03.09.2017 Beograd

Momčilo Pantelić: Nepripremljeni za neizbežno

Momčilo Pantelić: Nepripremljeni za neizbežno
Uraganski udar na Teksas munjevito je ovih dana mlavio sve konkurente u surovom nadmetanju za globalni udarni publicitet. Naprečac je postao vest broj jedan širom sveta, opterećenog znatno većim dramama.

Vanredno globalno zanimanje za lokalno pustošnog “Harvija” uskovitlano je različitim povodima. Cinici su ga odmah protumačili kao novi “dokaz asimetričnog tretmana” i “dvostrukih aršina”, po kojima se stradanja u SAD “uvek prate s više pažnje” nego veće tragedije koje pogađaju “manje važne” zemlje. Neki su ga pak doživeli i kao “demokratizaciju nevremena”, to jest da ovo leto ne štedi nikoga, pa dok mnoge, i nas ovdašnje, satire vrelinom i sušom, tamo hara vetruštinom i poplavama.

Rekordni publicitet je zaslužio, po mom mišljenju, mahom zato što se, po ko zna koji put, pokazalo da smo kao civilizacija još nepripremljeni za neizbežno. Iako svi dobro znamo da se katastrofalne nepogode takoreći redovno repriziraju, potcenjujemo ih u svojim kratkoročnim računicama, toliko da se ispostavlja da je čak i naša najmoćnija sila nemoćna pred predvidljivim naletom sile prirode.

Kao svojevrsni paradoks deluje i činjenica da je zbog brutalnog nevremena, kako izveštava Vašington post, u poplavljenom Hjustonu zatvoren i Svemirski centar Džonson, ali da je u njemu ostala da radi ekipa zadužena za kontrolu letova i podršku astronautima na Međunarodnoj kosmičkoj stanici. Iz dostupnih raporta proizlazi da je trenutno znatno bolje izaslanicima na nebesima nego sugrađanima pod nebesima, a sličan odnos mogao bi da važi i za sistem koji podanike gura u “neutralni status” tako što gradi “čardak ni na nebu ni na zemlji”.

Američki slučaj je i ovom prilikom – najdalekosežniji. Pustošenje “Harvija” po Teksasu koincidira sa izrazitim protivljenjem predsednika Donalda Trampa preovlađujućim naučnim nalazima da je, za dobrobit čovečanstva, neophodno smanjiti zagađivanje atmosfere kojim se povećavaju klimatski lomovi. Predložio je istupanje SAD iz Pariskog sporazuma, kao i poništavanje, takođe ekološki poželjnih, zakona donetih u mandatu njegovog prethodnika Baraka Obame, sa obrazloženjem da “sve to” škodi nacionalnim interesima.

Slažem se, međutim, sa drugačijim pristupima, po kojima hitna i sveobuhvatna zaštita čovekove sredine prevazilazi politička nadgornjavanja jer predstavlja bitan uslov za opstanak života na planeti. Mnoge životinjske i biljne vrste nestaju zbog uništavanja njihovih staništa, a ista sudbina pristiže i ljude, koji su i stvorili poredak u kojem je sukob s prirodom, čiji smo svi deo, realniji i još potencijalno tragičniji, od sukoba civilizacija na koji je upozoravao Semjuel Hantington.

Prema raspoloživim informacijama, ljudi na razne načine stradaju više u klimatskim lomovima izazvanim, ili bar pogoršanim, nekontrolisanom eksploatacijom prirode nego u ratovanjima koja su često i podstaknuta isforsiranim pomanjkanjem prirodnih resursa. Slažem se sa istraživanjima po kojima će borba za otklanjanje prljavštine u globalnim odnosima – pogotovu što se vodi po principu da je atmosfera “svačija i ničija”, koji je pogodovao raspadu SFRJ – biti teška i skupa. Usuđujem se da kažem da bi ovde – gde primetno ne pomaže ni inspirativan slogan “Ne prljaj, nemaš izgovor” – ta borba mogla da bude mučnija i basnoslovnija čak i od procesa za rasplitanje kosovskog čvora.

Globalno gledajući, zaista deluje apsurdno u svakom pogledu, osim u profitiranju industrije haosa, da je od pokušaja za sprečavanje širenja oružja za masovno uništavanje i dalje prilično izuzeto ponašanje koje preti da postepeno, ali sigurno uguši život na planeti, a sve pod izgovorom da ga održava. Teksas je mogao, tvrde eksperti, da podigne brane koje bi ublažile udar uragana, a njegov najveći grad Hjuston da proširi saobraćajnice koje bi omogućile masovnu evakuaciju pod naletom nemani poput “Harvija”. Ali, to je izgledalo preskupo, kao i svako ulaganje u preventivnu zaštitu najugroženijih, za razliku od profitiranja u obnovi razorenog.

Slutim da će “do daljnjega” sve ostati isto. Prisećam se da sam kao dopisnik Politike iz Vašingtona krajem 2005. godine prisustvovao demonstracijama pod parolom “Gradimo brane umesto što bacamo bombe”, kojom je izražavan revolt i zbog katastrofe koju je načinio uragan “Katrina” u nedovoljno obezbeđenom Nju Orleansu, i zbog neopravdane vojne intervencije u Iraku.

Razlozi za te proteste doprineli su strateškoj, pa i estradnoj, promeni na čelu države, ali u pravcu povećane nepredvidljivosti, usredsređene prevashodno na osporavanje i prethodnika, a bez jasne sopstvene vizije. Tako se sada pojavljuje kriza u Hjustonu kao nekada u Nju Orleansu, dok velika iskušenja opstaju u Iraku, kao i na proširenom Bliskom istoku. U međuvremenu, iz nuklearizovane Severne Koreje rastu izazovi, čak toliko da su uraganu “Harviju” osporili status udarne globalne vesti broj jedan.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Ime i zamrznuti konflikti Vladimir Gligorov: Ime i zamrznuti konflikti

  Ivica Dačić je zapretio da će promeniti zvanično, za Srbiju, ime Makedonije u Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, “kako je zove ceo svet”, kaže on. Ovo drugo nije tačno, ali nije zapravo preterano važno.

 • Vladimir Gligorov: Slobodna trgovina Vladimir Gligorov: Slobodna trgovina

  Pre 200 godina objavljena su Načela političke ekonomije Davida Rikarda. Savremeni, u smislu današnji, interes je najviše za njegovo zalaganje za slobodnu trgovinu. I uopšte, za njegovu teoriju spoljne trgovine.

 • Dimitrije Boarov: "Naša zemlja" i stranci Dimitrije Boarov: "Naša zemlja" i stranci

  Nakon isprazne rasprave o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu u Skupštini Srbije, postavlja se krupno pitanje – zašto ova prilika nije iskorišćena da se doista utvrdi čemu služi prohibicija prometa obradivog zemljišta kojoj će biti izloženi državljani zemalja članica Evropske unije i zašto se baš njima, faktički, u narednih deset godina zabranjuje da učestvuju u neminovnom procesu ukrupnjavanja poseda u zemlji u kojoj prosečan vlasnik ima njivu od samo četiri hektara?

 • Aleksandar Simić: Nekad i sad Aleksandar Simić: Nekad i sad

  Mislim da nisam još pošao ni u osnovnu školu, kada sam prvi put osetio duboku nostalgiju za "dobrim starim vremenima".

 • Vladimir Gligorov: Javni dug, bankrotstvo i održivost Vladimir Gligorov: Javni dug, bankrotstvo i održivost

  Šta znači kada se kaže da je država pred bankrotstvom? I kako se to ispoljava? Jedan je slučaj kada vlasti cene da je bolje da ne izvršavaju obaveze prema poveriocima nego da dodatno oporezuju.

 • Dimitrije Boarov: Drveni filozofi Dimitrije Boarov: Drveni filozofi

  Konačno stupanje famozne švedske industrije nameštaja Ikea na srpsko tržište, putem otvaranja velike robne kuće u Beogradu protekle sedmice, ponovo je u javnosti pokrenulo pitanje nije li u naše dvorište Vlada Srbije pripustila konkurenta koji će potpuno uništiti domaću drvnu industriju, a posebno onaj njen deo koji proizvodi nameštaj.

 • Dimitrije Boarov: Tabela profitne uspešnosti Dimitrije Boarov: Tabela profitne uspešnosti

  U nekim novinama primetio sam da se u prvih deset kompanija po visini profita, prošle, 2016. godine, u Srbiji probilo Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane.

Preporuke prijatelja
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Vinarija Milovanovic