Momčilo Pantelić: Da se ne poveruje
09.08.2020 Beograd

Momčilo Pantelić: Da se ne poveruje

Momčilo Pantelić: Da se ne poveruje
Uvek možete računati da će Amerika uraditi pravu stvar, ali tek pošto pokuša sve ostalo.

Ova davna krilatica Vinstona Čerčila sada je vanredno i dramatično aktuelizovana. Prava stvar su predstojeći predsednički i parlamentarni izbori, ali se već mesecima “pokušava sve ostalo”. Serviraju se, tako, s najvišeg mesta sugestije da izbori i ne moraju da budu “prava stvar”.

Donald Tramp predvodi to “kolo” kao da želi da bude upisan u Ginisovu knjigu pionirskih bizarnosti. Prvi je lider u novijoj istoriji koji istrajno podgreva sumnje u regularnost domaćih izbora kao da Amerikom vlada neko drugi, a ne on.

Već ste obavešteni da nije sklon da prizna eventualni poraz i da prepusti vlast pobedniku, a onda mu je palo na pamet i da odloži izbore jer sluti da bi opozicija mogla da ih namesti sebi u prilog. Nijedna od te dve “vizije” nikad se nije ostvarila u SAD, a poznavaoci, kao i vođe vladajućih republikanaca i svi opozicioni demokrati, uveravaju da neće ni ovog puta.

Uvidevši da je preterao, Tramp je ubrzo odustao od ideje o odlaganju izbora, ali istrajava pri primisli da može da ih izgubi jedino “na prevaru”, što bi mu dalo “za pravo” da ne prizna rezultat po kojem on nije pobednik. Više od 70 političkih operativaca obe stranke, bivših članova političke i vojne hijerarhije, kao i eminentnih univerzitetskih specijalista tajno je onlajn konferisalo o svim mogućnostima nepriznavanja, i od opozicije, rezultata izbora, obelodanio je Boston gloub.

Ta grupa zvana Transition Integrity Project razmotrila je četiri scenarija i zaključila da bi svaki od njih vodio “uličnom nasilju i političkom ćorsokaku”, izjavila Roza Bruks, jedna od učesnica konsultacija, profesorka i bivša funkcionerka u Pentagonu. U raspravama se i izvan konferisanja pominjalo i da je zakon preslab pred iskakanjem predsednika iz normalnosti primopredaje dužnosti, pa da bi moglo da dođe do privremenog neformalnog ispostavljanja dvovlašća ili stupanja na vlast po složenoj proceduri nekoga ko se nije odmeravao na izborima. A ako zatreba, i da se poraženi nasilno isprati iz Bele kuće.

Da se ne poveruje o čemu se sve na zlo sluti oko izbora u demokratiji najveće sile. Jeste da Amerika sebe s pravom definiše kao zemlju širokih mogućnosti, ali sigurno sebe nije mogla ni da zamisli kao zemlju navedenih mogućnosti za podrivanje uobičajenog smenjivanja na vlasti koje se neguje, računa se, više od 220 godina.

Sadašnje relativizacije normi i običaja razrađenog demokratskog poretka više priliče nekakvoj “banana republici”, primećuju eksperti. Nije valjda Amerika, koja je mnogim drugim državama preporučivala da imitiraju njen model, sada počela da imitira modele koji su ispod njenog renomea, pitaju se cinici.

Tramp se ne libi da odvali kako se suočava s “levičarskim fašizmom” i “socijalistima koji bi da unište kapitalizam”. Uzvraća mu se, najčešće, da ponašanjem sve više podseća na “desničarske latinoameričke populiste”, a dvoje zemljačkih specijalista zameraju mu da naciju vodi poput vlasti u bivšem SSSR-u i postsovjetskoj Rusiji.

Prinstonski istoričar Harold Džejms počinje od vica prema kojem je u SSSR mladić koji je nasred Crvenog trga klicao da je ondašnji lider Leonid Brežnjev idiot, osuđen na 25,5 godina zatvora – šest meseci za uvredu lidera i 25 godina za odavanje državne tajne. Pa nalazi sličnost u postupku američkih vlasti kada knjigu bivšeg predsednikovog savetnika Džona Boltona proglašavaju za opasnu, ali ne zato što vređa Trampovu ličnost nego zato što otkriva da je šef Bele kuće nekompetentan.

