20.11.2019 Beograd

Jelka Jovanović: Šta nam se desilo?

Jelka Jovanović: Šta nam se desilo?
Šta se desilo da je društvo postalo jezivo?

Tako je/se savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević zapitala, zgrožena brojnim komentarima čiji su autori u najmanju ruku bagatelisali iznenada narušeno zdravstveno stanje predsednika. A bilo je i onih koji su prizivali smrt, seirili nad nemoći najmoćnijeg. Šta nam se zaista desilo, pa da deo naroda koji voli da se diči saosećajnošću iskaže očitu bezosećajnost? Ko je kriv i ima li pravih u opštem ubijanju pristojnosti?

Nedopustive su, nema spora, sve te ružne reči; čak i ratna pravila – tako sladostrasno kršena u poslednjem balkanskim ratovima! – nalažu negu ranjenika iz protivničkog tabora, brane torturu zarobljenika, silovanja... U miru građanski bon-ton nalaže da, ako nećete da se makar kurtoazno raspitate za nečije zdravlje – bar prećutite zlokobnu misao. No, i pored toga, “nešto” nam se desilo. To nešto je više nego očigledno: manjak dobrih emocija i osećaja za meru, gubitak empatije, gotovo svuda i na svakom mestu. Ko ne veruje, neka se osvrne oko sebe u gradskom prevozu; neće videti osmeh na licima ljudi. Ili neka se seti koliko je puta u širokom luku zaobišao/la ili jednostavno okrenuo/la glavu od nekoga kome je pomoć očigledno potrebna. Bez trunke stida.

A i što bi se stideli, sledi pitanje? Svakog dana naslovnice tabloida ljude bombarduju uvredama zdravog razuma i rečima koje su davno prevazišle pridev ružne, pa i namerama lišenim svakog drugog smisla sem zatiranja. Isto je sa bar dve televizije s nacionalnim frekvencijama koje otvoreno propagiraju krv, suze i seks u tzv. rijaliti programima, a u tzv. informativnim mržnju spram svakoga ko se usudi da izgovori nešto drugačije od onoga kako treba da se misli. Dovoljno je zaviriti u brojna javna pisma njihovih čelnika.

Skupština, kao najviši predstavnički dom i u svakom društvu ogledalo demokratije, postala je poligon primitivizma koji diktiraju perjanice vladajuće stranke i njihovi sledbenici. Reč lopovi je u toj atmosferi postala milozvučna jer je “na drugoj strani”, u sali i van nje, smešten ološ, govnari, ustaške ku.ve, šiptarski plaćenici, pa pišoje, ludojko, za koje je rezervisana “ludara” ili “buvara”, mada sa može i po kratkom postupku – po Miloševom zakoniku.

Van Skupštine nije bolje. Pa i predsednik odavno nema mere u javnom ophođenju, čak ni prema sopstvenim službenicima poput Zorana Drobnjaka, a o političkim protivnicima, kritičkim novinarima i uopšte kritički nastrojenim ljudima da ne govorimo. Uostalom, on je u javnu orbitu lansirao tu sada prokazanu reč zavitlavanje, a i mnogo gorih. Ponekad uz osmeh nadmoći, ponekad podsmešljivo, ponekad preteći. Na nesreću, ni “protivnici” ne ostaju dužni, pa sve češće uzvraćaju, posebno na Tviteru, koji je za jedne postao poligon za razbuktavanje mržnje, a za druge utočište iz kojeg sipaju otrov.

Eto, to nam se desilo, postali smo ljudi zatrovani njihovim otrovom i gnevom. Ne svi, ima i u vlasti pristojnih ljudi, ali oni su nevidljivi, suvišni u javnoj orbiti koja preferira loše misli i uvrede, što teže to bolje.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko

  Zemlja koja je stvorena u Jajcu 29. novembra 1943. imala je, svi smo toga bolno svjesni, mnoge promašaje i ugrađeni rok trajanja, ali je nastala kao plod zajedničke borbe jugoslavenskih naroda, na ispravnoj strani povijesti, sa snovima o pravednom i modernom društvu, što su činjenice na koje moramo biti ponosni, uzimajući najbolje od njenog nasljeđa za budućnost i odbacujući najgore

 • Vladimir Gligorov: Suverenisti Vladimir Gligorov: Suverenisti

  Šta je ekonomska suverenost? Ovo je donekle pitanje za socijalne demokrate, danas posebno jer gube podršku među radnicima koji se pridružuju populistima, a to će reći nacionalistima. Zašto je to socijaldemokratski problem?

 • Dimitrije Boarov: SPS i ne kreči Dimitrije Boarov: SPS i ne kreči

  Pita me jedan prijatelj, stari simpatizer SPS-a, zašto sam ja u novinskim napisima toliko “upro” protiv Dačića i SPS-a.

 • Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću

  Ovaj tekst pišem točno na godišnjicu pada Vukovara i utemeljenja Herceg-Bosne. Obje ove stvari rezultirale su apsolutnim civilizacijskim potonućem koje je, ne samo u fizičkom smislu, gotovo u potpunosti uništilo dva predivna grada koji su predstavljali ogledan primjer zajedničkog življenja i nekog jugoslavenskog osjećaja, Vukovara i Mostara

 • Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji

  Naizgled, Srbija nezadrživo pluta ka Aziji, to jest ka Ruskoj Federaciji i Putinovoj Evroazijskoj uniji. Posle Makronove kočnice za proširenje EU, dok se, navodno, sama Evropa ne reformiše, palo je u Moskvi i potpisivanje trgovinskog sporazuma Srbije sa praznom imitacijom evropske ekonomske zajednice. Srpski rusofili i notorni evroskeptici u Beogradu, podjednako raspoređeni u vlasti i opoziciji, čini se da likuju.

 • Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj

  Kada bi ga sam pravio, Vučić sebi ne bi mogao da smisli boljeg neprijatelja od Vuka Jeremića. To je za njega prosto idealan protivnik.

 • Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model

  Vidim da se rasprava oko najavljenog povećanja plata u javnom sektoru za osam do 15 odsto u idućoj godini počela “produbljavati” iako je većini običnih posmatrača prilično jasno da je reč o predizbornom poklonu vlasti svojoj biračkoj bazi, pretežno povezanoj sa državnom službom.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side