Kosovo i izbori: Ko uzme kajaće se, ko ne uzme još će više
23.12.2011 Beograd

Kosovo i izbori: Ko uzme kajaće se, ko ne uzme još će više

Kosovo i izbori: Ko uzme kajaće se, ko ne uzme još će više
Ukoliko Tadić, poštujući Ustav, raspiše izbore i na području Kosova, automatski će se suočiti sa opasnošću da srpska kandidatura za EU, o kojoj se odluka donosi verovatno početkom marta iduće godine, ponovo bude odbijena.

Ustav obavezuje predsednika Srbije Borisa Tadića da parlamentarne izbore raspiše najkasnije 11. marta, pošto oni moraju da budu održani do 11. maja. Ustav tretira Kosovo kao deo Srbije, što znači da izbori treba da budu raspisani i za područje Kosova. Priština i dobar deo međunarodne zajednice srpske institucija na Kosovu tretira kao paralelne, pa je gotovo izvesno da će sprovođenje izbora na teritoriji srpskih opština biti protumnačeno kao podrška jačanju tih institucija.

Ukoliko, dakle, Tadić poštuje Ustav i raspiše izbore i na području Kosova, automatski će se suočiti sa opasnošću da srpska kandidatura za EU, o kojoj se odluka donosi verovatno početkom marta iduće godine, ponovo bude odbijena. Ako, pak, postupi drugačije, odnosno izuzme Kosovo iz izbornog procesa, biće optužen za izdaju nacionalnih interesa i slične nepodopštine iz arsenala populistričke retorike, a možda će mu zapretiti i tužbom.

Pozicija u kojoj su se našle srpske vlasti nije, dakle, ni malo laka budući da je svako rešenje za koju se odluče potencijalno opasno po njih. Neka rezervna opcija možda postoji, ali u ovom trenutku nije jasno da li su vladajući krugovi uopšte tragali za njom. U svakom slučaju, porencijalne probleme sa raspisivanjem izbora u javnosti još niko nije pominjao. Sa njima ćemo se, po već ustaljenoj praksi, suočiti „kad dođe vreme“, odnosno kad Srbija bude ponovo suočena sa izborom „ili – ili“.

Sadržina odluke o raspisivanju izbora bi, sama po sebi, mogla bitno uticati i na rejtinge stranaka i njihove izborne rezultate. Ako kandidatura bude ponovo odbijena Tadić će, bez obzira na to što je zaista teško očekivati da predsednik jedne zemlje krši Ustav, izgubiti značajan deo podrške u izrazito proevropski orijentisanom delu biračkog tela koje na pitanje Kosovo ili Evropa bez ustezanja odgovara Evropa. Taj deo javnosti traži rezultate i smatra da je vladajući blok trebalo ranije da pripremi teren za brži hod ka EU.

Eventualno izostavljanje srpskih opština na Kosovu sa narednih parlamentarnih izbora svakako bi bilo žestoka „municija“ nacionalistički orijentisane opozicije za nove napade na Tadića u predizbornoj kampanji. Takođe nije izvesno da bi i sve članice vladajućeg bloka bile spremne da prihvate ovakvo rešenje, pa je manevarski prostor koji pred sobom ima srpski predsednik za uspostavljenje rešenja u skladu sa željama vodećih zemalja EU izuzetno mali.

Čini se da je jedino što vlasti mogu da odmah počnu da traže da im Vašington i Brisel još jednom  pogledaju kroz prste i da ne prave probleme u vezi sa raspisivanjem izbora.

Da li je takva opcija izgledna, kakve bi posledice na politiučku scenu u Srbiji, na međunarodnu poziciju Srbnije i na Srbe na samom kosovu mogla ostaviti ovakva ili onakva odluka o raspisivanju parlamentarnih izbora, za portal Novog magazina govore Dušan Reljić i Petar Miletić 

autor: Dragan Janjić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Kurs i dug Vladimir Gligorov: Kurs i dug

  Problem sa fiksnim kursom je u tome što s vremenom postaje skupo od njega odustati.

 • Mijat Lakićević: Mandat za rat Mijat Lakićević: Mandat za rat

  Nije ovo prvi put da srpski birači glasaju za rat. Pre tačno 30 godina, 1990, Slobodan Milošević je dobio mandat da povede rat protiv “spoljašnjeg neprijatelja” – Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka... Sada je Aleksandar Vučić dobio mandat da nastavi rat protiv unutrašnjeg neprijatelja. To jest, protiv svih koji nisu uz Srpsku naprednu stranku. Što znači da će buduće vlasti – od lokala preko Pokrajine do Republike – biti još bezobzirnije.

 • Dimitrije Boarov: Posle izbora Dimitrije Boarov: Posle izbora

  Ima mišljenja da predstojeći izbori ništa neće promeniti i da su oni samo predigra za predsedničke izbore u Srbiji za dve godine. To bi značilo da niko i ne razmišlja da rešava probleme države posle parlamentarnih i lokalnih izbora nego se uvek razmišlja samo o očuvanju vlasti odavde do večnosti. To će jednog trenutka dosaditi i građanima Srbije.

 • Vladimir Gligorov: Lična vlast Vladimir Gligorov: Lična vlast

  U Srbiji je zapravo skandal sve što je povezano sa epidemijom. Sa stanovišta vlasti, to što je izmakla kontroli. Vladar nije garantor sigurnosti već sam deluje nesigurno.

 • Vladimir Gligorov: Improvizacije Vladimir Gligorov: Improvizacije

  Kako već i biva sa improvizacijama, i ova oko susreta u Americi neslavno je prošla. Slično će, međutim, biti i sa briselskim zabludama.

 • Jelka Jovanović: Nova pritvorska jedinica Jelka Jovanović: Nova pritvorska jedinica

  Nije Sheveningen iz kojeg su Srbiji dugo stizali izveštaji o pritvorenicima Haškog tribunala, nije ni znameniti “29”, kako se još kolokvijalno naziva zgrada Policijske uprave Beograd iliti SUP, a nije ni CeZe, kako najvećem zatvoru u Beogradu od “milja” tepaju i zatvorenici i ini.

 • Ljiljana Stojanović: Da li veruješ meni ili misliš svojom glavom Ljiljana Stojanović: Da li veruješ meni ili misliš svojom glavom

  A što se huligana i navijačkih grupa tiče, zar nije i to tekovina sistema u kome živimo? Mladima nije ostavljeno mnogo izbora; ili da odlaze iz zemlje ili da se pridruže navijačkim grupama i postanu huligani ako neće da budu roblje stranim „investitorima“ za nikakve plate. To su te devedesete koje žive prilagođenim, ali punim intenzitetom i sad.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side