10.06.2018 Beograd

Momčilo Pantelić: Nova vlada iznenada

Momčilo Pantelić: Nova vlada iznenada
Iznebuha, dok dlanom o dlan, ostadoše Madrid i cela Španija bez dvojice lidera. Otišli su neposredno posle uspeha koji su im garantovali produžetak vladavine, a onda im je ona prekinuta na različite načine, vrlo retke i izvan Iberijskog poluostrva.

Oba slučaja kao da su potvrdila značaj ovdašnje krilatice “zasviraj i za pojas zadeni”. Zinedin Zidan (46) je smatrao da se pretovario fudbalskim trofejima kojima je okitio Real Madrid, pa je svojevoljno napustio mesto trenera, otvarajući vrata “kadrovskim osveženjima”. Marijanu Rahoju (63) se pak toliko osladilo mesto premijera Španije, da se za ostanak na toj funkciji borio takoreći do poslednjeg političkog daha iako bi sunarodnicima, prema dostupnim analizama, bilo prihvatljivije da je, zarad opšteg dobra, s nje ranije otišao.

Jedno im je ipak zajedničko. Njihovim naslednicima biće prilično teško da upravljaju zaostavštinama i da ponove Zidanove uzlete (tri uzastopne titule prvaka Evrope) i da se nose sa višestrukim izazovima koji su doveli do Rahojevog pada.

Prvo izgleda nemoguće, a drugo je neizbežno. Posvetimo se neizbežnom.

Prvi put u modernoj španskoj istoriji smena na vlasti odigrala se preglasavanjem u parlamentu i to tako što je stvorena većinska koalicija nesložnih, koji su se složili samo u tome da treba promeniti nacionalno rukovodstvo iako su prethodno odobrili njegov predlog budžeta. Svi koji su makar i letimično pratili uzburkanu špansku političku scenu mogli bi, s razlogom, da pomisle da je do svrgavanja došlo zbog katalonskog separatizma i prilično neumesnih mera protiv njega, ali nije. Niti su razlozi bili ekonomski (prilično je dobar oporavak privrede), što je obično povod za smenjivanje na vlasti.

Španija je novu vladu, na čelu sa socijaldemokratom Pedrom Sančesom (46), dobila iznenada povodom korupcionaških afera. Stvoren je novi savez, kojem je sudska presuda – po kojoj je 29 “uglednika”, među kojima i funkcionera donedavno vladajuće Narodne partije i biznismena, osuđeno na ukupno 351 godinu zatvora – bio dovoljan povod da, uprkos svim međusobnim razlikama, izglasaju nepoverenje Rahojevoj ekipi (koja je dotad opstajala na vlasti kao manjinska, zahvaljujući kooperativnoj apstinenciji socijalista). Raspletu je prethodila ostavka narodnjačke predsednice madridskog regiona Kristine Sifuentes (53), koja je osumnjičena za falsifikovanje master zvanja i usnimljena kako je pre sedam godina uhvaćena pri iznošenju neplaćenog kozmetičkog preparata iz prodavnice...

Politička scena Španije bitno se promenila smenom vlasti, ali šta bi iz promene moglo sve da proistekne – pitanje je na koje mora da pričeka odgovor, ali ne i kombinatorika. Da bi nova vlada opstala, moraće da teži kompromisima, a da ipak deluje beskompromisno.

Pred Sančesom je doista teška, prema nekima nemoguća misija. Njegovi socijalisti drže samo 84 mesta od ukupno 350 u parlamentu, a većinu (180) za njegov uspon do premijerske funkcije obezbedile su mu partije s kojima se većma suštinski ne slaže. Relativno nova stranka Podemos teži da potisne socijaliste kao glavne levičarske partije, a katalonski prigodni partneri i dalje računaju da i s novom vladom u Barseloni insistiraju na otcepljenju od Španije.

Na sceni je fenomen kakav se retko viđa. Novostvorena vlast treba da se održi tako što će očuvati teritorijalni integritet sa strankama koje ga osporavaju i da se od svrgnute desnice distancira toliko da ne ode “previše” ulevo. U prilog joj, doduše, ide okolnost da nikome od njenih vanrednih saveznika nije do brzih nacionalnih izbora na kojima bi, prema anketama, najviše napredovala desničarska stranka Siudadanos, još odlučnija u odbacivanju secesionističkih pretenzija.

Sančes propoveda dijalog u kojem bi o svemu moglo da se razgovara osim o krnjenju teritorijalnog integriteta Španije. U tom naporu je za šefa diplomatije predložio Žosepa Borela (71), Katalonca koji je protiv otcepljenja Katalonije...

