i to odmah, ako se izuzmu iz multinacionalne unije i preuzmu “nacionalni suverenitet u svoje ruke”, a za unutrašnje nedaće pride optuže domaću “kosmopolitizovanu elitu” – ponaša se sve veći broj lidera.

Tramp je ispropagirao slavodobitni izborni slogan “Amerika na prvom mestu” kao način vladanja. Mi na prvom mestu, bio je, moglo bi se reći, i poriv za Bregzit, pa i za – rusko amputiranje dela Ukrajine, kineske ambicije da svoj model kombinovanja kapitalističkih metoda i partijske diktature ispovrte kao efikasniji od demokratije, indijsko-pakistansko zaoštravanje oko Kašmira, pa i za poteze brazilskog predsednika Žaira Bolsonara da svojim kursom podstakne paljenja Amazonije, navodno u prilog nacionalnom napretku, a izvesno na štetu opstanka “pluća planete”…

Ali, ako svi prihvatimo ideologiju “mi na prvom mestu”, ne vodi li to ka kataklizmičnom epilogu? Najvećem nevremenu od vremena Nojeve barke, ali sada politički konstruisanom.

Politika se kao nevreme širi i ovim prostorima. Doduše, kao i u sređenijim društvima, uz izgovor da treba pljuvati druge zarad pridobijanja naklonosti biračkog tela. Kao da je širenje mržnje prema drugima postalo uslov za pumpanje ljubavi prema sebi.

Izgleda da je baš tako. Ko ne veruje, neka oslušne šta govore srpski i hrvatski vođi. Mi na prvom mestu u regionu, uprkos gresima, razleže se iz njihovih grla. I to ne s vremena na vreme nego iz prošlog u buduće “nevreme”, mnogo veće od udara uragana i groma u avion.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Paradigma Požega Mijat Lakićević: Paradigma Požega

  Kao što se pre tri decenije Srbija nije branila (ni odbranila) u Kninu, tako se ni danas ne brani na Cetinju nego, da izvinete, u Požegi.

 • Vladimir Gligorov: Trideset godina Vladimir Gligorov: Trideset godina

  Pre trideset godina osnovana je Demokratska stranka. Prošlo je dovoljno vremena za valjanu istoriju nastanka i početnog delanja stranke. S moje tačke gledišta, stranka je ispunila zadatak 10 godina kasnije, kada je padao Miloševićev režim. Kada je nastala, vlast je bila u usponu, a opozicija je bila razjedinjena. Tako da je valjalo čekati da se režim i ne mali deo opozicije polako uruše da bi došlo vreme za demokrate.

 • Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora

  Nemam nameru da pišem o političkim odnosima, a ni o crkvenim. Ne ovde, u svakom slučaju. Već o tome kako je ko prošao posle osamostaljivanja Crne Gore. Mislim da nije nerazumno pretpostaviti da bi se Crna Gora razvijala, privredno, otprilike kao i Srbija da su ostali u istoj državi. To, naravno, ne možemo znati jer je to protivčinjenična tvrdnja. Tako da je to više pretpostavka o tome koja su bila očekivanja, ako su bila, crnogorskih glasača kada su se izjašnjavali na referendumu. U svakom slučaju, očekivanja su bila da će proći bolje ako povrate sopstvenu državnost. Da li su?

 • Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti

  Paradoksalno je da strateška dokumenta u oblasti odbrane i bezbednosti ne definišu neposredne izazove, rizike i pretnje po naciju, ali nosilac izrade tih dokumenata ipak je predložio, a Vlada usvojila, primenu koncepta totalne odbrane

 • Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli

  Vidim Čarlsa Simića kao klinca u ulici Majke Jevrosime, kome je svaki čas neko govorio: – Ej, poručio ti Pera da će da te prebije.

 • Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse

  Evo, i čuveni Forum u Davosu počeo je pre neki dan najviše u znaku zahteva da se spreči “klimatska apokalipsa”, a ta svetska briga napokon je počela bolje da se shvata i u Srbiji nakon protekle sedmice – kada su Beograd i još neki naši gradovi bili pod takvom mešavinom magle i smoga, da su se probili među najzagađenije u svetu.

 • Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte

  Otkako se Kina suočila sa epidemijom koju izaziva još nedovoljno proučeni korona virus, zbog čega su “u karantinu” i neki milionski gradovi, a čitav saobraćajni protok kroz ovu ogromnu zemlju samo u desetak dana skoro je prepolovljen, cene sirove nafte na svetskim tržištima konstantno padaju.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side