Momčilo Pantelić: Globalni hit kod nas
13.10.2019 Beograd

Momčilo Pantelić: Globalni hit kod nas

Momčilo Pantelić: Globalni hit kod nas
U gostima nam je bio jedan od globalnih elitnih hitova ove nedelje. I to u vidu paradoksa kakav odavno nigde nije zabeležen.

 

 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ovde se obznanio kao lider kome je stalo do učvršćivanja mira na Balkanu, dok je, takoreći, cela planeta drhtala pred najavama da je nagomilao vojsku za novu oružanu intervenciju u susednoj mu, dugim ratom već opustošenoj Siriji. Neobavešteni posmatrač mogao bi da pomisli da je Srbija postala laboratorija u kojoj se izvoznik globalnog nespokoja preobraća u izvoznika lokalnog spokoja.

Meni se pak čini da je veza Balkana sa Bliskim istokom odavno uspostavljena jer su oba slučaja “nedovršeni poslovi” u knjigovodstvima velikih sila. Ovom prilikom tu “koincidenciju” pojačao je Donald Tramp.

Gotovo istovremeno, šef Bele kuće koracima i nazad i napred izazvao je pometnju u oba pomenuta krizna regiona. Najavom povlačenja dela trupa iz Sirije kao da je pozvao Turke da se silom obračunaju s tamošnjim uporištima Kurda (koje Ankara etiketira kao teroriste). U isti mah pojačao je diplomatske misije za rasplet “kosovskog čvora” – promovisao je Ričarda Grenela (ambasadora u Nemačkoj) u svog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine iako je prethodno Stejt department ovlastio Metjua Palmera da “uredi” Zapadni Balkan.

Oba poteza izazvala su polemike. Kritičari mu zameraju da u Siriji “izdaje” glavne savezničke borce Kurde i da je na Balkanu spreman da otvori “Pandorinu kutiju” u vidu “razgraničenja” između Srbije i Kosova, samo da bi naudio “bivšem režimu” sada opozicionih mu demokrata. Njegove pristalice uveravaju pak da i tamo i ovamo on stremi “logičnim rešenjima”, pošto su se prethodni aranžmani pokazali nedelotvornim.

Takođe mu se prebacuje da je uzdizanjem Grenera omalovažio misiju Palmera, a Stejt department saopštava da su oni tandem. Niko, međutim, ne spori da Amerika pojačava angažman na Balkanu, uz ostalo i zato što je rešena da na ovim prostorima, koje smatra svojom zonom, zaustavi evidentne prodore Rusije i Kine, a ujedno i pokaže Evropljanima da bez Vašingtona ne mogu da rešavaju kontinentalne probleme.

Dok je ovaj tekst išao u štampu, nije bilo vesti o eventualnom turskom upadu u Siriju radi obračuna s Kurdima i stvaranja projektovane “bezbednosne zone”. Stvari su tamo znatno komplikovanije nego na prostorima SFRJ uoči njenog raspada.

Sirija zvanično odobrava samo prisustvo jedne strane sile – Rusije. Trampova Amerika se odatle delimično povlači, procenjujući da je bolje da se tamo zaglavi taj rival nego ona. Stalo joj je ipak da ne nastradaju Kurdi, na čiju se borbenost prevashodno oslanjala. Turska, članica NATO, sve se više povezuje s Rusijom, nezadovoljna tretmanom na Zapadu. Moskva se razigrava, pa i razapinje – drago joj je što se Amerika povlači, ali ne zna šta će s međusobno netrpeljivim, a njenim antiameričkim partnerima – Damaskom i Teheranom, s jedne, i Ankarom sa druge strane.

Zvanična Sirija procenjuje da su Amerikanci i Turci u zaveri protiv njenog teritorijalnog integriteta i poziva Kurde da se “bar radi sopstvenog spasa” uklope u režim Bašara el Asada sa, reklo bi se, statusom “više od autonomije, manje od nezavisnosti”. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apeluje da, bilo kako bilo, budu pošteđeni civili. Članice EU posebno brine da novi sukobi u Siriji ne dovedu do povećanog priliva imigranata, koji i dalje obuzdava Turska, s čijim se strateškim ambicijama ne slažu, kao ni međusobno oko doza prihvata izbeglica s ratišta, što je izazvalo i raskole unutar kontinentalne zajednice.

A mi? Šta ćemo ako Ankara, kojoj se ovdašnji lider zahvaljuje što će, navodno, priznati sve što se dogovorimo s Kosovom, a čiju je nezavisnost aminovala, vojno amputira deo Sirije, koja ne priznaje samoproglašenu nezavisnost južne nam pokrajine?

