21.03.2018 Beograd

Jelka Jovanović: Keširanje roda

Jelka Jovanović: Keširanje roda
Ima li razlike između apela na rađanje koje šalju crkvene i laičke vlasti? Gotovo da nema, sem u ponudi; prvi mame carstvom nebeskim, a drugi sa nešto keša.

Tako je i poziv patrijarha Irineja Srpkinjama na množenje predsednik Aleksandar Vučić ojačao šuškavim obećanjem – 100.000 dinara za prvo dete od 1. jula, a od nove godine za drugo mesečno 10.000 tokom dve godine, za treće deset godina po 12.000 dinara mesečno, a za četvrto 18.000 evra ukupno u istom periodu.

Sračunao je Vučić da će majka za treće i četvrto dete dobiti od države 30.000 evra ili po 30.000 dinara mesečno deset godina. Da ništa ne radi, samo da rađa i gaji, ali to nije posao. Iako će se plaćati više nego što zarađuje većina onih koji čitav mesec rade, mada ne treba zaboraviti da žena koja radi uz platu stekne i kakvu-takvu penziju, a niko ne zna šta će majke posle privremene “profesionalizacije” statusa. Niko im ne kaže od čega će gajiti decu posle apanaže, niko ne objašnjava ni gde su se zagubili očevi u obnovi nacije!

Potpora rađanju je, nema spora, iznudica pred populacionim debaklom koji su i UN nedavno formulisale – Srbija je među 10 zemalja koje beleže najveći pad nataliteta u svetu i ako se nešto ne promeni do 2050. godine imaće 15 odsto stanovnika manje nego danas. Mortalitet je pobedio natalitet, a depopulaciji valja dodati i one koji zauvek odlaze. Sumorna slika i sumornija perspektiva, posebno za sve koji pod pojmom stanovnik Srbije vide samo Srbina, pa im pominjanje nataliteta znači odumiranje nacije. A Vučić nas plaši i države. Do 2060!

Kao i mnoštvo drugih stvari, planirano keširanje roda podelilo je zemlju, pa jedni hvale predsednikovu dalekovidost i velikodušnost, a drugi rađanje uz novčanu potporu vide kao tešku uvredu. Nanetu naciji, ali na prvom mestu ženama na čija se pleća prebacuje teret obnove. I to selektivno jer su deca posle četvrtog suvišna, što je, očito, mera protiv širenja manjina koje ne prate većinski populacioni trend.

Po svemu sudeći, pomoć države ne odnosi se ni na one dosad rođene, što je čista diskriminacija i dece i roditelja, pri čemu komedijant slučaj može udesiti da i nova deca budu podeljena; u slučaju blizanaca rođenih pre i posle novogodišnje ponoći kao četvrto i peto dete jedno je željeno, drugo ne. Ili ako roda sleti minut pre ponoći 1. jula propade obećanih sto hiljada dinara za prvo dete!

Uostalom, kako objasniti bilo kome da prvo dete vredi manje nego drugo i zašto ih država uopšte meri i razdvaja novcem? Zašto tih 12 miliona evra godišnje – što je, uzgred, bedna svota za tako velike ciljeve kao što su nacionalni i državni preporod – ne uloži u porodilišta, pa smanji užasavajući broj mrtvorođenčadi, ili u nove vrtiće, ili za povoljno kreditiranje stanova svim zainteresovanim mladim parovima, ne samo nekima i posebno tamo gde je natalitet mali, a odliv veliki?

Zna razvijeni svet za mnogo načina podsticanja rađanja, valja ih primeniti gde je to moguće, ali sve će biti pucanj u prazno ukoliko se, po udruženoj želji crkve i politike, žena pretvori u mašinu za rentiranje materice. Čak i ako se privremeno poveća broj beba, od obnove nema ništa jer će čim stasaju bežati tamo gde se rađa iz ljubavi. Prema deci i partneru/ki.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU? Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU?

  Izbori za Evropski parlament biće iduće godine ozbiljan ispit za evropski projekat. Kakva će biti Unija posle izbora pitanje je brojnih konferencija i analiza u Evropi i van nje.

 • Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore” Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore”

  Negde 1988. Milošević je postao apsolutni lider Srbije. Te godine obračunava se i sa autonomijom Vojvodine i najavljuje slično za Kosovo i Crnu Goru, ali i za ostale koji se ne slažu s njim.

 • Dimitrije Boarov: Piketijev manifest Dimitrije Boarov: Piketijev manifest

  Paralelno sa famoznim protestom Žutih prsluka u Francuskoj, koji neki analitičari smatraju protestom sitne buržoazije protiv one krupne (dakle, vidom sukoba na desnici), u Parizu je, sa neke vrste “leve obale” javne scene, lansiran i Manifest za demokratizaciju Evrope, koji je sačinila grupa intelektualaca na čelu sa ovde veoma poznatim ekonomskim istoričarem Tomom Piketijem i manje poznatim Antoanom Vošeom.

 • Vladimir Gligorov: Kosovske carine Vladimir Gligorov: Kosovske carine

  Ako sam dobro razumeo, Kosovo carini uvoz iz Srbije, i Bosne i Hercegovine, po stopi od 100 odsto.

 • Jelka Jovanović: Krvave košulje i milioni Jelka Jovanović: Krvave košulje i milioni

  Pre 22 godine koleginica S. Č. je, izveštavajući sa protesta tadašnje opozicije – slične današnjoj i po idejnoj šarolikosti i po organizacionim ne/sposobnostima – napisala da se na kišoviti i hladni Đurđic okupilo tridesetak hiljada ljudi.

 • Momčilo Pantelić: Poredak a la kart Momčilo Pantelić: Poredak a la kart

  Uspelo je Donaldu Trampu da uzvrpolji i božićni spokoj. Kako u Americi tako i izvan nje. Pa i u nekim krajevima koji se prigodno drže drugačijih kalendara.

 • Nadežda Gaće: Zašto baš uvek dajemo autogolove Nadežda Gaće: Zašto baš uvek dajemo autogolove

  Čini mi se da nam neprijatelji i nisu potrebni jer sami sebi štetimo više. Mnogi naši mediji, političari, intelektualci i “intelektualci” sa malih ekrana utrkuju se u otkrivanju zavera i neprijatelja: “Ameri obučavaju Šiptare za rat protiv Srba”, “Britanski ambasador je najveći zaverenik i direktni eksponent sve-svetske borbe protiv Srbije”, “Impotentna Evropa, koja se raspada, šuruje sa Prištinom protiv nas”, “Između Putina i Tačija postoji tajna veza” , “Susedi se udružuju protiv nas”…

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side