Jelka Jovanović: Žrtvovani i krvnici
18.12.2019 Beograd

Jelka Jovanović: Žrtvovani i krvnici

Jelka Jovanović: Žrtvovani i krvnici
Mrtvi su pojeli žive u vestima, ali istovremeno živi terorišu mrtve!

Može i ovako; žrtvama poslednjih balkanskih ratova oduzet je svaki drugi identitet sem nacionalnog. Samo tako omeđeni i označeni validna su i unosna moneta u raskusurivanju društava nastalih posle pre više od četvrt veka nasmrt zakrvljenih ovdašnjih naroda.

Prvi sud o mrtvima koji su pojeli žive – dok ih istovremeno živi teorišu – izrekao je Žarko Puhovski u ponedeljak u Zagrebu na Forumu za tranzicionu pravdu u postjugoslovenskim zemljama, koji je organizovao REKOM pod upozoravajućim nazivom “Da žrtve žive u pamćenju društva”. Za neupućene, REKOM je Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ u periodu od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001.

Inicijativa, odnosno prvo Koalicija za REKOM, pa REKOM, više od deceniju i po od aktuelnih vlasti novonastalih država traži da se sukobima i posledicama pristupi regionalno, bez parcijalizovanja i majorizacije, kakva je prethodila ratovima i donela žrtve i razaranje takvih razmera. da oporavak još nije izvestan. I nastavljena do današnjih dana! Komisija je, dodajmo, nastala posle višegodišnjeg konsultativnog perioda i razgovora u kojima su učestvovale hiljade upućenih, sa još više potpisa građana, a dijalog je začet na inicijativu beogradskog Fonda za humanitarno pravo, Istraživačko-dokumentacionog centra (BiH) i Documenta (Hrvatska), koji su i pre toga istraživali sve okolnosti stradanja žrtava.

Sa idejom da se stradalima vrati ljudski lik, da žrtve dobiju imena i obeležja, a njihovi bližnji poslednju utehu. A društvima nastalim na njihovim kostima, teškim stazama izbeglih, na zgarištima popaljenih kuća i ostacima porušenih fabrika – priliku da se suoče sa sobom i drugima kako nove generacije ne bi odrastale u mržnji koja će ih, pre ili kasnije, dovesti do otvorenog sukoba, a u međuvremenu držati u zabranu.

No, godinama od ideje i potom godina pokušaja da nove vlasti novonastalih država podrže suočavanje i pomirenje, ne samo deklarativno, rezultati su, blago rečeno, polovični. Osnivači i aktivisti REKOM-a teško mogu mnogo više da učine od onog što čine, ali ne zbog zamora ili manjka volje već zbog toga što nema neophodnih partnera, vođa društava voljnih da se novi odnosi grade na prošlosti očišćenoj od sopstvenog i tuđeg zla. Zato su, kako je dokumentovano pokazano na Forumu, žrtve i dalje bezimene, čak i kada im se znaju ime i prezime, poreklo, mesto stradanja i grob; bezimene su jer su deo mrtvog ešelona koji treba suprotstaviti nekom drugom na istim osnovama sačinjenom ešelonu. Smrt je samo neophodan začin!

Zauzvrat, “heroji” nisu bezimeni jer su hvaljeni i slavljeni u svojim atarima, čak i kada su odslužili ili još služe duge zatvorske kazne za počinjene zločine dokazane pred Haškim tribunalom ili domicilnim pravosuđima. Iako su Hitleri iz naših sokaka, oni na izopačen način vraćaju čast svojim narodima iako je ta “čast” zaslužena u pogromima slabih i nezaštićenih.

Takvi zajedno, žrtvovani i krvnici, prvi bez krivice, drugi bez griže savesti, održavaju status kvo u kojima plivaju sve ovdašnje političke elite. Ponekad nemoćne, poput svojevremeno Iva Josipovića i Borisa Tadića, ali mnogo češće nevoljne da nađu drugi kurs sem krvnog. Jer ih samo krv ubijenih na natopljenoj zemlji i na rukama ubica drže na vrhu, sa kojeg suvereno vladaju i stvaraju nove generacije zadojene istom tom krvlju.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Jelka Jovanović: Ko menja predsednika? Jelka Jovanović: Ko menja predsednika?

  Pitanje iz naslova zvuči besmisleno, posebno onima koji se rukovode mišlju “Vučić nezamenjivi”, ali je logično.

 • Mijat Lakićević: Avioni, milioni Mijat Lakićević: Avioni, milioni

  Para ima, ima li pameti? Tako je glasio naslov teksta od pre nekoliko brojeva (NM 481) nakon što je Aleksandar Vučić izjavio kako država nema “ćup s parama” i “ne može da obezbedi još novca za pomoć privredi”.

 • Nadežda Gaće: Izbori – od izvesnosti do neizvesnost Nadežda Gaće: Izbori – od izvesnosti do neizvesnost

  Završeni su izbori. Prema očekivanju, SNS je dobio dvotrećinsku većinu, a u parlament su se plasirali “manjinci” i samo još dve liste: SPS-JS i ona oko Šapića. Zamerke koje se čuju nisu dovele u pitanje rezultat već izborne uslove. Protesti koji su buknuli i nestali pominjali su i izborne rezultate, ali čini se marginalno, naspram drugih veoma raznorodnih primedbi koje su se čule na račun vlasti.

 • Dimitrije Boarov: Plan pre vlade Dimitrije Boarov: Plan pre vlade

  Bizarno je što se mnogi otimaju da uđu u novu vladu Srbije, kad im samo prete “krv, znoj i suze”. Ili znaju da je odgovornost na nekom drugom, a privilegije su tu gde u Srbiji večito jesu.

 • Jelka Jovanović: Oluja u srcima Jelka Jovanović: Oluja u srcima

  Milošević u Kninu posle četvrt veka od krvavog progona srpskog naroda iz Krajine!

 • Dimitrije Boarov: Nova ili stara vlada Dimitrije Boarov: Nova ili stara vlada

  Čini se da Vučić najviše zazire od “razdvajanja gaća” od naslednika Miloševićeve ideologije i politike, okupljenih oko Ivice Dačića.

 • Vladimir Gligorov: Ulice i spomenici Vladimir Gligorov: Ulice i spomenici

  Zemlja propada otkad su ljudi koji su na vlasti u Srbiji počeli da je oslobađaju od Jugoslavije, a oni idu iz političkog uspeha u uspeh. Evo sada epidemije i njene zloupotrebe, a vlasti nikada više. Kako? Tako što će se građani pretvoriti u navijače

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side