06.03.2019 Beograd

Jelka Jovanović: Trećepozivac u besramnoj kampanji

Jelka Jovanović: Trećepozivac u besramnoj kampanji
Hoće li tetka iz Kanade doći na ispraćaj i šta si radio devedesetih kad se pucalo, najčešći su komentari brojnih čitalaca posle najave ministra odbrane Aleksandra Vulina da će se prijaviti na 15-dnevnu vojnu obuku 600 muškaraca za rezervni sastav, koji, što zbog prigovora savesti, što zbog zakonske suspenzije redovnog vojnog roka, nisu imali prilike da ovladaju ratnim veštinama.

Ovi komentari su jasne aluzije na Vulinovu aferu s kupovinom stana koja je ostala bez epiloga, pošto za navodnu pozajmicu navodne ženine tetke iz Kanade ministar nije kažnjen za skrivanje tih 200.000 evra u imovinskoj karti. Drugi je komplikovaniji i osvetljava ponašanje Vulina i danas i tokom ratova devedesetih, kada je kao junoša u punoj snazi – inkorporiran u najvišu vlast kao član kontroverznog JUL-a Mirjane Marković, otuda i ironično pitanje ide li u JULsku klasu – bio van borbenih redova za koje se zdušno zalagao. Navodno, odbili su ga jer je bilo previše dobrovoljaca (?!), a u redovan saziv nije mogao pošto je bio oslobođen služenja redovnog vojnog roka. Nesposoban, kako bi narod nemilosrdno kazao. Da li zbog ravnih tabana ili velike dioptrije, nije bitno; tek nije omirisao kasarnu, pa je pametovanje tipa “ako mogu ja da idem i dam 15 dana svog života, zašto ne bi neko drugi, tu nema opravdanja”, najblaže rečeno besprizorno.

Predistorija je važna tek za osvetljavanje lika i dela jedne od najčudnovatijih političkih figura Srbije, ali ne bi bila presudna da ovaj trećepozivac bez vojne knjižice nije iznebuha najavljenu vojnu obuku iskoristio na najvulgarniji način, optužujući 200.000 građana za manjak patriotizma, što je bez sumnje Vulinov kontekst, posebno za prigovarače savesti. No, Vulin se nije zadržao samo na vređanju onih koji su opravdano van rezerve već je na 15-dnevnoj obuci koju će lično uveličati kad mu lekari potvrde vojnu sposobnost (?!) praktično zasnovao koncept nove strategije odbrane i bezbednosti, suprotan važećem, koji se zasniva na profesionalnoj vojsci.

Pri tome je najmanje bitno što je prevideo sitnicu da bi tim tempom, 600 na godinu, sadašnji vojno neobučeni (rezervisti) stigli na red za tri i zamašan kusur vekova! Mnogo je bitnije što nijednom rečju ni on, a još manje nadležni oficiri, nisu objasnili svrsishodnost i cenu tog sistema. A i vrapci znaju da neko ko je za 15 dana stekao “vojni sertifikat” u ratu nije ništa drugo do glineni golub, posebno u modernim uslovima ratovanja, kada je onaj koji cilja daleko izvan vidnog polja gađanog. Svejedno je ima li uniformu ili ne jer nema te “specijalističke obuke”, kako je gromopucatelno najavljuje ministar, koja će ga za 15 dana osposobiti za izbegavanje i/ili navođenje projektila. Za to služe visoke vojne škole koje su, naočigled Generalštaba, Vulinovom intervencijom u odbrambeni sistem obesmišljene.

Ako se pak vulinovska obuka shvati kao povratak redovnog vojnog roka, to udruženo sa već rečenim ne/patriotskim kontekstom miriše na pripremu za neki rat. Protiv koga, s kim i sa čim, očito se krije duboko u Vulinovoj glavi, pripravnoj vazda da druge ljude i tuđu decu gurne na front, ubeđujući ih besramno da je i on jedan od njih.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: O malinama i ruži Mijat Lakićević: O malinama i ruži

  Ruža je, da izvinete, svinjska, ali su zato maline prave. Koje su, da pođem od njih, u Srbiji postale večna tema – čim grane proleće, počne preganjanje. Koju je, međutim, vladajuća partija izgleda rešila da prekine. Pa je oformila radnu grupu koja je nedavno, tj. 20. marta, gde bi nego u Čačku, utvrdila – zamislite šta – proizvođačku cenu maline. Koja iznosi tačno i precizno – 139,3 dinara.

 • Vladimir Gligorov: Koliko traje vlast u Srbiji Vladimir Gligorov: Koliko traje vlast u Srbiji

  Počeću od stilizovanih činjenica. U stabilnim konkurentskim parlamentarnim demokratijama više od dva mandata na vlasti je izuzetak, uostalom kao i manje. U tek demokratizovanim zemljama stabilnost bi trebalo da se postigne posle dve nenasilne, dakle izborne, uredne promene na vlasti, svako posle jednog mandata. U evropskim postsocijalističkim parlamentarnim demokratijama uredna smena na vlasti na prevremenim izborima trebalo bi da obezbedi stabilnost demokratskom načinu odlučivanja.

 • Momčilo Pantelić: Najslavniji zatočenik Momčilo Pantelić: Najslavniji zatočenik

  “Vanredno ugrožavate istraživačko novinarstvo i slobodu izražavanja. Ma kakvi, najzad je dolijao kradljivac državnih tajni.” “Neće biti da je tako, onaj ko je otkrio tuđa nepočinstva ne može biti proganjan.” “Pravdajte ga koliko hoćete, ali veliki remetilac internacionalnih odnosa konačno je dopao u ruke nacionalnih pravdi.”

 • Dimitrije Boarov: Nelegalne šljunkare Dimitrije Boarov: Nelegalne šljunkare

  Nekoliko srpskih novina prenelo je pre neki dan agencijsku vest da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zatvorilo “nelegalno mesto za pretovar šljunka i peska kod Apatina”.

 • Nadežda Gaće: Autogolovi Nadežda Gaće: Autogolovi

  Ne razumem se u fudbal, ali znam da je glavno dati bar gol više. Naša politička scena mi liči na fudbal u kojem niko ne mrda ispred svoga gola, nikako se ne meša s protivnikom – a rezultat se svodi na prebrojavanje autogolova.

 • Zoran Stojiljković: Čemu služe sindikati? Zoran Stojiljković: Čemu služe sindikati?

  Na samom početku ovog, “prigodnog” prvomajskog teksta sve koji na pomen radnika i sindikata prezrivo odmahnu rukom zamoliću da se, ako se već bacaju kamenom/ciničnim komentarom, prisete šta su sami učinili da siromaštva, nejednakosti, uniženosti bude manje?

 • Mijat Lakićević: Doba izdaje. Ili: vakat za fakat Mijat Lakićević: Doba izdaje. Ili: vakat za fakat

  Crkve su izdale vernike, sindikati su izdali radnike, partije su izdale birače, države su izdale građane, građani su izdali sami sebe.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side