U članku za Prodžekt sindikejt Džejms sugeriše da sadašnjom intenzifikacijom socijalnih i političkih konflikata SAD podsećaju na poslednje dane SSSR-a. Samo što su, kaže, do demontiranja komunističke federacije doveli suprotstavljeni nacionalizmi, dok Amerika posrće pod rasnim podelama, uz masovne proteste za rasnu ravnopravnost na koje Tramp mestimično brutalno odgovara.

Rusko-američka novinarka i aktivistkinja Maša Gesen poredi pak Trampovo početno potcenjivanje pandemije koronavirusa sa svojevremenim postupcima sovjetskih vlasti kojima su zataškavali černobiljsku nuklearnu katastrofu. U oba slučaja, piše ona u Njujorkeru, ispostavlja se forsiranje paralelnih realnosti, sa zanemarivanjem života građana zarad političkih kalkulacija. A Trampovo tvitersko uručivanje otkaza najbližim saradnicima podseća je na postupke u SSSR-u kad su “na mig s vrha” sasecane karijere takođe visokih funkcionera.

Poređenja su prilično preterana. Pogotovo što u drugi plan potiskuju značaj američkih institucija koje onemogućavaju samovolju lidera. Koliko god se Tramp trudio da ih podrije, one su dovoljno jake da ga obuzdaju kad se previše “isprsi”.
Uviđaju se ipak slabosti sistema. Nije bio dovoljno pripremljen za pandemiju, tako da se Trampov slogan “Amerika na prvom mestu” potvrđuje prvim mestom u svetu po broju zaraženih i preminulih od koronavirusa.

Moglo bi čak da se dogodi da covid-19 postane odlučujući faktor u trci ka Beloj kući. Efekti njegovog dejstva zasad idu u prilog izazivaču Džou Bajdenu, koji je pre pandemije važio za autsajdera.

Da bi pokušao da nadoknadi zaostatak, Tramp treba da se odrekne bar dva svoja pristupa. Prvo, da prestane da opovrgava antiepidemijske savete lekara i, drugo, da prestane da unapred osporava i izbore i njihov ishod. Drugim rečima, da prizna da postoje objektivne moći veće od njegovih subjektivnih. Biće mu to mnogo teško, ali manje nego da izgubi izbore i da se usudi da ne prepusti vlast…
 

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje

  Ovo što sada gledamo pokazuje da se Aleksandar Vučić trudi da prikaže da se kod Donalda Trampa zapravo ništa bitno nije dogodilo, što je u suprotnosti s navodno “istorijskim karakterom” dogovora sa SAD, kako je to “pismo o namerama”, koje je sa SAD pompezno potpisano, kvalifikovala sama provladina štampa.

 • Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori

  Srpska privredna politika sve se više oslanja na državna ulaganja i potrošnju, što je verovatno suprotno od pravca kojim bi trebalo da ide.

 • Dimitrije Boarov: Mladi lideri Dimitrije Boarov: Mladi lideri

  Među mladim ljudima ima rođenih lidera i vrednica, ali se ovo društvo u promovisanju ličnosti ne vodi fundamentalnim već uglavnom političkim kriterijumima.

 • Nadežda Gaće: 30. avgust Nadežda Gaće: 30. avgust

  Tridesetog avgusta 1963. Hruščov i Kenedi su uspostavili “crveni telefon” u strahu od nuklearnog rata, i time započeli eru, doduše neiskrene, međusobne saradnje dva suštinski suprotna koncepta upravljanja supersilama, koji su se jasno odslikali i na globalna kretanja.

 • Momčilo Pantelić: Porodična politika Momčilo Pantelić: Porodična politika

  Distancirajte se! Ova antipandemijska zapovest mnoge od nas primorala je na svakojaka odricanja, ali retko koga toliko da se odrekne radnog mesta i raskine poslovnu vezu uprkos nepomućenom, čak maksimalizovanom uzajamnom poverenju.

 • Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto

  Srbija je, boreći se da reši pitanje krupnih državnih firmi, preko “strateškog političkog partnerstva” uspela da privuče strane investitore, ali se tako uplela u složenu matricu geopolitičkih odnosa, zbog čega je sada u poziciji da bilo kakve promene srpske spoljne politike mogu imati veoma visoku ekonomsku cenu.

 • Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu

  Kad bi se sa stihom Branka Miljkovića “ubi me prejaka reč” bar donekle poistovetili i političari, mnogi među njima već ne bi bili među nama. U ovdašnjoj verbalnoj tiraniji, uglavnom odozgo nadole, ispraćaja na onaj svet bilo bi napretek, a ovih dana, začudo, i u savremenoj, a sve više “balkanizovanoj” Americi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side