Momčilo Pantelić: Magija prazne stolice
27.09.2020 Beograd

Momčilo Pantelić: Magija prazne stolice

Momčilo Pantelić: Magija prazne stolice
Izborno nadmetanje u Americi dodatno se rasplamsalo gašenjem života legendarne članice Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg (87). Predsednik Donald Tramp i njegov izazivač Džo Bajden u izvesnoj meri su postali taoci njene zaostavštine.


Direktno se spore i oko dometa njene političke oporuke. Najveća mi je želja da ne budem zamenjena (u Vrhovnom sudu) pre nego što na dužnost stupi novi predsednik, ispovedila se unuci, koja je te njene reči prenela javnosti.

Ako je do Trampa, a 99 odsto i jeste, ova želja joj se neće ostvariti, uz ostalo i zato što bi Bajden da je ispuni. Zaplet je, međutim, znatno dalekosežniji od klasičnih težnji da se ospori rival.

Popunjavanje upražnjenog mesta u Vrhovnom sudu postalo je važno gotovo kao nadmetanje za mesto šefa Bele kuće. Jer je i taj najviši pravosudni organ pluralizovan gotovo kao glavnina političkog sistema. I vladajuća Republikanska i opoziciona Demokratska partija u njegovom sastavu vide “svoje” i “tuđe” sudije.

Do prošlog petka, kad je Rut preminula, izgledalo je da se uspostavlja delikatna ravnoteža, pošto je predsednik suda Džon Roberts, koga su kao konzervativca instalirali republikanci, nekoliko puta glasao kao kolege liberali, koje kao sebi bliske doživljavaju demokrate. Sada je pak formalni odnos 5:4 za konzervativce povećan na 5:3, s velikim izgledima da odskoči na 6:3, pošto je gotovo izvesno da će Tramp izdejstvovati postavljenje nekog čiji bi mu svetonazori odgovarali.

U rukama vlasti su ovom prilikom “i nož i pogača”. Predsednik predlaže kandidata koji se ustoličuje izglasavanjem u Senatu, gde sada solidnu većinu (53:47) imaju Trampovi republikanci, tako da opozicija može samo da se nada da će napabirčiti dovoljan broj “preletača” iz protivničkog tabora.

Na samo nekih mesec i po dana do izbora 3. novembra – predsedničkih, ali i za ceo Predstavnički dom i trećinu Senata – izgleda logična želja Bejder Ginsburgove da njenog naslednika postavi buduća vlast. Tramp i njegovi bi nešto više. Njima je stalo da odmah cementiraju ubedljivu prevagu konzervativaca u Vrhovnom sudu i tako zacrtaju dugoročnu vodilju u vrednovanju poretka.

Nadležnost i moć Vrhovnog suda velike su u striktnoj američkoj podeli vlasti. Tome svakako doprinosi i okolnost da svih njegovih devetoro članova raspolaže doživotnim mandatom, tako da nisu izloženi izbornim iskušenjima kojima podležu izvršna i zakonodavna vlast.

Još su bitnija njegova ovlašćenja da, uz ostalo, procenjuje i ustavnost poteza političkih aktera, pa i šefa države. Aktuelnom lideru je već nekoliko puta poništavao odluke ili podržao kurseve koji ne odgovaraju ni njemu lično, ni njegovoj partiji, ni njihovoj izbornoj bazi. Odbacio je, takođe, i niz opozicionih inicijativa…

Ona ideologija koja, dakle, obezbedi dugotrajnu većinu u Vrhovnom sudu trasirala je smernice ustrojstva, nezavisno od toga koja partija drži izvršnu i zakonodavnu vlast. Sudije su, naravno, nezavisne u odlučivanju, ali su izabrane prema dokazanim sklonostima za konzervativna ili liberalna strujanja.
Kuda će ići Amerika posle ovih izbora, pitanje je koje intrigira ceo svet. A na koje je bar delimičan odgovor u sastavu Vrhovnog suda.

Otuda i fenomen koji bi se mogao nazvati magija prazne stolice. Ona je čak, prigodno, dvostruka. Jer, s jedne strane se govori da je Trampova politika povlačenja iz međunarodnih sporazuma ostavila upražnjeno mesto globalnog liderstva, a sada se ispostavlja da je za unutrašnji kurs najveće sile bitno i kakve će posledice proizvesti upražnjeno mesto u njenom “omnipotentnom” Vrhovnom sudu.

