Mijat Lakićević: Nije revizija aždaja
17.02.2016 Beograd

Mijat Lakićević: Nije revizija aždaja

Mijat Lakićević: Nije revizija aždaja
Na dan prvoga maja u Beograd je stigla aždaja, kaže jedan davni stih Ljubivoja Ršumovića. Dobro, nije 1. maja, nego 18. februara, a nije ni aždaja, nego revizija. Mada je MMF nekad bio i tako predstavljan.

U stvari, do utorka uveče, kada je ovaj broj NM otišao u štampu, nije bilo jasno da li će dvonedeljni boravak delegacije MMF-a u Beogradu imati karakter (četvrte) revizije ili će to biti samo obična, takoreći prijateljska poseta. U prvom slučaju, naime, misija odlazeći zemlji domaćinu, ostavlja joj neke zadatke – recimo da se pruže dokazi o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru ili da se donese Zakon o finansiranju lokalnih samouprava – koje ona u narednih 20-30 dana, tj. do sastanka i ocene Borda direktora, treba da ispuni. U slučaju Srbije konkretno problem je u tome što se očekuje da početkom marta, dakle vrlo brzo nakon odlaska Džejmsa Rufa i ekipe, budu raspisani izbori, što Vladu prevodi u “tehnički” status, te se od nje više ništa ne može očekivati.

Nije slučajno, pak, gore navedeno šta bi MMF mogao da traži od Srbije da bi ona prošla četvrtu proveru. Sve je to davno trebalo da bude učinjeno. Navedeni primeri, međutim, samo su vrh ledenog brega. Stvar je u tome što one najvažnije reforme koje Vlada Srbije treba da sprovede (gotovo da) nisu ni otpočele. Najpre, reforma javnog sektora debelo kasni. Broj zaposlenih je smanjen za svega 6.000 umesto predviđenih 25.000, o racionalizaciji i povećanju efikasnosti da se i ne govori.

Još gore stvari stoje sa reformom javnih preduzeća. Osim kozmetičkih, tj. reorganizacionih promena – Železnice su podeljene na tri preduzeća (infrastruktura, kargo i putnički saobraćaj), a EPS je centralizovan, dok organizacija Srbijagasa tek treba da se usaglasi sa evropskim direktivama – ništa nije urađeno.

U trećoj oblasti reformi, koja obuhvata okončanje privatizacije, učinjeno je možda najviše, mada je i tu više sečeno k’o na panju nego što je uloženo volje i znanja da se jedan broj valjanih preduzeća spasi stečaja. Još je ostalo 11 firmi čija sudbina treba da se reši do 31. maja. Za neka od njih će se možda i naći kupac (recimo PKB, verovatno i neka iz “hemijskog kompleksa” – MSK, Azotara, Petrohemija), ali je sudbina drugih krajnje neizvesna. To posebno važi za staru budžetsku mušteriju, Rudnike uglja “Resavica”, ali i novu “crnu rupu” srpske privrede RTB “Bor”, kojem se smeši sudbina Železare “Smederevo”.

Konačno, nije došlo ni do reforme Poreske uprave iako je rok, takođe zapisan u aranžmanu sa MMF-om, istekao još sredinom prošle godine. Menjali su se ljudi na njenom čelu, ali ona i dalje funkcioniše na stari način. Uređen i funkcionalan poreski sistem je kičma svake dobre države, a naša je od nečeg takvog još miljama daleko.

Ipak, ne treba očekivati da će MMF iz Beograda otići ljut. Srbija taljiga napred nekako, a pare od njega ne traži nikako.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 17.02.2016, 16:05h Djordje Konjikovic (2)

  Stizu izbori ! Predizborna terapija ne sadrzi gorke lekove : trzisnu ekonomiju, otpustanje zaposlenih u javnom sektoru, stednju na svim nivoima . . . Ona se temelji na sladunjavim bajkama o ruskim investicijama, arapskim ulaganjima, nemackim fabrikama . . . I na korenitim promenama od kojih ce, posle izbora, najvaznija biti : Odzacari dobuku bela A bolnicari crna odela

 • 17.02.2016, 15:03h ilija (1)

  odlične analize. predložio bi te za saradnika neke bolje vlade

 • 17.02.2016, 11:51h bole

  G.Lakićeviću, činjenica je da da taljigamo, ali zar ne taljigamo na otimačini penzija, a javna preduzeća ne reformišemo, i ne uzimamo tamo gde ima, već otimamo protiv ustavno?

Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje

  Ovo što sada gledamo pokazuje da se Aleksandar Vučić trudi da prikaže da se kod Donalda Trampa zapravo ništa bitno nije dogodilo, što je u suprotnosti s navodno “istorijskim karakterom” dogovora sa SAD, kako je to “pismo o namerama”, koje je sa SAD pompezno potpisano, kvalifikovala sama provladina štampa.

 • Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori

  Srpska privredna politika sve se više oslanja na državna ulaganja i potrošnju, što je verovatno suprotno od pravca kojim bi trebalo da ide.

 • Dimitrije Boarov: Mladi lideri Dimitrije Boarov: Mladi lideri

  Među mladim ljudima ima rođenih lidera i vrednica, ali se ovo društvo u promovisanju ličnosti ne vodi fundamentalnim već uglavnom političkim kriterijumima.

 • Nadežda Gaće: 30. avgust Nadežda Gaće: 30. avgust

  Tridesetog avgusta 1963. Hruščov i Kenedi su uspostavili “crveni telefon” u strahu od nuklearnog rata, i time započeli eru, doduše neiskrene, međusobne saradnje dva suštinski suprotna koncepta upravljanja supersilama, koji su se jasno odslikali i na globalna kretanja.

 • Momčilo Pantelić: Porodična politika Momčilo Pantelić: Porodična politika

  Distancirajte se! Ova antipandemijska zapovest mnoge od nas primorala je na svakojaka odricanja, ali retko koga toliko da se odrekne radnog mesta i raskine poslovnu vezu uprkos nepomućenom, čak maksimalizovanom uzajamnom poverenju.

 • Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto

  Srbija je, boreći se da reši pitanje krupnih državnih firmi, preko “strateškog političkog partnerstva” uspela da privuče strane investitore, ali se tako uplela u složenu matricu geopolitičkih odnosa, zbog čega je sada u poziciji da bilo kakve promene srpske spoljne politike mogu imati veoma visoku ekonomsku cenu.

 • Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu

  Kad bi se sa stihom Branka Miljkovića “ubi me prejaka reč” bar donekle poistovetili i političari, mnogi među njima već ne bi bili među nama. U ovdašnjoj verbalnoj tiraniji, uglavnom odozgo nadole, ispraćaja na onaj svet bilo bi napretek, a ovih dana, začudo, i u savremenoj, a sve više “balkanizovanoj” Americi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side