Miša Brkić: Zar opet?
14.03.2016 Beograd

Miša Brkić: Zar opet?

Miša Brkić: Zar opet?
Ima boga.

Da ga nema, opozicija bi bila kriva. Opozicija je, pre (naročito vanrednih) parlamentarnih izbora, kriva za sve. Pa i za neuspehe vlasti. I ta optužba se toliko izanđala, postala dosadna i neuverljiva da niko, ama baš niko, pa ni ministar Velja Ilić ne veruje da je opozicija kriva za najnoviju pošast s neba – poplave. Ali, ministar Ilić, čiji su inače resor vanredne situacije, za najnovije poplave (i za svaki slučaj) optužio je – boga.

Ima jedna narodna izreka, “ima boga”, kaže narod kad je sit laži i prevara i kad se one vide golim okom, pa hoće da kaže da ništa ne može da se sakrije i da niko ne može da mu podvali. Tako je i sa ovim poplavama. Može Velja Ilić da, po običaju, mlati gluposti i kudi boga za nevolju koja je snašla nejač uz potoke po srpskim varošima i selima, ali “ima boga”, sve se vidi i sve se zna.

Samo neznalice i ponavljači u neznanju mogu da kažu da nas je “ova kiša iznenadila”. Svaki vlasnik splava-kafane na Savi čiji biznis, odnosno egzistencija, zavisi od ćudi reke i meteoroloških uslova, već mesec dana priča o “velikoj vodi” koja dolazi i u skladu sa svojim mogućnostima priprema odbranu. Briga da spase imetak i posao naterala je te ljude da pomno prate meteorološke izveštaje i konsultuju sve vrste izvora informacija o kretanju vodostaja na gornjim tokovima Save i Dunava (naročito kod Linca), a naročito da čuju stare savske čamdžije o stanju na Savskom jezeru i okolnim sremskim kanalima. Jednoglasni zaključak savskih kafedžija od pre mesec dana bio je – dolazi “velika voda”.

Dakle, nije znao samo onaj ko nije hteo da zna.

A takvih je, izgleda, mnogo i dobro su raspoređeni, nažalost, u državnoj institucionalnoj infrastrukturi.

Džaba se sada premijer trudi i obilazi poplavljene, džaba Predrag Marić danonoćno dežura, džaba Velja Ilić huli na boga. I premijer i državne službe zadužene za odbranu od poplava poručuju da rade danonoćno kako bi sprečili još veću nesreću.

Forsira se – rad, rad, rad.

Suština je, međutim – znanje, znanje, znanje.

Problem je što su se državne institucije napunile neznalicama i priučenim partijskim kadrovima koji nisu umeli da izvuku nikakve pouke iz prošle katastrofalne poplave, sve se uzdajući “u boga”. Oni ne samo što ništa ne znaju, oni ne znaju ni koga da pitaju.

A još u vreme prošle katastrofalne poplave stručnjaci Instituta Jaroslav Černi pokazali su superiorna istraživanja, analize i rešenja da do ovakvih stanja elementarnih nepogoda i vanrednih okolnosti ne dođe.

Znanja ima, ali vlast neće da je sasluša. Nadmena, samodovoljna i neznalačka, više se plaši znanja nego opozicije. Zato priziva i huli na boga.

Ako premijer baš hoće da nas i pred ove izbore uveri u spremnost da menja Srbiju u skladu sa znanjem, onda zbog ovih sad poplava treba da lete – fotelje. Ne glave, dovoljno je da znamo da će leteti praznoglavi iz udobnih državnih fotelja. Njih treba da zamene oni koji znaju da je sređivanje vodotokova dugoročan strateški i nacionalni projekat, a ne olako obećanje za mandat jedne vlade.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Jelka Jovanović: Ko menja predsednika? Jelka Jovanović: Ko menja predsednika?

  Pitanje iz naslova zvuči besmisleno, posebno onima koji se rukovode mišlju “Vučić nezamenjivi”, ali je logično.

 • Mijat Lakićević: Avioni, milioni Mijat Lakićević: Avioni, milioni

  Para ima, ima li pameti? Tako je glasio naslov teksta od pre nekoliko brojeva (NM 481) nakon što je Aleksandar Vučić izjavio kako država nema “ćup s parama” i “ne može da obezbedi još novca za pomoć privredi”.

 • Dimitrije Boarov: Nova ili stara vlada Dimitrije Boarov: Nova ili stara vlada

  Čini se da Vučić najviše zazire od “razdvajanja gaća” od naslednika Miloševićeve ideologije i politike, okupljenih oko Ivice Dačića.

 • Jelka Jovanović: Oluja u srcima Jelka Jovanović: Oluja u srcima

  Milošević u Kninu posle četvrt veka od krvavog progona srpskog naroda iz Krajine!

 • Vladimir Gligorov: Ulice i spomenici Vladimir Gligorov: Ulice i spomenici

  Zemlja propada otkad su ljudi koji su na vlasti u Srbiji počeli da je oslobađaju od Jugoslavije, a oni idu iz političkog uspeha u uspeh. Evo sada epidemije i njene zloupotrebe, a vlasti nikada više. Kako? Tako što će se građani pretvoriti u navijače

 • Nadežda Gaće: Nepoverenje kao društvena konstanta Nadežda Gaće: Nepoverenje kao društvena konstanta

  “Paradoksalno je da je demokratizacija društva dovela do smanjenja poverenja u demokratske institucije”, jedna je od uvodnih rečenica Ivana Krastava u knjizi “S verom u nepoverenje”, koja je štampana 2013. Izdvojiću samo još dve rečenice iz tog uvoda “da građansko nepoverenje kada prekorači određeni prag slabi poziciju građana” i citata Semjuela Džonsa: “Bolje je nekada biti prevaren nego uopšte ne verovati”.

 • Vladimir Gligorov: Sada Belorusija Vladimir Gligorov: Sada Belorusija

  Lukašenko će najverovatnije biti prepušten sudbini. O čemu bi valjalo da razmišljaju ruski klijenti na Balkanu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side