Jelka Jovanović: Svilen konac za Gašića
09.12.2015 Beograd

Jelka Jovanović: Svilen konac za Gašića

Jelka Jovanović: Svilen konac za Gašića
Sklonost ka novinarkama koje “lako kleknu” ministra odbrane Bratislava Gašića koštaće fotelje. To je nesumnjivo dobra vest, bar onoliko koliko joj je povod loš; bahato, primitivno, uvredljivo ponašanje jednog od najvažnijih funkcionera u državi.

Dobra vest je i što je premijer to shvatio, pa je odlučio da ga smeni. Pri tome se lično i u ime Vlade izvinio svim ženama. Na simboličkoj ravni, dobra vest je i novinarski bojkot Gašićeve pokajničke konferencije za novinare, kao i javni protest novinara.

Sve ostalo nije dobro. Premijerski svilen konac, ne gajtan nego konac, praćen je hvalospevima Gašiću kao najboljem ministru vojnom ikada, odanom prijatelju, vrlom saradniku u partiji i Vladi, sve uz nadu da će se ubrzo ponovo aktivirati! Na važnoj državnoj funkciji. Time je sve rečeno, i o helikopteru sa sedam žrtava, o Kobrama, o kršenju zakona, svemu što je još pre godinu dana bilo više nego dovoljno za Gašićevu odgovornost. Napokon, uprkos priči o tome da više ne može biti ministar, Gašić to jeste, niti je podneo ostavku, niti je pokrenuta procedura njegovog smenjivanja, bar ne u utorak rano posle podne.

Dalje, kao i Gašiću samom, njegovim kolegama i koleginicama u Vladi, partiji i koaliciji trebalo je mnogo sati da se oglase. I to ne baš voljno. Većina sigurno ne deli obnarodovanje naklonosti spram kleknutih novinarki, ali izgleda da u njegovom gestu nisu ni videli ništa neobično; navikli se ljudi, a i Gašić je poslušao upereni prst i posle brojnih protesta se pokajao i izvinio, javno. Valjda se to do premijerove izjave smatralo dovoljnom kaznom. Izvinio se i koleginici Zlatiji Labović lično; telefonom u 23.00 uveče! A kao šlag na tortu pokajanja, na bojkotovanoj konferenciji za štampu najavio je novu misiju – odbranu žena izloženih nasilju. Malo je reći da posle svega ta najava deluje kao delo znamenitog slučaja komendijanta.

Van pažnje javnosti ostala je još jedna važna činjenica: Gašić “ono” nije poručio samo našoj koleginici, već i – svojoj. Koliko do juče, formalno je bio vlasnik više medija, a sumnja se da je to i dalje neformalno – zbog onog sukoba interesa koji malo ko u vladajućoj većini, ovoj kao i prethodnim, hoće da razume. Koleginica Labović je, kao i svi mi, u neku ruku koleginica Bratisavu Gašiću; doduše gazdi Bati Santosu, ne ministru vojnom. Posle ministarskog mandata čekaju ga svi njegovi mediji, a pitanje koje prosto vapi za odgovorom je šta radi svojim novinarima/kama kad se onako javno ophodi s tuđim?

Nije, naravno, teško poverovati da se Gašiću lascivnost omakla, a još je lakše videti da se, uprkos indulgencijama koje javno upražnjava, on i ne doseća šta je tu sporno. Ni prema ženama, ni prema novinarima. A nije jedini, ne zaboravimo da je konferencija za novinare u Trsteniku održana kao da opskurne izjave nije ni bilo. Zato je u čitavoj priči najstrašniji utisak da ni kazne ne bi bilo da je zlehuda kamera uključena samo minut kasnije. A to je stvarni signal za uzbunu.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 15.06.2017, 09:13h Erdogan

  Bata Gašić možda jeste za sve kriv ali nije vozio helikopter kada je pilot umesto da rutinski sleti na aerodrom Surčin krenuo u dalji let.

 • 10.12.2015, 14:23h jelka Jovanović

  Piše svilen konac ne svilen gajtan

 • 9.12.2015, 21:04h ZoranV

  Sta ce gasicu svilen konac? Je l' ce da veze goblen? Ili vrla autorka misli na svilen gajtan? Malo opste kulture ne bi skodilo.

enovina
Pročitajte i...
 • Momčilo Pantelić: Sedam veličanstvenih Momčilo Pantelić: Sedam veličanstvenih

  Kad je teško, onda žene. Pandemiji i manje podležu i više je obuzdavaju nego muškarci.

 • Vladimir Gligorov: Tri napomene Vladimir Gligorov: Tri napomene

  Prva je donekle akademska, mada su posledice po privrednu politiku, zapravo, značajne.

 • Dževad Sabljaković: Nestrpljenje će ponovo zamračiti nebo Dževad Sabljaković: Nestrpljenje će ponovo zamračiti nebo

  Smanjuje se Grenland, a nivo morske površine raste. Ima li to neke veze s pojavom koronavirusa i epidemijom Covida-19. Reklo bi se da nema nikakve, ali to je zabluda: sve na ovom svijetu ima neke veze s poremećajem bioravnoteže planete na kojoj živimo.

 • Mijat Lakićević: Ta teška reč izvini Mijat Lakićević: Ta teška reč izvini

  Kako se izvini kaže u Kini? Mora da je neka teška reč, kao u Srbiji, kako je to davno (stihom u naslovu) utvrdio Đorđe Balašević.

 • Dimitrije Boarov: Borelova defanzivna strategija Dimitrije Boarov: Borelova defanzivna strategija

  Pre neki dan visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borel izjavio je da svetu i Evropi preti kriza biblijskih razmera zbog koronavirusa jer će zemlje u razvoju izgubiti sve prihode, budući da je došlo do kraha izvoza, cena nafte i sirovina, a turizam je stao, isto kao i doznake ekonomskih emigranata.

 • Dimitrije Boarov: Čekajući helikopter Dimitrije Boarov: Čekajući helikopter

  U vrhu države vlada zabluda da Srbija ima neke nadnaravne sposobnosti i mogućnosti da bude pametnija i moćnija od svih drugih država, posebno u kriznim vremenima. Pa zašto smo onda jedna od najsiromašnijih država u Evropi i zašto toliko sporo popravljamo svoje mesto na svetskoj ekonomskoj lestvici.

 • Mijat Lakićević: Kristalna noć Mijat Lakićević: Kristalna noć

  Kristalna noć, poznato je iz istorije, zbila se 9. novembra 1938, kada su nacisti razbijali izloge jevrejskih radnji u Nemačkoj. Noć u ponedeljak 3. maja – mada ne kao početak nego kao završni čin – kristalno jasno je pokazala da su građani Srbije postali neka vrsta “modernih Jevreja” čije su, ne izloge nego živote, razbijale grupe razularenih bandita.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side