28.03.2018 Beograd

Mijat Lakićević: Misija

Mijat Lakićević: Misija
Dim iz kosovskih “termoelektrana” prekrio celu Srbiju, “pod njima se ništa ne vidi”, što bi rekao Borin gazda Mitke. Pa tako ni vesti koje su od još dalekosežnijeg značaja, mada možda na prvi pogled tako ne izgleda. Recimo vest da “Ruska IT kompanija Jandeks (Yandex) dolazi u Srbiju”.

Sa gradom Kragujevcom već je potpisala “ugovor o saradnji” kojim je predviđeno da Rusi naprave “aplikacije” za taksi, parking, gradski prevoz i navigaciju. Uskoro se očekuje, kako su takođe javili mediji, da slični sporazumi budu napravljeni sa Nišom i Novim Sadom. Ne čudi što je Kragujevac isprednjačio, ako se uzme u obzir da je Tomislav Nikolić, donedavni predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, a danas šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom (i Kinom, ali to sad nije važno) iz obližnje Bajčetine, a da je njegov sin Radomir gradonačelnik šumadijske prestonice. Ipak, čini se da je njihova uloga u ovom komadu sporedna i uglavnom izvršna. U dovođenju ruske firme i promociji čitavog poduhvata glavna rola pripala je Nenadu Popoviću, ministru zaduženom za inovacije i tehnološki razvoj. Ako je neko načas pomislio da je Popović ministar u vladi Rusije, pogrešio je. Mada – to bi bilo logično. Ništa prirodnije nego da ministar za visokotehnološki razvoj podstiče razvoj te branše u svojoj zemlji. Uostalom, zar to nije već više puta obnarodovana “misija” aktuelne Vlade. Ali u svojoj, a ne u nekoj tuđoj zemlji, makar to bila i nama ne tako tuđa, naprotiv, Rusija. Tako da čoveku ostaje da se zapita da li je Popović “promašio” državu ili vladu. Nešto od to dvoje sigurno jeste.

Naravno, da ne bude zabune, niko nema ništa protiv dolaska ruskih kompanija bilo koje vrste, pa i visokotehnoloških, u Srbiju. Štaviše – dobrodošle su. Ali, da se tako jednostavno izrazimo, po tržišnim pravilima i pod uslovima jednakim za sve. A ne državnim kanalima i političkim vezama. Da “nuspojave”, što bi rekao Pančić, tj. Teofil, takvih aranžmana i ne pominjemo.

Ako je i koincidencija, onda prosto bode oči: gotovo do u dan sa ovom privrednom, poklopila su se još dva oblika rusko-srpske saradnje. Jedan je sporazum o razmeni tajnih podataka između službi bezbednosti dve zemlje, koji čeka na usvajanje u Skupštini Srbije, a koji (po prirodi stvari) zadire duboko – stručnjaci tvrde: potpuno mutno – u oblast visokih tehnologija. Drugi je, naoko bizaran, “Ruski Balkan”. Turneja “Noćnih vukova”, poznate bajkerske družine iz Rusije – poznate pre svega po izvanredno prijateljskim vezama sa ruskim predsednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom – sa “misijom”, kako je rečeno, da istražuju “kulturni uticaj ruske imperije na Balkanu”.

Ovih dana, takođe, jedna od glavnih tema u Srbiji je i rekonstrukcija Vlade. Među ministrima “viđenim” za rekonstrukciju Popovićevo ime se ne pominje. Ne znamo šta misli premijerka Brnabić, kojoj digitalizacija ne silazi sa usana, ali nema sumnje da posle svog misionarskog poteza i dovođenja prve ruske IT kompanije u Srbiju Nenad Popović zaslužuje da se vine na sam vrh tog spiska.

Osim ako mu, u stvari, predsednik Vučić nije odredio specijalnu misiju da za njega gradi “digitalni mostobran” prema Moskvi. Pošto s puta u Evropsku uniju, izgleda, sve više skrećemo, mada se još uvek drugačije zaklinjemo.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve

  Tri izgubljena ljudska života tragičan su epilog katastrofalnog požara u Novom Pazaru. Pred očima nemoćnih komšija, brojnih građana i samih vatrogasaca, na terasi na trećem spratu nesrećnim ženama je očajnički trebala pomoć. Iako su svi isto tako očajnički želeli da pomognu – nisu mogli. Nisu mogli jer nisu imali čime.

 • Mijat Lakićević: Na granici Mijat Lakićević: Na granici

  Vrednoća predsednika Srbije već je postala legendarna. To što on sam može da obiđe za jedan dan, ne mogu desetorica drugih. Čovek prosto ruši zakone fizike. Ali sad će se izgleda naći pred istinskim iskušenjem.

 • Dimitrije Boarov: Lopovi i javna dobra Dimitrije Boarov: Lopovi i javna dobra

  Samo naizgled deluje paradoksalno da u zemlji kakva je Srbija ima toliko zagovornika širenja javne svojine, mada nas stalno sustižu vesti kako se bezočno ne samo zloupotrebljavaju nego i bukvalno kradu, pa i uništavaju mnoga javna dobra “pod zaštitom države”.

 • Vladimir Gligorov: Kineske investicije Vladimir Gligorov: Kineske investicije

  O tome sam pisao više puta. Ali kako raste interes da se razumeju kineske namere na Balkanu i u Evropi, možda da sažmem kako ih ja vidim

 • Dimitrije Boarov: Radničko akcionarstvo Dimitrije Boarov: Radničko akcionarstvo

  Kriza u pulskom brodogradilištu Uljanik, koje nije u stanju da isplati julske plate za oko 4.500 zaposlenih u svom “škveru” i u riječkom brodogradilištu “3. maj” (koje je pre koju godinu “kupilo” hrvatskim državnim parama, to jest preko kojeg je dokapitalizovano državnim parama u jednoj zamaskiranoj dotacionoj operaciji), ima niz klasičnih karakteristika finansijskog sloma jednog velikog preduzeća, ali i nekoliko specifičnosti koje zaslužuju pažnju i srpske javnosti.

 • Vladimir Gligorov: Međunarodna konferencija Vladimir Gligorov: Međunarodna konferencija

  Ne mogu da kažem da razumem gospodu Vučića i Dačića, već ovaj drugi sada najavljuje međunarodnu konferenciju o Kosovu, drugi Dejton takoreći. Na njoj će, ako sam to dobro razumeo, da se dogovori razgraničenje Srbije od Kosova.

 • Dimitrije Boarov: Šta nas čeka Dimitrije Boarov: Šta nas čeka

  Ovih dana naglo je zahladilo i u Srbiji, što samo po sebi ne mora biti loše, ukoliko ovaj neprijatni meteorološki talas bar malo ohladi i preterana ekonomska očekivanja koja šire naši zvaničnici, a koja su sintetizovana u političkoj poruci da dolazi “zlatno doba” za građane i penzionere.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side