06.03.2019 Beograd

Jelka Jovanović: Trećepozivac u besramnoj kampanji

Jelka Jovanović: Trećepozivac u besramnoj kampanji
Hoće li tetka iz Kanade doći na ispraćaj i šta si radio devedesetih kad se pucalo, najčešći su komentari brojnih čitalaca posle najave ministra odbrane Aleksandra Vulina da će se prijaviti na 15-dnevnu vojnu obuku 600 muškaraca za rezervni sastav, koji, što zbog prigovora savesti, što zbog zakonske suspenzije redovnog vojnog roka, nisu imali prilike da ovladaju ratnim veštinama.

Ovi komentari su jasne aluzije na Vulinovu aferu s kupovinom stana koja je ostala bez epiloga, pošto za navodnu pozajmicu navodne ženine tetke iz Kanade ministar nije kažnjen za skrivanje tih 200.000 evra u imovinskoj karti. Drugi je komplikovaniji i osvetljava ponašanje Vulina i danas i tokom ratova devedesetih, kada je kao junoša u punoj snazi – inkorporiran u najvišu vlast kao član kontroverznog JUL-a Mirjane Marković, otuda i ironično pitanje ide li u JULsku klasu – bio van borbenih redova za koje se zdušno zalagao. Navodno, odbili su ga jer je bilo previše dobrovoljaca (?!), a u redovan saziv nije mogao pošto je bio oslobođen služenja redovnog vojnog roka. Nesposoban, kako bi narod nemilosrdno kazao. Da li zbog ravnih tabana ili velike dioptrije, nije bitno; tek nije omirisao kasarnu, pa je pametovanje tipa “ako mogu ja da idem i dam 15 dana svog života, zašto ne bi neko drugi, tu nema opravdanja”, najblaže rečeno besprizorno.

Predistorija je važna tek za osvetljavanje lika i dela jedne od najčudnovatijih političkih figura Srbije, ali ne bi bila presudna da ovaj trećepozivac bez vojne knjižice nije iznebuha najavljenu vojnu obuku iskoristio na najvulgarniji način, optužujući 200.000 građana za manjak patriotizma, što je bez sumnje Vulinov kontekst, posebno za prigovarače savesti. No, Vulin se nije zadržao samo na vređanju onih koji su opravdano van rezerve već je na 15-dnevnoj obuci koju će lično uveličati kad mu lekari potvrde vojnu sposobnost (?!) praktično zasnovao koncept nove strategije odbrane i bezbednosti, suprotan važećem, koji se zasniva na profesionalnoj vojsci.

Pri tome je najmanje bitno što je prevideo sitnicu da bi tim tempom, 600 na godinu, sadašnji vojno neobučeni (rezervisti) stigli na red za tri i zamašan kusur vekova! Mnogo je bitnije što nijednom rečju ni on, a još manje nadležni oficiri, nisu objasnili svrsishodnost i cenu tog sistema. A i vrapci znaju da neko ko je za 15 dana stekao “vojni sertifikat” u ratu nije ništa drugo do glineni golub, posebno u modernim uslovima ratovanja, kada je onaj koji cilja daleko izvan vidnog polja gađanog. Svejedno je ima li uniformu ili ne jer nema te “specijalističke obuke”, kako je gromopucatelno najavljuje ministar, koja će ga za 15 dana osposobiti za izbegavanje i/ili navođenje projektila. Za to služe visoke vojne škole koje su, naočigled Generalštaba, Vulinovom intervencijom u odbrambeni sistem obesmišljene.

Ako se pak vulinovska obuka shvati kao povratak redovnog vojnog roka, to udruženo sa već rečenim ne/patriotskim kontekstom miriše na pripremu za neki rat. Protiv koga, s kim i sa čim, očito se krije duboko u Vulinovoj glavi, pripravnoj vazda da druge ljude i tuđu decu gurne na front, ubeđujući ih besramno da je i on jedan od njih.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Igor Mihaljević: Loši đaci na poligrafu Igor Mihaljević: Loši đaci na poligrafu

  Izborni apstinenti i oni koji to po prirodi nisu, ali misle da će im samonametnuta politička izolacija sačuvati zdravlje i raspoloženje, odluku da ne učestvuju u kreiranju svog života najčešće pravdaju sintagmom da su “svi oni isti”.

 • Momčilo Pantelić: Karambol u Karakasu Momčilo Pantelić: Karambol u Karakasu

  Svi smo mi Karakas, moglo bi se prigodno kazati. Doista, gotovo da nema dela sveta koji u dramama prestonice Venecuele ne prepoznaje bar neki delić sebe.

 • Jelka Jovanović: Lekcija No1 Jelka Jovanović: Lekcija No1

  Najbolji svetski teniser Novak Đoković proglašen je za najboljeg sportistu na planeti 2018. godine po izboru Akademije Laureus.

 • Momčilo Pantelić: Buka oko bauka Momčilo Pantelić: Buka oko bauka

  Ne verujem u veštice, ali da ih ima, ima ih – svojevremena je izreka jednog argentinskog sveštenika, čiji je smisao ovih dana nehotice preuzeo predsednik SAD. Ni on ne veruje u socijalizam, ali “uviđa” da taj “bauk” ne samo da postoji već i da se oštri da mu preotme Belu kuću.

 • Mijat Lakićević: Prizren otvoren grad Mijat Lakićević: Prizren otvoren grad

  Kažu da su pre 630 godina, posle boja na Kosovu, zvona zvonila čak u Parizu. Danas bi mir na Kosovu imao još širi odjek.

 • Jelka Jovanović: Asocijalna mreža Jelka Jovanović: Asocijalna mreža

  Šta to mladi ljudi rade na socijalnim mrežama kad ih iznenada obuzme neodoljiv osećaj promašenosti, pa u rano zimsko jutro izađu napolje i ubiju prvog ko im naiđe?

 • Dimitrije Boarov: Polovna Srbija Dimitrije Boarov: Polovna Srbija

  Sada kada očekujemo statističke podatke o startnom nivou prosečnih plata u Srbiji u ovoj godini posle Vladine povišice, ponovo se pokreće pitanje zašto mesečne plate u privatnim preduzećima rastu sporije nego one u “opštoj državi”.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side