Izgledi da novi premijer uspe u homogenizaciji Španije, u trenutku dok ovaj tekst ide u štampu, ne izgledaju veći od onih koji se očekuju od susreta Donalda Trampa i Kim Džong Una, zakazanog za 12. jun u Singapuru, ili od napinjanja u briselskom dijalogu Beograd – Priština. Kad već pravim paralelu između Pirinejskog i Balkanskog poluostrva, valjalo bi da podsetim na reči koje su prošlog meseca upućene sa ovdašnjeg državnog vrha, povodom čvrstog stava Madrida protiv priznavanja Kosova, da je Rahoj u Srbiji “popularan”.

Popularan ovde, ali pade kod kuće. Divili smo se i vezi Zidana i Reala, pa se raspade.

Da se jadni za zelen bor uhvatimo, i on bi se jadan osušio, opet nam se nameće stara ovdašnja jadikovka. Ali, ne mora da bude tako.

Pedro Sančes je više puta ostao “na suvom”, gubio neke izbore, pa se odrekao i vođenja stranke kad je ona omogućila održavanje Rahojeve vlade, ali je nastavio da u biografiji ističe da je bio “šef kabineta Visokog predstavnika UN u Bosni za vreme rata na Kosovu”.

Kako stvari sada stoje, Sančes će ostati pri Borelovom iskazu da Katalonija i Kosovo nisu za poređenje, osim što oba ta entiteta ne zaslužuju nezavisnost. Nisu za poređenje, dodao bih, ni sistemi Srbije i Španije. Tamo je antikorupcijska presuda nezavisnog pravosuđa stvorila uslove za promenu vlasti. A ovde i u najbeznačajnijim kadrovskim tumbanjima istrajava princip nedodirljivosti partokratije...

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
 • Nebojša Pešić: Jednaki i jednakiji Nebojša Pešić: Jednaki i jednakiji

  SLIKA 1. Na tribini SNS u Beški 17. januara 2017. došlo je do incidenta kada su aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava razvukli transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama” i izrazili protest duvanjem u pištaljke.

 • Dimitrije Boarov: AZOTARA – SKUPO OKLEVANJE Dimitrije Boarov: AZOTARA – SKUPO OKLEVANJE

  Kada je početkom ovoga jula Ministarstvo privrede zatražilo da se otvori stečajni postupak za HIP Azotaru u Pančevu, postavilo se pitanje, “zašto baš sada, kada ova firma radi normalno”, umesto da se postavi pitanje zašto je nadležno ministarstvo toliko dugo oklevalo da izađe sa nekom dugoročnijom projekcijom opstanka ili gašenja ove firme koja protekle dve decenije, pa i duže, ne može da uskladi ulazne troškove sa cenama po kojima prodaje svoje proizvode.

 • Vladimir Gligorov: Rast i dobrobit Vladimir Gligorov: Rast i dobrobit

  Kao što se vidi iz Slike 1, izvor svih podataka je Eurostat, BDP po glavi stanovnika po kupovnoj snazi, po EU standardu (PPS), u Srbiji stagnira u odnos na EU28 od 2008, kao uostalom i prosečni BDP za taj period.

 • Dimitrije Boarov: Turske opomene Dimitrije Boarov: Turske opomene

  Kada u jednoj velikoj privredi kao što je turska u jednom danu (petak prošle sedmice) paritet domaće lire prema američkom dolaru padne oko 18 odsto, onda se to ne može tumačiti samo Trampovim spoljnotrgovinskim ludorijama i dupliranjem carinskih taksi na uvoz aluminijuma i čelika i iz Turske nego i znakom da se svemoćni turski predsednik Tajip Erdogan ipak zaneo svojom veličinom i veličinom svoje zemlje i tako se opasno poigrao sa ekonomskom budućnošću svojih 80 miliona sugrađana.

 • Vladimir Gligorov: Subvencije Vladimir Gligorov: Subvencije

  Zašto bi se subvencionisala privatna, strana ili domaća ulaganja? Ako sam dobro razumeo, i Savez za Srbiju namerava da nastavi sa subvencijama, samo bi da ih uslovi, pre svega kada je reč o stranim ulaganjima, većim platama za zaposlene.

 • Mijat Lakićević: Savez za izolaciju Mijat Lakićević: Savez za izolaciju

  Da li je Tramp trapav, lud ili glup, nije ni važno – bar ne u kontekstu ove priče – ali je svojom izjavom o nekim “agresivnim Montenegrinima koji prete da izazovu treći svetski rat” američki predsednik, kao što je to već konstatovano, u stvari otkrio na šta mu se ruski kolega žalio.

 • Živa Vekecki: Umesto “delfina” dobićemo “girice” Živa Vekecki: Umesto “delfina” dobićemo “girice”

  Udarna vest 1. juna tekuće godine u svim srpskim medijima bila je da je Njegovo Veličanstvo Predsednik Srbije priredio svečani prijem za fudbalsku reprezentaciju naše zemlje, stručni štab i članove rukovodstva Fudbalskog saveza Srbije.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side