Verovatno ćemo podržati teritorijalni integritet i suverenitet Sirije i nastaviti da ubrzano razvijamo ekonomsku saradnju s Turskom. Koja na svoj, vrlo specifičan način posreduje da unapredimo regionalnu saradnju, što je uslov za učlanjenje u EU iako je ona (Turska) sve dalje od ostvarenja te ambicije. Gde se baš toga dosetismo, i pre ove vlasti, a koja za svoja strateška dostignuća proglašava sve ono što je mahom preuzela od “bivšeg režima”, čije je poteze, na poziciji opozicije, osuđivala kao “izdajničke".

Srpsko-albansko pitanje svakako nije jedno od najvažnijih oko kojih će se gložiti velike sile. Ali, kad se odnosi među njima oko suštinskih im izazova parališu kao sada, zapadne sankcije Rusiji zbog amputacije dela Ukrajine i trgovinski rat SAD i Kine, na dnevni red dolaze nadmetanja oko sporednih pitanja.

Kao što su Sirija relativno odnedavno, a Srbija apsolutno poodavno. Sa gotovo pođednakim zanemarljivim izgledima da i Sirija, i Srbija, i međunarodni poredak ostanu neokrnjeni.

Predstoji delikatno opredeljivanje. Siriji je u tom pogledu jednostavnije iako su se sada nad njom nadvili Turci. Ni ona, doduše, ne zna šta će sa samom sobom, ali bar zna s kim hoće i s kim neće. Za razliku od Srbije, koja balansira između Zapada i Rusije, slično Ukrajini kad je zamišljala da će se tako usrećiti...

autor: MIM izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Kurs i dug Vladimir Gligorov: Kurs i dug

  Problem sa fiksnim kursom je u tome što s vremenom postaje skupo od njega odustati.

 • Mijat Lakićević: Mandat za rat Mijat Lakićević: Mandat za rat

  Nije ovo prvi put da srpski birači glasaju za rat. Pre tačno 30 godina, 1990, Slobodan Milošević je dobio mandat da povede rat protiv “spoljašnjeg neprijatelja” – Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka... Sada je Aleksandar Vučić dobio mandat da nastavi rat protiv unutrašnjeg neprijatelja. To jest, protiv svih koji nisu uz Srpsku naprednu stranku. Što znači da će buduće vlasti – od lokala preko Pokrajine do Republike – biti još bezobzirnije.

 • Dimitrije Boarov: Posle izbora Dimitrije Boarov: Posle izbora

  Ima mišljenja da predstojeći izbori ništa neće promeniti i da su oni samo predigra za predsedničke izbore u Srbiji za dve godine. To bi značilo da niko i ne razmišlja da rešava probleme države posle parlamentarnih i lokalnih izbora nego se uvek razmišlja samo o očuvanju vlasti odavde do večnosti. To će jednog trenutka dosaditi i građanima Srbije.

 • Vladimir Gligorov: Lična vlast Vladimir Gligorov: Lična vlast

  U Srbiji je zapravo skandal sve što je povezano sa epidemijom. Sa stanovišta vlasti, to što je izmakla kontroli. Vladar nije garantor sigurnosti već sam deluje nesigurno.

 • Vladimir Gligorov: Improvizacije Vladimir Gligorov: Improvizacije

  Kako već i biva sa improvizacijama, i ova oko susreta u Americi neslavno je prošla. Slično će, međutim, biti i sa briselskim zabludama.

 • Jelka Jovanović: Nova pritvorska jedinica Jelka Jovanović: Nova pritvorska jedinica

  Nije Sheveningen iz kojeg su Srbiji dugo stizali izveštaji o pritvorenicima Haškog tribunala, nije ni znameniti “29”, kako se još kolokvijalno naziva zgrada Policijske uprave Beograd iliti SUP, a nije ni CeZe, kako najvećem zatvoru u Beogradu od “milja” tepaju i zatvorenici i ini.

 • Ljiljana Stojanović: Da li veruješ meni ili misliš svojom glavom Ljiljana Stojanović: Da li veruješ meni ili misliš svojom glavom

  A što se huligana i navijačkih grupa tiče, zar nije i to tekovina sistema u kome živimo? Mladima nije ostavljeno mnogo izbora; ili da odlaze iz zemlje ili da se pridruže navijačkim grupama i postanu huligani ako neće da budu roblje stranim „investitorima“ za nikakve plate. To su te devedesete koje žive prilagođenim, ali punim intenzitetom i sad.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side