Odlazak Rut sa ovog sveta vanredno je indikativan. Izvojevala je unapređenja u društvenim statusima žena, rasnih i seksualnih manjina, migranata, zdravstveno neosiguranih… Sve to dok je nastavljala istrajnu borbu s raznim kancerima koji su je opsedali.

Izrasla je istovremeno i u zvezdu koja je svoju poodmaklu dob povezala s težnjama mladih. Doživljavana je i kao ikona disidentstva, s nadimkom “ozloglašena RBG” (po inicijalima), što je s ponosom ispisano i na barjaku pod kojim joj odavana masovna građanska pošta ispred zgrade Vrhovnog suda.

A zbog kritikovanja poretka zarad njegovog popravljanja, a ne i rušenja, posthumno su joj iskazane počasti, makar protokolarne, i iz vlasti. I prva je žena sa odrom u zgradi parlamenta, u čijem Predstavničkom domu vladaju Trampu opozicione demokrate.

U sve te izlive poistovećenja upleten je i strah od reprize izbora od pre dve decenije koji su dali svojevrstan pečat 2000-im godinama. Tada je pobednik odlučen tek odlukom Vrhovnog suda (5:4) da se prekine prebrojavanje vrlo konkurentnih glasova na Floridi, pa je predsednik postao republikanac Džordž Buš mlađi.

Pošto se za tekuće izbore predviđa takođe tesan ishod, obe strane bi da eventualna uloga Vrhovnog suda bude manje i važna i polemična. Pomaljaju se i verzije da bi demokrate, ako pobede i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima, pogotovo za Senat, na Trampovo sadašnje popunjavanje prazne stolice u Vrhovnom sudu odgovorile proširenjem sastava tog tela dok ne prevagnu “naši”.

Opstaje nada da o rezultatu izbora ipak neće odlučivati sud. U suprotnom bi demokratija počela da liči na parnicu, što ne dolikuje Americi, a moglo bi da iz nje krene kao neka vrsta nove pandemije.

Mi idemo ispred takvog uticaja spolja. Po zakonu, ovde su već mesecima prazne stolice u Vladi, ali nam ih vladalac nameće kao pune. Kao da ne haje što je nama od tog zaluđivanja samo “pun kufer”…

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje

  Ovo što sada gledamo pokazuje da se Aleksandar Vučić trudi da prikaže da se kod Donalda Trampa zapravo ništa bitno nije dogodilo, što je u suprotnosti s navodno “istorijskim karakterom” dogovora sa SAD, kako je to “pismo o namerama”, koje je sa SAD pompezno potpisano, kvalifikovala sama provladina štampa.

 • Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori

  Srpska privredna politika sve se više oslanja na državna ulaganja i potrošnju, što je verovatno suprotno od pravca kojim bi trebalo da ide.

 • Dimitrije Boarov: Mladi lideri Dimitrije Boarov: Mladi lideri

  Među mladim ljudima ima rođenih lidera i vrednica, ali se ovo društvo u promovisanju ličnosti ne vodi fundamentalnim već uglavnom političkim kriterijumima.

 • Nadežda Gaće: 30. avgust Nadežda Gaće: 30. avgust

  Tridesetog avgusta 1963. Hruščov i Kenedi su uspostavili “crveni telefon” u strahu od nuklearnog rata, i time započeli eru, doduše neiskrene, međusobne saradnje dva suštinski suprotna koncepta upravljanja supersilama, koji su se jasno odslikali i na globalna kretanja.

 • Momčilo Pantelić: Porodična politika Momčilo Pantelić: Porodična politika

  Distancirajte se! Ova antipandemijska zapovest mnoge od nas primorala je na svakojaka odricanja, ali retko koga toliko da se odrekne radnog mesta i raskine poslovnu vezu uprkos nepomućenom, čak maksimalizovanom uzajamnom poverenju.

 • Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto

  Srbija je, boreći se da reši pitanje krupnih državnih firmi, preko “strateškog političkog partnerstva” uspela da privuče strane investitore, ali se tako uplela u složenu matricu geopolitičkih odnosa, zbog čega je sada u poziciji da bilo kakve promene srpske spoljne politike mogu imati veoma visoku ekonomsku cenu.

 • Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu

  Kad bi se sa stihom Branka Miljkovića “ubi me prejaka reč” bar donekle poistovetili i političari, mnogi među njima već ne bi bili među nama. U ovdašnjoj verbalnoj tiraniji, uglavnom odozgo nadole, ispraćaja na onaj svet bilo bi napretek, a ovih dana, začudo, i u savremenoj, a sve više “balkanizovanoj” Americi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side