22.11.2017 Beograd

Julijana Mojsilović: Populizam na dve stolice

Julijana Mojsilović: Populizam na dve stolice
Kad je Hojt Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, za savet Srbiji iskoristio domaću poslovicu da se ne može sedeti na dve stolice – pogotovu toliko udaljene, dodao je – reakcije ovde bile su, kao i obično, preterane.

Naša je ljutnja malo popustila pri spuštanju američkih i padobranaca Vojske Srbije u zajedničkom spektaklu, ali savet o neodrživosti sedenja na dve stolice i dalje ima smisla. I ne važi samo za Srbiju.

Važi i za SAD i za Rusiju, pa i za nove članice EU i samog bloka. Ima još primera, ali ovi nas se najviše tiču jer smo između Moskve i Zapada, a stremimo Briselu.

I nevažno je što mi nismo mnogo važni. Važno je to što se i na nama prelama ono što važniji rade ili ne rade. I bitno je što sedenje na dve stolice moćnih i onih koji bi to da budu može da ima dalekosežne posledice po ceo svet.

Gotovo neprimećeno u početku, puzeći po političkoj sceni mnogih država, desni populizam je od zrna pasulja izrastao – i još raste – u visoko drvo pod čiju krošnju staje sve ono za šta su se Evropa i dobar deo sveta borili da nestane posle Prvog i nakon Drugog svetskog rata, kad se Evropa ujedinila da spreči nove oružane katastrofe. Da bi se zemlje bivšeg Istočnog bloka koje su, izbegavši rusku čizmu, pohrlile u Evropsku uniju, tom bloku sada rugale, ne poštujući osnovna načela koja su usvojile da bi ušle, ali im ne pada na pamet da se odreknu finansijske koristi (više dobijaju nego što daju, zasad), prava da rade u razvijenijim zemljama Unije, da putuju bez ograničenja…

Kad hiljade Poljaka u neonacističkim demonstracijama spaljuju zastavu EU i urlaju “bela, hrišćanska Poljska” ili kad Mađari predvode tzv. Višegradsku grupu (četiri bivše komunističke zemlje) u odbijanju EU kvota za prijem izbeglica sa Bliskog Istoka, čvrsto sede na jednoj, desno-populističkoj stolici, koja postaje fotelja sa svakim novim izborima. Druga stolica koju im, nažalost, niko ne može izmaći su Brisel i sve privilegije članstva u toj zajednici. Isti ti ljudi koji su bili ili su potomci izbeglica pre pada komunizma, danas se ponašaju kako se ta Evropa u koju su – većina nezasluženo, u inat Moskvi, primljeni – nikada nije odnosila prema njima.

A onda Moskva, koja se tek populizmom Vladimira Putina uzdigla nakon što je izgubila Hladni rat, zajedno sa Vašingtonom sedi na dve stolice i jedni drugima žele, ali nijednu ne smeju da izmaknu. Putin i mag populizma predsednik SAD Donald Tramp uzajamno se tapšu po ramenu, a onda se optužuju za izborni sajber-kriminal, pa jedni drugima medije proglašavaju špijunima, a u zajedničkoj borbi protiv ISIS-a jure sopstvene, uglavnom suprotstavljene interese.

I nemačka kancelarka Angela Merkel je iskusila da ne može i tamo i ovamo. Ispalo je da je preširoko otvorila vrata izbeglicama, pa je kroz njih ušao i desni populizam i ozbiljno joj poljuljao do juče čvrstu političku stolicu.

I zato savet Hojta Jia, bez obzira na povod, ne važi samo za Srbiju.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Daleko je inovativna privreda Dimitrije Boarov: Daleko je inovativna privreda

  Premijerka Srbije Ana Brnabić dala je poslednjih dana nekoliko rutinskih izjava i intervjua, ali je, za one koji i dalje tragaju za njenom osnovnom koncepcijom razvojne politike, najzanimljiviji insert iz njenog razgovora sa urednikom Blica Rankom Pivljaninom (12. decembra).

 • Dimitrije Boarov: Kako iskoristiti svetski oporavak Dimitrije Boarov: Kako iskoristiti svetski oporavak

  U poslednjem, novembarskom broju MAT-a (Makroekonomske analize i trendovi) skreće se pažnja na činjenicu da najnoviji MMF-ov pregled svetskih ekonomskih kretanja donosi za iduću godinu niz optimističnih poruka i pozitivnih iznenađenja – to jest, da globalna ekonomija hvata zalet i da oporavak ide željenim pravcem i intenzitetom, stimulisan investicijama, trgovinom i industrijskom proizvodnjom.

 • Vladimir Gligorov: Kineska i ruska ulaganja Vladimir Gligorov: Kineska i ruska ulaganja

  Zemlje koje imaju suficite u razmeni sa svetom moraju da ih ulože u inostranstvu. Zašto ne kod kuće? To nije pitanje lišeno smisla, ali onda naravno ne bi bilo tih suficita.

 • Dimitrije Boarov: Koliko je nastradala poljoprivreda Dimitrije Boarov: Koliko je nastradala poljoprivreda

  Nakon ovogodišnje strahovite suše bilo je jesenas različitih procena o visini štete koju je pretrpela naša poljoprivreda.

 • Momčilo Pantelić: Sistemski ekstremizam Momčilo Pantelić: Sistemski ekstremizam

  Svekolika borba protiv svakojakih ekstremizama trpi istrajne i dalekosežne poraze protiv samo jednog od njih – sistemskog ekstremizma. Gotovo sva ustrojstva su omogućila da minimalna manjina maksimalizuje svoju premoć, ekonomsku, a sve više i političku, nad većinom savremenika – uveravaju internacionalni i nacionalni istraživači.

 • Julijana Mojsilović: Populizam na dve stolice Julijana Mojsilović: Populizam na dve stolice

  Kad je Hojt Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, za savet Srbiji iskoristio domaću poslovicu da se ne može sedeti na dve stolice – pogotovu toliko udaljene, dodao je – reakcije ovde bile su, kao i obično, preterane.

 • Vladimir Gligorov: Dva populizma Vladimir Gligorov: Dva populizma

  Najviše je ekonomskih istraživanja populizma u Latinskoj Americi. Ovo i zato što je na tom iskustvu nastao i takozvani Vašingtonski konsenzus (Williamson 1990), koji je posebno predmet kritike ekonomista i komentatora na levici, mada ne samo njih.

Preporuke prijatelja
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw