Kvalitet
21.06.2012 Beograd

Kvalitet

Kvalitet
Uprkos, ili možda upravo zbog toga što su u nekoliko evropskih zemalja aktuelni politički izbori, njihove posledice, konstruisanje vlada i načina za spas od ekonomskog kolapsa, fudbalski stadioni u Poljskoj i Ukrajini su prepuni. Nije uteha, ali Srbija, vidi se iz priloženog, nije usamljena po tome što im se građani protiv finansijskog rasula bar privremeno brane zabavom.

 

Voleli ili ne voleli fudbal, igra na Evropskom prvenstvu podjednako je kvalitetna i rasterećujuća. Između ostalog i zbog toga što ovdašnja publika ne strahuje od sramote kojom nas je srpska selekcija častila nekoliko puta u nizu. Kao ozbiljna država štedimo i ogroman novac koji bi nam huligani, kojih ne manjka ni među Poljacima, Rusima ili Hrvatima, zbog drakonskih kazni UEFA isterali iz džepa. Ovako, tek uživamo u smotri umeća najboljeg što evropski fudbal poseduje, bez suvišnih objašnjenja kako su fudbal koji pratimo i ono što se ovde igra nekako različiti sportovi.

Neobično je, međutim, da se neki ovdašnji mediji s mnogo čime ne bi složili. Koliko pre tri nedelje, odmah po završetku ligaških takmičenja u državama čije selekcije sada učestvuju na takmičenju najboljih, čudnom matematikom došlo se do rezultata da su reprezentativci Srbije, nastupajući za klubove širom Evrope, osvojili čak 18. prvenstava! Dakle, 18 titula najboljih. Više titula nego što imamo igrača u reprezentaciji! Ne znam šta bi time trebalo da bude naznačeno, ali znam da Engleska, Francuska, Rusija, Hrvatska, Irska, Holandija..., sve redom u krugu najboljih 16, nemaju ni približno dostignuće. Takvom matematikom zaključilo bi se da su naši fudbaleri u toj meri superiorni da bi im ispod nivoa bio nastup u Poljskoj i Ukrajini. Uz fusnotu da imućna Evropa jedva čeka okončanje ovog nadmetanja kako bi po Srbiji nagrnula u kupovinu gastarbajtera u kopačkama.

Pod senkom Eura 2012. u našem najbližem susedstvu odigralo se nešto sasvim prikladno; očekujući da će proći neprimećeno dok ostali prate prvenstvo, dva rumunska kluba nadmetala su se za plasman u viši rang takmičenja. Jedni su protivnika savladali sa 34, a drugi sa 36 golova razlike! Rumunski savez bio je prinuđen da ih kazni, davši priliku trećoj ekipi da se bori za bolji ligaški status. Oni su svoju utakmicu završili sa čudnih 7:7. Komšije ne znaju šta da rade, ali su svesni da će zbog pogleda iz Evrope sa Srbijom još dugo samo posmatrati kako se fudbal igra.

Verujem da pažljivi gledaoci prate pevanje himni. Fudbaleri se ne ističu. Možda Italijani jer im je pevanje, uz nameštanje rezultata, kvalitetnije od šutiranja lopte. Španci, najveći favoriti, redom ćute. Možda zato što njihova himna nema reči. Ali nije neki izgovor. Pod srpskim selektorom to bi se menjalo.

Evropa se s razlogom veseli. I većina nas s njima jer nada postoji – UEFA je odlučila da od sledećeg prvenstva krug učesnika sa 16 proširi na 24 reprezentacije. Kvalitet se, naravno, gubi, ali odluku razumemo i podržavamo – sa 24 ministarstva i Srbija bi dobila Vladu. Kvalitet na prvom mestu.

autor: Vojislav Tufegdžić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 21.06.2012, 10:05h Aleksandar Tucovic (3)

  Postovani Vojislave, svi komplimenti!

Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Kurs i dug Vladimir Gligorov: Kurs i dug

  Problem sa fiksnim kursom je u tome što s vremenom postaje skupo od njega odustati.

 • Mijat Lakićević: Mandat za rat Mijat Lakićević: Mandat za rat

  Nije ovo prvi put da srpski birači glasaju za rat. Pre tačno 30 godina, 1990, Slobodan Milošević je dobio mandat da povede rat protiv “spoljašnjeg neprijatelja” – Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka... Sada je Aleksandar Vučić dobio mandat da nastavi rat protiv unutrašnjeg neprijatelja. To jest, protiv svih koji nisu uz Srpsku naprednu stranku. Što znači da će buduće vlasti – od lokala preko Pokrajine do Republike – biti još bezobzirnije.

 • Dimitrije Boarov: Posle izbora Dimitrije Boarov: Posle izbora

  Ima mišljenja da predstojeći izbori ništa neće promeniti i da su oni samo predigra za predsedničke izbore u Srbiji za dve godine. To bi značilo da niko i ne razmišlja da rešava probleme države posle parlamentarnih i lokalnih izbora nego se uvek razmišlja samo o očuvanju vlasti odavde do večnosti. To će jednog trenutka dosaditi i građanima Srbije.

 • Vladimir Gligorov: Lična vlast Vladimir Gligorov: Lična vlast

  U Srbiji je zapravo skandal sve što je povezano sa epidemijom. Sa stanovišta vlasti, to što je izmakla kontroli. Vladar nije garantor sigurnosti već sam deluje nesigurno.

 • Vladimir Gligorov: Improvizacije Vladimir Gligorov: Improvizacije

  Kako već i biva sa improvizacijama, i ova oko susreta u Americi neslavno je prošla. Slično će, međutim, biti i sa briselskim zabludama.

 • Jelka Jovanović: Nova pritvorska jedinica Jelka Jovanović: Nova pritvorska jedinica

  Nije Sheveningen iz kojeg su Srbiji dugo stizali izveštaji o pritvorenicima Haškog tribunala, nije ni znameniti “29”, kako se još kolokvijalno naziva zgrada Policijske uprave Beograd iliti SUP, a nije ni CeZe, kako najvećem zatvoru u Beogradu od “milja” tepaju i zatvorenici i ini.

 • Ljiljana Stojanović: Da li veruješ meni ili misliš svojom glavom Ljiljana Stojanović: Da li veruješ meni ili misliš svojom glavom

  A što se huligana i navijačkih grupa tiče, zar nije i to tekovina sistema u kome živimo? Mladima nije ostavljeno mnogo izbora; ili da odlaze iz zemlje ili da se pridruže navijačkim grupama i postanu huligani ako neće da budu roblje stranim „investitorima“ za nikakve plate. To su te devedesete koje žive prilagođenim, ali punim intenzitetom i sad.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side