22.11.2017 Beograd

Julijana Mojsilović: Populizam na dve stolice

Julijana Mojsilović: Populizam na dve stolice
Kad je Hojt Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, za savet Srbiji iskoristio domaću poslovicu da se ne može sedeti na dve stolice – pogotovu toliko udaljene, dodao je – reakcije ovde bile su, kao i obično, preterane.

Naša je ljutnja malo popustila pri spuštanju američkih i padobranaca Vojske Srbije u zajedničkom spektaklu, ali savet o neodrživosti sedenja na dve stolice i dalje ima smisla. I ne važi samo za Srbiju.

Važi i za SAD i za Rusiju, pa i za nove članice EU i samog bloka. Ima još primera, ali ovi nas se najviše tiču jer smo između Moskve i Zapada, a stremimo Briselu.

I nevažno je što mi nismo mnogo važni. Važno je to što se i na nama prelama ono što važniji rade ili ne rade. I bitno je što sedenje na dve stolice moćnih i onih koji bi to da budu može da ima dalekosežne posledice po ceo svet.

Gotovo neprimećeno u početku, puzeći po političkoj sceni mnogih država, desni populizam je od zrna pasulja izrastao – i još raste – u visoko drvo pod čiju krošnju staje sve ono za šta su se Evropa i dobar deo sveta borili da nestane posle Prvog i nakon Drugog svetskog rata, kad se Evropa ujedinila da spreči nove oružane katastrofe. Da bi se zemlje bivšeg Istočnog bloka koje su, izbegavši rusku čizmu, pohrlile u Evropsku uniju, tom bloku sada rugale, ne poštujući osnovna načela koja su usvojile da bi ušle, ali im ne pada na pamet da se odreknu finansijske koristi (više dobijaju nego što daju, zasad), prava da rade u razvijenijim zemljama Unije, da putuju bez ograničenja…

Kad hiljade Poljaka u neonacističkim demonstracijama spaljuju zastavu EU i urlaju “bela, hrišćanska Poljska” ili kad Mađari predvode tzv. Višegradsku grupu (četiri bivše komunističke zemlje) u odbijanju EU kvota za prijem izbeglica sa Bliskog Istoka, čvrsto sede na jednoj, desno-populističkoj stolici, koja postaje fotelja sa svakim novim izborima. Druga stolica koju im, nažalost, niko ne može izmaći su Brisel i sve privilegije članstva u toj zajednici. Isti ti ljudi koji su bili ili su potomci izbeglica pre pada komunizma, danas se ponašaju kako se ta Evropa u koju su – većina nezasluženo, u inat Moskvi, primljeni – nikada nije odnosila prema njima.

A onda Moskva, koja se tek populizmom Vladimira Putina uzdigla nakon što je izgubila Hladni rat, zajedno sa Vašingtonom sedi na dve stolice i jedni drugima žele, ali nijednu ne smeju da izmaknu. Putin i mag populizma predsednik SAD Donald Tramp uzajamno se tapšu po ramenu, a onda se optužuju za izborni sajber-kriminal, pa jedni drugima medije proglašavaju špijunima, a u zajedničkoj borbi protiv ISIS-a jure sopstvene, uglavnom suprotstavljene interese.

I nemačka kancelarka Angela Merkel je iskusila da ne može i tamo i ovamo. Ispalo je da je preširoko otvorila vrata izbeglicama, pa je kroz njih ušao i desni populizam i ozbiljno joj poljuljao do juče čvrstu političku stolicu.

I zato savet Hojta Jia, bez obzira na povod, ne važi samo za Srbiju.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
 • Nebojša Pešić: Jednaki i jednakiji Nebojša Pešić: Jednaki i jednakiji

  SLIKA 1. Na tribini SNS u Beški 17. januara 2017. došlo je do incidenta kada su aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava razvukli transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama” i izrazili protest duvanjem u pištaljke.

 • Vladimir Gligorov: Rast i dobrobit Vladimir Gligorov: Rast i dobrobit

  Kao što se vidi iz Slike 1, izvor svih podataka je Eurostat, BDP po glavi stanovnika po kupovnoj snazi, po EU standardu (PPS), u Srbiji stagnira u odnos na EU28 od 2008, kao uostalom i prosečni BDP za taj period.

 • Dimitrije Boarov: Turske opomene Dimitrije Boarov: Turske opomene

  Kada u jednoj velikoj privredi kao što je turska u jednom danu (petak prošle sedmice) paritet domaće lire prema američkom dolaru padne oko 18 odsto, onda se to ne može tumačiti samo Trampovim spoljnotrgovinskim ludorijama i dupliranjem carinskih taksi na uvoz aluminijuma i čelika i iz Turske nego i znakom da se svemoćni turski predsednik Tajip Erdogan ipak zaneo svojom veličinom i veličinom svoje zemlje i tako se opasno poigrao sa ekonomskom budućnošću svojih 80 miliona sugrađana.

 • Vladimir Gligorov: Subvencije Vladimir Gligorov: Subvencije

  Zašto bi se subvencionisala privatna, strana ili domaća ulaganja? Ako sam dobro razumeo, i Savez za Srbiju namerava da nastavi sa subvencijama, samo bi da ih uslovi, pre svega kada je reč o stranim ulaganjima, većim platama za zaposlene.

 • Živa Vekecki: Umesto “delfina” dobićemo “girice” Živa Vekecki: Umesto “delfina” dobićemo “girice”

  Udarna vest 1. juna tekuće godine u svim srpskim medijima bila je da je Njegovo Veličanstvo Predsednik Srbije priredio svečani prijem za fudbalsku reprezentaciju naše zemlje, stručni štab i članove rukovodstva Fudbalskog saveza Srbije.

 • Mijat Lakićević: Na granici Mijat Lakićević: Na granici

  Vrednoća predsednika Srbije već je postala legendarna. To što on sam može da obiđe za jedan dan, ne mogu desetorica drugih. Čovek prosto ruši zakone fizike. Ali sad će se izgleda naći pred istinskim iskušenjem.

 • Vladimir Gligorov: Opozicija Vladimir Gligorov: Opozicija

  Nije lako razumeti zašto bi opozicija nudila program koji su naprednjaci napustili jer s njim nisu mogli da dođu na vlast i na njoj ostanu.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side