28.03.2018 Beograd

Mijat Lakićević: Misija

Mijat Lakićević: Misija
Dim iz kosovskih “termoelektrana” prekrio celu Srbiju, “pod njima se ništa ne vidi”, što bi rekao Borin gazda Mitke. Pa tako ni vesti koje su od još dalekosežnijeg značaja, mada možda na prvi pogled tako ne izgleda. Recimo vest da “Ruska IT kompanija Jandeks (Yandex) dolazi u Srbiju”.

Sa gradom Kragujevcom već je potpisala “ugovor o saradnji” kojim je predviđeno da Rusi naprave “aplikacije” za taksi, parking, gradski prevoz i navigaciju. Uskoro se očekuje, kako su takođe javili mediji, da slični sporazumi budu napravljeni sa Nišom i Novim Sadom. Ne čudi što je Kragujevac isprednjačio, ako se uzme u obzir da je Tomislav Nikolić, donedavni predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, a danas šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom (i Kinom, ali to sad nije važno) iz obližnje Bajčetine, a da je njegov sin Radomir gradonačelnik šumadijske prestonice. Ipak, čini se da je njihova uloga u ovom komadu sporedna i uglavnom izvršna. U dovođenju ruske firme i promociji čitavog poduhvata glavna rola pripala je Nenadu Popoviću, ministru zaduženom za inovacije i tehnološki razvoj. Ako je neko načas pomislio da je Popović ministar u vladi Rusije, pogrešio je. Mada – to bi bilo logično. Ništa prirodnije nego da ministar za visokotehnološki razvoj podstiče razvoj te branše u svojoj zemlji. Uostalom, zar to nije već više puta obnarodovana “misija” aktuelne Vlade. Ali u svojoj, a ne u nekoj tuđoj zemlji, makar to bila i nama ne tako tuđa, naprotiv, Rusija. Tako da čoveku ostaje da se zapita da li je Popović “promašio” državu ili vladu. Nešto od to dvoje sigurno jeste.

Naravno, da ne bude zabune, niko nema ništa protiv dolaska ruskih kompanija bilo koje vrste, pa i visokotehnoloških, u Srbiju. Štaviše – dobrodošle su. Ali, da se tako jednostavno izrazimo, po tržišnim pravilima i pod uslovima jednakim za sve. A ne državnim kanalima i političkim vezama. Da “nuspojave”, što bi rekao Pančić, tj. Teofil, takvih aranžmana i ne pominjemo.

Ako je i koincidencija, onda prosto bode oči: gotovo do u dan sa ovom privrednom, poklopila su se još dva oblika rusko-srpske saradnje. Jedan je sporazum o razmeni tajnih podataka između službi bezbednosti dve zemlje, koji čeka na usvajanje u Skupštini Srbije, a koji (po prirodi stvari) zadire duboko – stručnjaci tvrde: potpuno mutno – u oblast visokih tehnologija. Drugi je, naoko bizaran, “Ruski Balkan”. Turneja “Noćnih vukova”, poznate bajkerske družine iz Rusije – poznate pre svega po izvanredno prijateljskim vezama sa ruskim predsednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom – sa “misijom”, kako je rečeno, da istražuju “kulturni uticaj ruske imperije na Balkanu”.

Ovih dana, takođe, jedna od glavnih tema u Srbiji je i rekonstrukcija Vlade. Među ministrima “viđenim” za rekonstrukciju Popovićevo ime se ne pominje. Ne znamo šta misli premijerka Brnabić, kojoj digitalizacija ne silazi sa usana, ali nema sumnje da posle svog misionarskog poteza i dovođenja prve ruske IT kompanije u Srbiju Nenad Popović zaslužuje da se vine na sam vrh tog spiska.

Osim ako mu, u stvari, predsednik Vučić nije odredio specijalnu misiju da za njega gradi “digitalni mostobran” prema Moskvi. Pošto s puta u Evropsku uniju, izgleda, sve više skrećemo, mada se još uvek drugačije zaklinjemo.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU? Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU?

  Izbori za Evropski parlament biće iduće godine ozbiljan ispit za evropski projekat. Kakva će biti Unija posle izbora pitanje je brojnih konferencija i analiza u Evropi i van nje.

 • Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore” Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore”

  Negde 1988. Milošević je postao apsolutni lider Srbije. Te godine obračunava se i sa autonomijom Vojvodine i najavljuje slično za Kosovo i Crnu Goru, ali i za ostale koji se ne slažu s njim.

 • Dimitrije Boarov: Piketijev manifest Dimitrije Boarov: Piketijev manifest

  Paralelno sa famoznim protestom Žutih prsluka u Francuskoj, koji neki analitičari smatraju protestom sitne buržoazije protiv one krupne (dakle, vidom sukoba na desnici), u Parizu je, sa neke vrste “leve obale” javne scene, lansiran i Manifest za demokratizaciju Evrope, koji je sačinila grupa intelektualaca na čelu sa ovde veoma poznatim ekonomskim istoričarem Tomom Piketijem i manje poznatim Antoanom Vošeom.

 • Vladimir Gligorov: Kosovske carine Vladimir Gligorov: Kosovske carine

  Ako sam dobro razumeo, Kosovo carini uvoz iz Srbije, i Bosne i Hercegovine, po stopi od 100 odsto.

 • Jelka Jovanović: Krvave košulje i milioni Jelka Jovanović: Krvave košulje i milioni

  Pre 22 godine koleginica S. Č. je, izveštavajući sa protesta tadašnje opozicije – slične današnjoj i po idejnoj šarolikosti i po organizacionim ne/sposobnostima – napisala da se na kišoviti i hladni Đurđic okupilo tridesetak hiljada ljudi.

 • Momčilo Pantelić: Poredak a la kart Momčilo Pantelić: Poredak a la kart

  Uspelo je Donaldu Trampu da uzvrpolji i božićni spokoj. Kako u Americi tako i izvan nje. Pa i u nekim krajevima koji se prigodno drže drugačijih kalendara.

 • Nadežda Gaće: Zašto baš uvek dajemo autogolove Nadežda Gaće: Zašto baš uvek dajemo autogolove

  Čini mi se da nam neprijatelji i nisu potrebni jer sami sebi štetimo više. Mnogi naši mediji, političari, intelektualci i “intelektualci” sa malih ekrana utrkuju se u otkrivanju zavera i neprijatelja: “Ameri obučavaju Šiptare za rat protiv Srba”, “Britanski ambasador je najveći zaverenik i direktni eksponent sve-svetske borbe protiv Srbije”, “Impotentna Evropa, koja se raspada, šuruje sa Prištinom protiv nas”, “Između Putina i Tačija postoji tajna veza” , “Susedi se udružuju protiv nas”…

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side