Jelka Jovanović: Pucanje šavova
14.05.2020 Beograd

Jelka Jovanović: Pucanje šavova

Jelka Jovanović: Pucanje šavova
Miladin Ševarlić i Sandra Božić, dan, dva, Aleksandar Martinović dva, tri dana, Boško Obradović četiri, sa izgledima da svoj, kako kaže, demokratski post nastavi u društvu kolege Ivana Kostića kome je sreda bila drugi dan.

To je epilog tri štrajka glađu petoro poslanika, prvog poznatog po narodnoj nošnji, drugo dvoje vladajućih i poslednje dvojice opozicionih. Ševarlić je, kao poslovični Marko, u sumrak ovog parlamenta tražio skupštinsku sednicu o potvrdi teritorijalnog integriteta Srbije (Kosovu), pa je pokušao da je isposluje javnim štrajkom glađu. Pridružio mu se Obradović, koji je nenadano rešio da se premetne u Gandija, a zbog njegovih poznatijih metoda borbe, gladovanju pred parlamentom priključili su se Martinović i Božić – dok tužilaštvo ne pokrene postupak protiv napadača na poslanika Marijana Rističevića, koji je uz nekoliko lakših povreda ostao i pocepanog sakoa...

Nezadovoljan što su mu Martinović i Obradović uzeli protest i medijsku pažnju, Ševarlić se brzo povukao, kao i poslanica Božić posle poziva predsednika SNS. Martinović je isto učinio čim je protiv Obradovića i ostalih pokrenut postupak... Dan ranije podržale su ga pristalice SNS na “spontano organizovanom” masovnom skupu, uz slične metode koje su dva dana ranije primenili “dverjani” Rističeviću. Obradović ne odustaje, s tim što, uz Kosovo, traži i odlaganje izbora, kao i ocenu ustavnosti nedavnih izmena izbornih zakona...

Ima precizna izreka koja dobro opisuje izvedenu “studiju slučaja”, ali nije dovoljno pristojna iako su i učesnici i posmatrači ludi i zbunjeni. Ovaj skupštinski saziv isterao je mandat i kusur, pa je Ševarlić više od četiri godine mogao da gladuje, javno štiteći celovitost države; Martinović i Božić su najmanje tokom te četiri godine imali sijaset prilika da traže reakciju tužilaštva, štaviše, bili bi pioniri u tome jer su na meti huligana bili protivnici vlasti, uzbunjivači, vlasnici parcela koje preče gradnju preke potrebe... Napokon, Obradoviću ne manjka ideja, energije i medijske pažnje, pa je mogao gandijevski/hrišćanski da protestuje javno svaki božji mandatni dan.

Nema, naravno, spora da su goruća pitanja i KiM, i tužilaštvo, i Ustavni sud, ali i sam parlament koji je podređen osionoj izvršnoj vlast do mere koja poništava politički sistem i život. Izborni uslovi su posebna priča, ali bez suštinskih izmena zbog izrazite premoći vladalaca, s jedne, a sa druge strane fokusa opozicije na bojkot.

O svemu tome i još mnogo čemu poslanici su mogli i morali da raspravljaju i odlučuju, a nisu, ne samo petoro javnogladujućih nego i gro od 250 tribuna. No, većina predstavnika vladajuće koalicije utrkivala se u podaništvu Vladi i predsedniku i apsolutnom dezavuisanju opozicije, negujući otrovan politički jezik i manire – koji u postepidemijskoj fazi kulminiraju opasnom tvrdnjom o saveznicima korone. Mogla je i opozicija da se sabere umesto da se deli, tužioci i sudije da rade svoj posao bez miga sa Andrićevog venca ili iz Nemanjine... Mogli su, a nisu.

Zato sada Srbija puca po šavovima, baš kao zlosrećni Rističevićev sako. Pitanje je kad će pući svi konci jer su omraze prevelike, a u narednim kampanjskim nedeljama biće i više podsticane.
 

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 14.05.2020, 17:14h Данко Б. Марин

  Оделце Бошкиленце је лоше прошао глумећи Шешеља, желим му више среће у глумљењу Гандија :-)

enovina
Pročitajte i...
 • Momčilo Pantelić: Sedam veličanstvenih Momčilo Pantelić: Sedam veličanstvenih

  Kad je teško, onda žene. Pandemiji i manje podležu i više je obuzdavaju nego muškarci.

 • Vladimir Gligorov: Tri napomene Vladimir Gligorov: Tri napomene

  Prva je donekle akademska, mada su posledice po privrednu politiku, zapravo, značajne.

 • Dževad Sabljaković: Nestrpljenje će ponovo zamračiti nebo Dževad Sabljaković: Nestrpljenje će ponovo zamračiti nebo

  Smanjuje se Grenland, a nivo morske površine raste. Ima li to neke veze s pojavom koronavirusa i epidemijom Covida-19. Reklo bi se da nema nikakve, ali to je zabluda: sve na ovom svijetu ima neke veze s poremećajem bioravnoteže planete na kojoj živimo.

 • Mijat Lakićević: Ta teška reč izvini Mijat Lakićević: Ta teška reč izvini

  Kako se izvini kaže u Kini? Mora da je neka teška reč, kao u Srbiji, kako je to davno (stihom u naslovu) utvrdio Đorđe Balašević.

 • Dimitrije Boarov: Borelova defanzivna strategija Dimitrije Boarov: Borelova defanzivna strategija

  Pre neki dan visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borel izjavio je da svetu i Evropi preti kriza biblijskih razmera zbog koronavirusa jer će zemlje u razvoju izgubiti sve prihode, budući da je došlo do kraha izvoza, cena nafte i sirovina, a turizam je stao, isto kao i doznake ekonomskih emigranata.

 • Mijat Lakićević: Kristalna noć Mijat Lakićević: Kristalna noć

  Kristalna noć, poznato je iz istorije, zbila se 9. novembra 1938, kada su nacisti razbijali izloge jevrejskih radnji u Nemačkoj. Noć u ponedeljak 3. maja – mada ne kao početak nego kao završni čin – kristalno jasno je pokazala da su građani Srbije postali neka vrsta “modernih Jevreja” čije su, ne izloge nego živote, razbijale grupe razularenih bandita.

 • Dimitrije Boarov: Pitanje konjunkture Dimitrije Boarov: Pitanje konjunkture

  Malo je reći da svetsko tržište, od kojeg Srbija sve više zavisi, posle korone neće biti onakvo kakvo je bilo pre pandemije. Neće biti isto ni u samoj Srbiji. Zbog svega toga suočićemo se s hitnom potrebom restrukturiranja cele privrede, što obično prilično košta i donosi nove rizike.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side