23.08.2017 Beograd

Jelka Jovanović: Kitka šarena

Jelka Jovanović: Kitka šarena
Makedonsko devojče... nastavak stiha je u naslovu. Dakle, Makedonija je u Srbiji ispala top-tema zbog špijunaže koja je možda opasna, mada se još ne zna kako pošto potencijalne “strane” kojima Makedonija omogućava “ofanzivan obaveštajni rad” nisu imenovane.

Mogu biti, dabome, velike kao SAD ili EU, koje nemaju organizovanu obaveštajnu i kontraobaveštajnu službu, ali kao konglomerat evropskih sila nisu za odbacivanje.

Može biti Albanija, matematički rečeno, kao najmanji zajednički imenilac koji muči Srbiju i Makedoniju, mada se ne zna otkad je Albanija toliko opasna sila u evropskim razmerama. Može biti Turska, koja sve više ponovo osvaja epitet sile, ali neverovatno je pomisliti da bi istovremeno trošila ogroman novac na špijunažu, pa još kroz Ambasadu (Srbije) u Skoplju, i slala pozamašnu privrednu delegaciju u Beograd. Kina i Rusija otpadaju, ne zbog toga što je to nezamislivo – čak toliko da ih je predsednik Vučić ekspresno amnestirao – nego što bi makar i sumnja u nedolično “osmatranje” iz Moskve i Pekinga mogla izazvati tektonske poremećaje. I posledice. Po Srbiju, naravno. Posebno u finišu kampanje za/protiv prijema Kosova u Unesko i nastavak kosovske kampanje za ukidanje Unmika.

Dakle, ostaje Kosovo. Što je smehotresno ne samo zbog toga što Srbija ne priznaje Kosovo, pa time ni eventualnu kamufliranu diplomatiju, makar i ofanzivnu, nego i zbog notorne činjenice da Priština, uprkos svemu što je postigla u svom hodu ka državnosti, teško može da parira službama kao što su BIA, VBA i VBO.

No, uprkos svim nepoznanicama, Srbija je povukla ambasadu iz Skoplja, što je u diplomatskim vodama presedan, sem u slučaju ratne opasnosti ili prirodnih katastrofa. I neće je uskoro čitavu vratiti tamo iako je Makedonija jasno demantovala da je pratila i prisluškivala bilo koju srpsku instituciju, uključujući i predsednika Vučića, kako je “otkrila” ovdašnja žuta štampa.

Kad se sve sabere, ostaje kao jedini racionalan razlog za neracionalne poteze bitka za makedonski glas “za” ili “protiv” članstva Kosova u Unesku na narednom glasanju. Prošli put je Skoplje izreklo “da” iako su vlasti Srbije i Makedonije bile bliske, a sada je samo/uslovljeno stavom EU. Što znači gotovo sigurno – da. To čitavu priču vraća u Beograd, posebno posle izjave ministra spoljnih poslova Srbije i vicepremijera Ivice Dačića da Srbija može promeniti stav o imenu Makedonije. Precizno rečeno – ucena. Preventivna, jer Kosovo još nije podnelo novi zahtev za prijem, te Makedonija i nije još u prilici da se izjašnjava. A i da jeste, odakle pravo bilo kome da je uslovljava i pritiska? Dobar deo tamošnjeg stanovništva su Albanci, pa Skoplje mora prvo na unutrašanjem planu da izmeri jek svog glasa, a onda saglasje se susedima.

Stvari su, citirajmo premijerku i predsednika, zaista ozbiljne. No, ako je uistinu reč o neovlašćenom praćenju srpskih diplomata i institucija, onda se to rešava unutar odgovarajućih službi i organa dve zemlje. Kao, primerice, nakon hvatanja na delu srpskog diplomate sa dvostrukim zaduženjima tokom napada demonstranata u Sobranju. Talambasanje tipa “eto vuka” stvari čini još ozbiljnijim na međudržavnom planu, a kad se saopštava dramatično uz dramatične poteze, jedino što može jeste da potpiri nove animozitete. A, kako skaska o vuku kazuje, tada čoban strada.

 

 

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Za Beograd, s firmom Vučić Mijat Lakićević: Za Beograd, s firmom Vučić

  Ko drži ključeve Beograda, drži ključeve Srbije. Zato nije čudo što se oštre sablje i koplja za beogradski boj. Beograd ima ogroman ne samo simboličko-politički nego i praktično ekonomski značaj. U stvari, da nije drugog ne bi bilo ni prvog.

 • Momčilo Pantelić: S njim nije dosadno, nažalost Momčilo Pantelić: S njim nije dosadno, nažalost

  Poznat vam je, svakako, lider koji medije kritikuje kao svoje neprijatelje iako njegovi nastupi dominiraju javnim prostorom, kome se, uprkos zapadnom kursu, istražuju sporne veze sa Rusijom i Kinom i koji za iskušenja domovine najviše krivi njen “bivši režim”. Ali, takvom opisu odgovara, premijerno, i predsednik – Amerike.

 • Vladimir Gligorov: Lokalni izbori Vladimir Gligorov: Lokalni izbori

  Kada stranka na vlasti, pogotovo ako je sklona autoritarizmu, dobije lokalne izbore sa dvotrećinskom većinom (o tročetvrtinskoj da i ne govorimo), to je veoma rđav znak za demokratiju, ali nije dobro ni za tu stranku.

 • Drago Hedl: Što je Harrison bio u Beatlesima, Lucić je bio u Feralu Drago Hedl: Što je Harrison bio u Beatlesima, Lucić je bio u Feralu

  Ono što je George Harrison bio u Beatlesima, Predrag Lucić bio je u Feral Tribuneu. Samozatajan i marljiv po vlastitom izboru uvijek malo u drugom planu, ne zbog toga što bi ga tamo netko gurao (jer ondje nije ni pripadao), već što se sâm tako postavljao.

 • Mijat Lakićević: Davos, svetski, a srpski Mijat Lakićević: Davos, svetski, a srpski

  Da je Davos bio dve nedelje ranije, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću bi čestitali na makroekonomskoj stabilizaciji i pitali ga za investicione mogućnosti; ovako će ga prepoznavati kao čoveka iz zemlje u kojoj je nedavno ubijen opozicioni lider.

 • Vladimir Gligorov: Berza Vladimir Gligorov: Berza

  Zašto bankarske krize imaju veći negativan efekat od berzanskih kriza? Ovo je zanimljivo upravo sada kada je došlo do značajne korekcije u berzanskim vrednostima. Poređenja radi, panika iz 1987, pošto je došlo do velikog gubitka vrednosti akcija, bila je kratkotrajna i nije imala gotovo nikakav uticaj na privredna kretanja.

 • Vladimir Gligorov: Crkva i politika Vladimir Gligorov: Crkva i politika

  Nije zapravo jasno zašto se računa da je zamrznuti konflikt bolje rešenje od normalizacije odnosa sa kosovskim vlastima? Bolje sa stanovišta srpskih interesa. Ostaviću za trenutak po strani koji su to tačno interesi.

Preporuke prijatelja
FEST 2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw