31.03.2019 Beograd

Momčilo Pantelić: Ipak nije gotov(o)

Momčilo Pantelić: Ipak nije gotov(o)
Amerikancima je laknulo kad im je saopšteno da “nema dokaza” da je izborna kampanja Donalda Trampa bila u dosluhu s Moskvom kako bi se uz njenu pomoć on domogao Bele kuće.

Nismo mi banana republika, pa da nam se spolja instalira vlast – uskliknuli su povodom nalaza specijalnog istražitelja Roberta Malera, koji je 22 meseca uz 19 pravnih specijalista, 40 FBI agenata, timove obaveštajnih analitičara i oko 500 svedoka pomno ispitivao prirodu razgranatih veza Trampovih saradnika, i njega lično, sa ruskim “elementima”.

Bio je to najsrećniji Trampov dan u njegova 22 meseca predsednikovanja – konstatovali su posmatrači. Najzad je u jednoj od mnogih istraga o njegovim aktivnostima proglašen nevinim. I to u najvažnijoj istrazi.

Da su pronađeni dokazi da je šurovao s Rusima i da su oni bili u pozadini njegove izborne pobede u novembru 2016, to bi nesumnjivo podrilo najpre američki, a onda i svetski poredak. Uz nesagledive posledice po već i nuklearno zaoštrene odnose Vašington – Moskva.

Ishodom kakav se ispostavio najzadovoljniji su Tramp i Vladimir Putin, koji su istrajno tvrdili da je “neosnovana”. Nije, međutim, izvesno da će ta okolnost dovesti do oživljavanja zamrlih veza između njihovih država, odavno sviklih da jedna drugoj prebacuju odgovornost za sopstvena zastranjivanja – sugerišu eksperti sa obe strane, imajući u vidu i preganjanja od Sirije do Venecuele.

Paradoksa svoje vrste ima u činjenici da ruski faktor ostaje bitan i u predstojećem nadmetanju za Belu kuću. Američke obaveštajne službe jednoglasno ostaju pri tvrdnji da su se Rusi (makar i nezvanično) uplitali u izborni proces koji je Trampa doveo na vlast, a on će sada, kako se najavljuje, Malerov nalaz o “nedostatku dokaza” o pretpostavljenoj konspiraciji s Moskvom iskoristiti u početoj kampanji za svoj reizbor.

Sa svojim saradnicima pojačao je optužbe protiv opozicije i mnogih medija da su fabrikovali lažne vesti, a da je on sve to izdržao na “braniku istine” i da kormilo države treba da ostane u njegovim rukama. Po njegovom mišljenju, Maler je ispao “maler” za opoziciju, a ne za njega, kako je opozicija predviđala, ali...

Stvari pak ne podležu pojednostavljivanjima. Prvo, “zlopamtila” podsećaju da je Tramp sve vreme etiketirao napore specijalnog istražitelja kao “lov na veštice”, a da ga sada hvali kao darodavca “zlatne ribice” koja mu ispunjava želje za produžetak vlasti i po isteku mandata u januaru 2021. Drugo, Maler je ostavio otvorenim mogućnost da je predsednik “ometao pravdu”. Treće, javnosti je poznata samo verzija ministra pravosuđa Vilijama Bara, a ne ceo Malerov izveštaj, u koji uvid traže opozicione demokrate, pogotovo što sumnjaju u ministrovu nepristrasnost. Četvrto, lokalni sudovi istražuju i druge predsednikove aktivnosti, od eventualnog izbegavanja odgovarajućeg poreza i neregularnosti u finansiranju izborne kampanje do mogućnog sukoba interesa između njegovog predsednikovanja i uvećanja profita porodičnih mu kompanija.

Hroničari konstatuju i da je Malerova istraga već dosad bila prilično delotvorna. Podigla je optužnice protiv 34 osobe, od kojih je šest iz kruga Trampovih svojevremenih važnih saradnika, a Gardijan navodi i da je 25 Rusa optuženo za raznovrsna uplitanja u američke izbore.

Zbivanja se, ukupno uzev, uporno opiru okončavanju. Pogrešili su svi koji su tvrdili da je zbog istraga Tramp “gotov”. Nije ni on u pravu kad posle sažetog saopštenja o nevinosti u “Rusijagejtu” sugeriše da je to njegova pobeda i da je “sve gotovo”. Situacija bi najverodostojnije mogla da se lakonski opiše igrom reči: ipak nije gotov(o). Niti Trampu preti nagoveštavani impičment (parlamentarno suđenje iz kojeg može da proizađe smena šefa države), niti on može da se nada da će biti pošteđen nastavka pravnih i političkih istraga, niti će se njegova okolina lišiti prilike da uzvrati “krivokletnicima”.

Ojačaće i Trampovi udari po medijima, pošto im zamera da su “priželjkivali njegovu glavu”. Uzalud mu novinari objašnjavaju da su samo ispunjavali jednu od osnovnih profesionalnih obaveza – kontrolu zvaničnika. Prema raspoloživim podacima, koje prenosi Pais, od maja 2017. objavljeno je 533.074 članka i 245 miliona opaski na Tviteru i Fejsbuku o Trampovim iskušenjima u “Rusijagejtu” i njegovim reagovanjima.

Polarizacija unutar Amerike se produžava. Neki je podvode pod tamošnju etiketu “politički građanski rat”. Ali sada s ruskom primesom. Amerika, koja sebe definiše kao “zemlju sveopštih mogućnosti”, nije predviđala takvu mogućnost u poslednjih sedamdesetak godina.

Mnogi se pitaju kako je moguće da predsednik SAD u izbornoj kampanji forsira otopljavanje s Kremljem, pa zbog toga i zbog sumnjivih kontakata pada u nemilost istrage, da bi potom zavodio sankcije Rusiji i kad to nije bilo neophodno i, najzad, brao lovorike povodom nalaza da nije šurovao s Moskvom? Zaboravljaju pritom da je Tramp kao krunski princip svoje politike proklamovao nepredvidljivost. Kojom je nepredviđeno došao na vlast, na kojoj nepredviđeno izdržava pritiske da s nje siđe i koja će ga se odreći kad za to kucne čas, verovatno suprotno njegovim predviđanjima.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Suverenisti Vladimir Gligorov: Suverenisti

  Šta je ekonomska suverenost? Ovo je donekle pitanje za socijalne demokrate, danas posebno jer gube podršku među radnicima koji se pridružuju populistima, a to će reći nacionalistima. Zašto je to socijaldemokratski problem?

 • Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji

  Naizgled, Srbija nezadrživo pluta ka Aziji, to jest ka Ruskoj Federaciji i Putinovoj Evroazijskoj uniji. Posle Makronove kočnice za proširenje EU, dok se, navodno, sama Evropa ne reformiše, palo je u Moskvi i potpisivanje trgovinskog sporazuma Srbije sa praznom imitacijom evropske ekonomske zajednice. Srpski rusofili i notorni evroskeptici u Beogradu, podjednako raspoređeni u vlasti i opoziciji, čini se da likuju.

 • Vladimir Gligorov: Manje stanovnika, a brži rast Vladimir Gligorov: Manje stanovnika, a brži rast

  Da bi to bilo moguće, potreban je značajan rast produktivnosti. Ovde je potrebno razdvojiti dve stvari. Jedno je rast po stanovniku, koji može da se ubrzava kako se smanjuje stanovništvo. Čak i ako se ukupna proizvodnja zapravo ne povećava. To je druga stvar, rast ukupne proizvodnje uz smanjenje broja stanovnika. To bi zahtevalo da se s manjim brojem stanovnika postigne veća ukupna proizvodna, što će reći da se povećava produktivnost rada.

 • Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model

  Vidim da se rasprava oko najavljenog povećanja plata u javnom sektoru za osam do 15 odsto u idućoj godini počela “produbljavati” iako je većini običnih posmatrača prilično jasno da je reč o predizbornom poklonu vlasti svojoj biračkoj bazi, pretežno povezanoj sa državnom službom.

 • Mijat Lakićević: Evropo, sikter Mijat Lakićević: Evropo, sikter

  Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom, napušta položaj. Formalno, reč je o ostavci, u suštini – dobila je otkaz.

 • Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj

  Kada bi ga sam pravio, Vučić sebi ne bi mogao da smisli boljeg neprijatelja od Vuka Jeremića. To je za njega prosto idealan protivnik.

 • Dimitrije Boarov: Ex-Yu investicije Dimitrije Boarov: Ex-Yu investicije

  Protekle sedmice je i u Hrvatskoj i u Srbiji veliki publicitet dobila akcija kiparskog biznismena Nebojše Šaranovića, vlasnika tamošnje kompanije Kappa star limited, na Zagrebačkoj berzi, gde je on, preko Rajfajzen banke iz Beča, dokupio nekoliko procenata akcija poznatog hrvatskog proizvođača bajadera i slatkiša Kraš i tako preskočio pet odsto vlasništva nad akcijama ove kompanije, što ga je obavezalo da to i javno obelodani.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side