Momčilo Pantelić: Lavirint zvani Libija
26.01.2020 Beograd

Momčilo Pantelić: Lavirint zvani Libija

Momčilo Pantelić: Lavirint zvani Libija
Sve velike i regionalne sile okupile su se u Berlinu pre neki dan da bi, kako su najavile, nekako okončale devet godina otegnuti lokalni oružani haos u Libiji, ali im je glavni rezultat bio dogovor da tamo neće zaratiti jedna protiv druge. Takvu ocenu prvi je obznanio uticajni briselski sajt Politico.eu, uzevši mi takoreći reč iz usta.

Skup pod pokroviteljstvom Angele Merkel bio je doista, više nego išta drugo, provera spremnosti svekolikih sila da pokažu da bar sebe mogu da ukrote, ako već nisu u stanju da obuzdaju košmar koji su svojim postupcima stvorile ili bar dodatno zakomplikovale. I koji im je, dok su se uzajamno preganjale, izmakao kontroli toliko da su se i same osetile neposredno ugroženim.

Libija se ispostavila kao nacionalni i internacionalni, možda najkomplikovaniji savremeni strateški lavirint. Izlaz iz njega – još od svrgavanja diktatora Moamera Gadafija 2011. – bezuspešno traže i dve u međuvremeno proglašene vlade i desetine plemenskih gerila i mnoštvo stranih umešatelja. I da stvar bude još gora, što više tumaraju ka izlazu, on im je sve nedostižniji. Gotovo u skladu sa davnom sovjetskom krilaticom da “komunizam jeste na horizontu”, a da je horizont “linija koja se sve više udaljava što joj se više približavate”.

Do “bezizlaza” se doguralo nizom zastranjivanja. Gadafi je oboren kad se opravdanoj unutrašnjoj pobuni priključila vojna intervencija Zapada, i to kad je dotični, baš odatle, dobio priznanja za odricanje od nuklearnog programa i skinut s liste “pomagača terorizma”.

Francuska je predvodila napad da bi se ondašnji predsednik Nikola Sarkozi “oprao” od potcenjivanja tuniskog začetka “arapskog proleća” i svojevremene finansijske pomoći iz Tripolija. Britanci su je sledili, da bi docnije priznali da su bili pogrešno obavešteni, a intervenciji se nevoljno priključio Barak Obama, koji je takođe kasnije ocenio da je omanula u proceni tragičnih posledica.

Moskva i Peking bili su uzdržani prilikom glasanja u Savetu bezbednosti UN o intervenciji u Libiji, da bi potom njene praktične domašaje ocenili kao prekoračenje ovlašćenja. Usledio je lanac razvrstavanja, pri čemu je danas Rusija sa Egiptom, UAR i Jordanom na strani snaga generala Kalife Haftara, pod čijom je kontrolom veći deo Libije, dok vladu Fajeza el Saradža u Tripoliju, koju priznaju UN i izrazito podržavaju Italija, Turska i Katar… Amerika i Francuska deluju kao “i tamo i ovamo”, sa sve više indicija da su naklonjenije jačem – Haftaru jer u njemu vide barjaktara borbe protiv filijala “Islamske države” i Muslimanske braće.

Reklo bi se “mala bara, mnogo krokodila”. Pogotovo što je bara prepuna i barela nafte, oko čije se kontrole vrti većina stranih angažmana.

Ankara ima i posebne interese jer u Libiji živi bar milion stanovnika turskog porekla, ali se i nada da će saradnjom s Tripolijem povećati šanse za učešće u raspodeli sporne mediteranske pučine pod kojom se, navodno, nalaze velike zalihe “tečnog zlata”. Rusija pak računa da nastavi ranije pozamašne prodaje oružja.

Relativna uzdržanost Amerike unosi vanredne neizvesnosti. Bez nje, po pravilu, nema održivog rešenja za velike svetske izazove, pogotovo ne u regionu proširenog Bliskog istoka, koji je tradicionalno njen zabran.

Ništa više, međutim, nije garantovano. Rusija i Turska se ispostavljaju kao novi tandem za osporavanje svemoći Zapada u petrolejskom eldoradu. Iako članica NATO, Ankara je s Moskvom izdejstvovala ključne uloge u spoljnom odlučivanju o sudbinama Sirije i Libije. U Libiji su to postale iako podržavaju suprotstavljene, lokalno zaraćene frakcije.

