Miša Brkić: Promena koncepta
13.11.2013 Beograd

Miša Brkić: Promena koncepta

Miša Brkić: Promena koncepta
Gasi se Fond za razvoj, Gasi se SIEPA (Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza). Gasi se institucija 'ekonomski ambasador'. Ne treba biti mnogo vidovit pa prognozirati da će se narednih dana gasiti još državnih institucija i nadleštava svojevremeno formiranih da pomognu privredu i njen razvoj.

Akcijama oko Fonda, Agencije i „ambasadora“ novi ministar privrede poslao je javnosti najavu rešenosti da promeni dosadašnji koncept ekonomske politike koji se pokazao neefikasnim i neučinkovitim. Godinama su osnivane razne agencije i fondovi u koje je država, i pored skromnih mogućnosti, ulagala značajna sredstva. Efekti nisu očekivani, reklo bi se da su više nego skromni, a u mnogo slučajeva i – nepoznati.

Godinama su te agencije i fondovi bili partijski zabrani. Priroda koalicionih sporazuma pri formiranju vlada omogućavala je im je da posluju van javne kontrole i polaganja računa poreskih obveznicima i da služe za promociju ministara, predizbornu kampanju partija i kupovinu glasova birača. Uredbe i propisi kojima je regulisan njihov rad kao da su bili namerno nedorečeni i ostavljali su mnogo prostora za neodgovornost onih koji njima upravljaju, a kontrola se svodila na vertikalu državnih organa kojima je i bilo povereno upravljanje tim institucijama. Otprilike, kao u priči o zecu kome je uredbom propisano da čuva kupus. Poneki podatak koji ovih dana procuri u javnost iz istraga o trošenju novca poreskih obveznika pokazuje da se godinama u mnogim slučajevima raspolagalo i arbitrarno i voluntaristički.

Većina tih propisa i uredbi usvajana je bez prethodnog „testa izdržljivosti“ na korupciju, što je jedan od bazičnih postulata u borbi protiv korupcije. Tako je Vlada, usvajanjem uredbi o osnivanju i delokrugu rada pojedinih državnih finansijera privrednog razvoja, omogućavala sistemsku korupciju. U tome se i krije deo odgovora na pitanje kako to da su se srpski političari toliko borili protiv korupcije, a ona je bila sve masivnija.

Rđavo i neodgovorno upravljanje ne očituje se samo nejasnim i nepoznatim efektima uloženog državnog novca u podršku privrednom razvoju. Javnost se sablaznila nad nedavno objavljenim podatkom o kontaminiranim plasmanima i nenaplativim kreditima Fonda za razvoj od milijardu evra. Da li su svi ti krediti odobravani na telefonski poziv, a prateća dokumentacija služila samo kao ukras?

Ako se vode krivične istrage protiv direktora nekih državnih banaka koje su zatvorene zbog odobravanja kredita na politički telefonski poziv i mućkama s hipotekama i u kojima je proćerdano oko pola milijarde evra, zašto bi, recimo, svi odgovorni u hijerarhiji odobravanja kredita Fonda za razvoj – od direktora, preko predsednika kreditnog, upravnog i nadzornog odbora i resornog ministra – bili amnestirani od slične istrage.

Gašenje paradržavnih finansijskih institucija moglo bi biti najava značajne promene koncepta razvoja privrede „Alajbegovom slamom“ poreskih obveznika i „na državne mišiće“. Novi ministar privrede javno se za sada založio za drugačiji koncept nenovčanog učešća države u tom poslu kroz stvaranje ambijenta da drugi investitori ulažu svoj novac u razvoj srpske privrede po modelu „na svaki uloženi dinar zaradićete dva dinara“.

autor: Miša Brkić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 10.01.2014, 17:39h Đorđe Bugarin

  Zaboravljate da tužilaštvo radi samo ako ''ima političke volje'' a zna se ko kaže kad su ispunjeni politički uslovi da tužilaštvo pokrene neki postupak.

 • 13.11.2013, 17:21h olga (5)

  Sve su to izumi asistenta Dinkića.Njega je podržavala svaka vlada i pitanje je zašto?Ja još ne pročita da je bilo koji ugledan ekonomista pohvalio njegove ideje.Hvala bogu kada ga je Vučić odstranio iz vlade.Poslovanje svih tih agencija i fondova treba vrlo temeljno proveriti.Biće tu posla i za tužilaštvo.

Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje

  Ovo što sada gledamo pokazuje da se Aleksandar Vučić trudi da prikaže da se kod Donalda Trampa zapravo ništa bitno nije dogodilo, što je u suprotnosti s navodno “istorijskim karakterom” dogovora sa SAD, kako je to “pismo o namerama”, koje je sa SAD pompezno potpisano, kvalifikovala sama provladina štampa.

 • Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori

  Srpska privredna politika sve se više oslanja na državna ulaganja i potrošnju, što je verovatno suprotno od pravca kojim bi trebalo da ide.

 • Dimitrije Boarov: Mladi lideri Dimitrije Boarov: Mladi lideri

  Među mladim ljudima ima rođenih lidera i vrednica, ali se ovo društvo u promovisanju ličnosti ne vodi fundamentalnim već uglavnom političkim kriterijumima.

 • Nadežda Gaće: 30. avgust Nadežda Gaće: 30. avgust

  Tridesetog avgusta 1963. Hruščov i Kenedi su uspostavili “crveni telefon” u strahu od nuklearnog rata, i time započeli eru, doduše neiskrene, međusobne saradnje dva suštinski suprotna koncepta upravljanja supersilama, koji su se jasno odslikali i na globalna kretanja.

 • Momčilo Pantelić: Porodična politika Momčilo Pantelić: Porodična politika

  Distancirajte se! Ova antipandemijska zapovest mnoge od nas primorala je na svakojaka odricanja, ali retko koga toliko da se odrekne radnog mesta i raskine poslovnu vezu uprkos nepomućenom, čak maksimalizovanom uzajamnom poverenju.

 • Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto

  Srbija je, boreći se da reši pitanje krupnih državnih firmi, preko “strateškog političkog partnerstva” uspela da privuče strane investitore, ali se tako uplela u složenu matricu geopolitičkih odnosa, zbog čega je sada u poziciji da bilo kakve promene srpske spoljne politike mogu imati veoma visoku ekonomsku cenu.

 • Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu

  Kad bi se sa stihom Branka Miljkovića “ubi me prejaka reč” bar donekle poistovetili i političari, mnogi među njima već ne bi bili među nama. U ovdašnjoj verbalnoj tiraniji, uglavnom odozgo nadole, ispraćaja na onaj svet bilo bi napretek, a ovih dana, začudo, i u savremenoj, a sve više “balkanizovanoj” Americi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side