18.12.2019 Beograd

Jelka Jovanović: Žrtvovani i krvnici

Jelka Jovanović: Žrtvovani i krvnici
Mrtvi su pojeli žive u vestima, ali istovremeno živi terorišu mrtve!

Može i ovako; žrtvama poslednjih balkanskih ratova oduzet je svaki drugi identitet sem nacionalnog. Samo tako omeđeni i označeni validna su i unosna moneta u raskusurivanju društava nastalih posle pre više od četvrt veka nasmrt zakrvljenih ovdašnjih naroda.

Prvi sud o mrtvima koji su pojeli žive – dok ih istovremeno živi teorišu – izrekao je Žarko Puhovski u ponedeljak u Zagrebu na Forumu za tranzicionu pravdu u postjugoslovenskim zemljama, koji je organizovao REKOM pod upozoravajućim nazivom “Da žrtve žive u pamćenju društva”. Za neupućene, REKOM je Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ u periodu od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001.

Inicijativa, odnosno prvo Koalicija za REKOM, pa REKOM, više od deceniju i po od aktuelnih vlasti novonastalih država traži da se sukobima i posledicama pristupi regionalno, bez parcijalizovanja i majorizacije, kakva je prethodila ratovima i donela žrtve i razaranje takvih razmera. da oporavak još nije izvestan. I nastavljena do današnjih dana! Komisija je, dodajmo, nastala posle višegodišnjeg konsultativnog perioda i razgovora u kojima su učestvovale hiljade upućenih, sa još više potpisa građana, a dijalog je začet na inicijativu beogradskog Fonda za humanitarno pravo, Istraživačko-dokumentacionog centra (BiH) i Documenta (Hrvatska), koji su i pre toga istraživali sve okolnosti stradanja žrtava.

Sa idejom da se stradalima vrati ljudski lik, da žrtve dobiju imena i obeležja, a njihovi bližnji poslednju utehu. A društvima nastalim na njihovim kostima, teškim stazama izbeglih, na zgarištima popaljenih kuća i ostacima porušenih fabrika – priliku da se suoče sa sobom i drugima kako nove generacije ne bi odrastale u mržnji koja će ih, pre ili kasnije, dovesti do otvorenog sukoba, a u međuvremenu držati u zabranu.

No, godinama od ideje i potom godina pokušaja da nove vlasti novonastalih država podrže suočavanje i pomirenje, ne samo deklarativno, rezultati su, blago rečeno, polovični. Osnivači i aktivisti REKOM-a teško mogu mnogo više da učine od onog što čine, ali ne zbog zamora ili manjka volje već zbog toga što nema neophodnih partnera, vođa društava voljnih da se novi odnosi grade na prošlosti očišćenoj od sopstvenog i tuđeg zla. Zato su, kako je dokumentovano pokazano na Forumu, žrtve i dalje bezimene, čak i kada im se znaju ime i prezime, poreklo, mesto stradanja i grob; bezimene su jer su deo mrtvog ešelona koji treba suprotstaviti nekom drugom na istim osnovama sačinjenom ešelonu. Smrt je samo neophodan začin!

Zauzvrat, “heroji” nisu bezimeni jer su hvaljeni i slavljeni u svojim atarima, čak i kada su odslužili ili još služe duge zatvorske kazne za počinjene zločine dokazane pred Haškim tribunalom ili domicilnim pravosuđima. Iako su Hitleri iz naših sokaka, oni na izopačen način vraćaju čast svojim narodima iako je ta “čast” zaslužena u pogromima slabih i nezaštićenih.

Takvi zajedno, žrtvovani i krvnici, prvi bez krivice, drugi bez griže savesti, održavaju status kvo u kojima plivaju sve ovdašnje političke elite. Ponekad nemoćne, poput svojevremeno Iva Josipovića i Borisa Tadića, ali mnogo češće nevoljne da nađu drugi kurs sem krvnog. Jer ih samo krv ubijenih na natopljenoj zemlji i na rukama ubica drže na vrhu, sa kojeg suvereno vladaju i stvaraju nove generacije zadojene istom tom krvlju.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko

  Zemlja koja je stvorena u Jajcu 29. novembra 1943. imala je, svi smo toga bolno svjesni, mnoge promašaje i ugrađeni rok trajanja, ali je nastala kao plod zajedničke borbe jugoslavenskih naroda, na ispravnoj strani povijesti, sa snovima o pravednom i modernom društvu, što su činjenice na koje moramo biti ponosni, uzimajući najbolje od njenog nasljeđa za budućnost i odbacujući najgore

 • Dimitrije Boarov: Privredni rast Dimitrije Boarov: Privredni rast

  Prikazujući prošle sedmice najnovije izdanje mesečne publikacije “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT), direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izneo je procenu da će privredni rast Srbije ove godine iznositi najmanje 3,8 odsto i da je glavni doprinos ovom uzletu BDP-a u drugom polugodištu (posle skromnog rasta u prvom) dalo uvođenje u račun dodate vrednosti koju je stvorila izgradnja gasovoda “Turski tok”.

 • Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića

  Rekao bih da se napokon i Srpska akademija nauka na neki način “odužila” svom pokojnom dopisnom članu Dragoslavu Avramoviću, čuvenom guverneru NBS, koji je 24. januara 1994. u jednom danu zaustavio fantastičnu hiperinflaciju u SR Jugoslaviji, koja je dostigla brzinu od preko 62 odsto rasta cena dnevno.

 • Mijat Lakićević: Puška Mijat Lakićević: Puška

  Ako neka puška u poslednjem činu ove srpske drame pukne, onda to sigurno neće biti NIN-ova, snajperska, nego ona Putinova, obrenovićevska.

 • Dimitrije Boarov: Vesela afera Dimitrije Boarov: Vesela afera

  Posle niza afera koje su uzdrmale aktuelni vrh vlasti, protekle sedmice iskrsla je još jedna koja, za razliku od svih ostalih, ima vrlo naglašenu humornu dimenziju – afera prodaje famoznog Univerziteta Megatrend.

 • Mijat Lakićević: Paradigma Požega Mijat Lakićević: Paradigma Požega

  Kao što se pre tri decenije Srbija nije branila (ni odbranila) u Kninu, tako se ni danas ne brani na Cetinju nego, da izvinete, u Požegi.

 • Vladimir Gligorov: Trideset godina Vladimir Gligorov: Trideset godina

  Pre trideset godina osnovana je Demokratska stranka. Prošlo je dovoljno vremena za valjanu istoriju nastanka i početnog delanja stranke. S moje tačke gledišta, stranka je ispunila zadatak 10 godina kasnije, kada je padao Miloševićev režim. Kada je nastala, vlast je bila u usponu, a opozicija je bila razjedinjena. Tako da je valjalo čekati da se režim i ne mali deo opozicije polako uruše da bi došlo vreme za demokrate.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side