28.03.2018 Beograd

Mijat Lakićević: Misija

Mijat Lakićević: Misija
Dim iz kosovskih “termoelektrana” prekrio celu Srbiju, “pod njima se ništa ne vidi”, što bi rekao Borin gazda Mitke. Pa tako ni vesti koje su od još dalekosežnijeg značaja, mada možda na prvi pogled tako ne izgleda. Recimo vest da “Ruska IT kompanija Jandeks (Yandex) dolazi u Srbiju”.

Sa gradom Kragujevcom već je potpisala “ugovor o saradnji” kojim je predviđeno da Rusi naprave “aplikacije” za taksi, parking, gradski prevoz i navigaciju. Uskoro se očekuje, kako su takođe javili mediji, da slični sporazumi budu napravljeni sa Nišom i Novim Sadom. Ne čudi što je Kragujevac isprednjačio, ako se uzme u obzir da je Tomislav Nikolić, donedavni predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, a danas šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom (i Kinom, ali to sad nije važno) iz obližnje Bajčetine, a da je njegov sin Radomir gradonačelnik šumadijske prestonice. Ipak, čini se da je njihova uloga u ovom komadu sporedna i uglavnom izvršna. U dovođenju ruske firme i promociji čitavog poduhvata glavna rola pripala je Nenadu Popoviću, ministru zaduženom za inovacije i tehnološki razvoj. Ako je neko načas pomislio da je Popović ministar u vladi Rusije, pogrešio je. Mada – to bi bilo logično. Ništa prirodnije nego da ministar za visokotehnološki razvoj podstiče razvoj te branše u svojoj zemlji. Uostalom, zar to nije već više puta obnarodovana “misija” aktuelne Vlade. Ali u svojoj, a ne u nekoj tuđoj zemlji, makar to bila i nama ne tako tuđa, naprotiv, Rusija. Tako da čoveku ostaje da se zapita da li je Popović “promašio” državu ili vladu. Nešto od to dvoje sigurno jeste.

Naravno, da ne bude zabune, niko nema ništa protiv dolaska ruskih kompanija bilo koje vrste, pa i visokotehnoloških, u Srbiju. Štaviše – dobrodošle su. Ali, da se tako jednostavno izrazimo, po tržišnim pravilima i pod uslovima jednakim za sve. A ne državnim kanalima i političkim vezama. Da “nuspojave”, što bi rekao Pančić, tj. Teofil, takvih aranžmana i ne pominjemo.

Ako je i koincidencija, onda prosto bode oči: gotovo do u dan sa ovom privrednom, poklopila su se još dva oblika rusko-srpske saradnje. Jedan je sporazum o razmeni tajnih podataka između službi bezbednosti dve zemlje, koji čeka na usvajanje u Skupštini Srbije, a koji (po prirodi stvari) zadire duboko – stručnjaci tvrde: potpuno mutno – u oblast visokih tehnologija. Drugi je, naoko bizaran, “Ruski Balkan”. Turneja “Noćnih vukova”, poznate bajkerske družine iz Rusije – poznate pre svega po izvanredno prijateljskim vezama sa ruskim predsednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom – sa “misijom”, kako je rečeno, da istražuju “kulturni uticaj ruske imperije na Balkanu”.

Ovih dana, takođe, jedna od glavnih tema u Srbiji je i rekonstrukcija Vlade. Među ministrima “viđenim” za rekonstrukciju Popovićevo ime se ne pominje. Ne znamo šta misli premijerka Brnabić, kojoj digitalizacija ne silazi sa usana, ali nema sumnje da posle svog misionarskog poteza i dovođenja prve ruske IT kompanije u Srbiju Nenad Popović zaslužuje da se vine na sam vrh tog spiska.

Osim ako mu, u stvari, predsednik Vučić nije odredio specijalnu misiju da za njega gradi “digitalni mostobran” prema Moskvi. Pošto s puta u Evropsku uniju, izgleda, sve više skrećemo, mada se još uvek drugačije zaklinjemo.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Glad za pobedama ili proslavama Dimitrije Boarov: Glad za pobedama ili proslavama

  Nakon što je fudbalski klub “Crvena zvezda”, uz pomoć Fudbalskog saveza Srbije i još ko zna koga drugog, dobio priliku da u proteklu subotu, a ne u četvrtak, kada su svi drugi ligaši igrali poslednje takmičarsko kolo, pompezno u Beogradu proslavi zvanično 28. titulu prvaka (nezvanično 29. titulu), došlo je do očekivane “demonstracije navijačke sile”, sa bakljadom i paljenjem autobusa u kojem su likovali fudbaleri našeg šampiona.

 • Vladimir Gligorov: Tranzicija u Koreji Vladimir Gligorov: Tranzicija u Koreji

  Tramp je Kimu pustio futuristički film o Koreji, Severnoj, ako prihvati mir, odrekne se nuklearnog naoružanja i posveti se, uz pomoć SAD, privrednom razvoju.

 • Dimitrije Boarov: Malinari i oružari Dimitrije Boarov: Malinari i oružari

  Mada nemam preciznu statistiku, mislim da za poslednjih dvadeset godina nije prošla nijedna, a da “malinari” i “oružari” Srbije nisu organizovali javne proteste i štrajkove.

 • Dimitrije Boarov: Pšenica naša nasušna Dimitrije Boarov: Pšenica naša nasušna

  Ovih dana počela je žetva pšenice, koja je u Srbiji zasejana na (poslednje dve decenije) rekordnih 675.000 hektara. Seljaci očekuju dobar, natprosečan rod, u Vojvodini prosečno oko šest tona po hektaru, a u Šumadiji nešto preko pet tona po hektaru. To bi značilo da će se u narednim sedmicama u Srbiji ovršiti oko 3,3 miliona tona pšenice, što dalje upućuje na zaključak da bi se ove sezone moglo izvesti oko 1,7 miliona tona hlebnog žita.

 • Momčilo Pantelić: Par, raspar Momčilo Pantelić: Par, raspar

  Najzad smo doživeli da svetska vest dana bude događaj koji nas ne zabrinjava i podseća na vremena kad smo rasli uz bajke.

 • Andrej Zarević: Kandidati i zamajavanje Andrej Zarević: Kandidati i zamajavanje

  Parlamentarni izbori u Italiji održani su 4. marta, kada i izbori u Beogradu za gradsku vlast. Izbori u Italiji, za razliku od beogradskih, nisu imali jasnog pobednika. Najveći broj glasova i poslanika dobile su populističke stranke koje nemaju mnogo zajedničkog, pa je s rascepkanim parlamentom bilo teško doći do saglasja kako bi vlada mogla izgledati i ko bi je mogao voditi.

 • Nadežda Gaće: Da li to Rusi dolaze ili su oduvek bili tu? Nadežda Gaće: Da li to Rusi dolaze ili su oduvek bili tu?

  Velika tema Evrope danas je – ruska propaganda. Ona, ta propaganda, ne bi trebalo nikoga da iznenađuje – značajna su iskustva i ruskih tajnih službi i raznih “agitpropova”, i o tome se i mnogo zna i mnogo se pisalo.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side