Jelka Jovanović: Nova pritvorska jedinica
15.07.2020 Beograd

Jelka Jovanović: Nova pritvorska jedinica

Jelka Jovanović: Nova pritvorska jedinica
Nije Sheveningen iz kojeg su Srbiji dugo stizali izveštaji o pritvorenicima Haškog tribunala, nije ni znameniti “29”, kako se još kolokvijalno naziva zgrada Policijske uprave Beograd iliti SUP, a nije ni CeZe, kako najvećem zatvoru u Beogradu od “milja” tepaju i zatvorenici i ini.

Zdanje je reprezentativnije – Dom Narodne skupštine Srbije, koji je ispražnjen od dosadašnjih poslanika, iznebuha je postao privremena pritvorska jedinica za demonstrante, podjednako izgrednike i provokatore, koji su se ovih dana sukobljavali s policijom tokom demonstracija.

Neko će sa dozom ironije reći kako nema sumnje da bi Dom bio odlična pritvorska jedinica za neke ražalovane tribune, što zbog govora mržnje koji su širili iz skupštinskih klupa tokom čitavog mandata, što zbog sumnji u druge marifetluke, ali njih je štitio – a izgleda i dalje ih štiti, kao u slučaju vođe upadača Srđana Noga – poslanički imunitet iako im je rok trajanja istekao. Cinici bi još rekli kako bi i poneki od ministara, kojima je takođe mandat iscurio početkom juna, mogli da se zadrže u skupštinskom zdanju, dok nadležni organi obave posao kako valja.

I to bi malo koga čudilo, mada bi povika bila velika. No, suprotno tim tihim nadama dela građana i opozicije, a skaredno u skladu sa imenom, Skupština je pretvorena u narodnu pritvorsku jedinicu, s tim što neki od privedenih idu u pravi pritvor, a neki kroz službeni ulaz na slobodu. Ko radi tu trijažu znaju samo organi reda, koji Skupštinu ovih dana čuvaju od demonstranata, i njihovi nadređeni, koji je olako pretvaraju u pritvor.

Treba li reći da je to uvreda svakog ponaosob građanina/ke Srbije, bez obzira na to koju političku struju podržava, uz istovremeno bacanje demokratije u prašinu? Uvreda je, napokon, i za one koji će jednog od narednih dana ući u parlament da potvrde mandate stečene na nedavnim izborima, premda zasigurno većina njih neće to glasno reći, čak iako su tako nešto pomislili. I neće pokazati nelagodu što koračaju mermerom koji je do pre nekoliko dana bio pravi, pravcijati zatvor.

Naravno da je skupštinsko zdanje zgrada, ali je i mnogo više od toga; obično se sa emotivnim patosom kaže hram demokratije, ali i bez patosa Dom Narodne skupštine bi morao biti i ostati mesto gde se demokratija rađa, neguje i čuva, mesto gde nastaju zakoni i mesto gde se zakoni i ljudska prava bespogovorno štite. Bez palica i lisica. Policiji, kao ni nasilnicima, nije mesto unutar zgrade; policija treba da čuva taj simbol građanske ili, ko više voli, narodne volje, sprečavajući nasilnike da prodru u nju, naruše je i naruže. Ako pak nije spremna i sposobna za to, kasno reaguje i dopusti upad, policija treba izgrednike da izvede iz zdanja i po pravilima službe sprovede u policijske stanice, pa onda, opet po protokolu, redom preko suda do zatvora, ako treba.

No, svakom ko poslednjih godina prati rad parlamenta ova apsolutno nedemokratska, pa i zakonski sumnjiva rabota nije posebno iznenađujuća; više dođe kao poslednji čin drame u kojoj su glumci tako strašno pobrkali role, da se komedija pretvorila u tragediju; Skupštinu su već pogazili poslanici i ministri, pa mu izgrednici i policajci dođu kao prirodan sled.
 

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Kurs i dug Vladimir Gligorov: Kurs i dug

  Problem sa fiksnim kursom je u tome što s vremenom postaje skupo od njega odustati.

 • Mijat Lakićević: Mandat za rat Mijat Lakićević: Mandat za rat

  Nije ovo prvi put da srpski birači glasaju za rat. Pre tačno 30 godina, 1990, Slobodan Milošević je dobio mandat da povede rat protiv “spoljašnjeg neprijatelja” – Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka... Sada je Aleksandar Vučić dobio mandat da nastavi rat protiv unutrašnjeg neprijatelja. To jest, protiv svih koji nisu uz Srpsku naprednu stranku. Što znači da će buduće vlasti – od lokala preko Pokrajine do Republike – biti još bezobzirnije.

 • Dimitrije Boarov: Privremeno ulepšavanje Dimitrije Boarov: Privremeno ulepšavanje

  Čadež je nedavno rekao: “Tu smo – gde smo i moramo da radimo zajedno, privrede su nam povezane više nego što ljudi znaju, što mogu i da pretpostave i što političari ne razumeju.” Ne znam zašto se u poslednjim spekulacijama o budućem premijeru Srbije Čadež više ne spominje, ali sada mogu da pretpostavim zašto je tako.

 • Vladimir Gligorov: Plate Vladimir Gligorov: Plate

  Udvostručiti plate u evrima za, recimo, pet godina veoma je teško ostvarljivo.

 • Dimitrije Boarov: Posle izbora Dimitrije Boarov: Posle izbora

  Ima mišljenja da predstojeći izbori ništa neće promeniti i da su oni samo predigra za predsedničke izbore u Srbiji za dve godine. To bi značilo da niko i ne razmišlja da rešava probleme države posle parlamentarnih i lokalnih izbora nego se uvek razmišlja samo o očuvanju vlasti odavde do večnosti. To će jednog trenutka dosaditi i građanima Srbije.

 • Vladimir Gligorov: Lična vlast Vladimir Gligorov: Lična vlast

  U Srbiji je zapravo skandal sve što je povezano sa epidemijom. Sa stanovišta vlasti, to što je izmakla kontroli. Vladar nije garantor sigurnosti već sam deluje nesigurno.

 • Vladimir Gligorov: Improvizacije Vladimir Gligorov: Improvizacije

  Kako već i biva sa improvizacijama, i ova oko susreta u Americi neslavno je prošla. Slično će, međutim, biti i sa briselskim zabludama.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side