28.03.2018 Beograd

Mijat Lakićević: Misija

Mijat Lakićević: Misija
Dim iz kosovskih “termoelektrana” prekrio celu Srbiju, “pod njima se ništa ne vidi”, što bi rekao Borin gazda Mitke. Pa tako ni vesti koje su od još dalekosežnijeg značaja, mada možda na prvi pogled tako ne izgleda. Recimo vest da “Ruska IT kompanija Jandeks (Yandex) dolazi u Srbiju”.

Sa gradom Kragujevcom već je potpisala “ugovor o saradnji” kojim je predviđeno da Rusi naprave “aplikacije” za taksi, parking, gradski prevoz i navigaciju. Uskoro se očekuje, kako su takođe javili mediji, da slični sporazumi budu napravljeni sa Nišom i Novim Sadom. Ne čudi što je Kragujevac isprednjačio, ako se uzme u obzir da je Tomislav Nikolić, donedavni predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, a danas šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom (i Kinom, ali to sad nije važno) iz obližnje Bajčetine, a da je njegov sin Radomir gradonačelnik šumadijske prestonice. Ipak, čini se da je njihova uloga u ovom komadu sporedna i uglavnom izvršna. U dovođenju ruske firme i promociji čitavog poduhvata glavna rola pripala je Nenadu Popoviću, ministru zaduženom za inovacije i tehnološki razvoj. Ako je neko načas pomislio da je Popović ministar u vladi Rusije, pogrešio je. Mada – to bi bilo logično. Ništa prirodnije nego da ministar za visokotehnološki razvoj podstiče razvoj te branše u svojoj zemlji. Uostalom, zar to nije već više puta obnarodovana “misija” aktuelne Vlade. Ali u svojoj, a ne u nekoj tuđoj zemlji, makar to bila i nama ne tako tuđa, naprotiv, Rusija. Tako da čoveku ostaje da se zapita da li je Popović “promašio” državu ili vladu. Nešto od to dvoje sigurno jeste.

Naravno, da ne bude zabune, niko nema ništa protiv dolaska ruskih kompanija bilo koje vrste, pa i visokotehnoloških, u Srbiju. Štaviše – dobrodošle su. Ali, da se tako jednostavno izrazimo, po tržišnim pravilima i pod uslovima jednakim za sve. A ne državnim kanalima i političkim vezama. Da “nuspojave”, što bi rekao Pančić, tj. Teofil, takvih aranžmana i ne pominjemo.

Ako je i koincidencija, onda prosto bode oči: gotovo do u dan sa ovom privrednom, poklopila su se još dva oblika rusko-srpske saradnje. Jedan je sporazum o razmeni tajnih podataka između službi bezbednosti dve zemlje, koji čeka na usvajanje u Skupštini Srbije, a koji (po prirodi stvari) zadire duboko – stručnjaci tvrde: potpuno mutno – u oblast visokih tehnologija. Drugi je, naoko bizaran, “Ruski Balkan”. Turneja “Noćnih vukova”, poznate bajkerske družine iz Rusije – poznate pre svega po izvanredno prijateljskim vezama sa ruskim predsednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom – sa “misijom”, kako je rečeno, da istražuju “kulturni uticaj ruske imperije na Balkanu”.

Ovih dana, takođe, jedna od glavnih tema u Srbiji je i rekonstrukcija Vlade. Među ministrima “viđenim” za rekonstrukciju Popovićevo ime se ne pominje. Ne znamo šta misli premijerka Brnabić, kojoj digitalizacija ne silazi sa usana, ali nema sumnje da posle svog misionarskog poteza i dovođenja prve ruske IT kompanije u Srbiju Nenad Popović zaslužuje da se vine na sam vrh tog spiska.

Osim ako mu, u stvari, predsednik Vučić nije odredio specijalnu misiju da za njega gradi “digitalni mostobran” prema Moskvi. Pošto s puta u Evropsku uniju, izgleda, sve više skrećemo, mada se još uvek drugačije zaklinjemo.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Momčilo Pantelić: Sve manje nevinih Momčilo Pantelić: Sve manje nevinih

  Zlatna olimpijska medalja u hokeju najveća je pobeda Rusa posle američkih predsedničkih izbora 2016.

 • Momčilo Pantelić: Glasovi ne poznaju granice Momčilo Pantelić: Glasovi ne poznaju granice

  Birači raznih sorti ovih dana dosežu domete pevača belosvetskih hitova. I njihovi skromni glasovi, takoreći glasići, kao da više ne poznaju granice.

 • Erik Gordi: Univerzitetski štrajk - zašto, kako i šta Erik Gordi: Univerzitetski štrajk - zašto, kako i šta

  Već dve sedmice zaposleni na univerzitetima širom Velike Britanije su u štrajku, koji sigurno ide u treću nedelju, pa ako ne dođe do rešenja, onda možda i u četvrtu. Događaj predstavlja najmasovniji pokret zaposlenih na britanskim univerzitetima u istoriji i prvu takvu uspešnu akciju za mnogo godina

 • Nebojša Pešić: Posmrtno pljačkanje sirotinje Nebojša Pešić: Posmrtno pljačkanje sirotinje

  Od svih skandaloznih vesti po kojima se Srbija razlikuje od ostatka sveta, čini se da je najskandaloznija bila ona iz Niša o posmrtnom pljačkanju sirotinje. Radna grupa koja je kontrolisala poslovanje niškog JKP “Gorica”, koje održava tamošnje groblje, ustanovila je da su takozvani socijalni slučajevi, odnosno siromašni ljudi, sahranjivani u ćebadima i sanducima sklepanim od dasaka iako je Grad Niš iz budžeta plaćao po 24.000 dinara za pogrebnu opremu i sahranu dostojnu čoveka.

 • Nadežda Gaće: Limb zamrznutog konflikta Nadežda Gaće: Limb zamrznutog konflikta

  Kažu da se u poslednjih 125 godina vodi 25 ratova godišnje u proseku. U broju sukoba u kojima ima više od hiljadu žrtava (to su onda ratovi) najčešće su sudelovale Kina, Britanija, Francuska, USA i Rusija.

 • Momčilo Pantelić: Zamrznuti konflikti Momčilo Pantelić: Zamrznuti konflikti

  Dok se ovde raspredaju priče treba li Kosovo da ostane “naš, a svetski” zamrznuti konflikt, smenila su se dva drastično različita zagrevanja na jednom od najdugotrajnijih zamrznutih konflikata – na Korejskom poluostrvu. U prvom, donedavnom – samo što se nije izmetnuo u vreli konflikt, i to nuklearni, a u drugom, ovih dana – počelo je diplomatsko otopljavanje odnosa koje budi nade u postepeno nekonfliktno odmrzavanje tog relikta Hladnog rata.

 • Dimitrije Boarov: Daleko je pravna država Dimitrije Boarov: Daleko je pravna država

  Izveštaj o radu sudova u 2017. godini, koji je prošle sedmice na skupu u Palati “Srbija” podneo Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda, iako pozitivno ocenjuje izvesne pomake u našoj sudskoj praksi, ipak potvrđuje rašireno uverenje da je naš sudski sistem i dalje nedovoljno efikasan i spor, da su sudovi pretrpani sporovima i da je u Srbiji parnica sve više – to jest da su u prethodne dve godine naši sudovi primili “milion i trista hiljada predmeta više nego što je bilo očekivano”.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw