14.03.2016 Beograd

Miša Brkić: Zar opet?

Miša Brkić: Zar opet?
Ima boga.

Da ga nema, opozicija bi bila kriva. Opozicija je, pre (naročito vanrednih) parlamentarnih izbora, kriva za sve. Pa i za neuspehe vlasti. I ta optužba se toliko izanđala, postala dosadna i neuverljiva da niko, ama baš niko, pa ni ministar Velja Ilić ne veruje da je opozicija kriva za najnoviju pošast s neba – poplave. Ali, ministar Ilić, čiji su inače resor vanredne situacije, za najnovije poplave (i za svaki slučaj) optužio je – boga.

Ima jedna narodna izreka, “ima boga”, kaže narod kad je sit laži i prevara i kad se one vide golim okom, pa hoće da kaže da ništa ne može da se sakrije i da niko ne može da mu podvali. Tako je i sa ovim poplavama. Može Velja Ilić da, po običaju, mlati gluposti i kudi boga za nevolju koja je snašla nejač uz potoke po srpskim varošima i selima, ali “ima boga”, sve se vidi i sve se zna.

Samo neznalice i ponavljači u neznanju mogu da kažu da nas je “ova kiša iznenadila”. Svaki vlasnik splava-kafane na Savi čiji biznis, odnosno egzistencija, zavisi od ćudi reke i meteoroloških uslova, već mesec dana priča o “velikoj vodi” koja dolazi i u skladu sa svojim mogućnostima priprema odbranu. Briga da spase imetak i posao naterala je te ljude da pomno prate meteorološke izveštaje i konsultuju sve vrste izvora informacija o kretanju vodostaja na gornjim tokovima Save i Dunava (naročito kod Linca), a naročito da čuju stare savske čamdžije o stanju na Savskom jezeru i okolnim sremskim kanalima. Jednoglasni zaključak savskih kafedžija od pre mesec dana bio je – dolazi “velika voda”.

Dakle, nije znao samo onaj ko nije hteo da zna.

A takvih je, izgleda, mnogo i dobro su raspoređeni, nažalost, u državnoj institucionalnoj infrastrukturi.

Džaba se sada premijer trudi i obilazi poplavljene, džaba Predrag Marić danonoćno dežura, džaba Velja Ilić huli na boga. I premijer i državne službe zadužene za odbranu od poplava poručuju da rade danonoćno kako bi sprečili još veću nesreću.

Forsira se – rad, rad, rad.

Suština je, međutim – znanje, znanje, znanje.

Problem je što su se državne institucije napunile neznalicama i priučenim partijskim kadrovima koji nisu umeli da izvuku nikakve pouke iz prošle katastrofalne poplave, sve se uzdajući “u boga”. Oni ne samo što ništa ne znaju, oni ne znaju ni koga da pitaju.

A još u vreme prošle katastrofalne poplave stručnjaci Instituta Jaroslav Černi pokazali su superiorna istraživanja, analize i rešenja da do ovakvih stanja elementarnih nepogoda i vanrednih okolnosti ne dođe.

Znanja ima, ali vlast neće da je sasluša. Nadmena, samodovoljna i neznalačka, više se plaši znanja nego opozicije. Zato priziva i huli na boga.

Ako premijer baš hoće da nas i pred ove izbore uveri u spremnost da menja Srbiju u skladu sa znanjem, onda zbog ovih sad poplava treba da lete – fotelje. Ne glave, dovoljno je da znamo da će leteti praznoglavi iz udobnih državnih fotelja. Njih treba da zamene oni koji znaju da je sređivanje vodotokova dugoročan strateški i nacionalni projekat, a ne olako obećanje za mandat jedne vlade.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Privredni rast Dimitrije Boarov: Privredni rast

  Prikazujući prošle sedmice najnovije izdanje mesečne publikacije “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT), direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izneo je procenu da će privredni rast Srbije ove godine iznositi najmanje 3,8 odsto i da je glavni doprinos ovom uzletu BDP-a u drugom polugodištu (posle skromnog rasta u prvom) dalo uvođenje u račun dodate vrednosti koju je stvorila izgradnja gasovoda “Turski tok”.

 • Mijat Lakićević: Puška Mijat Lakićević: Puška

  Ako neka puška u poslednjem činu ove srpske drame pukne, onda to sigurno neće biti NIN-ova, snajperska, nego ona Putinova, obrenovićevska.

 • Dimitrije Boarov: Vesela afera Dimitrije Boarov: Vesela afera

  Posle niza afera koje su uzdrmale aktuelni vrh vlasti, protekle sedmice iskrsla je još jedna koja, za razliku od svih ostalih, ima vrlo naglašenu humornu dimenziju – afera prodaje famoznog Univerziteta Megatrend.

 • Mijat Lakićević: Paradigma Požega Mijat Lakićević: Paradigma Požega

  Kao što se pre tri decenije Srbija nije branila (ni odbranila) u Kninu, tako se ni danas ne brani na Cetinju nego, da izvinete, u Požegi.

 • Vladimir Gligorov: Trideset godina Vladimir Gligorov: Trideset godina

  Pre trideset godina osnovana je Demokratska stranka. Prošlo je dovoljno vremena za valjanu istoriju nastanka i početnog delanja stranke. S moje tačke gledišta, stranka je ispunila zadatak 10 godina kasnije, kada je padao Miloševićev režim. Kada je nastala, vlast je bila u usponu, a opozicija je bila razjedinjena. Tako da je valjalo čekati da se režim i ne mali deo opozicije polako uruše da bi došlo vreme za demokrate.

 • Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora

  Nemam nameru da pišem o političkim odnosima, a ni o crkvenim. Ne ovde, u svakom slučaju. Već o tome kako je ko prošao posle osamostaljivanja Crne Gore. Mislim da nije nerazumno pretpostaviti da bi se Crna Gora razvijala, privredno, otprilike kao i Srbija da su ostali u istoj državi. To, naravno, ne možemo znati jer je to protivčinjenična tvrdnja. Tako da je to više pretpostavka o tome koja su bila očekivanja, ako su bila, crnogorskih glasača kada su se izjašnjavali na referendumu. U svakom slučaju, očekivanja su bila da će proći bolje ako povrate sopstvenu državnost. Da li su?

 • Dragan Markovina: Poruke sa ovdašnjih stadiona - Mesta gde saznajemo pravu istinu o režimima Dragan Markovina: Poruke sa ovdašnjih stadiona - Mesta gde saznajemo pravu istinu o režimima

  Navijački pokret, ovakav kakvog poznajemo, s kompletnom ekstremističko-nacionalističkom ikonografijom, vuče korijene iz osamdesetih godina kada su, što tajno što polujavno, navijači poslužili kao alat za zastrašivanje i organizaciju kaosa nacionalističkim političkim vođama i strankama

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side