05.11.2017 Beograd

Momčilo Pantelić: Maler oko Trampa

Momčilo Pantelić: Maler oko Trampa
Donald Tramp se ovih dana uverava da ni on, kao ni mnogi drugi, pa i ovdašnji lideri, nije izbegao da se okruži pogrešnim ljudima. Tako bi, najblaže rečeno, mogla da se opiše situacija koja mu podriva autoritet kao šefu Bele kuće.

Specijalni istražitelj doveo je, naime, predsednika SAD u vanredno neugodan položaj, optuživši njegova dva nekadašnja saradnika (uz delikatnu nagodbu sa još jednim optuženikom) za više delikata, čime je oživljena i polemika o dometima “ruske veze” u predizbornoj kampanji. U najkraćem: njih nekoliko (pretpostavlja se da će ih biti i više), koji su Trampu svojevremeno pomagali da dođe na vlast, sada mu se ispostavljaju kao smetnja u vršenju vlasti.

Da se podsetimo. Specijalni istražitelj Robert Maler (čije se prezime izgovara i Miler i Mjuler) optužio je nekadašnjeg šefa predizbornog Trampovog tima Pola Manaforta i pomoćnika mu Rika Gejtsa za 12 nezakonitosti, među kojima čak i za “zaveru protiv države”, kao i za pranje novca, neregistrovano lobiranje, lažne izjave. Obojica tvrde da su nevini, ali im je određen kućni pritvor, uz kaucije od 10 i pet miliona dolara.

I taman kad je predsednik odlučno ponovio kako se sve to njega neposredno ne dotiče i da i dalje nema dokaza za slutnje da su mu Rusi pomagali da izvojuje izbornu pobedu pre bezmalo godinu dana, pojavilo se svedočenje Džordža Papadopulosa, koji je u prigodnoj nagodbi priznao da je lagao istrazi kad je pričao kako nije imao kontakte sa Rusima. Prema verzijama u medijima, dotični je, takođe kao saradnik u Trampovoj kampanji, uspostavio vezu s dvojicom Rusa, jednim “profesorom” i “Putinovom rođakom”, koji su ga ubeđivali da raspolažu kompromitujućim materijalom po izbornu finalistkinju Hilari Klinton.

Da li je iz tih aranžmana proistekla lavina imejlova koji su donekle naškodili demokratskoj kandidatkinji, još nije jasno. Tramp istrajava da nikakvog šurovanja s Rusima nije bilo, što tvrdi i Moskva, dok vašingtonski obaveštajci ostaju pri tvrdnji da su se ruski hakeri upleli u američku izbornu kampanju navijajući za potonjeg pobednika.

U međuvremenu, pala je i prva žrtva u redovima predsednikovih oponenata. Ostavku na lobističku funkciju podneo je Toni Podesta, podržavalac opozicione Demokratske partije i brat Džona Podeste koji je predvodio Klintonkinu kampanju. Nije odoleo prozivkama da je svojevremeno sarađivao s pomenutim Manafortom u prilog ukrajinskom režimu koji je tada uživao podršku Kremlja.

Amerika je, po svemu sudeći, upala u zaplet koji će se poduže rasplitati. S pažnjom ga prati vasceli svet. A ovde i sa strepnjom, koju je izrazio predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu Pinku. Uz ponavljanje stava da dok idemo ka EU ostajemo u prijateljskim odnosima s Moskvom, ocenio je: “Ovo što se danas dešava u Americi donelo je nove probleme. Mi ćemo ni krivi ni dužni nagrabusiti zbog njihovih unutrašnjih stvari. Svi koji imaju bilo kakav odnos sa Rusijom stradaće”. Neće biti lako izdržati pritiske, poverio se.

Kao da se nadovezuje, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je povodom izjave američkog funkcionera Brajana Hojt Lija da Srbija ne može da sedi na dve stolice, rekao da ga “pritisak SAD na Srbiju” podseća na onaj kakav je ranije doživela “Ukrajina kad je stavljena pred izbor ili EU ili Rusija”.

Nadam se da se ovde neće dogoditi repriza ukrajinske sudbine. Pogotovu zato što je ona bila, samo iz suprotnog pravca, repriza ovdašnjih sudbina, pa je osnovna poruka, valjda, da treba stati s reprizama repriza, od koje svaka za sobom ostavlja mnogobrojne žrtve i ipak “nedovršene poslove”.

Sa svojim tumbanjima, Amerika nudi – premijeru. Prvi put u novijoj istoriji ona je, mislim, u većim problemima sa samom sobom nego sa svetom iako joj on, posle dužeg vremena, izmiče kontroli.

