Jelka Jovanović: Pucanje šavova
14.05.2020 Beograd

Jelka Jovanović: Pucanje šavova

Jelka Jovanović: Pucanje šavova
Miladin Ševarlić i Sandra Božić, dan, dva, Aleksandar Martinović dva, tri dana, Boško Obradović četiri, sa izgledima da svoj, kako kaže, demokratski post nastavi u društvu kolege Ivana Kostića kome je sreda bila drugi dan.

To je epilog tri štrajka glađu petoro poslanika, prvog poznatog po narodnoj nošnji, drugo dvoje vladajućih i poslednje dvojice opozicionih. Ševarlić je, kao poslovični Marko, u sumrak ovog parlamenta tražio skupštinsku sednicu o potvrdi teritorijalnog integriteta Srbije (Kosovu), pa je pokušao da je isposluje javnim štrajkom glađu. Pridružio mu se Obradović, koji je nenadano rešio da se premetne u Gandija, a zbog njegovih poznatijih metoda borbe, gladovanju pred parlamentom priključili su se Martinović i Božić – dok tužilaštvo ne pokrene postupak protiv napadača na poslanika Marijana Rističevića, koji je uz nekoliko lakših povreda ostao i pocepanog sakoa...

Nezadovoljan što su mu Martinović i Obradović uzeli protest i medijsku pažnju, Ševarlić se brzo povukao, kao i poslanica Božić posle poziva predsednika SNS. Martinović je isto učinio čim je protiv Obradovića i ostalih pokrenut postupak... Dan ranije podržale su ga pristalice SNS na “spontano organizovanom” masovnom skupu, uz slične metode koje su dva dana ranije primenili “dverjani” Rističeviću. Obradović ne odustaje, s tim što, uz Kosovo, traži i odlaganje izbora, kao i ocenu ustavnosti nedavnih izmena izbornih zakona...

Ima precizna izreka koja dobro opisuje izvedenu “studiju slučaja”, ali nije dovoljno pristojna iako su i učesnici i posmatrači ludi i zbunjeni. Ovaj skupštinski saziv isterao je mandat i kusur, pa je Ševarlić više od četiri godine mogao da gladuje, javno štiteći celovitost države; Martinović i Božić su najmanje tokom te četiri godine imali sijaset prilika da traže reakciju tužilaštva, štaviše, bili bi pioniri u tome jer su na meti huligana bili protivnici vlasti, uzbunjivači, vlasnici parcela koje preče gradnju preke potrebe... Napokon, Obradoviću ne manjka ideja, energije i medijske pažnje, pa je mogao gandijevski/hrišćanski da protestuje javno svaki božji mandatni dan.

Nema, naravno, spora da su goruća pitanja i KiM, i tužilaštvo, i Ustavni sud, ali i sam parlament koji je podređen osionoj izvršnoj vlast do mere koja poništava politički sistem i život. Izborni uslovi su posebna priča, ali bez suštinskih izmena zbog izrazite premoći vladalaca, s jedne, a sa druge strane fokusa opozicije na bojkot.

O svemu tome i još mnogo čemu poslanici su mogli i morali da raspravljaju i odlučuju, a nisu, ne samo petoro javnogladujućih nego i gro od 250 tribuna. No, većina predstavnika vladajuće koalicije utrkivala se u podaništvu Vladi i predsedniku i apsolutnom dezavuisanju opozicije, negujući otrovan politički jezik i manire – koji u postepidemijskoj fazi kulminiraju opasnom tvrdnjom o saveznicima korone. Mogla je i opozicija da se sabere umesto da se deli, tužioci i sudije da rade svoj posao bez miga sa Andrićevog venca ili iz Nemanjine... Mogli su, a nisu.

Zato sada Srbija puca po šavovima, baš kao zlosrećni Rističevićev sako. Pitanje je kad će pući svi konci jer su omraze prevelike, a u narednim kampanjskim nedeljama biće i više podsticane.
 

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 14.05.2020, 15:14h Данко Б. Марин

  Оделце Бошкиленце је лоше прошао глумећи Шешеља, желим му више среће у глумљењу Гандија :-)

E-pretplata
Pročitajte i...
 • Nadežda Gaće: Stvarno... a šta posle? Nadežda Gaće: Stvarno... a šta posle?

  Stvarno je naslov eseja Ibera Vedrina, bivšeg ministra inostranih poslova Francuske, objavljenog u ovom broju Novog magazina, publikovanog pandemijskog juna 2020, u kojem se bavi pitanjem šta posle Korone? Mnogo je razmišljanja na tu temu, ali kod Vedrina postoji meni inspirativna postavka.

 • Mijat Lakićević: Očarani razočaranjem Mijat Lakićević: Očarani razočaranjem

  Oni kao hoće da nas prime, a mi kao hoćemo da uđemo. Ovom rečenicom – parafrazirajući onog vojnika iz rata u Sloveniji početkom devedesetih – sve češće se na opozicionoj sceni kvalifikuje proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. Drugim rečima – niti Srbija hoće zaista da uđe u Evropsku uniju niti EU hoće da primi Srbiju.

 • Dimitrije Boarov: Katastar kao usko grlo Dimitrije Boarov: Katastar kao usko grlo

  Stiče se utisak da se RGZ navikao na birokratsku supremaciju nad vlasništvom (jer tamo gde se o vlasništvu navodno konačno odlučuje, tamo je moć i sve drugo što uz nju ide), a na drugoj strani, i Vladi odgovara hronični svojinski nered u kojem poslednju reč može, u svakom ad hoc slučaju, imati najviša izvršna vlast

 • Dimitrije Boarov: Čari "finansijskih instrumenata" Dimitrije Boarov: Čari "finansijskih instrumenata"

  Stičem utisak da je Vlada Srbije otkrila čari “finansijskih instrumenata” kojima se poskrivećki može dolivati novac poreskih obveznika u državne firme, što upućuje na zaključak da ništa nije skupo kada treba “lakirati” njene poslovne poteze kako bi vladajuća “politika uspeha” ostala nenarušena.

 • Vladimir Gligorov: 100 evra Vladimir Gligorov: 100 evra

  Nije sporno da srpske vlasti nisu podelile (gotovo) svima po 100 evra s ciljem da se umanji siromaštvo ili nejednakost već zato da bi bolje prošli na izborima. To, međutim, ne znači da ta mera nije uticala na društvenu nejednakost.

 • Vladimir Gligorov: Državne plate Vladimir Gligorov: Državne plate

  Kako to već biva, povećanje plata u javnom sektoru sledeće godine najavljeno je, naravno, kao redak svetski uspeh. Malo koja druga zemlja će u tome uspeti, a najverovatnije nijedna. Jer, čini se da je tvrdnja da nemaju prostora u budžetu.

 • Momčilo Pantelić: Magija prazne stolice Momčilo Pantelić: Magija prazne stolice

  Izborno nadmetanje u Americi dodatno se rasplamsalo gašenjem života legendarne članice Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg (87). Predsednik Donald Tramp i njegov izazivač Džo Bajden u izvesnoj meri su postali taoci njene zaostavštine.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side