Kvalitet
21.06.2012 Beograd

Kvalitet

Kvalitet
Uprkos, ili možda upravo zbog toga što su u nekoliko evropskih zemalja aktuelni politički izbori, njihove posledice, konstruisanje vlada i načina za spas od ekonomskog kolapsa, fudbalski stadioni u Poljskoj i Ukrajini su prepuni. Nije uteha, ali Srbija, vidi se iz priloženog, nije usamljena po tome što im se građani protiv finansijskog rasula bar privremeno brane zabavom.

 

Voleli ili ne voleli fudbal, igra na Evropskom prvenstvu podjednako je kvalitetna i rasterećujuća. Između ostalog i zbog toga što ovdašnja publika ne strahuje od sramote kojom nas je srpska selekcija častila nekoliko puta u nizu. Kao ozbiljna država štedimo i ogroman novac koji bi nam huligani, kojih ne manjka ni među Poljacima, Rusima ili Hrvatima, zbog drakonskih kazni UEFA isterali iz džepa. Ovako, tek uživamo u smotri umeća najboljeg što evropski fudbal poseduje, bez suvišnih objašnjenja kako su fudbal koji pratimo i ono što se ovde igra nekako različiti sportovi.

Neobično je, međutim, da se neki ovdašnji mediji s mnogo čime ne bi složili. Koliko pre tri nedelje, odmah po završetku ligaških takmičenja u državama čije selekcije sada učestvuju na takmičenju najboljih, čudnom matematikom došlo se do rezultata da su reprezentativci Srbije, nastupajući za klubove širom Evrope, osvojili čak 18. prvenstava! Dakle, 18 titula najboljih. Više titula nego što imamo igrača u reprezentaciji! Ne znam šta bi time trebalo da bude naznačeno, ali znam da Engleska, Francuska, Rusija, Hrvatska, Irska, Holandija..., sve redom u krugu najboljih 16, nemaju ni približno dostignuće. Takvom matematikom zaključilo bi se da su naši fudbaleri u toj meri superiorni da bi im ispod nivoa bio nastup u Poljskoj i Ukrajini. Uz fusnotu da imućna Evropa jedva čeka okončanje ovog nadmetanja kako bi po Srbiji nagrnula u kupovinu gastarbajtera u kopačkama.

Pod senkom Eura 2012. u našem najbližem susedstvu odigralo se nešto sasvim prikladno; očekujući da će proći neprimećeno dok ostali prate prvenstvo, dva rumunska kluba nadmetala su se za plasman u viši rang takmičenja. Jedni su protivnika savladali sa 34, a drugi sa 36 golova razlike! Rumunski savez bio je prinuđen da ih kazni, davši priliku trećoj ekipi da se bori za bolji ligaški status. Oni su svoju utakmicu završili sa čudnih 7:7. Komšije ne znaju šta da rade, ali su svesni da će zbog pogleda iz Evrope sa Srbijom još dugo samo posmatrati kako se fudbal igra.

Verujem da pažljivi gledaoci prate pevanje himni. Fudbaleri se ne ističu. Možda Italijani jer im je pevanje, uz nameštanje rezultata, kvalitetnije od šutiranja lopte. Španci, najveći favoriti, redom ćute. Možda zato što njihova himna nema reči. Ali nije neki izgovor. Pod srpskim selektorom to bi se menjalo.

Evropa se s razlogom veseli. I većina nas s njima jer nada postoji – UEFA je odlučila da od sledećeg prvenstva krug učesnika sa 16 proširi na 24 reprezentacije. Kvalitet se, naravno, gubi, ali odluku razumemo i podržavamo – sa 24 ministarstva i Srbija bi dobila Vladu. Kvalitet na prvom mestu.

autor: Vojislav Tufegdžić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 21.06.2012, 08:05h Aleksandar Tucovic (3)

  Postovani Vojislave, svi komplimenti!

Pročitajte i...
 • Jelka Jovanović: Ko menja predsednika? Jelka Jovanović: Ko menja predsednika?

  Pitanje iz naslova zvuči besmisleno, posebno onima koji se rukovode mišlju “Vučić nezamenjivi”, ali je logično.

 • Mijat Lakićević: Avioni, milioni Mijat Lakićević: Avioni, milioni

  Para ima, ima li pameti? Tako je glasio naslov teksta od pre nekoliko brojeva (NM 481) nakon što je Aleksandar Vučić izjavio kako država nema “ćup s parama” i “ne može da obezbedi još novca za pomoć privredi”.

 • Dimitrije Boarov: Nova ili stara vlada Dimitrije Boarov: Nova ili stara vlada

  Čini se da Vučić najviše zazire od “razdvajanja gaća” od naslednika Miloševićeve ideologije i politike, okupljenih oko Ivice Dačića.

 • Jelka Jovanović: Oluja u srcima Jelka Jovanović: Oluja u srcima

  Milošević u Kninu posle četvrt veka od krvavog progona srpskog naroda iz Krajine!

 • Vladimir Gligorov: Ulice i spomenici Vladimir Gligorov: Ulice i spomenici

  Zemlja propada otkad su ljudi koji su na vlasti u Srbiji počeli da je oslobađaju od Jugoslavije, a oni idu iz političkog uspeha u uspeh. Evo sada epidemije i njene zloupotrebe, a vlasti nikada više. Kako? Tako što će se građani pretvoriti u navijače

 • Vladimir Gligorov: Sada Belorusija Vladimir Gligorov: Sada Belorusija

  Lukašenko će najverovatnije biti prepušten sudbini. O čemu bi valjalo da razmišljaju ruski klijenti na Balkanu.

 • Nadežda Gaće: Nepoverenje kao društvena konstanta Nadežda Gaće: Nepoverenje kao društvena konstanta

  “Paradoksalno je da je demokratizacija društva dovela do smanjenja poverenja u demokratske institucije”, jedna je od uvodnih rečenica Ivana Krastava u knjizi “S verom u nepoverenje”, koja je štampana 2013. Izdvojiću samo još dve rečenice iz tog uvoda “da građansko nepoverenje kada prekorači određeni prag slabi poziciju građana” i citata Semjuela Džonsa: “Bolje je nekada biti prevaren nego uopšte ne verovati”.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side