Ovakva premijera ne znači da će svet biti uređeniji i mirniji. Bez delotvorne Amerike, ostaje da važi, ne može da se reši nijedan veliki globalni problem.

Sada kad se ona ispostavlja kao takav problem, to jeste za nju premijerni izazov. A metod kojim će izaći na kraj sa samom sobom umnogome bi mogao da utiče, kao i druge njene inovacije i akrobacije, na “ostatak sveta”.

Istražitelj Maler je, dok se ovaj tekst kretao ka štampariji, širio krug preispitivanja oko Trampa. Vladimir Putin je nedavno sugerisao da su unutrašnji politički protivnici onemogućili aktuelnog šefa Bele kuće da ispuni izborna obećanja.

Među izjalovljenima je bila i najava ubrzanog popravljanja američko-ruskih odnosa, koji su sada gori nego što su bili. Poboljšanje bi moglo da nastupi izgleda tek ako Maler otkrije istinu, u ovim vremenima postistine, ko je sve i s kojim ciljem te odnose umalerisao.

Malerova istraga mogla bi tako da promeni svet. Ako prethodno donekle promeni Ameriku. Makar toliko da njoj, koja mestimično i dalje sugeriše kako da se drugi vladaju, postane sasvim jasno kako je i za šta izabrana ova njena vlast.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
 • Nebojša Pešić: Jednaki i jednakiji Nebojša Pešić: Jednaki i jednakiji

  SLIKA 1. Na tribini SNS u Beški 17. januara 2017. došlo je do incidenta kada su aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava razvukli transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama” i izrazili protest duvanjem u pištaljke.

 • Dimitrije Boarov: AZOTARA – SKUPO OKLEVANJE Dimitrije Boarov: AZOTARA – SKUPO OKLEVANJE

  Kada je početkom ovoga jula Ministarstvo privrede zatražilo da se otvori stečajni postupak za HIP Azotaru u Pančevu, postavilo se pitanje, “zašto baš sada, kada ova firma radi normalno”, umesto da se postavi pitanje zašto je nadležno ministarstvo toliko dugo oklevalo da izađe sa nekom dugoročnijom projekcijom opstanka ili gašenja ove firme koja protekle dve decenije, pa i duže, ne može da uskladi ulazne troškove sa cenama po kojima prodaje svoje proizvode.

 • Vladimir Gligorov: Rast i dobrobit Vladimir Gligorov: Rast i dobrobit

  Kao što se vidi iz Slike 1, izvor svih podataka je Eurostat, BDP po glavi stanovnika po kupovnoj snazi, po EU standardu (PPS), u Srbiji stagnira u odnos na EU28 od 2008, kao uostalom i prosečni BDP za taj period.

 • Dimitrije Boarov: Turske opomene Dimitrije Boarov: Turske opomene

  Kada u jednoj velikoj privredi kao što je turska u jednom danu (petak prošle sedmice) paritet domaće lire prema američkom dolaru padne oko 18 odsto, onda se to ne može tumačiti samo Trampovim spoljnotrgovinskim ludorijama i dupliranjem carinskih taksi na uvoz aluminijuma i čelika i iz Turske nego i znakom da se svemoćni turski predsednik Tajip Erdogan ipak zaneo svojom veličinom i veličinom svoje zemlje i tako se opasno poigrao sa ekonomskom budućnošću svojih 80 miliona sugrađana.

 • Vladimir Gligorov: Subvencije Vladimir Gligorov: Subvencije

  Zašto bi se subvencionisala privatna, strana ili domaća ulaganja? Ako sam dobro razumeo, i Savez za Srbiju namerava da nastavi sa subvencijama, samo bi da ih uslovi, pre svega kada je reč o stranim ulaganjima, većim platama za zaposlene.

 • Mijat Lakićević: Savez za izolaciju Mijat Lakićević: Savez za izolaciju

  Da li je Tramp trapav, lud ili glup, nije ni važno – bar ne u kontekstu ove priče – ali je svojom izjavom o nekim “agresivnim Montenegrinima koji prete da izazovu treći svetski rat” američki predsednik, kao što je to već konstatovano, u stvari otkrio na šta mu se ruski kolega žalio.

 • Živa Vekecki: Umesto “delfina” dobićemo “girice” Živa Vekecki: Umesto “delfina” dobićemo “girice”

  Udarna vest 1. juna tekuće godine u svim srpskim medijima bila je da je Njegovo Veličanstvo Predsednik Srbije priredio svečani prijem za fudbalsku reprezentaciju naše zemlje, stručni štab i članove rukovodstva Fudbalskog saveza Srbije.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side