Teško je prisetiti se slične koegzistencije u konfrontaciji. Može biti da su se ovog puta te dve “remetilačke” sile uortačile tako da svaka od njih kontroliše po jednu stranu i ispostave se kao duet koji gospodari duelom. To jest, da će zajedno suzbiti uticaj Zapada u tom regionu i možda stvoriti specifični “brak iz računa”, koji će popuniti “vakuum” nastao posle neusklađenosti politika na Zapadu, čijim bi demokratijama hteli i da pokažu “prednosti” svojih autokratija.

Evropa, koja umnogome zavisi od isporuka energenata iz Rusije, turskog zaustavljanja talasa migranata, kao i od američke bezbednosne zaštite, dok unutar Unije kuburi sa usklađivanjem politika članica, pokušala je da se berlinskim skupom reafirmiše kao akter koji doprinosi rešavanju problema u svojoj okolini. Uspela je donekle jer je okupila sve nadležne za rešavanje libijske krize kad su joj već poprilično izmakle važne uloge u rasplitanju niza “čvorova” na proširenom Bliskom istoku. Počev od hroničnog izraelsko-palestinskog “pitanja”, pa nadalje – do Sirije, Libana, Iraka, Irana, Jemena, Avganistana…

Kad njoj nije lako, kako li je tek nama koji bismo u nju i kad smo s nekim od pomenutih sadašnjih žarišta bili u privilegovanom položaju. Kao, na primer, u Libiji, u čijim je potonjim “gibanjima” poginulo troje članova naše ambasade.

U Libiji će se još dugo posle odlaska ovog teksta u štampu odlučivati o stvarnom karakteru velikih sila. Dosad su, po pravilu, pokazivale moć u stvaranju velikih problema. Vreme je da se iskažu i u otklanjanju velikih problema. Da su zaista velike…

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nikola Lunić: Brat Li Nikola Lunić: Brat Li

  Li Venliang, oftalmolog iz Vuhana, umro je 7. februara ove godine od posledica koronavirusne upale pluća. On je prvi pokušao javno da upozori na zabrinjavajući broj virusnih infekcija koje mogu da prerastu kontrolisane uslove. Međutim, na samom početku virusne infekcije Komunistička partija Kine odlučila je da to ipak sakrije od domaće i svetske javnosti, a dr Li je bio ukoren i prisiljen da potpiše izjavu kako su njegovi stavovi neosnovani i predstavljaju nezakonitu glasinu

 • Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se

  Dok se velike sile nadmeću kako da preurede svet po svom ukusu, novi globalni poredak zavela je minijaturna, nevidljiva avetinja – koronavirus. Presekla je globalizaciju i izazvala zatvaranje granica više od Donalda Trampa, mlavi otpore svojoj svemoći jednostavnije od Vladimira Putina i Si Đinpinga, dodatno umanjuje neophodnu dozu jedinstva u EU i sve njih inspiriše da se međusobno optužuju za njegovu iznenadnu najezdu.

 • Vladimir Gligorov: Tri zablude Vladimir Gligorov: Tri zablude

  Evropska ekonomska zajednica, pa potom Evropska unija uticale su na diktatorske ili autokratske režime, desne ili leve (da ne ulazim u detaljnije karakterizacije) na taj način što su nudile proces evropeizacije.

 • Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke

  Nije to baš često u Vučićevoj Srbiji da u javnost prodru veoma različiti pogledi državnih funkcionera na neko krupno privredno pitanje, kao što je sada slučaj u prodaji ili odustajanju od prodaje Komercijalne banke u Beogradu.

 • Dimitrije Boarov: Posle koronavirusa Dimitrije Boarov: Posle koronavirusa

  Iako “korona kriza” još nije širom sveta došla do svojih krajnjih granica i nanela sve moguće štete i mnogobrojne ljudske žrtve, u svetskom javnom mnjenju već se tu i tamo postavlja pitanje da li će ova pandemija ostaviti neke trajne posledice ili će se politički i ekonomski trendovi na planeti nastaviti tamo gde su prekinuti pre nekoliko sedmica, sa osnovnim ciljem da se nadoknadi propušteno?

 • Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure

  Paradoksalno ali istinito, posao cenzora u svim vremenima i svim sistemima nikada nije bio lak. U krajnjem skoru uvek je bivao osujećen, a sizifovski napori i nalogodavaca i izvođača radova po pravilu su završavali tako što su i jedni i drugi, nakon izvesnog vremena, bivali izloženi javnoj osudi i stubu srama.

 • Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama

  “To što sam paranoičan ne znači i da me niko ne juri”, odavno je ovo prepričavano, više kao štos, ali kako vreme prolazi i kako kanali informisanja postaju ne samo svima dostupni nego i otvoreni za sve “autore” – sve je primenljivije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side